EXKLUSIVT: Kan ge Bajen ny ekonomisk dimension

ANNONS

EXKLUSIVT: Anser att fler borde titta närmare på Hammarbys succé på damsidan. 

Så kan en ännu större satsning bli en ekonomisk motor för sådana som MFF, Djurgården och AIK – utan att ”stjäla” herrarnas resurser. 
Kan ge 30-40 miljoner extra.

Hammarby och BK Häcken går i bräschen för damfotbollen bland de mer etablerade föreningarna – något man nu ser frukten av. Ett tungt namn ser det nu som obegripligt varför det dröjt så länge som det har gjort och pekar nu på hur inte minst Hammarby kan nå en ny ekonomisk dimension.

– Det kan till och med vara så att det är den bästa vägen att växa på ett avgörande vis ekonomiskt. Kan generera 30-40 miljoner extra, säger finansexperten Dan Persson. 

BK Häcken och Hammarby slogs i fjol om SM-guldet långt in på hösten. Slutligen vann göteborgarna, medan Hammarby slutade trea. Inför helgens allsvenska premiär så är det många som anser dessa två åter slåss om Europa-platserna 2023.

Men till skillnad från övriga allsvenska klubbar, är både Häcken och Bajen stora aktörer inom damfotbollen numera. Sett till i fjol var det utöver dessa bara Djurgården, BP och AIK som var med i högstaserierna för både herr- och dam. AIK åkte senare ur.

I år har IFK Norrköping istället då tagit deras plats. Det är med andra ord alltså fem herrallsvenska klubbar som är på högsta nivå även på damsidan.

Och utöver det sportsliga så har Hammarby precis som i herrallsvenskan varit en stor kraft publikmässigt.
Med ett snitt på 2 391 krossade Bajen i publikligan 2022.
På två matcher som spelades på Tele2 Arena i fjol lyckades Hammarby locka nästan 17 000 åskådare. 7 877 mot Eskilstuna United och 8 978 mot Djurgården.
Tvåa var svenska mästarna FC Rosengård med 956 åskådare per match.

FotbollDirekt.se kan här i en ny intervju med sportanalytikern Dan Persson ge en ny spännande bild hur damfotbollen inte alls ska ses som en ekonomisk belastning - definitivt inte på sikt om klubben jobbar med en riktig strategi.

Persson ger här bilden vad inte minst Hammarby kan ha på gång med sin satsning - men han inleder med att generellt ge bilden av hur både ett framgångsrikt dam- och herrlag på sikt kan göra en förening så mycket starkare.

– Jag ser det på det sättet att över tid, då pratar vi om 5-10 år så är ett damlag för klubbarna ett sätt att dubbla intäktsdagarna per år för de stora klubbarna, säger han och fortsätter:

– Ska man vara riktigt elak så kan man konstatera att en allsvensk herrfotbollsspelare med omkring 100 000 kronor i månadslön…han tjänar bara pengar åt sin klubb 22,5 timme per år – det vill säga när han spelar hemmamatcher. Resten av året så kostar han bara. 

– Att då ha någonstans mellan 15-20 intäktsdagar per år är förödande när man spelar på Sveriges nivå. För Premier League har ju det inte någon inverkan egentligen, för de har ju merchandise som säljs i stora mängder sju dagar i veckan, men det har ju inte vi.

– Så en långsiktig satsning på damfotbollen ska ha målet att ha 40 procent av herrarnas publiksiffror men detta med en prisnivå som är 50 procent av herrarnas biljetter. Då har man dubblat mängden intäktsdagar. Samtidigt är ju damernas lön väsentligt lägre idag, och kommer så fortfarande sannolikt vara om sju år. Så då ska man kunna få det till en positiv effekt.

– För en klubb som Malmö och Norrköping som äger sin arena så har de ju inga särkostnader (hyror som tillkommer av arenan och så vidare) för matchdagarna. För klubbarna som hyr sin matcharena så är kostnaderna mycket lägre för damerna.

I en tidigare intervju med FD har Dan Persson förklarat att Hammarbys framgångsrecept till sin stora publik är att man har varit bäst på att skapa en folkfest kring sina matcher.

Persson förklarar här närmare hur det här har spillt över på Hammarbys dammatcher. – Det har inte så stor betydelse över om det är herr- eller damlaget på planen. Skapar man event istället för fotbollsmatcher…då blir det ointressant om det är snopp eller snippa på planen.

– Sedan har ju damerna i stor utsträckning en egen sponsormassa, det vill säga att en klubb då har tillgång till en annan typ av sponsorer och sponsorintäkter, som då kan bli i stort sett lika stor som för herrarna i intäkter. Tv-intäkterna blir ju inte lika stora så länge damfotbollen inte har lika stor publik som på herrarnas matcher.

– Det har ju varit väldigt höga publiksiffror, men där är snittpriserna per såld biljett försumbar. Det kan vara 20 000 av en arena från olika flicklag som är där och tittar och betalat 30 kronor per skalle.

Utefter det här…med Hammarbys kraftiga publiktillväxt och intäkter det skapar, samt att Hammarby nu tippas bli ett topplag inför årets damallsvenskan: Kan det här vara nästa dimension  för Bajen som klubb?

– Nu har vi sju lag som har över 200 miljoner i omsättning och för mellan 10-15 miljoner så ska du vara med och tävla om toppen i damallsvenskan. Det här handlar om en investering i framtida intäkter och även att bredda kundunderlaget. 

Dan Persson fortsätter:

– Om du har en växande publik som går för att se damfotboll, den publiken vill du ju sälja till herrfotboll och vice versa. Du ökar ju då bredden i CRM-systemet (Customer relationship management = kundvård för företag).

Så du menar då att herrfotbollen kan locka till sig en annan typ av publik…?

– Det är ju en annan publik på dammatcherna – det finns inga huliganer exempelvis, det är snällt på matcherna. Det är för stökigt att gå på herrfotboll för många, men som ändå vill gå på fotboll.

Vad betyder det här för Hammarby i synnerhet – men även för Häcken som länge varit ett topplag i damallsvenskan och spelat ute i Europa länge?

– Jag tror att man den här vägen kan öka sina intäkter och tjäna pengar. På riktigt.  Sedan är det en investering som krävs innan du har nått dit. Men den investeringen är väldigt liten. Sedan finns det inte så mycket mer klubbarna kan göra.

Han tar här upp Djurgården som exempel…

– Djurgården har ju ett eget kapital på omkring 200 miljoner kronor…en damspelare är fortfarande relativt billig, om de vill ha ett framgångsrikt damlag så kan de lösa det med en plånbok. Det handlar i grund och botten om ifall viljan finns eller ej. 

– Resurserna har dessa klubbar.

– Vill man då ha ett allsvenskt damlag från Djurgården som kan ha 4 000-5 000 åskådare per match, då ligger det på samma nivå som de lägsta lagen allsvenskan har i publik. Då kan man närma sig 200 kronor per biljett…då är du lönsam.

Så utöver sportslig framgång för herrlaget, menar du då att det här är nummer ett som storklubbarna bör satsa på för att bli en ekonomiskt mycket starkare i stort?

– Det kan till och med vara så att det är den bästa vägen att växa på ett avgörande vis ekonomiskt och kan ge intäkter på 30-40 miljoner extra. 

– Så att för mig är det här en no brainer. Jag fattar inte varför klubbarna inte gör det här.

Kan det här då ekonomiskt göra att Hammarby med alla förutsättningar kan bli den närmaste utmanaren till MFF över tid?

– Kan vi få upp damfotbollen till att klubbarna genererar 30-40 miljoner per år, så är det fantastiska framsteg.

– Men i stort så bör syftet att stärka föreningen. Dels i synergieffekter som föreligger, då man kan använda samma organisation – och dels få nya typer av sponsorer och sen över tid bygga ett publikintresse för att få fler intäktsdagar.

Så framförallt kan det här göra Hammarby till en ännu större dominant publikmässigt…?

– Ja!

BK Häcken är inte alls ett lika starkt publiklag varken på dam- eller herrfotbollen. Deras publiksnitt var trots det tredje störst i damallsvenskan 2022 – med ett publiksnitt på 960. 
Men däremot störst sportsligt tillsammans med FC Rosengård inom damfotbollen. 

Men Häcken kan inte alls göra samma resa som Bajen, anser Persson.
– Häcken är ett specialfall med tanke på deras lokalisering. Hisingen är inget bra område att bygga kommersiell tjänsteverksamhet rent affärsmässigt, det man då inte får säga högt är att det är för mycket utanförskapsområden.

– Sedan är Häcken det lag som är minst beroende av publikintäkter, eftersom att de har Gotha Cup. Då hade egentligen IFK Göteborg varit bättre med alla deras förutsättningar, för att maximera ett allsvenskt damlag och förening i stort.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 27 maj
13:00 Köge - Kolding Danska ligan, damer
13:00 Bollstanäs - Umeå Elitettan
13:00 Jönköping - Brage Superettan
13:00 Gamla Upsala - Bromölla Elitettan
13:00 AIK - Eskilstuna Elitettan
13:00 Vendsyssel - Hvidovre Danmark Division 1
13:30 Celtic - Aberdeen Skottland Premiership
14:00 Jitex - Sundsvall Elitettan
14:00 Mallbacken - Trelleborg Elitettan
15:00 Trelleborg - Västerås SK Superettan
15:00 Örgryte - Gefle Superettan
15:00 Salernitana - Udinese Serie A
15:00 Spezia - Torino Serie A
15:00 Sundsvall - Skövde AIK Superettan
15:00 Mjällby - Halmstad Allsvenskan
15:30 Union Berlin - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Mainz Bundesliga
15:30 Leipzig - Schalke Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Augsburg Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga
15:30 Stuttgart - Hoffenheim Bundesliga
15:30 FC Köln - Bayern München Bundesliga
15:30 Bochum - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Hertha Berlin Bundesliga
16:00 Falkenberg - Åtvidaberg Ettan södra
17:30 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
17:45 Coventry - Luton Championship
18:00 Fiorentina - Roma Serie A
19:00 Sevilla - Real Madrid La Liga
20:45 Inter - Atalanta Serie A
21:00 Angers - Troyes Ligue 1
21:00 Strasbourg - Paris SG Ligue 1
21:00 Lille - Reims Ligue 1
21:00 Clermont - Lorient Ligue 1
21:00 Marseille - Brest Ligue 1
21:00 Lens - AC Ajaccio Ligue 1
21:00 Montpellier - Nice Ligue 1
21:00 Rennes - Monaco Ligue 1
21:00 Toulouse - Auxerre Ligue 1
21:00 Lille - Nantes Ligue 1
söndag 28 maj
12:30 Verona - Empoli Serie A
13:00 Östersund - Utsikten Superettan
13:00 Norrköping - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Helsingör - Vejle Danmark Division 1
13:00 Naestved - SönderjyskE Danmark Division 1
14:00 Wolfsburg - Freiburg Bundesliga damer
14:00 Bayern München - Potsdam Bundesliga damer
14:00 Eintracht Frankfurt - Meppen Bundesliga damer
14:30 Carlisle - Stockport League Two
14:30 AZ Alkmaar - PSV Eredivisie
15:00 Young Africans - USM Alger CAF Confederations Cup
15:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
15:00 Linköping - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Uppsala Allsvenskan, damer
15:00 Rosengård - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Nordsjælland - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
15:00 Djurgården - AIK Allsvenskan
15:00 Örebro - Helsingborg Superettan
15:00 Bologna - Napoli Serie A
15:00 Monza - Lecce Serie A
15:30 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Regensburg - Heidenheim 2. Bundesliga
15:30 Sandhausen - Hamburg 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Darmstadt 2. Bundesliga
15:30 St Pauli - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Paderborn - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
15:30 Magdeburg - Arminia Bielefeld 2. Bundesliga
17:30 Crystal Palace - Nottingham Premier League
17:30 Chelsea - Newcastle Premier League
17:30 Southampton - Liverpool Premier League
17:30 Arsenal - Wolverhampton Premier League
17:30 Aston Villa - Brighton Premier League
17:30 Leeds - Tottenham Premier League
17:30 Manchester U - Fulham Premier League
17:30 Brentford - Manchester C Premier League
17:30 Leicester - West Ham Premier League
17:30 Everton - Bournemouth Premier League
17:30 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
18:00 Lazio - Cremonese Serie A
19:00 Almeria - Valladolid La Liga
19:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Elche La Liga
19:00 Rayo Vallecano - Villarreal La Liga
19:00 Getafe - Osasuna La Liga
19:00 Girona - Real Betis La Liga
19:00 Barcelona - Mallorca La Liga
19:00 Atletico Madrid - Real Sociedad La Liga
19:00 Valencia - Espanyol La Liga
20:45 Juventus - Milan Serie A
måndag 29 maj
14:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
14:00 Lyngby - Ålborg Superligaen
16:00 Barnsley - Sheffield W League One
16:00 Viborg - Köpenhamn Superligaen
18:00 Bröndby - Nordsjälland Superligaen
19:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Degerfors - Varberg Allsvenskan
19:00 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
19:10 Häcken - IFK Göteborg Allsvenskan
tisdag 30 maj
19:00 Randers - Aarhus Superligaen
onsdag 31 maj
19:00 Utsikten - Örebro Superettan
19:00 Landskrona - Trelleborg Superettan
19:00 Brage - Östersund Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
21:00 Sevilla - Roma UEFA Europa League
torsdag 01 juni
19:00 Jönköping - Öster Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
19:00 Gais - Örgryte Superettan
19:00 Västerås SK - AFC Eskilstuna Superettan
19:30 Jitex - Häcken U Elitettan
fredag 02 juni
18:00 Häcken - Kristianstad Allsvenskan, damer
18:00 Häcken - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:00 Köge - Fremad Amager Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Hobro Danmark Division 1
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Hilleröd - Hobro Danmark Division 1
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Nyköbing - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Nyköbing - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Köge - Fremad Amager Danmark Division 1
lördag 03 juni
14:00 Horsens - Lyngby Superligaen
14:00 Midtjylland - Odense Superligaen
14:00 Ålborg - Silkeborg Superligaen
15:00 Uppsala - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Nordsjælland - Thisted Danska ligan, damer
15:00 Sundsvall - AIK Elitettan
15:00 Gamla Upsala - Mallbacken Elitettan
15:00 Rössö - Bollstanäs Elitettan
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
16:00 Manchester C - Manchester U FA-cupen
16:00 Barcelona - Wolfsburg UEFA Champions League, damer
18:30 Celtic - Inverness CT Skotska cupen
20:00 Leipzig - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
21:00 USM Alger - Young Africans CAF Confederations Cup
21:00 Nantes - Angers Ligue 1
21:00 Troyes - Lille Ligue 1
21:00 Brest - Rennes Ligue 1
21:00 Monaco - Toulouse Ligue 1
21:00 Lorient - Strasbourg Ligue 1
21:00 Auxerre - Lens Ligue 1
21:00 Reims - Montpellier Ligue 1
21:00 AC Ajaccio - Marseille Ligue 1
21:00 Paris SG - Clermont Ligue 1
21:00 Nice - Lyon Ligue 1
söndag 04 juni
13:00 Umeå - Lidköping Elitettan
13:00 SönderjyskE - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hvidovre - Naestved Danmark Division 1
13:00 Vejle - Vendsyssel Danmark Division 1
14:00 Bromölla - Trelleborg Elitettan
15:00 Lecce - Bologna Serie A
15:00 Udinese - Juventus Serie A
15:00 Atalanta - Monza Serie A
15:00 Milan - Verona Serie A
15:00 Torino - Inter Serie A
15:00 Sassuolo - Fiorentina Serie A
15:00 Empoli - Lazio Serie A
15:00 Roma - Spezia Serie A
15:00 Napoli - Sampdoria Serie A
15:00 Cremonese - Salernitana Serie A
15:00 Rosengård - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Öster - Utsikten Superettan
15:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
15:00 AIK - Kalmar Allsvenskan
17:00 Östersund - Västerås SK Superettan
17:00 Örebro - Gefle Superettan
17:00 Köpenhamn - Randers Superligaen
17:00 Aarhus - Bröndby Superligaen
17:00 Nordsjälland - Viborg Superligaen
17:30 Sirius - Värnamo Allsvenskan
17:30 Elfsborg - Djurgården Allsvenskan
19:00 Real Betis - Valencia La Liga
19:00 Espanyol - Almeria La Liga
19:00 Celta Vigo - Barcelona La Liga
19:00 Osasuna - Girona La Liga
19:00 Valladolid - Getafe La Liga
19:00 Real Sociedad - Sevilla La Liga
19:00 Elche - Cadiz La Liga
19:00 Mallorca - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
19:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
20:00 Al Ahly Cairo - Wydad Casablanca CAF Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 IF Elfsborg 10 8 1 1 17 25
2 Malmö FF 10 8 1 1 14 25
3 BK Häcken 11 7 1 3 16 22
4 Djurgårdens IF 11 6 1 4 2 19
5 IFK Norrköping 10 5 2 3 5 17
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 10 5 2 3 3 17
7 IF Brommapojkarna 10 5 1 4 -1 16
8 Halmstads BK 10 5 0 5 -5 15
9 Mjällby AIF 10 3 3 4 -1 12
10 IFK Värnamo 10 4 0 6 -2 12
11 Hammarby IF 11 3 3 5 -5 12
12 Degerfors IF 11 3 2 6 -14 11
13 IK Sirius 10 1 5 4 -7 8
14 IFK Göteborg 10 1 4 5 -2 7
15 AIK 10 1 3 6 -7 6
16 Varbergs BoIS 10 0 5 5 -13 5
Expressen Premium Max visar
lördag 27 maj
13:00 Gamla Upsala - Bromölla Elitettan
13:00 Bollstanäs - Umeå Elitettan
13:00 AIK - Eskilstuna Elitettan
14:00 Mallbacken - Trelleborg Elitettan
14:00 Jitex - Sundsvall Elitettan
21:00 Lille - Nantes Ligue 1
21:00 Toulouse - Auxerre Ligue 1
21:00 Rennes - Monaco Ligue 1
21:00 Montpellier - Nice Ligue 1
21:00 Lens - AC Ajaccio Ligue 1
21:00 Angers - Troyes Ligue 1
21:00 Strasbourg - Paris SG Ligue 1
21:00 Lille - Reims Ligue 1
21:00 Clermont - Lorient Ligue 1
21:00 Marseille - Brest Ligue 1
torsdag 01 juni
19:30 Jitex - Häcken U Elitettan
lördag 03 juni
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Rössö - Bollstanäs Elitettan
15:00 Gamla Upsala - Mallbacken Elitettan
15:00 Sundsvall - AIK Elitettan
21:00 Paris SG - Clermont Ligue 1
21:00 AC Ajaccio - Marseille Ligue 1
21:00 Reims - Montpellier Ligue 1
21:00 Auxerre - Lens Ligue 1
21:00 Lorient - Strasbourg Ligue 1
21:00 Monaco - Toulouse Ligue 1
21:00 Brest - Rennes Ligue 1
21:00 Nice - Lyon Ligue 1
21:00 Troyes - Lille Ligue 1
21:00 Nantes - Angers Ligue 1
söndag 04 juni
13:00 Umeå - Lidköping Elitettan
14:00 Bromölla - Trelleborg Elitettan