Sasas Corner

”Spanien vinner, de är inte ett dugg sämre än förut”

ANNONS

Panelen består av:
Andy Brassell  = AB
Frilansande fotbollsjournalist och författare ”ll or Nothing: A year in the life of the Champions League”, Han medverkar också regelbundet i  BBC 5Live’s World Football Phone-in, och är UEFA.com´s reporter för de portugisiska landslaget.

Toni Padilla = TP
Spansk journalist och redaktör på ”Sports in Ara”, den största dagstidningen i Katalonien. Han skriver också regelbundet för spanska fotbollsmagasinet Panenka.

Sasa Ibrulj = SI
FotbollDirekt.se:s EM-krönikör.

Portugal i semifinal, inte helt väntat kanske. Hur ser du på deras insats så här långt? Vad är deras styrkor/svagheter?

SI: Paulo Bento gjorde vad Quieroz inte lyckades med – trots det faktum att Ronaldo är den största stjärnan och så mycket hänger på honom, Bento lyckades skapa en lagkänsla och få ut det bästa av varje spelare. Han trodde på en startelva och laget växte allt eftersom turneringen, nu har de hittat toppformen i helt rätt ögonblick. Jag såg deras träningsmatcher innan EM, och det här är ett helt annat Portugal.

AB: De har en stark centrallinje, där Pepe och João Moutinho har haft ett bra mästerskap hittills. Tendensen att de öppnar matcherna så försiktigt har varit lite av en käpphäst, och de måste undvika att ge bollen till Spanien i början av matchen som de gett bort bollen till motståndaren i tidigare matcher. Det fanns redan från början en känsla i det här gänget att de kunde göra något stort i EM. De har spelat bra hela tiden -också i första matchen mot tyskarna där de förlorade – och de har visat att de har mer att komma med än bara Ronaldo. Hans form nu är förstås en jättestyrka för dem, precis som hans samarbete med Fábio Coentrão är en styrka.

TP: Portugal öppnade ganska nervöst, men för varje dag har de bara sett bättre ut. Deras styrka? Ronaldo, och det bästa med honom är att han gör mål. Men de har också ett offensivt spel som fungerar, med Mouthinho som spelar som i trans och Nani som är kreativ. Deras svaghet är väl att de har problem på det defensiva mittfältet, åtminstone mot bra lag som Tyskland och Spanien. De tappar lätt bollen där och även om deras backlinje är bra, så måste man vara med defensivt en liten bit upp i banan också, särskilt när man möter lag – Tyskland och Spanien – som har bollen i 60 av 90 minuter.

Spanien då?
SI:
Det kanske ser ut som att de sliter, men jag tycker att Spanien spelar den fotboll man kunde förvänta sig. Nu har de dominerat totalt i fyra år, och det är klart att motståndarna hittat sätt att något sånär neutralisera dem och försvara sig bättre. Men det betyder inte att Spanien är sämre än förut.

AB: Jag är inte alls med på att de ska ha varit svagare än tidigare. De har bara spelat lite mer inom laget, såsom de gjorde i VM 2010, men deras fotboll har också verkligen varit fantastiska att se till och från. Men trots allt har de inte behövt snäppa upp från sin normala nivå än. Deras bollhållande inom laget och bra ersättare på bänken är ju styrkor. Svagheter? Jag skulle vilja se Ramos och Piqué testas lite mer än tidigare, och jag har en känsla av att Portugal har en man som kan göra det….

TP: Spanien är samma Spanien som vanligt, men utan den här riktiga toppstrikern. I VM för två år sedan var det David Villa, i EM 2008 var det Torres. Nu har de ingen, men vi ska heller inte glömma att de vann de flesta av sina matcher i Sydafrika med 1-0. Nu har de gjort näst flest mål i turneringen.

Och så dagens stora snackis – är Spanien tråkiga?
SI: Nej. Och nej. Som jag sa innan, lagen som möter Spanien börjar hitta sätt att försvara mot dem, men Spanien håller sig till sitt spelsätt och det är att dominera bollinnehavet, spela runt och vänta på den perfekta öppningen. Deras motståndare blir mer statiska än vanligt, för att det är det de måste vara mot Spanien, men jag tycker det är orättvist att säga att Spanien är dåliga.

AB: De har väl spelat lite mer konservativt än tidigare, men som jag ser det finns det två olika förklaringar på att den här frågan överhuvudtaget kommit upp. Först och främst så har de aldrig blivit ordentligt testade utöver premiärmatchen mot Italien (som var fantastisk). Sedan så tror jag att folk är trötta på att de är så dominanta. En riktig titan-match i kväll (eller i en final) som gör att de blir tvungna att plocka fram sitt allra bästa spel, då kommer vi återigen bli påminda om varför det här laget en gång förförde så många.

TP: Jag säger så här: Ibland är det fantastiskt att se dem, ibland är det tråkigt. Jag menar, var de tråkiga mot Italien? Nej, det var en underhållande match. Var de tråkiga mot Ryssland 2008? Nej, det var en magisk fotbollsuppvisning. Men okej, mot Frankrike var det rätt segt. Men, och det är viktigt; det var lika mycket fransmännens fel – underläge 0-1 och de gjorde ju absolut ingenting för att vända på det. Då spelade Spanien smart, höll bollen inom laget och agerade säkert. Jag tycker att vi måste analysera vad Spaniens motståndare gör också. Spanjoerna kan spela en utsökt vacker fotboll, men ibland i viktiga matcher går de in för att spela mer kontrollerat. Då kan det kanske bli lite tråkigt, för de har spelare som kan hålla bollen inom laget i timtal. Men det är ju inte deras fel att de är så bra.

Tillbaka till Portugal. Hur pass beroende av Ronaldo är de? Går det överhuvudtaget att sätta ord på hur viktig han är för dem?
SI: Ronaldo är en av världens bästa spelare och att Bento anpassar sitt system efter honom är bara logiskt. Han är nyckelspelaren, men det finns ju fortfarande ingen spelare som kan göra mer själv än de andra tio spelarna. Ronaldo är fantastisk, men jag tycker ändå att de andra förtjänar kredd. Cristiano vill vara i centrum, och så mycket som hans kvaliteter kan bidra till laget, lika mycket kan hans ego sno från laget också.

AB: Det är omöjligt att inte bli beroende då han är en av de senaste 20 årens bästa spelare. Han kan vinna en match åt sitt lag på ett ögonblick med de kvaliteterna han har, men det är inte så enkelt som att man bara kan slänga ut honom på planen och säga åt honom att göra sin grej. Vi ska komma ihåg att han gick riktigt tungt i landslaget under Queiroz – han gjorde två mål för Portugal på två år. Paulo Bentos matchplan och att det finns bra spelare runt honom gör att han får en helt annan plattform; nu kan han faktiskt närma sig den spelare han är i klubblaget. Han är den som skiljer Portugal från ett bra lag till en titelutmanare.

TP: Han är lika viktig för Portugal som Messi är för Barcelona. De har ett bra lag, men Portugal har ingen striker av toppinternationell klass. Det är upp till Ronaldo att göra mål. Han drar på sig all uppmärksamhet från motståndarna och det ger hans medspelare ytor.

Hur ska Spanien stoppa honom?
SI: Mitt råd till Spanien skulle vara att stoppa de andra spelarna i Portugal. En spelare kan inte göra någonting själv. Ronaldo var briljant mot tjeckerna, men utan en Moutinho som spelar som han gör… det blir en helt annan grej. Men i kväll kommer det vara Spanien som håller i taktpinnen, så jag tror att han blir det största hotet i kontringar. Hur som helst, stoppa de andra och du stoppar Ronaldo.

AB: Coentrão kommer gå framåt och länka samman med Ronaldo. Deras samarbete är utmärkt också i klubblaget. När Coentrão kommer löpande bakifrån får Ronaldo ytor att ta sig in i banan. Men Carles Puyol är bra på att neutralisera det där. När Barca och Real möts så brukar Puyol vara bra på att täcka den ytan på högerkanten, han brukar göra det för Dani Alves i Barcelona. Och Sergio Ramos måste försöka göra ett liknande jobb nu och använda sin fysiska styrka där.

TP: Arbeloa och Ramos känner ju Cristiano väl. Men nyckeln? Det blir att själva kontrollera matchen. Om Spanien har spelet nära Portugals mål och portugiserna vill kontra, så kommer de få starta kontringarna djupt ner i banan. Ronaldo är inte så farlig om han är långt i från motståndarens mål. Han är snabb, men han kan inte gå förbi fyra försvarare i en 30-metersrush.

Vilka går till EM-final?
SI: Spanien. De är ett bättre lag än Portugal.
AB: Portugal, och där möter de Tyskland. Jag säger som Sven-Göran Eriksson sa när han tog ut Theo Walcott i VM 2006: jag har bara en känsla…
TP: Spanien. Men det är vidöppet.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 08 maj
18:30 Sverige U17 - England U17 EM U17 Damer
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Peterborough - Oxford United League One
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
fredag 10 maj
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:30 Leipzig - Hoffenheim Bundesliga damer
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Magdeburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 B 93 - Köge Danmark Division 1
19:00 Horsens - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Öster - Oddevold Superettan
20:00 Manchester City U18 - Leeds U18 England FA Ungdomscup
20:30 Augsburg - Stuttgart Bundesliga
20:45 Frosinone - Inter Serie A
21:00 Alaves - Girona La Liga
21:00 Doncaster - Crewe League Two
lördag 11 maj
12:00 Essen - Köln Bundesliga damer
13:00 Trelleborgs FF - Utsikten Superettan
13:00 Hertha Berlin - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Schalke - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Nürnberg - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Fulham - Manchester C Premier League
13:30 Celtic - Glasgow Rangers Skottland Premiership
14:00 SönderjyskE - Ålborg Danmark Division 1
14:00 Duisburg - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
14:00 Mallorca - Las Palmas La Liga
14:00 Bollstanäs - Malmö FF Elitettan
15:00 Varbergs BoIS - Örgryte Superettan
15:00 Jitex - Örebro SK Elitettan
15:00 Gif Sundsvall - Landskrona Superettan
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
15:00 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:00 Halmstad - Mjällby Allsvenskan
15:00 Eskilstuna - Lidköping Elitettan
15:30 Borussia M'gladbach - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Heidenheim Bundesliga
15:30 Köln - Union Berlin Bundesliga
16:00 Wolverhampton - Crystal Palace Premier League
16:00 Gamla Upsala - Alingsås Elitettan
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Newcastle - Brighton Premier League
16:00 Stockholm Internazionale - Karlstad Ettan norra
16:00 Rosengård - Ljungskile Ettan södra
16:00 Everton - Sheffield U Premier League
16:00 West Ham - Luton Premier League
16:00 Tottenham - Burnley Premier League
16:15 Villarreal - Sevilla La Liga
17:00 Nordic United - Täby Ettan norra
17:30 Gais - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Napoli - Bologna Serie A
18:30 Nottingham - Chelsea Premier League
18:30 Granada - Real Madrid La Liga
18:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
20:30 Kiel - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Milan - Cagliari Serie A
20:45 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Athletic Bilbao - Osasuna La Liga
söndag 12 maj
12:30 Lazio - Empoli Serie A
13:00 Gefle - Skövde AIK Superettan
13:00 Sunnanå - Mallbacken Elitettan
13:00 Umeå - IFK Kalmar Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Onsala Ettan södra
13:00 Norwich - Leeds Championship
13:00 Fortuna Hjörring - Kolding Danska ligan, damer
13:30 St Pauli - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Norrköping - Hammarby Allsvenskan
14:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan
14:00 Bayern München - Nürnberg Bundesliga damer
14:00 Cadiz - Getafe La Liga
14:00 Randers - Hvidovre Superligaen
14:00 Fredericia - Kolding Danmark Division 1
14:00 Sundsvall - Uppsala Elitettan
14:30 Nijmegen - Feyenoord Eredivisie
15:00 Verona - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Helsingborg - Sandvikens IF Superettan
15:00 Brage - Östersund Superettan
15:00 Linköping - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby TFF - Umeå Ettan norra
15:00 Genoa - Sassuolo Serie A
15:15 West Bromwich - Southampton Championship
15:30 Darmstadt - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Manchester U - Tottenham FA-cupen, damer
16:00 Stocksund - Piteå Ettan norra
16:00 Norrby - Lund Ettan södra
16:00 Torslanda - Ariana Ettan södra
16:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
16:00 Karlberg - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Assyriska FF - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Trollhättan - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Atletico Madrid - Celta Vigo La Liga
16:30 Värnamo - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Djurgården - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Bayern München - Wolfsburg Bundesliga
17:30 Manchester U - Arsenal Premier League
18:00 Juventus - Salernitana Serie A
18:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga damer
18:30 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:00 Nordsjälland - Silkeborg Superligaen
20:45 Atalanta - Roma Serie A
21:00 Real Betis - Almeria La Liga
23:30 Chicago Red Stars Women - Utah Royals Women USA NWSL Women
måndag 13 maj
18:30 Lecce - Udinese Serie A
19:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Hobro - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Norrköping - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Rosengård Allsvenskan, damer
19:10 IFK Göteborg - Malmö Allsvenskan
19:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga damer
20:45 Fiorentina - Monza Serie A
21:00 Barcelona - Real Sociedad La Liga
21:00 Aston Villa - Liverpool Premier League
tisdag 14 maj
19:00 Örebro - Degerfors Superettan
19:15 Vasalund - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:30 Osasuna - Mallorca La Liga
20:30 Glasgow Rangers - Dundee FC Skottland Premiership
21:00 Tottenham - Manchester C Premier League
21:30 Real Madrid - Alaves La Liga
22:00 Girona - Villarreal La Liga
onsdag 15 maj
18:00 Vejle - Lyngby Superligaen
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
19:00 Halmstad - Häcken Allsvenskan
19:00 Mjällby - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Värnamo Allsvenskan
19:30 Rayo Vallecano - Granada La Liga
19:30 Sevilla - Cadiz La Liga
20:00 Bröndby - Nordsjälland Superligaen
20:15 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
20:30 Kilmarnock - Celtic Skottland Premiership
20:45 Brighton - Chelsea Premier League
21:00 Manchester U - Newcastle Premier League
22:00 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
22:00 Getafe - Atletico Madrid La Liga
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 7 6 0 1 15 18
2 AIK 7 4 2 1 4 14
3 Djurgårdens IF 7 4 1 2 5 13
4 BK Häcken 7 4 1 2 4 13
5 Gais 7 4 0 3 -2 12
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 7 4 0 3 -3 12
7 Mjällby AIF 7 3 2 2 3 11
8 IF Elfsborg 7 3 1 3 -1 10
9 IFK Norrköping 7 3 1 3 -7 10
10 IF Brommapojkarna 7 2 3 2 2 9
11 Hammarby IF 7 3 0 4 1 9
12 IFK Göteborg 7 2 1 4 -2 7
13 IK Sirius 7 2 1 4 -4 7
14 IFK Värnamo 7 2 1 4 -7 7
15 Kalmar FF 7 2 0 5 -2 6
16 Västerås SK FK 7 1 0 6 -6 3