Statistiska underlaget – det enorma supportermotståndet mot VAR

Allsvenskans sändande bolag Discovery hade ett inslag tidigare i veckan om VAR och att allsvenskan är den enda ligan av Europas 31 främsta som ännu inte har implementerat VAR. 

Detta har fått frågan att blossa upp igen och i SportExpressen skriver Noa Bachner en text där han menar att veckans matcher i den europeiska toppfotbollen varit en katastrof för VAR. 

Bachner tar exemplet från Tottenhams match i Champions League där Tottenham fick ett sent mål bortdömt mot Sporting Lissabon för en offside som knappt kan uppfattas med ögat. 

Vidare skriver Expressens krönikör om ett statistiskt underlag han hämtat från den engelska supporterorganisationen Football Supporters Association som i juni förra året genomförde en undersökning om vad supportrarna tyckte om VAR?

Noah Bachner: 
Vad tycker egentligen den engelska fotbollspubliken om det största tekniska ingreppet i sporten på decennier Illa. Jävligt illa. 

33 243 personer deltog i undersökningen. 95 procent av alla som hade upplevt VAR på en arena tyckte att det gjorde fotbollen mindre njutbar. 94 procent av alla som hade upplevt VAR via tv-rutan tyckte detsamma.

Den största anledningen till missnöjet var den självklara. 95 procent angav att den fördröjda, återhållsamma glädjen vid mål var mest drabbande. 86 procent av alla tv-tittare och 91 procent av publiken som såg matcherna live tyckte att VAR-granskningarna tog för lång tid.

Bara 26 procent av de tillfrågade ställde sig bakom användningen av hjälpmedlet. Mer än en tredjedel av alla säsongskortsinnehavare sade sig sannolikt gå på färre matcher i framtiden på grund av VAR:s effekter. 44 procent av den totala matchpubliken påstod detsamma.

I Discoverys inslag i måndags var den svenska domarbasen Stefan Johanesson positivt inställd till VAR och menade att det var en förutsättning för att svenska domare ska kunna fortsätta hävda sig internationellt samt för att Sverige ska kunna konkurrera om internationella matcher och mästerskap. 

Bachner i sin kolumn: 
Vad spelarna tycker är däremot desto mindre utrett. Ledarna likaså. Kanske hade det gått att konstruera ett tyngre argument för ett införande om både utövare och domare var enade i att utvecklingen och tillämpningen av tekniken som den fungerar nu är rätt – men så är ju inte fallet. Den opinionen finns inte dokumenterad, om ens överhuvudtaget. De flesta spelare man hör prata om VAR gör det inte i positiva ordalag.

Frågan om VAR är en het potatis i svensk fotboll men den förra elitdomaren Jonas Eriksson var tydlig i Discoverys i måndags att även om ett beslut tas idag om att införa VAR (vilket inte är på tapeten) så kommer VAR inte kunna implementeras förrän tidigast 2024 i allsvenskan på grund av tiden det tar att installera utrustningen och utbilda alla inblandade parter. 

Bachner skriver vidare i sin artikel. 
Bytte man kanal och dag kunde man se HJK Helsingfors David Browne dunka in sitt livs mål i Europa League-mötet med Roma från 58 meter. Glädjescenerna i den finska höstkvällen var tillräckliga för att få ögonen att tåras – innan VAR lyckades fiska upp en missad frispark för att Roma-spelaren Bryan Cristante hade ramlat omkull vid hörnan innan målet. Fem minuter efter finsk fotbolls nästa frimärke satte Roma i gång spelet från eget straffområde och fortsatte fegspela sig till en trög 2-1-seger. Rätt ska vara rätt.

Måste vi verkligen ha VAR? Då måste vi få reda på varför.

Och för vems skull. Vad publiken tycker om det verkar det inte råda någon tvekan om. Inte heller domarna.


Makalösa vändningen får arenan i extas – efter jättetavlan


 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: