LÅNGLÄSNING: Gjorde om ligan – nu stor publikkris: “I allsvenskan är supportrarna det viktigaste”

Danska ligan upplever sin värsta publikkris på länge. Drygt 5 600 åskådare i publiksnitt för ligan efter 21 omgångar. Ett nytt ligaformat med grundspel och slutspel har pekats ut som boven i dramat – beviset för att allsvenskan gör rätt som håller kvar vid sin raka 16-lagsserie?
– Ligaformatet styr inte publiksiffrorna helt. Om det vore så enkelt så skulle vi kunna stänga serien och låta Hammarby och AIK möta varandra hela tiden, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. 

I mitten av november, när 16 omgångar hade spelats, så slogs dystra siffror upp i danska medier: Ett totalsnitt för Superligan på drygt 6 000, den lägsta siffran efter motsvarande antal rundor på 15 år. Man fick gå tillbaka till höstsäsongen 2001 för att hitta ett lägre publiksnitt.

Nu är höstsäsongen avslutad, och snittet är nere på 5 619. Även om Danmark är ett mindre land än Sverige så är skillnaden gentemot allsvenskan markant; För två säsonger sedan var högsta serien härhemma uppe och touchade vid 10 000-strecket, den här säsongen hamnade det lägre (drygt 9 100) men ändå högt över det danska.

Då har ändå Superligan varit uppe på nivåer som i Sverige publikmässigt – säsongen 2008/2009 till exempel så var totalsnittet närmare 9 000. Nu har det dock svängt kraftigt nedåt. I danska medier har rubrikerna om publikkris avlöst varandra under hösten. Samtliga klubbar bortsett från nykomlingarna har tappat publik den här säsongen.

bif

Bröndby är ett av de stora publiklagen. 9 942 är hemmasnittet hittills den här säsongen. Inget lag når över 10 000 i hemmasnitt.

I Danmark har man inför den här säsongen gjort det som debatterats i Sverige i många år. Man har ändrat serieformatet. Superligan har utökats från 12 till 14 lag, där de sex bästa går till en slutspelsserie medan de åtta övriga slåss om att hålla sig kvar i högstadivisionen.

Det är första säsongen med det nya formatet och redan nu pekats omläggningen ut som en delförklaring till publiknedgången. Claus Thomsen, direktör i danska Divisionsföreningen som är Danmarks motsvarighet till Sef, tycker att det är allt för tidigt att dra några sådana slutsatser.

– Det är alldeles för tidigt att utvärdera utifrån den här förändringen vi gjort nu. Det man kan säga är att det har en viss betydelse att vi har två lag mer, men formatet i sig går inte att koppla till den nedgång som varit nu, säger Thomsen till FotbollDirekt.se.

Istället pekar Thomsen på andra orsaker till att ligan tappat publik.

– Vi vet utifrån statistik bakåt i tiden att vi har ett publiktapp på höstsäsongen varje mästerskapsår, och i år har det varit både EM och OS. Det handlar om mellan 8-16 procents tapp, där tappet blir som högst om Danmarks landslag deltar i mästerskapen. Nu var Danmark inte med i EM, men vi var med i OS.

– Det är något vi tittat på och jämfört, mellan omgång 1 och 13 på hösten så varierar det historiskt sett mellan de år det är mästerskap och de år det inte är det. Vi tappar publik på hösten varje mästerskapsår. Så det är det ena. Sedan handlar det också om att två lag ytterligare gör att totalsnittet går ned något.

Men i och med det nya formatet så kommer vårsäsongen, eller foråret som det kallas på danska, ge en helt annan nerv i matcherna och därmed klart högre publiksiffror – det är i alla fall förhoppningen. Formatet kommer göra att antalet “lunk-matcher” med lag utan något att spela för närmast elimineras på vårkanten, säger Thomsen.

– I vår så kommer vi få långt fler dramatiska höjdpunkter. Både i mästerskapsserien där alla möts i dubbelmöten och det blir enormt mycket att spela om i varje match. Och så nedflyttningsserien för lag 7-14, det kommer bli ett fantastiskt drama med otroligt många sexpoängsmatcher.

Claus Thomsen, direktör i Danmarks motsvarighet till Sef, Divisionsforeningen.

Claus Thomsen, direktör i Danmarks motsvarighet till Sef, Divisionsforeningen.

Formatet kallas “Venus B” och är framtaget av holländska företaget Hypercube. Slutspelsserien spelas mellan sex lag där man möter varandra hemma och borta (tio matcher för varje lag) och lagen tar med sig poängen från grundserien. FC Köpenhamn dominerar stort nu och har elva poäng ner till tvåan Bröndby med fem omgångar kvar av grundserien.

– Hade det varit en rak serie så hade FCK varit mer eller mindre klara långt mycket tidigare, åtminstone så som det ser ut nu. Nu är de förstås favoriter även i mästerskapsserien men det finns ändå chans för de andra. Det återstår att se. Så vi har höga förväntningar, sedan får vi se om de infrias, säger Claus Thomsen, som tycks hoppas ännu mer på den nedflyttningsserie som väntar för de åtta sämst placerade lagen.

– Det är det här som är tanken med det nya formatet, vi får i stort sett bort de här matcherna som är helt betydelselösa. Och det kan vi ju se historiskt också med det tidigare formatet med rak serie: de säsonger där det var ovisst om guldet in i det sista, då har vi också haft högre publiksnitt. Ju mer det är att spela om, desto högre snitt. Det går att se de mönstren, att det hänger ihop.

Thomsen har en positiv förebild i I Belgien, anammades formatet inför säsongen 2009/2010. Där har man kunnat se effekter publikmässigt efter hand.

– I Belgien har man kunnat se stora positiva effekter över tid. Det tog ett par säsonger, sedan kunde man se att publiken ökade. Man måste ha lite tålamod med det här, vi måste kunna vara beredda att köra på en linje i några år och sedan utvärdera.

– I juni 2017 har vi en status, men det är först i juni 2018 vi kan säga något mer tydligt, om det här har fungerat. Men man måste vara beredd att pröva nya vägar, och det här är något jag tror vi kommer se mer av i fotbollseuropa generellt. Att man ser över serieformatet och gör ändringar för att skapa förutsättningar för en fler ovissa matcher där mer står på spel.

När säsongen blir uppdelad på det här viset, gör det att man kan räkna med mindre publik på höstsäsongen och att man sedan tar igen det med en publikökning på vårsäsongen?

– Det är väl tänkbart att det kan bli så, även om höstsäsongen också är sportsligt intressant. Som sagt, vi måste vänta med att utvärdera, Det är alldeles för tidigt att säga något.

Tomt på läktarna. Samtliga danska klubbar bortsett från nykomlingarna har tappat publik den här säsongen.

Tomt på läktarna. Samtliga danska klubbar bortsett från nykomlingarna har tappat publik den här säsongen.

Danske journalisten Sören Sorgenfri från tribunen.com har följt utvecklingen och han håller delvis med Thomsen.

– Det har varit krisstämning i dansk press över publiknedgången, men i mina ögon så är den kritiken helt missriktad. Efter det nya serieformatets entré så var det helt uppenbart och förväntat att det skulle komma en publiknedgång, säger Sorgenfri till FotbollDirekt.se.

– Den nya strukturen är gjord med belgiska ligan som förebild och i Belgien har man sett samma utveckling; begränsat intresse för grundspelet och massor av media- och publikintresse för mästerskaps-slutspelet. De danska klubbarna har infört den här strukturen och de visste att det skulle bli så här. Tanken med den nya strukturen har heller aldrig varit att dra mer publik, utan att stärka de danska lagen och den danska talangutvecklingen i förhållande till Europa.

Sorgenfri tror precis som Claus Thomsen att det blir en publikuppgång i vår, men de delar inte uppfattningen om att bägge fortsättningsserierna kommer att bli publiksuccéer.

– Jag tror inte att vi ska förvänta oss så många åskådare i nedflyttningsserien. För där är strukturen helt hopplöst komplex och invecklad och det kommer inte bygga något intresse. Mästerskapsserien däremot kommer bli intressant och med många fans. I alla fall hos de stora klubbarna.

– Traditionsklubbar som Esbjerg, Aalborg och Odense kan inte lägga skulden för sina dåliga sportsliga resultat på den nya seriestrukturen. Deras nedåtgång är på grund av dålig ledning och spelare som svikit. Jag tror att Superligans nya format snart kommer göras om igen, men modellen med 14 lag är nog här för att stanna oavsett publikutvecklingen.

Thomsen är också inne på att det finns fler anledningar än publik att ändra formatet. Det handlar lika mycket om att förbättra sig rent sportsligt. Inte minst så ökar man antalet matcher (minst 36 matcher för alla lag jämfört med som tidigare 33). Spelschemat är tätare och höstsäsongen har i år har gett 21 omgångar till skillnad mot för tidigare 17. Tecken på att det är av godo sportsligt ser vi redan, menar Thomsen:

– Åtta av 14 klubbar har förbättrat sig sportsligt, det kan vi se på European club index, där alla europeiska klubbars slagstyrka mäts. Och det är klart att det har funnits flera skäl till att göra en omläggning. Att vi får flera matcher där mer står på spel sportsligt är också något som utvecklar ligan rent fotbollsmässigt, det är vår övertygelse.

Om man bara ser till publikutvecklingen så kanske det finns fler anledningar för Danmark att titta på Sverige än omvänt – den diskussion som i Sverige blossade upp för knappt två år sedan om en ny seriestruktur i allsvenskan har dött bort. Sef startade en utredning för att ta reda på om vi borde ändra eller hålla kvar vid det nuvarande ligaformatet, där fördelarna och nackdelarna med 12, 16 eller 18 lag utreddes. När resultatet presenterades i fjol sommar så var det tydligt – rak serie med 16 lag är det som ska gälla.

Claus Thomsens kollega i Sverige, Sef:s generalsekreterare Mats Enquist, säger att diskussionen i viss mån finns där hela tiden, men det är ingen prioriterad fråga i dag. Istället har man valt att satsa mer på evenemanget i sig. I Sverige har man valt en annan väg – och att försöka karbonkopiera andra länder låter sig inte göras, menar han.

– Man måste komma ihåg att alla länder har sin speciella kontext. Vi kan inte jämföra oss med den brittiska supporterkulturen, för den är sprungen ur en helt annan bakgrund, det ser så olika ut i olika länder. Det är klimatet, konkurrerande sporter, lagstiftning… tittar du på Danmark så har de exempelvis helt andra reseavstånd än vad vi har. Alla dessa likheter och skillnader skapar våra lokala förutsättningar, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

– Det går därför inte att bara köra copy-paste på en annan liga. Även om det på ytan kan se likt ut så finns det många skillnader när man börjar titta närmare på det.

Att enbart koppla ligaformatet till publiksiffror blir alldeles för enkelt, säger Enquist.

– Om det vore så enkelt att ligaformatet skulle styra publiksiffrorna helt, då skulle vi kunna ta de två lagen med högst snitt och stänga ute de andra, låta till exempel Hammarby och AIK spela mot varandra hela tiden. Det är rätt uppenbart att det inte skulle hålla. Vi jobbar ju mer mot helheten i allsvenskan och superettan, 32 lag, och vi mäter totalen, det vill säga hur många som går på matcher i både allsvenskan och superettan. Det är klart att formatet spelar in, men det finns andra sätt öka publiken också.

– Det finns många knappar att trycka på för att få publiken att växa. Vår filosofi är att jobba med upplevelsetemat, och den absolut största faktorn för att skapa en stark matchupplevelse och få folk vilja komma tillbaka efter en match… det är supportrarna själva.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Enquist återkommer till att supportrarna är nummer ett för allsvenskan:

– Supportrarna är det viktigaste vi har. Vi blundar inte för att det finns problem och avvikelser då och då, men i det stora hela så är supportrarna en fantastisk tillgång. Vi har valt att ha mer fokus på evenemangsupplevelsen i sig.

– Med det sagt så följer vi utvecklingen, och det ska bli spännande att se hur här utvecklar sig i Danmark. Vi har nära kontakt med våra kollegor där, och det är överhuvudtaget en kollegial stämning mellan ligorna. Vi spelar ingen match mot andra ligor här, vi spelar mot oss själva, att försöka utveckla vår egen liga så mycket som möjligt efter våra förutsättningar.

 

FAKTA, nya ligaformatet i danska Superligan: 

Mästerskapsserien:

Efter 26 omgångar så går de sex bästa lagen till mästerskapsserien, medan de åtta sämsta får spela i nedflyttningsserien. De sex lag som går till mästerskapsserien tar med sig sina poäng från grundserien och möts igen två gånger, hemma och borta. Med andra ord ytterligare tio matcher, och totalt 36 matcher för dessa sex lag. Det lag som har bäst totalpoäng efter detta koras till ligamästare.

Nedflyttningsserien:

De åtta lag som hamnar i nedflyttningsserien placeras i två grupper. Lag nummer 7, 10, 11 och 14 i en gruppen. Lag nummer 8, 9, 12 och 13 i andra. Lagen tar med sig poängen från grundserien och möter varandra i grupperna två gånger (hemma och borta). Därefter går lag nummer ett och två i varje grupp till semifinaler (spelas i dubbelmöten) om en finalplats. Den som sedan vinner finalen får möta det lägst placerade laget i mästerskapsserien för en match som gäller en Europa League-kvalbiljett.

De fyra sämsta i nedflyttningsserien får själva spela semifinaler (dubbelmöte), där vinnarna möts i två play off-matcher – vinnaren där blir kvar i Superligan medan förloraren får möta lag nummer tre från andradivision en i play off (dubbelmöte) om en plats i Superligan. Därefter får de två förlorande lagen i semifinalerna möta varandra i en direkt avgörande match där förloraren åker ur Superligan. Vinnaren däremot får möta lag nummer två i andradivisionen i en direkt avgörande match om en Superligabiljett.

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida
Allt om Superettan – Gå till FotbollDirekts Superettan-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: