Har tränat med AIK – Nu är ”Rambo” en stjärna
Division 1 kallas för ”Talangernas division” och är en serie där det lönar sig rent ekonomiskt att spela med många unga spelare eftersom att det delas ut en ungdomsbonus.
Erik Eklund drev Norrettan-bloggen hos FotbollDirekt förra året. Här rankar han Norrettans största talanger.
Smajl Suljevic, född 1994, central mittfältare, Dalkurd FF
Motivering: Mittfältsdynamo – en av seriens vassaste. Välväxte Suljevic har sin ungdom till trots redan en väska välfylld med rutin. Vi kan tänka oss att förnamnet Smajl gick hem under tiden som ungdomsproffs i engelskspråkiga Stoke… Sedan i fjol sommar är han åter i Dalkurd och det med besked. En rejäl spelare, med god fysik och ett stabilt passningsspel. Krossbollarna sägs ha en magisk touch. Smajl är klok och stabiliserar Dalkurds mittfält med sina fina värderingar och sitt spelsinne. Inte helt olikt en viss Patrick Vieira, för att dra en långväga jämförelse. Lägg till ett fruktat skott, inte minst på frisparkar, och du har en mittfältare av det mer kompletta slaget. Snart i en högre serie – med sitt hjärtas Dalkurd?
Kerim Mrabti, född 1994, offensiv mittfältare, IK Sirius
Motivering: Lite i skymundan har Kerim Mrabti svävat runt på fotbollens bakgård och undkommit vardagens talangjägare. Anledningen är lika enkel som trist – skadebekymren har förföljt Kerim. Han var en stor talang i Enköping, men hann inte göra något avtryck i fjolårets jumbolag på grund av skadorna. Sirius tvekade dock inte minsta millimeter – och fyndade gratis inför i år. Historien har hindrat honom från att plocka en startplats, men framtiden på Sirius mittfält lär tillhöra den här liraren. Teknisk och van att utmana – han blir spännande att följa när det drar ihop sig framåt hösten.
Rebin Sulaka, född 1992, mittback, Dalkurd FF
Motivering: Hur Eskilstuna City kunde släppa denna diamant förblir en synnerligen obesvarad gåta. Den reslige mittbacken gick alldeles uppenbart inte ihop med Citytränaren Daniel Wiklund – men i Dalkurd passade han som handen i handsken från dag ett. En spelskicklig och nickstark mittback, som är bra med fötterna och gärna driver bollen framåt. Visade sin farlighet på fasta situationer i fjol, då killen med smeknamnet ”Rambo” nätade fem gånger för City. Har provtränat med AIK för ett par år sedan – och framstår som seriens främste unge försvarare. Dalkurd har gjort ett fynd och lär slipa diamanten med varsam hand.
Daniel Ahonen, född 1992, offensiv mittfältare/anfallare, IFK Luleå
Motivering: Frispråkig målskytt som kom in som en virvelvind i höstas – både på fotbollsplanen och sedermera som bloggare på NSD.se. Från en mittfältskant smällde han in fyra mål på elva matcher för IFK Luleå och i vintras ryktades det vagt om en flytt uppåt i seriesystemet. Ryktena var just bara rykten och Daniel Ahonen tvekade inte på att stanna i Luleå. Där har den förre Kalmarjunioren tagit kliv och blivit Luleås bärande offensiva kraft. I år har han flyttat upp ett steg i banan – och levererat mål och assist från sin anfallsposition. Med sex baljor är han delad tvåa i skytteligan och kan vara ett attraktivt namn bland scouter från elitklubbarna.
Enis Ahmetovic, född 1992, vänsterback, Nyköpings BIS
Motivering: Det finns ett par ytterbackar i rätt ålder som faller mig i smaken. Vänsterfotade Ahmetovic är en, högerfotade Simon Strand hos IK Frej en annan. Den sistnämnde imponerade på mig i Väsby i fjol våras. Men i dagsläget håller jag ”Bissarnas” vänsterback högre. Han är en ytterback som gillar att följa med i anfallen och har fått sin juniorskolning hos IFK Norrköping, vilket bådar gott. ”Peking” brukar leverera i de sammanhangen. Enis Ahmetovic var dominant när ”Bissarna” plockade hem division 2 med bred marginal i fjol och fortsatte att övertyga på försäsongen och i Svenska cupen, där hans lag nådde gruppspelet. Där slog de allsvenska Kalmar FF hemma på Rosvalla. Ahmetovic är teknisk, passningsskicklig, följsam och snabb. En ytterback väl värd att följa de närmaste åren – utan tvekan.
Den här artikeln handlar om: