Blåvitt om ny arena: ”Situationen i Göteborg… herregud, kommer att ta tid”
IFK Göteborg hyr in sig på Gamla Ullevi. Men drömmen är att så småningom kunna ha en egen arena.
Gamla Ullevi, som invigdes i april 2009 och kostade 367 miljoner kronor att bygga, är IFK Göteborgs nuvarande hemmaborg.
Men Blåvitt är inte helt nöjda med hur arenasituationen har blivit – intäkterna är inte tillräckligt stora helt enkelt.
2015 skrev klubben ett så kallat ”clean court”-avtal – som föreningen med dåvarande klubbdirektören Martin Kurzwelly i spetsen arbetat intensivt för att få till. Det innebär i praktiken att Göteborg har hand om försäljningen av annonser och reklam på Gamla Ullevi. Men problemet är att klubben trots avtalet inte har rätten till alla arenans ytor och har således inte rätt till alla intäkter heller.
Evenemangsbolaget Got Event äger till exempel flera av annonsplatserna på Gamla Ullevi och klubben tjänar inga pengar på försäljningen av mat och dryck på sina hemmamatcher.
Det är inte en optimal lösning för en klubb som redan har ekonomiska bekymmer. Mats Engström, ordförande i Blåvitt, har tidigare sagt att:
– Allt är bättre än det vi har i dag, sade Mats Engström i BBpodd.
Hammarbys vd Henrik Kindlund har tidigare konstaterat att Göteborg måste byta arena om de ska hänga med i utvecklingen:
– Vi jämförde ungefär 50 klubbar och kom fram till att vi var trea efter Hoffenheim och Brighton. Däremot var IFK Göteborg i absoluta botten. Den genomsnittliga tillväxten var 25 procent – och de (IFK Göteborg) har lyckats backa med sex procent, vilket egentligen är fullständigt osannolikt. De tappar åtta-tio miljoner per år jämfört med om de legat på Europa-snittet. Det är rätt stora pengar, sa Henrik Kindlund till Fotboll Sthlm.
Svaret från Mats Engström:
– Sportslig framgång och god ekonomi hänger självklart ihop. Den svåra problematiken är ju… vad är hönan och vad är ägget? Klart att vi vill ha bättre förutsättningar. Men först måste vi visa att vi kan fylla både Gamla Ullevi och Ullevi, svarade Engström, till GT.
Göteborg hade så sent som i går ett medlemsmöte där frågan återigen kom upp till ytan:
– En otroligt viktig fråga. Arenasituationen i Göteborg… herregud, det kommer att ta tid. Vi måste sikta på att på något sätt äga eller förfoga över sin arena. Där kan vi tjäna pengar, säger Blåvitts klubbdirektör Max Markusson till GT och fortsätter:
– Att äga och drifta en egen arena i Göteborg. Fram till 2023 ska vi veta vad som krävs för att uppnå det. Man sitter med stadsutvecklingsplaner för 2030 och 2040 nu. Det är ett enormt infrastrukturpaket som hamnar i Göteborg. Kan vi vara med i diskussionen kan det öppnas möjligheter.
Den här artikeln handlar om: