Är det här en vändning i publikfrågan? Regeringens nya besked
Svensk fotboll har varit kritisk till hur publikfrågan hanterats, med fast publiktak för alla klubbar oavsett arenastorlek. Men nu kan det ändras. Idag meddelades att regeringen arbetar för att anpassa antalet åskådare:
– Det är så klart en av de saker vi tittar på, säger Amanda Lind (MP) till SVT.
Fotbollen hade förhoppningar om en publikanpassning i samband med att den nya pandemilagen togs fram i januari. Men det blev inte så. Ordningslagen fortsätter gälla och det innebär i praktiken att det (i nuläget) är max åtta personer.
Lika många åskådare på Friends Arena som på en arena som kan ta 5 000 åskådare med andra ord. Något som SvFF och SEF varit mycket kritiska till.
Men idag kom ett nytt besked från regeringen, det på en presskonferens. Besket kom från Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor, och man ska arbeta för en "...ökad tillåtelse för verksamheter som i dag är starkt begränsade."
– Istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med en fast deltagarbegränsning arbetar vi nu med att kunna införa vissa krav på smittskyddsåtgärder som beror på vilken typ av aktivitet det är frågan om och förutsättningarna som finns för att kunna genomföra den utan risk för ökad smittspridning, sade Lind under presskonferensen enligt SVT.
Det handlar om åtgärder i ett förberedande syfte poängterades det. Om situationen med smittspridningen förbättras. Men Amanda Lind svarade på en rak fråga från SVT om detta innebär att man öppnar för publik på idrottsarenor:
– Det är så klart en av de saker vi tittar på. Vi jobbar nu med att ta fram olika förordningar som en förberedelse för ett bättre läge, så att vi ska ha allt på plats. Det handlar både om motionslopp där deltagarfrågan en nyckelfråga men också naturligtvis när det gäller publik, säger Lind.
De nya förslagen som presenterades i dag ska nu remiteras, det under februari månad. När ett tydligt besked kan komma?
– Allt handlar om hur pandemin utvecklat sig. Vi förbereder både för ett läge med mer smittspridning men också att vi ska ha det här regelverket på plats att vi kan ta snabba beslut om smittläget möjliggör för det, säger Amanda Lind.
– Det kan krävas flera steg. Vi kommer inte att vara tillbaka till ett normalläge i närtid. Men det här är inget som ska ligga kvar längre än nödvändigt.
Den här artikeln handlar om: