Allsvenskan

Efter Hamsik - pekar ut fler möjliga stornamn till allsvenskan

ANNONS
Marek Hamsik till IFK Göteborg - en historisk chockvärvning i allsvenskan. Men är Hamsik till Blåvitt bara början? Kan fler stornamn följa efter? En ansträngd ekonomisk situation för fotbollen i Kina gör nu att flera stora spelare kan komma att bli lediga: 
– Oscar, Marouane Fellaini, Marko Arnautovic och Cedric Bakambu kan vara på väg bort och intressera europeiska klubbar nu. Och sedan finns det spelare som man mer kan se som "fynd", som är på väg bort, som Frank Acheampong, säger Jonathan White, journalist på South China Morning Post.

Det är en vecka sedan Marek Hamsik presenterades av IFK Göteborg. Den kanske största allsvenska värvningen någonsin var ett faktum.

Hamsik hade kort innan det brutit sitt kontrakt i Dalian där han spelat sedan 2019, med en veckolön på 1,7 miljoner kronor. Dalian uppges vara i ekonomiska problem och det ska också ha varit en anledning till att han bröt kontraktet innan flytten till IFK Göteborg. 

Det var i början på 2010-talet som Kina seglade upp som en marknad för internationella spelare, med löner på en mycket hög nivå och allt större namn kom till ligan för varje år. 

I ligan fanns i fjol namn som Oscar, Hulk, Marouane Fellaini, Paulinho och Marko Arnautovic. Genom åren har spelare som Carlos Tevez, Alexandre Pato och Javier Mascerano kommit till Kina.

Men läget ser plötsligt helt annorlunda ut. Coronaviruset har drabbat ligan hårt ekonomiskt - det efter en flera år lång köpfest där transfersummorna redan 2016 var på nivåer som ingen annan fotbollsliga i världen kom upp i. 

Regerande mästarna Jiansu Suning gjorde i slutet av februari klart att man helt enkelt avvecklar verksamheten. Ägarna Suning Holding Group, som även äger bl a italienska Inter, ska enligt rapporter ha lagt ut klubben till försäljning för en cent. Men ingen köpare har visat intresse. Jiansu Sunings skulder uppgår till motsvarande 793 miljoner kronor. 

Cupvinnarna Shangdong Luneng, med bland annat Marouane Fellaini i truppen, blev nyligen utsparkat från spel i asiatiska Champions League. Klubben fick sin licens indragen pga förfallna betalningar. 

Tianjin Tigers (tidigare Tianjin Teda), uppges vara ännu en klubb som ligger pyrt till.
I februari blev det känt att ägaren, statliga Teda, drar sig ur och inte längre kommer investera i klubben.

Kan fler stjärnnamn än Marek Hamsik plötsligt bli allsvenskt aktuella? Det svenska transferfönstret håller öppet i två veckor till, medan de allra flesta länders fönster redan är stängda. 

Cameron Wilson är redaktör och grundare av Wild East Football som bevakar den kinesiska fotbollen. Han ser det inte alls som någon omöjlighet att fler stornamn lämnar och blir lediga. 
– Jag tror att en del utländska spelare kommer lämna kinesisk fotboll nu, men jag känner inte till några specifika namn. Men det är inte alla klubbar som bara lägger ner som Jiangsu har gjort, och några har också tagit in spelare inför kommande säsong. Men det är otvivelaktigt så att det är tuffa tider för fotbollen i Kina så allt är möjligt, säger Wilson till FotbollDirekt.se. 

Den stora planen från styrande i Kina var att landet skulle vara en supermakt också i fotboll senast 2050. Stora utländska namn skulle bidra till att de kinesiska spelarna blev bättre, och på sikt också Kinas landslag.
En plan som stakades ut för bara fem år sedan. Men nu ser allt ut att rämna. 
– Fem år efter det slutar plötsligt regerande mästarklubben och en klubb som funnits i 25 år att existera. Allt socialt och kulturellt kapital som ackumulerats i Nanjing (staden där klubben hållit till) har kastats i sjön för att det inte passar Suning Holding Group att finansiera laget längre. 

– I grund och botten så tittar ju folk på vad som hände med Jiangsu och tänker "vad är poängen med att hålla på en kinesisk klubb om till och med mästarna kan försvinna över en natt". 

