Självkritisk efter dyster betyggranskning – men lovar lyfta Djurgården
Alla allsvenska storklubbar lyfter i den senaste certifieringen av landets akademier – Djurgården gör det inte.
Nu lovar han kraftfulla insatser.
Djurgården fick i årets akademicertifiering fyra stjärnor av sju möjliga. Det placerar klubbens akademi som elva av 32 SEF-klubbar.
Det är dyster läsning för Djurgården då övriga storklubbar ökar allt mer.
I topp-6 är Malmö FF i topp på nytt, följt av AIK återigen. Bakom följer BP som trea och IFK Göteborg fyra. Där bakom hamnade IFK Norrköping (femma) och Hammarby (sexa).
Resultatet var dock ingen överraskning för Djurgårdens akademichef Joel Riddez som tar rådande bild med ro.
– Det var väntat, vi visste vart vi skulle hamna. Vi har koll på läget, säger han till FotbollDirekt.se.
Reagerade du på någonting specifikt?
– Nej, det var det egentligen inte. Vi vet vad vi behöver jobba på så det var inget speciellt.
Anser du att ni fått en rättvis bedömning/placering?
– Ja, utifrån de kriterierna som finns så tycker jag väl det. De gör ett noggrant jobb så där finns det inget att klaga på. Sedan kan man ju tycka vad man vill om vad som bedöms. Men det är en annan fråga.
Det är ju flera områden som ”betygsätts”, vilket anser du som extra viktigt?
– Allt är ju viktigt såklart. Men det som det faktiskt är viktigt är att vi måste få fram fler duktiga spelare, då elitspelare. Det är det som allt grundar sig i.
Joel Riddez fortsätter:
– Sedan kan jag tycka att vägen dit inte borde vara så likriktad, med olika förutsättningar och olika vägar framåt. Om vägen för oss att få fram fler unga spelare till A-laget, passar in i certifieringsmodellen så är det ju bra. Men det är inte alltid som det gör det.
– För mig är certifieringen en bra genomlysning, där man kan se vart man kan utvecklas och så vidare. Men det är inte så att vi ska bygga vår verksamhet på att få så många poäng som möjligt där. Vi måste göra det som vi tror på.
Men vad är då vägen till att Djurgården Fotboll ska få fram fler egna talanger till A-laget?
– Det är skitsvårt, det är många parametrar att ta hänsyn till. Jag tycker att vi är på rätt väg, men träningsmiljön är viktig i grunden. Vi har mycket bra tränare och spelare nu, då är det klart att förutsättningarna är bättre att få fram fler elitspelare.
– Sedan handlar det också om träningsförutsättningar – träna mycket och träna bra. Vidare så måste vi bli ännu skarpare på övergången från junior till senior. Både i vår förening, men också att få vidare våra spelare till andra klubbar om de inte tar en plats i vårt A-lag.
Är det något du känner saknas i den här bedömningen, i sådana fall vad?
– Nej. Man kan ju värdera saker olika. Vi är ju bra på vissa saker och det kanske man inte får poäng för. Så är det ju för alla, man vill ju bedömas mest för det som man är bra på.
Vad tänker du på då som du anser att ni är bra på?
– Vi är bra på det med fysisk belastning, tycker jag, med gps:er och individuella styrkeprogram och så vidare. Där ligger vi väldigt långt fram, säger Riddez och förtydligar:
– Å andra sidan finns delar som vi behöver bli bättre på. Bland annat behöver vi utveckla video till exempel. Det vill säga att ännu mer göra det med våra yngre lag.
– Vi skulle behöva spela fler internationella matcher, det ger fler poäng. Samtidigt är det en ekonomisk fråga, då det kostar en del att resa utomlands med våra yngre lag.
– Det är hela tiden prioriteringar och det är ju komplext att hela tiden välja var resurserna ska riktas för stunden.
Avslutningsvis, vilket område/kategori vill du förbättra mest under det kommande året?
– Alla tio kategorierna kan man ju alltid förbättra. Elitspelare är ju på något sätt det som är mest komplicerat att kontrollera i vardagen. Det kan handla om en spelare som är i ungdomslagen till den är 22 år och plötsligt ska han spela i allsvenskan plötsligt – eller så gör han inte det.
– Men vi ska se till att spelarna som kommer fram blir tillräckligt bra för att bli elitspelare. För att nå det behöver vi utveckla vissa saker. Vi vill jobba mer med video som sagt, vi behöver höja utbildningsnivån på våra tränare såklart, både med intern- och externutbildningar. Ledarna måste stimuleras och utvecklas hela tiden.
– Internationella matcher behöver vi se över för att få till på ett bra sätt, utan att det kostar miljontals kronor. Vi behöver bli mer noggranna med dokumentationen, att vi alltså dokumenterar alla typer av möten vi har och diskussioner vi har varje dag.
TV: