Trelleborgs FF

PÅ FD: ”Måste kännas som ett helvete för Hammarby”

ANNONS

Nytt år att vänta – och likaså ny allsvensk säsong. Så här i nyårstider sammanfattar FD:s redaktion allsvenskan 2018. Sist ut chefredaktör Ola Gustavsson. 

TIO FRÅGOR TILL FOTBOLLDIREKTS OLA GUSTAVSSON OM DEN ALLSVENSKA SÄSONGEN 2018

AIK SM-guldvinnare. Välförtjänt? Hur imponerad ska man vara av Rikard Norling och dennes manskap? Sportchef Björn Wesström värvade ändå in stjärna efter stjärna i vintras – och kryddade det med en viss Sebastian Larsson i somras.

Kommentar: Det går inte att säga så mycket annat än att det här kan vara det bästa AIK sedan Champions League-året för nära 20 år sedan, kanske ännu bättre. Det gör intryck hur AIK tar namn som Sebastian Larsson men också hur det inte bara handlar om att det finns pengar till de lyxiga affärerna. Sådana är ju många gånger svåra att misslyckas med. Däremot att ta ett namn som Robin Jansson och även Nicolas Stefanelli (nej, han är inget misslyckande), eller varför inte Jesper Nyholm (fantastiskt om han kan rädda karriären). Skicklig scouting. Så svaret på frågan, det finns mycket att vara imponerad. En hel del handlar förstås om pengar, pengar AIK inte har haft tidigare men i allt väsentligt är det för enkelt att skriva AIK:s 2018 med den begränsningen. Mycket handlar om Rikard Norlings konsekventa sätt, samt hur han tonat ner sig själv och jag tycker det är uppenbart en ännu större integritet. Rikard utstrålar för mig en framtida bild av en förbundskapten. Lägg där till den ängslan och så katastrofalt det kunde ha slutat för både Nisse Johansson och Daniel Sundgren – liksom det gjorde för Jesper Nyholm. Hur säsongen där ökade i svårighetsgrad för AIK, att lyckas landa riktigt efter det är kanske enskilt den största kraften bakom SM-guldet.

Malmö FF svarade för en usel vår – men sedan Uwe Rösler tog över i juni har laget varit rena segermaskinen. Tror du att MFF slagits om guldet om tysken rattat laget redan från start i år?

Kommentar: Ja, som det sett ut sedan han kom så är det svårt att resonera annorlunda. Å andra sidan så har Uwe haft ett material Magnus Pehrsson inte hade och, det går inte att komma i från, lägre förväntningar på sig. Allsvenskan ansågs ju i stort förlorad när han kom. Han hade till och med kunnat få förståelse tror jag för ett missat gruppspel. Men samtidigt går det inte att komma i från att han har varit framgångsrik och gjort resultat från första till sista bildruta 2018. Sedan är tyvärr inte MFF:s fotboll jätterolig men det är resultaten som räknas och det är å andra sidan inte AIK:s heller.

Hammarby tippades av många inför säsongen hamna i tabellens mitt, men toppade länge serien. Att de nu miste sin Europaplats, är det ett stort misslyckande?

Kommentar: Säsongen är en framgång. Man måste ju inse så många steg mot toppen som Hammarby egentligen bara har hoppat förbi. Från flera topp-10-aktiga placeringar till en fjärde nu. Det är stort. Det är väldigt länge sedan Bajen var på den här nivån. Det är klart att det måste kännas som helvete när topp-3 försvann som det gjorde. Men totalt sett?! Titta på säsongen, titta på spelarmaterialet, titta på hur Bajen börjar göra större spelaraffärer genom Jesper Jansson och titta på vilken infrastruktur som infinner sig med nya Årsta. Nu kan man mycket väl ha en träningsanläggning som kan anses som bäst i hela Sverige.

På tal om misslyckande, vad säger du om Elfsborg och IFK Göteborg i år? Ska Jimmy Thelin och Poya Asbaghi vara kvar efter att de inte fått spelet att stämma och heller inte uppnådde de förväntade resultaten?

Kommentar: Nej, jag tycker nog inte det. Jimmy Thelin och Poya Asbaghi. Hur långt i från Elfsborg och IFK Göteborg i dag än är upplagor och resurser från när klubbarna varit som bäst så finns det en gräns för hur mycket en tränares auktoritet tål, även om huvudfelen förmodligen ligger på styrelsenivåer. Asbaghi har dock velat spela en fotboll man inte haft material till. Modigt. Jo. Men naivt. Men Thelin och Asbaghi är genuina typer och kan säkerligen ha stabila tränarkarriärer framför sig men jag är inte så säker på att det ska vara i Elfsborg och IFK Göteborg. Som respektive säsonger sett ut så har jag ju otroligt svårt att föreställa mig någonting mer kommande år. Snarast så blir ju båda extremt sårbara om det börjar illa igen. Samtidigt ska man ha respekt för att ingen av klubbarna tagit snabba populistiska beslut och sparkat sina tränare. Å andra sidan kan man också se det som att vare sig Elfsborg eller Blåvitt har råd att göra det.

Elfsborg och Blåvitt klarade sig kvar i allsvenskan till sist utan problem, för det fanns ju tre andra lag som aldrig riktigt orkade lämna bottenstriden. Att det var de tre nykomlingarna Trelleborg, Dalkurd och Brommapojkarna som åkte ur, är det ett svaghetstecken för superettan? Tror du att vi kommer få se en liknande trend framöver?

Kommentar: Nej, det tror jag inte. Det är långt i från alla år nederlagstippade ryker. Nykomlingar brukar kunna hävda sig helt okej. Titta på Jönköpings södra för några år sedan, på Östersund, Sirius och Sundsvall som etablerat sig. Finns bara tillräckligt med resurser och varumärke så…titta nu på Helsingborg. Jag tror Trelleborg kan komma tillbaka. TFF behöver nog mest bara mer tid på sig. Tycker ändå att både TFF och BP bitvis har visat helt okej verksamheter.


Ett lag som hade en något märklig säsong var Djurgården. Cupguld i våras och Europaspel, men efter uttåget mot Mariupol i början av augusti var känslan att luften gick ur. Håller du med? Vad borde man ha förväntat sig av 2018 års Dif som ändå tappade ett par tunga namn som Kim Källström och Magnus Eriksson?

Kommentar: Från början så förväntade jag mig inte mer. Snarast blev jag förvånad när första hälften var så bra. Djurgården gick med i toppen och jag hade svårt att få i hop det. Bosse Anderssons ekvation fick mig att känna, vad är det jag missar? Men jag hade svårt att se det hålla i längden, även om jag ett tag började tro på det. Ungefär: Kan Östersund med lägre profiler av namn så kul om det fungerar i en storklubb som Djurgården.

Men i takt med försäljningar av Beijmo och Kadewere så slog man ju slutgiltigt undan benen på sig själva (och inte ersatte), samtidigt som man började förstå att nycklar som Mrabti och Jonas Olsson inte direkt odlade någon grön energi i truppen. Det tillsammans med att ansiktet utåt, Andreas Isaksson, inte heller gav sken av någonting extra. Ah, svårt för Özcan Melkemichel. Synd att han fick sluta på det här viset men samtidigt är det lite illa formulerat, han tog ju ändå en titel och vann flera Stockholmsderbyn.

IFK Norrköping då? De säger ju själva att det snackas för lite om dem – och så är det kanske. Hur mäktig är deras prestation i år? De kampades trots allt om guldet med AIK ända in på målsnöret.

Kommentar: Norrköping är ju lite av årets lag. Hammarby är ju utan diskussion årets överraskning för mig, oavsett så dyrt man än handlat. Men jämte är ju Norrköping den klubb som fått ut mest. Oj, så Norrköping har sålt namn genom åren, och oj, så försiktiga man varit i sitt handlande. Näst in till provocerande. Jag är ambivalent inför Peter Hunt och Jens Gustafsson men samtidigt gör båda uppenbart ett bra jobb, tar bra beslut. Och till sist så har man slutat att snåla och tog namn som Thern, Larsson och Fransson under året. Titta också på utveckling hos flera namn, inte minst Arnor Sigurdsson och Kalle Holmberg. Och det finns fler – Men – och framförallt så spelar man en fotboll med det förmodligen största underhållningsvärdet.

Paulinho vann allsvenskans skytteliga och utsågs även till årets MVP på Allsvenskans Stora Pris. Är han ligans bästa spelare eller vem skulle du vilja lista där?

Kommentar: Nej, jag tycker nog inte det. Förstås en fantastisk målskytt, en av de bästa i allsvenskan i modern tid. Men totalt sett så är det för mig Anders Christiansen och Kristoffer Olsson som ska vara omslagsnamn. Nu har inte Anders gjort en toppsäsong sedan han kom tillbaka men hans betydelse ändå, har ett spel som man så sällan får uppleva i allsvenskan. Kristoffer likaså. Men så finns ju Fouad Bachirou också som kommit på ett jävla läckert vis under hösten. Så Paulinho, stor respekt – men Mvp, inte för mig.

Största floppen/besvikelsen i allsvenskan 2018, vem eller vilka är det?

Kommentar: Jag vill inte gärna prata om namn på det här viset. Men Tobias Hysén är ett sådant namn. Hade så innerligt hoppas på ett värdigare slutår. Tror emellertid ännu han är IFK:s bäste spelare men måste ju få visa det också. Så besviken på att han inte fick visa. En stor ambassadör för Blåvitt.

Kerim Mrabti är en annan. Jiloan Hamad under senare delen av hösten. Alltså det är ju klasspelare allihopa men av olika anledningar så har dessa totalt sett dippat – även om förstås både Mrabti och Hamad bitvis visat absolut toppklass. Men lika ofta en bra därifrån.

Vi ska inte avsluta på negativt manér, utan nu vill jag bara höra vad du tycker var den största höjdpunkten i årets allsvenska?

Kommentar: AIK:s klass rakt igenom. Seb Larssons frispark mot Malmö. Att Hammarby är med i toppen igen. Jonas Olssons Bad boy. Karisman. Han är en stjärna men lika mycket som han går in i rollen som rövare på planen, lika mycket sympatisk och intellektuell är han utanför. Mats Grens Hawaiiresa (plötsligt så reste han bara), Kennedys sista kväll och hyllningarna, Magnus Pehrssons ansiktsuttryck när han avgick, Nisse Wibergs engagerade sätt kring Blåvitt. Antonssons Besiktas-mål även om det nu inte är allsvenskan – och Daniel Kindbergs sätt att svara på frågor (politiker har så mycket att lära, även om Kindberg själv har det också om nu brottsmisstankarna stämmer) på första presskonferensen när brottsmisstankarna mot honom första gången blev kända.

Så…höjdpunkter och höjdpunkter. Jag kallar det hellre mest speciella upplevelser. Menmen…ska jag lyfta fram någon på en tron så är det klart att den grabbade ölen i flykten, Kennedy. Det är som en amerikansk, sötad, sockrad idrottsfilm som den bara är när den är som bäst. Förmodligen ännu bättre. Det är 10 + och ett på sitt sätt stycke fotbollshistoria (förstås Kennedy, men även den fångade platsmuggen).

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 september
18:30 Frosinone - Fiorentina Serie A
18:30 Monza - Bologna Serie A
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 Örgryte - Gais Superettan
19:00 Sundsvall - Gefle Superettan
19:00 Nyköbing - Århus Danska cupen
19:00 Celta Vigo - Alaves La Liga
19:00 Granada - Real Betis La Liga
20:45 Genoa - Roma Serie A
21:30 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 september
02:30 Boca Juniors - Palmeiras Copa Libertadores
18:30 Paderborn - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Hamburg - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 RB Leipzig - Essen Bundesliga damer
18:30 Kolding - Thisted Danska ligan, damer
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Borussia Dortmund Bundesliga
21:00 Sheffield W - Sunderland Championship
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
lördag 30 september
13:00 Århus - Köge Danska ligan, damer
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
13:00 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Aston Villa - Brighton Premier League
13:30 Southampton - Leeds Championship
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga damer
14:00 SönderjyskE - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Villarreal La Liga
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
15:00 Lecce - Napoli Serie A
15:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
15:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
15:30 Heidenheim - Union Berlin Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Köln - Stuttgart Bundesliga
15:30 Mainz - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:30 Bochum - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Falkenberg - Oddevold Ettan södra
16:00 Everton - Luton Premier League
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
16:00 Hull - Plymouth Championship
16:00 Ross County - Hearts Skottland Premiership
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Wolverhampton - Manchester C Premier League
16:00 West Ham - Sheffield U Premier League
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Arsenal Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Mallorca La Liga
17:30 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
18:00 Milan - Lazio Serie A
18:30 Tottenham - Liverpool Premier League
18:30 Leipzig - Bayern München Bundesliga
18:30 Girona - Real Madrid La Liga
20:30 Hertha Berlin - St Pauli 2. Bundesliga
20:45 Salernitana - Inter Serie A
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Waalwijk - Ajax Eredivisie
söndag 01 oktober
12:30 Bologna - Empoli Serie A
12:30 Aston Villa - Manchester U Women’s Super League
13:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hammarby - Uppsala Allsvenskan, damer
13:00 Blackburn - Leicester Championship
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:30 Elversberg - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Osnabrück - Kaiserslautern 2. Bundesliga
14:00 Fredericia - Naestved Danmark Division 1
14:00 Almeria - Granada La Liga
14:00 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Randers - Silkeborg Superligaen
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan
15:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Udinese - Genoa Serie A
15:00 Nottingham - Brentford Premier League
15:00 Västerås - Trelleborg Superettan
15:00 Sirius - Degerfors Allsvenskan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Ålborg Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Alaves - Osasuna La Liga
17:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
17:30 Hammarby - Göteborg Allsvenskan
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
17:30 Mjällby - Värnamo Allsvenskan
18:00 Viborg - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Juventus Serie A
18:30 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Roma - Frosinone Serie A
21:00 Atletico Madrid - Cadiz La Liga
måndag 02 oktober
14:00 OKMK - Al Quwa Al Jawiya AFC Champions League
18:30 Sassuolo - Monza Serie A
18:30 Torino - Verona Serie A
19:00 Brage - Skövde AIK Superettan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:00 Utsikten - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Jönköping - Östersund Superettan
19:00 Växjö - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:10 Malmö - Brommapojkarna Allsvenskan
19:30 Bayern München - Köln Bundesliga damer
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:45 Fiorentina - Cagliari Serie A
21:00 Las Palmas - Celta Vigo La Liga
21:00 Fulham - Chelsea Premier League
tisdag 03 oktober
16:00 Navbahor Namangan - Mumbai City AFC Champions League
18:45 Union Berlin - Braga EUROPA: Champions League
18:45 FC Salzburg - Real Sociedad EUROPA: Champions League
19:00 Helsingborg - Örebro Superettan
19:00 Gefle - Örgryte Superettan
19:00 Landskrona - Sundsvall Superettan
19:00 Gais - Öster Superettan
20:30 Luton - Burnley Premier League
21:00 Stoke - Southampton Championship
21:00 Köpenhamn - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Galatasaray EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Napoli - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 PSV - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Lens - Arsenal EUROPA: Champions League
onsdag 04 oktober
02:30 Fortaleza - Corinthians Copa Sudamericana
14:00 Zhejiang Professional - Melbourne City AFC Champions League
18:45 Atletico Madrid - Feyenoord EUROPA: Champions League
18:45 Antwerpen - Shaktar Donetsk EUROPA: Champions League
20:45 Rotherham - Bristol C Championship
21:00 Celtic - Lazio EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Milan EUROPA: Champions League
21:00 Newcastle - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Young Boys EUROPA: Champions League
21:00 Leipzig - Manchester C EUROPA: Champions League
00:00 Defensa y Justicia - LDU Quito Copa Sudamericana
torsdag 05 oktober
02:30 Internacional - Fluminense Copa Libertadores
16:30 FC Astana - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Sporting Lissabon - Atalanta UEFA Europa League
18:45 Rakow - Sturm Graz UEFA Europa League
18:45 Klaksvik - Lille UEFA Europa Conference League
18:45 Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
18:45 Real Betis - Sparta Prag UEFA Europa League
18:45 FC Ballkani - Dinamo Zagreb UEFA Europa Conference League
18:45 Aris Limassol - Rangers UEFA Europa League
18:45 Marseille - Brighton UEFA Europa League
18:45 Gent - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
18:45 TSC Backa Topola - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Freiburg - West Ham UEFA Europa League
18:45 Breidablik - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Club Brügge UEFA Europa Conference League
18:45 Besiktas - Lugano UEFA Europa Conference League
18:45 AEK Aten - Ajax UEFA Europa League
19:00 Andorra CF - Real Zaragoza LaLiga2
21:00 Spartak Trnava - Fenerbahce UEFA Europa Conference League
21:00 Fiorentina - Ferencvaros UEFA Europa Conference League
21:00 Cukaricki - Genk UEFA Europa Conference League
21:00 Nordsjälland - Ludogorets UEFA Europa Conference League
21:00 Liverpool - Royale Union SG UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Zrinjski Mostar UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Toulouse - LASK Linz UEFA Europa League
21:00 Molde - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Häcken - Qarabag UEFA Europa League
21:00 PAOK Saloniki - Eintracht Frankfurt UEFA Europa Conference League
21:00 Roma - Servette UEFA Europa League
21:00 Slavia Prag - Sheriff Tiraspol UEFA Europa League
21:00 Villarreal - Rennes UEFA Europa League
21:00 Maccabi Haifa - Panathinaikos UEFA Europa League
21:00 Aberdeen - HJK Helsingfors UEFA Europa Conference League
fredag 06 oktober
02:30 Palmeiras - Boca Juniors Copa Libertadores
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:00 Linköping - Piteå Allsvenskan, damer
18:00 Häcken - Vittsjö Allsvenskan, damer
18:30 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
18:30 Wolfsburg - Nürnberg Bundesliga damer
18:30 Kaiserslautern - Hannover 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Osnabrück 2. Bundesliga
18:30 Empoli - Udinese Serie A
19:00 B93 Köpenhamn - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Silkeborg - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Manchester U - Arsenal Women’s Super League
20:30 Borussia M'gladbach - Mainz Bundesliga
20:45 Lecce - Sassuolo Serie A
21:00 Birmingham - West Bromwich Championship
21:00 Athletic Bilbao - Almeria La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 24 16 4 4 30 52
2 IF Elfsborg 24 16 3 5 26 51
3 BK Häcken 24 15 2 7 25 47
4 Djurgårdens IF 24 12 4 8 5 40
5 Hammarby IF 24 11 5 8 2 38
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 24 10 6 8 -3 36
7 IFK Norrköping 24 10 5 9 5 35
8 Mjällby AIF 24 10 4 10 -1 34
9 IFK Värnamo 24 10 2 12 -1 32
10 IFK Göteborg 24 7 8 9 -1 29
11 Halmstads BK 24 8 5 11 -16 29
12 AIK 24 7 7 10 -2 28
13 IF Brommapojkarna 24 8 3 13 -9 27
14 IK Sirius 24 7 5 12 0 26
15 Degerfors IF 24 7 2 15 -28 23
16 Varbergs BoIS 24 3 5 16 -32 14
Expressen Premium Max visar
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
söndag 01 oktober
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan