ALLSVENSK PREMIÄRHELG

Efter svidande tiden i Djurgården – laddad inför Gais: ”Ett jävla adrenalin”

ANNONS

Succén i Djurgården uteblev – nu är Wilmer Odefalk, 19, redo för en ny säsong med Brommapojkarna.
Och han tror att det är dags för det verkliga genombrottet.
– Det hoppas jag verkligen, säger han i en intervju med FotbollDirekt.

Till helgen drar allsvenskan 2024 äntligen i gång. Klassikermötet IFK Norrköping mot Malmö FF markerar starten på en ny säsong – med nya förväntningar, besvikelser och glädjerus.

På söndag kliver IF Brommapojkarna in i säsongen på allvar, och man gör det borta mot nykomlingarna Gais som är tillbaka i högstaserien efter 12 års frånvaro.

– Jag är jättetaggad. Man har gått och väntat på det här nu i tre-fyra månader så det är skönt att det drar i gång. Men lite nervös är man också, säger Wilmer Odefalk till FotbollDirekt.
BP-talangen utvecklar:
– De (Gais) kommer nog vara nära konkurrenter till oss, så på så sätt blir det en extra viktig match.

När Gais åter är tillbaka i svensk högstafotboll betyder det allsvenskan har fått tillbaka ett av sina orginalklubbar – och ett stort publiklag. Wilmer Odefalk, 19, minns knappt senast Göteborgslaget var ett lag att räkna med. Senast Gais var ett allsvenskt lag var han blott sju år gammal. Men talangen räknar med att det kommer bli ett bra publikdrag på Gamla Ullevi på söndag.

– Man vet att alla som är där kommer att hålla på dem (Gais). Det är klart att man taggar i gång extra när man möter storpublik, det är någonting som händer inom en då.
– Det blir ett jävla adrenalin. Det är kul att spela mot publiklag, det är det, säger han till FD.

Under försäsongen och i cupspelet har Wilmer Odefalk på allvar tagit klivet in i tränarna Olof Mellbergs och Andreas Engelmarks startelva, berättar 19-åringen.

Wilmer Odefalk, BP. Foto: Bildbyrån.

– Vi har tappat många spelare som startade förra året. Då har man fått spela ännu mer, så ja det tycker jag.

Brommapojkarna tappat flera bärande pjäser under vinterfönstret. Spelare som Amadeus Sögaard, Oscar Petersson, Samuel Leach Holm och Zeidane Inoussa har alla lämnat föreningen för lag högre upp i tabellen. In har ersättare som Daleho Irandust, Rasmus Örqvist och Eric Björkander hämtats. Det har pratats om att ruljangsen i spelartruppen har varit för stor, och att BP kommer få svårt att sätta samman laget – något som Odefalk inte håller med om.

– Vi har ett grundspel som är ganska enkelt att komma in i. Det är inte speciellt svårt. Det tar ju så klart lite tid, men spelet är enkelt att komma in i. Alla vet vad de ska göra när de spelar, säger han och fortsätter:

– Sedan får man anpassa sig efter sina egenskaper. Man måste inte spela likadant som någon annan på den positionen gjorde, utan man får anpassa sig efter vad man själv kan göra.

Någon av nyförvärven som har imponerat extra?
– Han har inte varit här så länge, men nya dansken Adam Jakobsen. Jag tror inte att så många vet vem han är. Han ser riktigt bra ut.

Den danske anfallaren, som anslöt till BP från FC Fredericia tidigare i mars, har sällskap av inte mindre en tre landsmän; Frederik Christensen och Kaare Barslund som båda är nya i klubben, och ytterspringaren Alexander Jensen

– Man får köra någon slags svensk-engelska när man pratar med dem. Jag är svag på att förstå danska. Sedan har vi en norsk också, (Torbjørn) Heggem, och jag har ibland svårt att förstå honom också, skrattar Odefalk.

När FotbollDirekt var på plats på allsvenskans upptakträff tidigare i mars var Brommapojkarnas representanter, lagkapten Ludvig Fritzson och tränare Andreas Engelmark eniga i vem som skulle få sitt riktiga genombrott i år:
Wilmer Odefalk, konstaterade båda två.
 Det är något som 19-åringen håller med om.
– Ja, det gör jag.

Det är ditt år i år?
– Det hoppas jag verkligen, säger han med ett stort leende.

Hur stora steg har du tagit under vintern?
– Jag var skadad i ungefär en och en halv månad när vi startade i gång. Jag hade fått en skada på ledigheten, och det var tufft att komma tillbaka. Då fick man vara inne i gymmet, som är astråkigt, berättar han.

– Nu har jag varit med nu under cupspelet, i alla förutom en match. När vi har tappat så många spelare har man fått ta mer ansvar. Jag är kvar från förra året, och jag vet hur vi ska spela. Så jag får ta lite mer ansvar skulle jag säga, där har jag tagit steg.

Även mentalt har talangen tagit steg under försäsongen. För FD berättar han att han har blivit mer säker på sig själv och sin förmåga.

– Jag vill ha ännu mer boll, och vågar gå ned och hämta boll. Det har väl att göra med självförtroende, säger Odefalk.

19-åringen är en offensiv spelare som kan användas på flera olika positioner. I sin korta seniorkarriär har han hunnit med att spelats som ytter på båda kanterna, central offensiv mittfältare samt som ”nia”.

– Jag gillar att vara centralt i plan, säger han och fortsätter: 
– Jag kan tycka att det är kul att spela ytter också, men om jag fick välja skulle jag säga centralt. Det är där jag har spelat i alla mina ungdomsår. Jag skulle säga att jag är mest bekväm centralt i banan.

Lättnaden efter beskedet

Brommapojkarna gjorde en stark insats i gruppspelet av svenska cupen, och vann gruppen före fjolårstrean BK Häcken. I kvartfinalen tog det dock slut, efter en snöplig förlust efter förlängning mot Halmstads BK.

– Jag känner att vi står oss jäkligt bra. Vi har kvar tränarna från förra året, vi har ett grundspel med många som vet vad de ska göra och som känner sig bekväma i det.
Han utvecklar:
– Vi har spetsat till försvarsspelet också. Vi släppte in många mål förra året, så det har vi fokuserat mycket på. Vi har en tränare som är en gammal mittback (Olof Mellberg), och han lägger mycket fokus på det. Det har hjälpt oss jäkligt mycket. Vi känns stabila nu inför allsvenskan.

Under vintern var det länge oklart huruvida Brommapojkarnas tränarduo Olof Mellberg och Andreas Engelmark skulle vara kvar i föreningen. Den tidigare landslagsstjärnan ryktades länge ta över som förbundskapten för herrlandslaget efter Janne Anderssons exit. Efter lång tids spekulation kallade BP till en presskonferens tidigt i januari. Då slog Mellberg själv fast att han stannar i föreningen.

– Jag tyckte att det var jätteskönt. De är jättebra tränare, säger Odefalk.

Andreas Engelmark och Olof Mellberg, tränare i BP. Foto: Bildbyrån.

– När vi skulle dra i gång hade jag ingen aning om vem som skulle dyka upp på Grimsta den första dagen. Det var skönt när man kom till första träningen och såg Olofs bil – jag tycker om honom jättemycket. 

Var det en lättnad?
– Ja, det var det. Det hade varit så jävla mycket snack, och man visste ingenting. Det stod att Olof i princip var klar (för landslaget). Det var en lättnad. Vi har kommit långt i sättet som de vill spela på. Det var jätteviktigt för BP att hålla kvar dem.

”Fotbollen är inte alltid enkel”

Inför fjolårssäsongen lämnade Wilmer Odefalk barndomsklubben BP för drömklubben Djurgårdens IF. Tillsammans med BP-kamraterna Lucas och Theo Bergvall anslöt han i december 2022 till Bosse Anderssons lagbygge – men succén i DIF kom aldrig. Det blev totalt en minuts speltid i blåränderna, ett inhopp i 4–1-förlusten borta mot BK Häcken, och bara ett halvår efter han skrivit på återvände Odefalk till Brommapojkarna.

– Det var kanske lite tidigt. Det var många spelare där på just min position, så det kanske var lite för tidigt och ett lite för stort steg. Men jag tar med mig mycket från det. Träningskulturen som de har är jävligt hård. Jag fick träna mycket, och med bra spelare. Jag har lärt mig mycket av det, berättar han för FD.

Vad är det för lärdomar?
– Fotbollen är inte alltid enkel. Man får motgångar också.

Wilmer Odefalk, DIF. Foto: Bildbyrån.

Men trots den uteblivna succén i Djurgården drömmer han fortfarande om att en dag få en andra chans i sina drömmars klubb.

– Det hade varit jättekul. Kanske inte nu i närmsta tiden, men om man någon gång kommer ut i Europa och ska vända hem – att spela för Djurgården då hade varit jättekul.

Du är Djurgårdare?
– Det stämmer, avslutar han leendes.

TV: 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Brighton - Aston Villa Women’s Super League
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
18:30 Girona - Barcelona La Liga
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Peterborough - Oxford United League One
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3