Sök
Krönika
EKWALL: Den bistra sanningen om allsvenskan i Europa
MALMÖ: Hur bra är allsvenskan?
Vi står inför en vecka som kan ge oss intressanta svar:
Närmar sig Malmö FF den skandinaviska jätten FCK?
Närmar sig AIK Malmö FF?

Det finns alltid så många frågor och ibland är svaren lika många som på frågan om hur långt ett snöre är.
Men vi kan åtminstone räkna i pengar.
Som i sin tur har att göra med de resultat som AIK och Malmö FF når ikväll och i nästa vecka.
Där är MFF - och svensk fotboll överhuvudtaget - långt efter FC Köpenhamn.
Och AIK en bit bakom Malmö.
Av den enkla anledningen att FCK varit framgångsrikt i sitt europaspel över en längre tid och på så vis skaffat sig ett kapital som gör att de kan leka lite som de stora pojkarna; för några veckor sen köpte de Pep Biel från Real Zaragoza för drygt 50 miljoner kronor.
FCK har varit i gruppspel ute i Europa under tolv av de senaste tretton säsongerna, fyra av dessa i Champions League, och i längden klirrar det förstås till i kassavalvet.
Det lär rassla en aning även den här säsongen, FCK möter Riga i playoff till Europa League.
Malmö har haft en hyggligt framgångsrik period i Europa sen 2010, det har räckt för att göra laget till Sveriges i särklass mest förmögna.
FCK har haft den typen av framgångar under i stort sett hela 2000-talet, där har du en skillnad.

Om Malmö ska ha minsta lilla chans att haka på "Skandinaviens Real Madrid" så måste de spela i europeiska gruppspel år efter år. Efter år.
För att fortsätta göra det kommer det förstås krävas att MFF slår ut israeliska Bnei Yehuda, helst med en komfortabel segermarginal redan ikväll, nu när de lyckats skaka fram så goda europaresultat under några år att de faktiskt kan få den typen av "medelmåttigt" motstånd i ett playoff.

Ett annat skäl till att FCK spelar i en högre division än Malmö FF är också att danskarna varit betydligt bättre på att göra spelaraffärer de senaste åren.
Framförallt när det rör sig om förädling av inköpta spelare.
I somras sålde FCK Robert Skov till Hoffenheim för 105 miljoner kronor. Året innan köptes han in från Silkeborg för en spottstyver.
Och du kan rada upp ett flertal stora försäljningar där FCK fått både nytta (på planen) och nöje (i cash) när inköpta spelare gett god avkastning: Robin Olsen, Ludwig Augustinsson, Bryan Oviedo, Daniel Amartey, Nicolai Jörgensen med flera.
Vi får gå tillbaka till 2016 för att hitta den typen av MFF-affär, när Vidar Örn Kjartanson gick till Maccabi Tel Aviv för 39 miljoner och sen ett hack till 2014 när Emil Forsberg flögs till Leipzig och inbringade 35 millar.
Mattias Svanberg? Jodå, men han var egen produkt och sådana får du inte fram många på den här säljnivån, oavsett hur skicklig du än är på att ta fram talanger. Kan jämföras med FCK:s Andreas Cornelius, som de lyckats sälja med fin vinstmarginal två gånger.
Det går möjligen att räkna Andreas Vindheim som Malmö sålde till Sparta Prag i somras med utgående kontrakt, men det är småpengar (ca 15 miljoner) i sammanhanget.
Malmö FF har helt enkelt gjort alldeles för dåliga spelaraffärer de senaste åren. Och då bli effekten den dubbla. Dels sämre resultat på planen, dels ingen avkastning.
För det är självklart att i alla investeringar som FCK och Malmö FF gör så räknar man på ett eventuellt framtida värde. 
Där har Daniel Andersson och Co misslyckats kapitalt de senaste åren.
Under den perioden har alla "stora" Malmö-köp har inte slagit väl ut.
Och idag sitter Malmö FF med ett klart ålderstiget lag där lagets stora stjärna tänker lägga av efter en allsvensk höstmatch i Örebro.
De har överhuvudtaget inga spelare som i nuläget är föremål för riktigt stora försäljningar, framförallt inga av de som köpts in.
Tim Prica kan blir det över tid, annars är de yngsta spelarna Erdal Rakip, Bonke Innocent och Romain Gall. Ser ni några 100 miljoner där?
Det är också ett skäl till att MFF:s dyrare inköp ligger på cirka 10-12 miljoner kronor, där FCK numera köper spelare i en prisklass runt 50 miljoner.
Och idag har Ståle Solbakken ett lag som är mycket yngre och "talangfullare" än dagens MFF, med 20-årige Jonas Wind i spetsen.
Malmö FF måste fortsätta spela i europeiska gruppspel för att överhuvudtaget ha en chans att närma sig.
Malmö FF måste fortsätta casha in för att successivt kunna bygga ett nytt lag.
Ungefär så viktig är deras match ikväll mot Bnei Yehuda.

Och om MFF jagar FCK så måste AIK ta upp jakten på Malmö FF.
För även om Rikard Norlings lag nått fina framgångar i det allsvenska spelet, så är det andra klubbar som spelat in mest pengar (MFF och Östersund) de senaste åren.
AIK är rankat 192:a i Europa.
Den rankingen bygger på europaspel de senaste fem åren och på den nivån hittar vi klubbar som gjort ett eller två hyggliga år i europaspelet.
AIK har varit med under alla fem åren.
Men har alltså varit usla i europaspelet.
De behöver sannerligen ändra på det och nu har de möjligheten.
Celtic är förvisso en tuff uppgift - om än knappast omöjlig - men ska man ta sig hela vägen till ett gruppspel utan speciellt bra ranking så kräver det att man på vägen fram står för någon form av sensationellt resultat.
AIK behöver det.
De är i behov att dra in 30-40 miljoner utan att sälja av framstående spelare (/Alexander Isak, Kristoffer Olsson), de är i behov av att skaffa sig rutin av europaspel som betyder så mycket.
Och de är sannolikt i behov av ett tillräckligt bra resultat i Glasgow ikväll.

Så, hur bra är då allsvenskan?
Ja, det finns många värden i den frågan.
I vår egen lilla ankdamm är vi ju en fantastiskt underbar liten ful ungjävel, som är lätt att älska.
Ute i vida världen är vi europarankade nr 22 av 55 nationer.
Varav en del nationer framför oss har klubb eller klubbar som dopat sig till framgång via externa kommersiella krafter som aldrig skulle närma sig Sverige av skatteskäl: Cypern, Ukraina, Vitryssland, Bulgarien (Ludogorets) och några till.
Danskarna (FCK) är snäppet före.
Norrbaggarna precis bakom.
Topp 20 - och i sådana fall förbi Skottland - är knappast omöjligt i en framtid.
Det är väl ungefär så bra allsvenskan är.
Sett till ekonomiska resurser tror jag att det är bättre än vi egentligen borde vara och jag kan nog känna att Sverige är tillräckligt bra på att leva och spela fotboll.
Vi måste bara bli bättre på att tjäna pengar.
Det är - tyvärr - den bistra sanningen.
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten