Allsvenskan

Bajenikonen: "Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det"

ANNONS
Flera av svensk fotbolls största namn har gjort gemensam sak. Namn som Ola Toivonen, Henok Goitom och Marcus Berg vill att polisen slopar villkorstrappan, det i ett öppet brev: "En vädjan till polisen". Nu backar flera stora namn initiativet - som Hammarbyikonen Kennedy Bakircioglu. 
– Publiken är det som lyfter en liga som allsvenskan. Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det, säger Kennedy. 

Polisens villkorstrappa har upprört fotbollsintresserade runt om i Sverige.
Men från spelarna själva har det varit ganska tyst - fram tills nu i veckan.

För få som följer svensk fotboll har väl missat "En vädjan till polisen". Ett öppet brev som flera av våra största fotbollsnamn undertecknat, tillsammans med flera supporterprofiler. 

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och åter igen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete varit ledorden” skriver man i "En vädjan till polisen". 

Spelarnas som undertecknat inlägget: Pontus Jansson, Henok Goitom, Marcus Danielson, Tobias Sana, Abbe Khalili, Johan Larsson, Ola Toivonen, Markus Rosenberg, Mikael Lustig, Alexander Kacaniklic och Marcus Berg.

Tunga namn, och "En vädjan till polisen" har backats av flera andra stora fotbollsprofiler.

Som Kennedy Bakircioglu. Hammarbyikonen skrev i torsdags ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där han uppmanade alla fotbollsintresserade att skriva under den namninsamling som följt på "En vädjan till polisen". 

"Publiken är en fin reklam för Sverige. Det är inte ofta det är stökigt, det är nästan alltid en fest. Polisen och deras villkorstrappa får det att se ut som att publiken är något fult som helst ska bort. Det är bara så fel. Det är på grund av publiken jag och många andra spelare återvänder till svenska klubbar från utlandet. Fler spelare borde stå upp mot villkorstrappan. Alla borde göra det" skrev Kennedy i inlägget.

Hammarbyikonen har fått mängder av positiva kommentarer på inlägget, påfallande många har kommit från supportrar till Bajens rivaler, AIK och Djurgården. 

Kennedy Bakircioglu säger till FotbollDirekt att han mycket positiv till initiativet "En vädjan till polisen". Det var en självklarhet att skriva under namninsamlingen, resonerar han.
– Väldigt bra att flera framstående svenska fotbollsspelare står upp mot detta, jag skriver under på innehållet i texten jag med. Det polisen gör är fel när de straffar oskyldiga genom att stänga ned läktare. Det har ju inte blivit bättre sedan man införde villkorstrappan, snarare värre med två sidor som bråkar med varandra och så ännu mer bengaler. Supportrarna och polisen blir som motståndare istället när polisen vägrar byta sätt att arbeta på. Det känns som att det är en hel del stolthet i hela grejen, säger Kennedy och fortsätter: 

– Polisen måste inse att deras villkorstrappa aldrig kommer få bort bengalerna och ingen av de som går på fotboll vill se tomma läktare. Jag tror inte de riktigt förstår hur viktig publiken är för svensk fotboll. Det kan vi spelare förklara för dem. Polisen borde också förstå det och leta efter andra lösningar än denna trappa. De borde lyssna mer på klubbarna som ju gör vad de kan. De borde arbeta mer tillsammans med dem, inte emot dem. Just nu hamnar klubbarna i en svår sits när de förlorar en massa pengar på grund av stängda läktare. Det drabbar ju faktiskt hela klubben, hela vägen ner till barnen och ungdomarna som vill spela fotboll.


Hur ser du på utvecklingen de senaste åren, med införandet av villkorstrappan? 
– Jag upplever att det var mycket stökigare sent 90-tal och tidigt 2000-tal när jag spelade i Hammarby. Precis innan jag kom till Hammarby sprang ju AIK:arna in på planen efter något derby. Det var mer bråk då känns det som, mina sista år var det väldigt sällan det blev några större bråk. Jag såg ju matcherna även när jag spelade ute i Europa. På Råsunda kunde det ju vara värsta kriget, och några derbyn på Söderstadion... var det 2006, 2007? Då avbröts ju matcher pga bråk och man fick poängavdrag och grejer. Man läste ju om allt och pratade med gamla lagkamrater.

– Jag tyckte det var en fest mina sista år i Hammarby, men det känns som att polisen tycker det blir värre. Jag delar verkligen inte den bilden. Det är ju mycket mer folk och mindre bråk nu. Det borde lyftas mer kan jag tycka. Allt bra med publiken, alla fina tifon och så. Mitt avslut 2018 var helt sjukt, vilken grej. 

Kennedy skriver i sitt Facebook-inlägg att han 2012 "valde att välja bort kontrakt från större klubbar ute i Europa och återvände till Hammarby enbart på grund av publiken och den otroliga stämning de skapar". 

Du har spelat i många länder, hur högt ska allsvenskan rankas utifrån stämning och publiktryck? 
– Väldigt högt, kanske högst. I varje fall de lag som har stora klackar. Det skiljer sig ju ganska stort mellan lagen i Sverige. Ett Stockholmsderby slår ju det mesta. Jag har nog inte upplevt något större än derbyna mot Djurgården på Nya Söderstadion mina sista år, även om Twente hade riktigt tunga fans som skapade en enorm stämning. Även Bilbao var grymma. Att spela derby med Ajax var också en häftig upplevelse, de har många fans. Men Hammarby, de är bäst, så är det bara. 

– Jag trodde faktiskt det skulle bli sämre på den nya stora arenan än det var på gamla Söderstadion men det blev bättre, I varje fall när alla 30 000 verkligen är med och sjunger. På Söderstadion var det en otrolig stämning, det var så litet och kompakt på något sätt. Det är underbara minnen. Jag saknar den där gamla slitna arenan. Haha! Det gör nog alla även om den visade sig vara alldeles för liten för oss. Det har vi ju verkligen bevisat sedan vi fick Nya Söderstadion. 16 000 säsongskort är ju nästan mer än vad alla andra lag har i publiksiffra på sina hemmamatcher. Att alltid vara över 20 000 på plats är ju Europeisk toppklass. Där är vi ju ensamma i Sverige även om flera lag har bra stämning och mycket folk på sina matcher. Och nu kommer även våra damer och slår rekord också. Det är kul. Som jag säger, publiken lyfter svensk fotboll. 

Du har fått många positiva svar på ditt inlägg, även från supportrar till rivaliserande lag. Du hade en konversation med en Djurgården-supporter till exempel. Vad tänker du om det, att ni står på samma sida här? 
– Ja, jag kan såklart konversera med djurgårdare också i ett sånt sammanhang. Vi är alltid rivaler på planen och på läktarna. Men det är viktigt att alla klubbar, deras spelare och deras fans samarbetar kring villkorstrappan. Annars kommer det här aldrig lösa sig. Jag hoppas fler stora spelare från alla allsvenska lag hänger på och ifrågasätter polisens metoder. Ingen vill ha tomma läktare. 

– Jag kom tillbaka till Hammarby när de spelade nere i superettan på grund av publiken. Jag valde bort större kontrakt med större klubbar för att jag älskar Hammarby och deras publik och ville hjälpa dem nå allsvenskan igen. Jag hade aldrig fått min kärlek till Hammarby utan deras publik, det är ju fansen som är klubben liksom. Det hade varit hemskt att återvända till ett Söderstadion utan Bajenklacken där. Det hade ju varit en mardröm. Publiken är det som lyfter en liga som allsvenskan. Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det.





Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15