Bildbyrån
Allsvenskan

"Det handlar om en sak och det är att vinna" – Christiansen om vägen tillbaka och ett sjätte SM-guld

ANNONS

För 17 månader sedan opererade Anders Christiansen in en pacemaker i hjärtat.
För sex månader sedan gjorde han comeback för sitt Malmö FF. 
På lördag kan han vinna sitt sjätte SM-guld med de Himmelsblå.
– Det har varit många steg som har gjort att det har tagit lång tid men det är det hela värt när man står här igen, säger MFF:s lagkapten till FotbollDirekt.

Det var i maj 2023 som Malmö FF kommunicerade att Anders Christiansen skulle missa resten av den allsvenska säsongen efter ha opererat in en pacemaker i hjärtat. 

I slutet av april, nästan ett år senare, byttes dansken in i Malmö FF:s kross av AIK (5-0) på Eleda Stadion. 

När vi nu är inne i oktober månad har Christiansen spelat 16 allsvenska matcher och gjort fem mål. 

För ett och ett halvt år sedan trodde han aldrig att han skulle stå på en fotbollsplan igen – men om han skulle göra det var det i den Himmelsblå tröjan. 

– Det är tvådelat. När jag precis fick beskedet från läkarna visste jag om att de sade nej. Då trodde jag att mitt fotbollsspelande var slut – och så gick jag runt i sex månader. När jag sedan fick grönt ljus var ambition att komma hit – annars ville jag inte tillbaka heller. Min ambition och målsättning var att stå där jag står idag annars hade jag aldrig börjat resan tillbaka, säger Anders Christiansen till FotbollDirekt. 

Att gå från att operera in en pacemaker till att vara en bidragande faktor i vad som ser ut att bli ännu en guldsäsong för Malmö FF har varit tufft. 

 – Det har varit tufft, det har det. Det har varit en lång väg resa från april-maj (förra året, reds anm) till att stå här nu. Det har varit en lång kamp tillbaka, först och främst med hjärtat och hälsan och sen det mentala. Det tog nio månader, sen skulle man sätta sig in i ett träningsperspektiv och ett fotbollsperspektiv. Till sist skulle man ta sig in i matchtempo också. Det har varit många steg som har gjort att det har tagit lång tid men det är det hela värt, när man står här igen.

Är det några specifika personer som har varit till stor hjälp genom din resa tillbaka till fotbollen?
– Det är alltid så när man ska nämna specifika personer att man snabbt glömmer någon. Det är lite otacksamt att nämna någon men till att börja med är det först och främst min familj som är det viktigaste och de man umgås med mest. Kidsen, min flickvän, mina föräldrar och ja, hela den närmsta familjen. Sen är det ju mycket mentalt som jag har jobbat med och fått hjälp med att ta mig igenom. Alla lagkamrater har varit ett otroligt stöd och mina vänner i Danmark också som står mig nära som har hjälpt mig. Klubben har också varit fantastisk i att ta hand om all den kärlek jag har fått från fotbollsvärlden. Det har också motiverat mig till att komma tillbaka, säger 34-åringen och fortsätter: 

– Det är svårt att säga några specifika för att det har varit så många som har gett så mycket hjälp och kärlek. Läkarna också som har vågat att ta risken att köra det här programmet är också en viktig del av det. Det finns ju otroligt många personer som har hjälpt mig igenom detta. 

På lördag spelar Malmö FF om att säkra ännu en SM-titel. På Hitachi Arena i Västerås mot de allsvenska nykomlingarna. Trots att det står så mycket på spel är det ganska lätt att se förbi det, åtminstone matematiskt sett.

– Nej, i det här fallet är det ganska enkelt. Vinner vi inte är det bara att ta nästa match, som då blir den viktigaste. Just nu är det ganska enkelt att förhålla sig till denna matchen, det hade varit annorlunda om man var beroende av andra resultat. Efter att vi vann hemma mot Djurgården visste vi att vi behövde hålla ett poängsnitt på 2,0 för att bli mästare. Det är det vi har haft fokus på, vi har inte varit så beroende av hur Hammarby, Djurgården, Häcken eller AIK har vunnit eller förlorat. Vi visste att, om vi gör vårt, så räcker det. På det sättet har det varit enkelt att följa den planen.

Allt pekar på ett nytt SM-guld och ni möter tabelljumbon Västerås. Är det jobbigt att vara så stora favoriter? 
– Nej, tvärtom. Jag tycker att Västerås, och det ser man ju på alla underliggande siffror, har gjort det hur bra som helst. Vi har en enorm respekt för deras situation och jag tycker att de har presterat bättre än de poängen de har tagit. Det ser man också på den statistiken jag säger. Det blir en otroligt svår match som vi ska vara helt hundra procent fokuserade på. Sen är vi alltid favoriter i allsvenskan, oavsett om vi spelar hemma eller borta. Det är väl inte så annorlunda för oss men vi har stor respekt för Västerås och den situation de befinner sig i men också för att de har presterat bättre än de har fått resultat. 

Tänker man någonting på att vinna på bortaplan inte är optimalt för ett guldfirande?
– Nej. Det handlar om en sak och det är att vinna. Om man vinner hemma eller borta gör ingen skillnad. 

“Åt mat på O'learys”

Vissa, bland annat Sportbladet, vill hävda att Anders Christiansen har kontrakt med Malmö FF även över nästa säsong. Enligt honom själv går det ut i vinter – och vad som händer i framtiden är inte bestämt.

– Det får du prata med dem om, säger Christiansen. 

Men ditt kontrakt går ut i vinter? 
– Ja. 

I somras fyllde Anders Christiansen 34 år. Trots sin ålder, ett utgående kontrakt och en pacemaker i hjärtat ser lagkaptenen inget slut på sin egen karriär. Att prata om siffror kan vi helt strunta i – allt handlar om motivation.

– För det första så tror jag att jag har flera år på andra sidan (av kontraktet, reds anm). I och med att jag har varit borta en säsong när min sena var av och jag jobbade med att bygga upp muskulaturen, kroppen och det mentala. Jag tror att det har förlängt min karriär. Nummer två tror jag att vi ska komma bort från att man “peakar” som 28-åring. Det finns spelare som (Luka) Modric som är 38-39 år och dominerar i La Liga. Detsamma gäller Ronaldo som dominerar i alla ligor och Messi också. Benzema vann Champions League eller ligan som 36-åring och var den stora skillnaden.

Han fortsätter: 

– Jag tror att vi ska börja ta bort diskussionen om att så fort man är 30 plus kan man inte spela mer. Det handlar mycket mer om motivation än vad det handlar om ålder. Sen är det några som tappar motivationen när de är 34-35 men det är inte åldern som sätter begränsningar – det är ens egen motivation. Generellt tror jag att, i Sverige, Norge och Danmark, att man inte ska fokusera så mycket på siffrorna utan mer på kvalitet.

Det känns som att allt fler spelare håller igång mycket längre nuförtiden. Handlar det enbart om motivation? 
– Allt har blivit bättre optimerat. Det är bättre mat, när jag kom till Malmö 2016 så satt vi och åt mat på O'learys – nu sitter vi och har otroligt bra kvalitet på maten. Vi blir informerade om vad vi ska äta före träningen och efter träningen. Det finns många fler fysios och fler massage-folk runt om. Allting är bättre optimerat men det är klart, man kan inte springa ett marathon om man inte har tränat när man är 30 år. Det handlar också om vad man gör vid sidan av fotbollen. Sen får man vara mer noggrann när man blir äldre men man ska inte vara rädd för att man inte kan spela fotboll så snart man har fyllt 30. 

Du känner alltså att din karriär är långt ifrån över just nu? 
– Precis, avslutar Christiansen.

***

TV:

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 21 oktober
18:00 Al Sadd - Persepolis AFC Champions League
18:00 Al Ain - Al Hilal AFC Champions League
18:00 Al Shorta - Pakhtakor AFC Champions League
19:00 IFK Norrköping - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Helsingborg - GIF Sundsvall Superettan
19:10 IFK Göteborg - AIK Allsvenskan
20:00 Al Rayyan - Al Ahli SC AFC Champions League
20:45 Verona - Monza Serie A
21:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
21:00 Valencia - Las Palmas La Liga
tisdag 22 oktober
12:00 Shanghai Port - Central Coast Mariners AFC Champions League
12:00 Gwangju - Johor Darul Takzim AFC Champions League
14:00 Buriram United - Pohang AFC Champions League
14:00 Aston Villa U19 - Bologna U19 UEFA Youth League
14:00 Shandong Taishan - Yokohama F Marinos AFC Champions League
16:00 Real Madrid U19 - Borussia Dortmund U19 UEFA Youth League
18:00 Al-Gharafa - Al Wasl AFC Champions League
18:00 Esteghal - Al Nassr AFC Champions League
18:45 Milan - Club Brügge EUROPA: Champions League
18:45 Monaco - Röda Stjärnan EUROPA: Champions League
19:00 Degerfors - Örebro SK Superettan
21:00 Real Madrid - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Paris SG - PSV Eindhoven EUROPA: Champions League
21:00 Sturm Graz - Sporting Lissabon EUROPA: Champions League
21:00 Aston Villa - Bologna EUROPA: Champions League
21:00 Girona - Slovan Bratislava EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Stuttgart EUROPA: Champions League
21:00 Arsenal - Shaktar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Queens PR - Coventry Championship
onsdag 23 oktober
12:00 Ulsan Hyundai - Vissel Kobe AFC Champions League
14:00 Young Boys U19 - Inter U19 UEFA Youth League
14:00 Shanghai Shenhua - Kawasaki Frontale AFC Champions League
16:00 RB Leipzig U19 - Liverpool U19 UEFA Youth League
16:30 Braga - Bodö/Glimt Europe UEFA Europa League
18:45 Atalanta - Celtic EUROPA: Champions League
18:45 Brest - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
21:00 Leipzig - Liverpool EUROPA: Champions League
21:00 Middlesbrough - Sheffield U Championship
21:00 Benfica - Feyenoord EUROPA: Champions League
21:00 Manchester C - Sparta Prag EUROPA: Champions League
21:00 Atletico Madrid - Lille EUROPA: Champions League
21:00 Salzburg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Young Boys - Inter EUROPA: Champions League
21:00 Barcelona - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 24 oktober
16:30 Vikingur Reykjavik - Cercle Brugge UEFA Europa Conference League
18:45 Gent - Molde UEFA Europa Conference League
18:45 Djurgården - Guimaraes UEFA Europa Conference League
18:45 Jagiellonia Bialystok - Petrocub UEFA Europa Conference League
18:45 Hearts - Omonia Nicosia UEFA Europa Conference League
18:45 Rapid Wien - Noah UEFA Europa Conference League
18:45 Ferencvaros - Nice UEFA Europa League
18:45 PAOK - Viktoria Plzen UEFA Europa League
18:45 Maccabi Tel Aviv - Real Sociedad UEFA Europa League
18:45 Eintracht Frankfurt - Rigas FS UEFA Europa League
18:45 Qarabag - Ajax UEFA Europa League
18:45 Panathinaikos - Chelsea UEFA Europa Conference League
18:45 St Gallen - Fiorentina UEFA Europa Conference League
18:45 Midtjylland - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
18:45 NK Celje - Basaksehir UEFA Europa Conference League
18:45 Apoel Nicosia - Borac Banja Luka UEFA Europa Conference League
18:45 Roma - Dynamo Kiev UEFA Europa League
18:45 Larne - Shamrock Rovers UEFA Europa Conference League
21:00 Paphos - Heidenheim UEFA Europa Conference League
21:00 TSC Backa Topola - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Real Betis - Köpenhamn UEFA Europa Conference League
21:00 Olimpija Ljubljana - LASK Linz UEFA Europa Conference League
21:00 Fenerbahce - Manchester U UEFA Europa League
21:00 HJK Helsingfors - Dinamo Minsk UEFA Europa Conference League
21:00 Mlada Boleslav - Lugano UEFA Europa Conference League
21:00 Twente - Lazio UEFA Europa League
21:00 Malmö - Olympiakos UEFA Europa League
21:00 Anderlecht - Ludogorets UEFA Europa League
21:00 Glasgow Rangers - FCSB UEFA Europa League
21:00 Porto - Hoffenheim UEFA Europa League
21:00 Tottenham - AZ UEFA Europa League
21:00 Lyon - Besiktas UEFA Europa League
21:00 Athletic Bilbao - Slavia Prag UEFA Europa League
21:00 TNS - FC Astana UEFA Europa Conference League
fredag 25 oktober
18:30 Nürnberg - Regensburg 2. Bundesliga
18:30 Udinese - Cagliari Serie A
18:30 Köln - Paderborn 2. Bundesliga
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 B93 - Roskilde Danmark Division 1
19:00 Ariana - Torn Ettan södra
19:00 Köge - Kolding Danmark Division 1
19:00 Silkeborg - Ålborg Superligaen
19:30 Luxemburg - Sverige EM-kval, damer
20:30 Mainz - Borussia M'gladbach Bundesliga
20:30 England - Tyskland Landskamp, damer
20:45 Spanien - Kanada Landskamp, damer
20:45 Torino - Como Serie A
21:00 Leicester - Nottingham Premier League
21:00 Portsmouth - Sheffield W Championship
21:00 Espanyol - Sevilla La Liga
21:10 Frankrike - Jamaica Landskamp, damer
lördag 26 oktober
13:00 Hvidovre - Vendsyssel Danmark Division 1
13:00 Utsikten - Östersund Superettan
13:00 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Sollentuna - Hammarby TFF Ettan norra
13:00 Schalke - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Elversberg - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Karlstad - Umeå Ettan norra
13:00 Tvååker - Jönköpings Södra Ettan södra
13:00 Landskrona - Brage Superettan
13:00 Trollhättan - Norrby Ettan södra
13:00 Sandvikens IF - Helsingborg Superettan
13:30 Coventry - Luton Championship
14:00 Valladolid - Villarreal La Liga
15:00 Trelleborgs FF - Gefle Superettan
15:00 Ljungskile - Ängelholm Ettan södra
15:00 Napoli - Lecce Serie A
15:00 Sirius - Hammarby Allsvenskan
15:00 GIF Sundsvall - Örgryte Superettan
15:00 Mjällby - Gais Allsvenskan
15:30 Stuttgart - Kiel Bundesliga
15:30 Augsburg - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Leipzig - Freiburg Bundesliga
15:30 St Pauli - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Nordic United - Karlberg Ettan norra
16:00 Oskarshamn - Onsala Ettan södra
16:00 Derby - Hull Championship
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Brentford - Ipswich Premier League
16:00 Brighton - Wolverhampton Premier League
16:00 Manchester C - Southampton Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Alaves La Liga
17:00 Odense - Esbjerg Danmark Division 1
17:30 Brommapojkarna - Kalmar Allsvenskan
18:00 Bologna - Milan Serie A
18:30 Everton - Fulham Premier League
18:30 Las Palmas - Girona La Liga
18:30 Aberdeen - Dundee Utd Skottland Premiership
18:30 Werder Bremen - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:45 PSV Eindhoven - Zwolle Eredivisie
20:00 Al Hilal Riyadh - Al Taawon Saudi Arabia Professional League
20:30 Fortuna Düsseldorf - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Atalanta - Verona Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
söndag 27 oktober
12:30 Parma - Empoli Serie A
13:00 Hibernian - Hearts Skottland Premiership
13:00 Eskilsminne - Falkenberg Ettan södra
13:00 FBK Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Varbergs BoIS - Degerfors Superettan
13:00 Täby - Vasalund Ettan norra
13:00 Rosengård - Lund Ettan södra
13:30 Darmstadt - Ulm 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Preussen Münster 2. Bundesliga
14:00 AIK - Elfsborg Allsvenskan
14:00 Värnamo - IFK Norrköping Allsvenskan
14:00 Vejle - Lyngby Superligaen
14:00 Leganes - Celta Vigo La Liga
15:00 Crystal Palace - Tottenham Premier League
15:00 Lazio - Genoa Serie A
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Monza - Venezia Serie A
15:00 West Ham - Manchester U Premier League
15:00 Örebro SK - Öster Superettan
15:00 Chelsea - Newcastle Premier League
15:30 Bochum - Bayern München Bundesliga
16:00 Norwich - Middlesbrough Championship
16:00 Stocksund - Stockholm Inter Ettan norra
16:00 AFC Eskilstuna - Piteå Ettan norra
16:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
16:00 Olympic - Torslanda Ettan södra
16:15 Getafe - Valencia La Liga
16:30 Häcken - Halmstad Allsvenskan
17:30 Union Berlin - Eintracht Frankfurt Bundesliga
17:30 Arsenal - Liverpool Premier League
18:00 Inter - Juventus Serie A
18:00 Midtjylland - Århus Superligaen
18:30 Real Betis - Atletico Madrid La Liga
19:30 Heidenheim - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Fiorentina - Roma Serie A
21:00 Real Sociedad - Osasuna La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 27 17 7 3 40 58
2 Hammarby IF 27 15 5 7 21 50
3 AIK 27 15 3 9 1 48
4 Djurgårdens IF 27 14 5 8 8 47
5 Mjällby AIF 27 13 6 8 8 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 27 12 6 9 6 42
7 IF Elfsborg 27 12 5 10 8 41
8 Gais 27 12 5 10 0 41
9 IK Sirius 27 12 4 11 5 40
10 IF Brommapojkarna 27 8 10 9 -4 34
11 IFK Göteborg 27 7 9 11 -8 30
12 IFK Norrköping 27 7 7 13 -21 28
13 IFK Värnamo 27 6 9 12 -10 27
14 Halmstads BK 27 8 3 16 -16 27
15 Kalmar FF 27 6 5 16 -22 23
16 Västerås SK FK 27 5 5 17 -16 20