Det är så det fungerar i klubbarna i Kina: Det finns en enda storsponsor, ofta ett stort multinationellt företag, som finansierar allting.
– Kinesiska klubbar tjänar inga pengar, de hålls under armarna av stora konglomerat för att få politiska gentjänster. För Suning Holding Group är det bara business, när det inte passar dem att sponsra Jiangsu FC så drar de bara ur kontakten.

Jonathan White är journalist på South China Morning Post, och han har bevakat kinesisk fotboll sedan 2007. Att det nu är en total svängning på gång är odiskutabelt, säger han. Den som följt det på nära håll kunde se tecknen redan för flera år sedan, enligt White. 
– Det är en lång rad sedan länge planerade finansiella åtgärder som nu sätts i verket, med ett hårdare lönetak, en plan om att klubbarna ska bära sig själva och sedan finns covid-19 där i bakgrunden också, säger White till FotbollDirekt.se.

En stor förändring gjordes i vintras som slår särskilt hårt mot klubbarna, säger han: Ett förbud mot att ha en större sponsor i klubbnamnet (som i fallen med Jiansun och Tianjijn). 14 av 16 klubbar i högstaligan hade sin storsponsor i klubbnamnet.
Nu är det förbjudet, och då tappar sponsorerna incitament för att fortsätta skjuta till pengar, säger White.
– Det är vad som hände med Suning och det som händer med Teda nu. Kinas satsning på fotboll fick rubriker där runt 2016 men under en ganska lång tid nu har man tagit steg bort från den typen av stort spenderande, delvis för att det inte ser bra ut i en större samhälls- och ekonomisk kontext. 

– Sedan ska man komma ihåg, det att klubbar lägger ner verksamheten är ingen ny företeelse. Det har hänt många gånger, speciellt på lägre nivå.

Jonathan White konstaterar att flera av de största namnen nu redan har försvunnit från sina kinesiska klubbar efter förra säsongen, och flera kan vara på väg . Ett tuffare satt lönetak för alla spelare ska nu snart kicka in, och det kan få effekter.
En utländsk spelare får med det nya lönetaket "bara" tjäna motsvarande 30 miljoner svenska kronor per säsong. 

Tror du flera klubbar vill göra sig av med internationella stjärnspelare av ekonomiska skäl? 
– Det är nog lite en kombination av spelare och klubb. På kort sikt vill nog klubben göra sig av med de som tjänar mest innan lönetaket kickar in för existerande kontrakt över kommande säsonger. Medan spelarna på samma sätt nog vill hoppa av tåget nu. Det är i och för sig alltid mycket rörelse på marknaden eftersom det finns en begränsning i antal utländska spelare (max fyra i truppen), så klubbarna byter ut några varje säsong för att få in nytt blod. 

– Vem som helst kan lämna, det är verkligheten. Flera har redan lämnat sedan förra säsongen tog slut: Marek Hamsik, Hulk, Salomón Rondón, Stephan El Shaawary, Graziano Pelle, Odion Ighalo till exempel. Det finns två spelare som nog inte lämnar och det är Alex Teixeira och Jean Evrard Kouassi, de ryktas vara på väg att bli naturaliserade och spela för Kina. 

Utländska spelare lär fortsatt söka sig till Kina, men det kan bli färre stjärnnamn. White ser ett antal stora namn som kan lämna.
– Oscar, Marouane Fellaini, Marko Arnautovic och Cedric Bakambu kan vara på väg bort och intressera europeiska klubbar nu. Och sedan finns det spelare som man mer kan se som "fynd", som är på väg bort, som Frank Acheampong (ghanansk landslagsman som spelar för Tianjin Tigers). Det är namn som jag kan se lämna inom kort.

Alla förändringar som har gjorts kring kinesisk är det, som med allt annat i landet,  regeringen som står bakom. Och det här har varit regeringens plan länge. "Det är bara det att ingen brytt sig förrän nu", säger White. Planen är emellertid fortfarande att vara en supermakt inom fotbollen senast 2050.
– Ja, det står fast. Det är samma målsättning, bara en annan metod för att nå dit. 

Och utländska spelare kommer fortfarande lockas till ligan menar han:
– Tiderna med massiva jättekontrakt är förbi, men det innebär inte att du inte tjänar bättre som utlänning i CSL än på många andra ställen. 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3