Bajenikonen: ”Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det”

Flera av svensk fotbolls största namn har gjort gemensam sak. Namn som Ola Toivonen, Henok Goitom och Marcus Berg vill att polisen slopar villkorstrappan, det i ett öppet brev: ”En vädjan till polisen”. Nu backar flera stora namn initiativet – som Hammarbyikonen Kennedy Bakircioglu. 
– Publiken är det som lyfter en liga som allsvenskan. Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det, säger Kennedy. 

Polisens villkorstrappa har upprört fotbollsintresserade runt om i Sverige.
Men från spelarna själva har det varit ganska tyst – fram tills nu i veckan.

För få som följer svensk fotboll har väl missat "En vädjan till polisen". Ett öppet brev som flera av våra största fotbollsnamn undertecknat, tillsammans med flera supporterprofiler. 

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och åter igen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete varit ledorden” skriver man i "En vädjan till polisen". 

Spelarnas som undertecknat inlägget: Pontus Jansson, Henok Goitom, Marcus Danielson, Tobias Sana, Abbe Khalili, Johan Larsson, Ola Toivonen, Markus Rosenberg, Mikael Lustig, Alexander Kacaniklic och Marcus Berg.

Tunga namn, och "En vädjan till polisen" har backats av flera andra stora fotbollsprofiler.

Som Kennedy Bakircioglu. Hammarbyikonen skrev i torsdags ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där han uppmanade alla fotbollsintresserade att skriva under den namninsamling som följt på "En vädjan till polisen". 

"Publiken är en fin reklam för Sverige. Det är inte ofta det är stökigt, det är nästan alltid en fest. Polisen och deras villkorstrappa får det att se ut som att publiken är något fult som helst ska bort. Det är bara så fel. Det är på grund av publiken jag och många andra spelare återvänder till svenska klubbar från utlandet. Fler spelare borde stå upp mot villkorstrappan. Alla borde göra det" skrev Kennedy i inlägget.

Hammarbyikonen har fått mängder av positiva kommentarer på inlägget, påfallande många har kommit från supportrar till Bajens rivaler, AIK och Djurgården. 

Kennedy Bakircioglu säger till FotbollDirekt att han mycket positiv till initiativet "En vädjan till polisen". Det var en självklarhet att skriva under namninsamlingen, resonerar han.
– Väldigt bra att flera framstående svenska fotbollsspelare står upp mot detta, jag skriver under på innehållet i texten jag med. Det polisen gör är fel när de straffar oskyldiga genom att stänga ned läktare. Det har ju inte blivit bättre sedan man införde villkorstrappan, snarare värre med två sidor som bråkar med varandra och så ännu mer bengaler. Supportrarna och polisen blir som motståndare istället när polisen vägrar byta sätt att arbeta på. Det känns som att det är en hel del stolthet i hela grejen, säger Kennedy och fortsätter: 

– Polisen måste inse att deras villkorstrappa aldrig kommer få bort bengalerna och ingen av de som går på fotboll vill se tomma läktare. Jag tror inte de riktigt förstår hur viktig publiken är för svensk fotboll. Det kan vi spelare förklara för dem. Polisen borde också förstå det och leta efter andra lösningar än denna trappa. De borde lyssna mer på klubbarna som ju gör vad de kan. De borde arbeta mer tillsammans med dem, inte emot dem. Just nu hamnar klubbarna i en svår sits när de förlorar en massa pengar på grund av stängda läktare. Det drabbar ju faktiskt hela klubben, hela vägen ner till barnen och ungdomarna som vill spela fotboll.


Hur ser du på utvecklingen de senaste åren, med införandet av villkorstrappan? 
– Jag upplever att det var mycket stökigare sent 90-tal och tidigt 2000-tal när jag spelade i Hammarby. Precis innan jag kom till Hammarby sprang ju AIK:arna in på planen efter något derby. Det var mer bråk då känns det som, mina sista år var det väldigt sällan det blev några större bråk. Jag såg ju matcherna även när jag spelade ute i Europa. På Råsunda kunde det ju vara värsta kriget, och några derbyn på Söderstadion... var det 2006, 2007? Då avbröts ju matcher pga bråk och man fick poängavdrag och grejer. Man läste ju om allt och pratade med gamla lagkamrater.

– Jag tyckte det var en fest mina sista år i Hammarby, men det känns som att polisen tycker det blir värre. Jag delar verkligen inte den bilden. Det är ju mycket mer folk och mindre bråk nu. Det borde lyftas mer kan jag tycka. Allt bra med publiken, alla fina tifon och så. Mitt avslut 2018 var helt sjukt, vilken grej. 

Kennedy skriver i sitt Facebook-inlägg att han 2012 "valde att välja bort kontrakt från större klubbar ute i Europa och återvände till Hammarby enbart på grund av publiken och den otroliga stämning de skapar". 

Du har spelat i många länder, hur högt ska allsvenskan rankas utifrån stämning och publiktryck? 
– Väldigt högt, kanske högst. I varje fall de lag som har stora klackar. Det skiljer sig ju ganska stort mellan lagen i Sverige. Ett Stockholmsderby slår ju det mesta. Jag har nog inte upplevt något större än derbyna mot Djurgården på Nya Söderstadion mina sista år, även om Twente hade riktigt tunga fans som skapade en enorm stämning. Även Bilbao var grymma. Att spela derby med Ajax var också en häftig upplevelse, de har många fans. Men Hammarby, de är bäst, så är det bara. 

– Jag trodde faktiskt det skulle bli sämre på den nya stora arenan än det var på gamla Söderstadion men det blev bättre, I varje fall när alla 30 000 verkligen är med och sjunger. På Söderstadion var det en otrolig stämning, det var så litet och kompakt på något sätt. Det är underbara minnen. Jag saknar den där gamla slitna arenan. Haha! Det gör nog alla även om den visade sig vara alldeles för liten för oss. Det har vi ju verkligen bevisat sedan vi fick Nya Söderstadion. 16 000 säsongskort är ju nästan mer än vad alla andra lag har i publiksiffra på sina hemmamatcher. Att alltid vara över 20 000 på plats är ju Europeisk toppklass. Där är vi ju ensamma i Sverige även om flera lag har bra stämning och mycket folk på sina matcher. Och nu kommer även våra damer och slår rekord också. Det är kul. Som jag säger, publiken lyfter svensk fotboll. 

Du har fått många positiva svar på ditt inlägg, även från supportrar till rivaliserande lag. Du hade en konversation med en Djurgården-supporter till exempel. Vad tänker du om det, att ni står på samma sida här? 
– Ja, jag kan såklart konversera med djurgårdare också i ett sånt sammanhang. Vi är alltid rivaler på planen och på läktarna. Men det är viktigt att alla klubbar, deras spelare och deras fans samarbetar kring villkorstrappan. Annars kommer det här aldrig lösa sig. Jag hoppas fler stora spelare från alla allsvenska lag hänger på och ifrågasätter polisens metoder. Ingen vill ha tomma läktare. 

– Jag kom tillbaka till Hammarby när de spelade nere i superettan på grund av publiken. Jag valde bort större kontrakt med större klubbar för att jag älskar Hammarby och deras publik och ville hjälpa dem nå allsvenskan igen. Jag hade aldrig fått min kärlek till Hammarby utan deras publik, det är ju fansen som är klubben liksom. Det hade varit hemskt att återvända till ett Söderstadion utan Bajenklacken där. Det hade ju varit en mardröm. Publiken är det som lyfter en liga som allsvenskan. Publiken är svensk fotboll. Polisen måste förstå det.





Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: