IDROTTENS AFFÄRER: Polisens oro – fler kriminella bland allsvenska fans

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER

Björn Eriksson, nye RF-basen, har semester, men kan lika lite som många andra koppla av när nu polisen varnar för att allt fler yrkeskriminella går med i de s k fotbollsfirmorna.
Hittills under årets allsvenska matcher har få större polisingripanden skett. Klubbarna vittnar också om ett större lugn på arenorna. Men polisen varnar för vad som sker i det tysta.

Samtidigt som fotbollens ledande påvisar hur publiksiffrorna blir allt bättre och att det också är lugnare på arenorna slår polisen larm.

Kriminella söker sig till fotbollen

Skillnaden mellan ”firmorna” och kriminella gäng blir allt mindre. I själva verket agerar de tillsammans i många fall.

Björn Eriksson och Stefan Dellså utsågs till regeringens utredare och sammanfattade 2012 sina erfarenheter och rekommendationer i rapporten “Mindre våld för pengarna”, i dagligt tal “huliganutredningen”.

En nationell strategi skulle ta udden av det avvikande och hålla uppsikt på en del av fotbollen som växte. Men det blev aldrig en enhetlig hållning, regeringen var inkonsekvent i sitt agerande och nu är det enskilda polisdistrikt som agerar.

200 personer identifierade

Polisen i Stockholm, där problemet med risksupportar är som störst i landet, har tillsatt en särskild grupp som bara ska jobba med att komma åt de värsta av risksupportrarna.

”Vi har ett flertal individer från andra gäng som ansluter eller byter till den här branschen, säger Fredrik Gårdare”, chef för Stockholmspolisens särskilda insats mot fotbollsfirmorna, till SR Ekot.

I Stockholm är problem störst och där har polisen en enhet som ska hålla koll på avvikelserna. 200 personer är identifierade och utgöra en kärna med ytterligare 2-300 personer i nära anslutning.

“Ett mått av mode”

Nu kommer också larmet om att tungt kriminellt belastade personer vill vara med i fotbollsfirmorna.

”Vi ser att det kan finnas ett visst mått av mode i det här, där etablerade i kriminell miljö ser mot det här hållet och undersöker om gräsmattan är grönare här. Vi har ett flertal individer från andra gäng”, säger Fredrik Gårdare till Ekot.

Det är en råare attityd när klubbarnas mest våldsamma supportrar samlas.

Med för att slåss

– Det är lättare att se likheter än olikheter. Det är samma typ av normer och regler som i all gängkriminalitet och i grunden samma sökande efter gemenskap med familj, kompisar, och sedan att göra saker ihop: Festa, slåss och göra brott ihop.

– Brödraskap inom huligankretsar går att jämföra med brödraskapet inom mc-gängkretsar, helt klart, och vi ser de kopplingarna. De passar bra ihop och vissa personer byter mellan eller ingår i båda typerna av miljö.

Polisen har också lagt märke till att det ändå finns ett fotbollsintresse bland de äldre risksupportrarna, medan de unga och nya är med mest för att begå brott och slåss.

THOMAS EJDERHOV

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: