Behöver Sveriges spelreglering stärkas?
Det råder skilda meningar om hasardspel i landet. Å ena sidan hävdas det att ansvarsfullt spelande är något som ligger i varje individs ansvar. Å andra sidan finns det en åsikt att det borde vara mer kontrollerat och i vissa fall till och med olagligt. Sedan januari 2019 har Spelinspektionen beviljat och utfärdat spellicenser till operatörer som vill marknadsföra sig mot svenska spelare. Nu har samma spelinspektion föreslagit åtgärder för att ytterligare skärpa spelregleringen i landet.
I början av sommaren kom Spelinspektionen med en lagrådsremiss där man beskriver behovet av ytterligare åtgärder på marknaden för spel i Sverige. Bland annat föreslås åtgärder för att stänga ute olicensierat spelande. Där kommer man även med förslag på att regeringen ska kunna utfärda föreskrifter som kräver att betaltjänstleverantörer ska lämna ut uppgifter som används vid betalningsförmedling för olicensierat spelande.
Även om de föreslagna lagändringarna är tänkta att gynna spelare och operatörer är vissa alltså kritiska till skärpningen av spelregleringen. Många ifrågasätter om det faktiskt är nödvändigt eller inte.
Vissa föredrar konstigt nog utländska spelbolag
Som svensk spelare finns det gott om fördelar med att välja ett svenskt spelbolag. Ett ökat konsumentskydd är en ganska självklar fördel, bland annat genom verktyg för att förebygga spelberoende. De skattefria vinsterna är också något endast spelare på europeiska sajter kan dra nytta av.
Trots detta vänder sig många svenskar till spelbolag utan svensk spellicens. Detta beror delvis på begränsningarna för bonusar och kampanjerbjudanden hos svenska spelbolag. Men också det faktum att självavstängning endast finns på svenska spelbolag. En självavstängning kan nämligen inte hävas, och som en desperat utväg vänder sig många till spelbolag utan svensk licens där självavstängning inte finns. Kolla in denna sajt om du vill lära dig mer om utländska spelbolag.
Skattefria vinster hos bolagen med licens
Trots de uppenbara fördelarna som spelare får när de spelar hos svensklicensierade spelbolag är det många som stannar kvar hos de utländska aktörerna. Faktum är att endast 52 procent av de som spelar om pengar anser att det finns stora fördelar för dem som spelare att spela på ett spelbolag som innehar svensk licens. Detta gäller både för spelformer som casino och vadslagning på sport. Märkligt kan tyckas då vinsterna hos bolagen med svensk licens är helt skattefria, medan man måste skatta på varje uttagen krona hos de olicensierade aktörerna.
Även om spelregleringen skärps kommer svenskar fortfarande kunna spela hos utländska licenshavare som de kan idag. Det vill säga om situationen som den är idag inte förändras. Med det sagt kan svenska spelare fortfarande komma att förespråka och välja utländska spelbolag framför de med spellicens från Spelinspektionen – och göra det utan att straffas.
Omregleringen har förbättrat konsumentskyddet i landet
Trots att det finns en del kontroverser kring omregleringen, och olika åsikter om dess effekter, så uppskattade Statskontoret i sin slutrapport att spelmarknaden fungerar bättre 2021 än 2018; det vill säga efter införandet av den nya spellagen i landet.
Omregleringen har bland annat förbättrat konsumentskyddet i landet tack vare statens ökade kontroll över spelmarknaden. De många stränga kraven på spelbolagen har varit en viktig del i att stärka tryggheten för svenska spelare. De anser dock fortfarande att mer behöver göras för att minska de negativa konsekvenserna av spelandet. Så ja, en stärkt spelreglering kan mycket väl gynna spelindustrin i landet.
Den här artikeln handlar om: