Förlorad elitlicens – nedflyttning i division 1? ÖFK-fallet triggar förbundet
Östersunds FK beviljades elitlicens – något som lett till flera tänkbara förändringar av regelverket i svensk fotboll. En fråga som nu ska utredas är om vad som händer en allsvensk klubb som förlorar elitlicensen – ska klubben rentav flyttas ned två divisioner?
– Man måste ställa sig frågan, är det rimligt att föreningen har bättre förutsättningar att klara sig i superettan, som ju också har elitlicens men också mindre intäkter, säger Lars-Christer Olsson i förbunds
Östersunds FK – åtminstone i nuläget – en allsvensk klubb 2020. Elitlicensen är beviljad och det är bara en konkurs som kan göra att ÖFK lämnar allsvenskan i år. Något som väckt starka reaktioner i fotbollssverige.
Efter att ha fått nej av licensnämnden så överklagade ÖFK och fick godkänt av överklagandenämnden. Löften om sponsorpengar på i storleksordningen 15 miljoner gjorde att nämnden godkände ÖFK. Ännu har inga pengar kommit in från den ännu icke namngivna sponsor som klubben uppgett ska bidra.
I förra veckan framkom att förbundets styrelse nu startar en utredning där man ser över hela systemet för elitlicensen, med avsikten att skärpa kraven på licensen. Det ska bli tydligare vad som gäller, anser förbundsstyrelsen.
Med i den utredningen finns också en punkt om elitlicensen kring degradering – i dag gäller att en allsvensk klubb degraderas en division vid förlorad elitlicens, alltså ned till superettan.
Det är något som förbundsstyrelsen nu vill se över. Förbundets vice ordförande Lars-Christer Olsson säger till FotbollDirekt att man funderat kring konsekvenserna.
– Det är riktigt. Frågan väcktes, om en förening bryter mot förbundets regler om elitlicensen… är det rimligt att anta att föreningen klarar sig bättre i superettan? Man måste i alla fall ställa frågan. Så det ingår i den utredning som förbundet nu ska inleda, säger Olsson till FotbollDirekt.se.
För i superettan gäller som bekant också elitlicensen, om än med mindre strikta krav än i allsvenskan. Men med mindre bidrag från Sef och mindre sponsorpengar så är frågan om
– Superettan har också elitlicensen. Då måste man utreda, vad får det för konsekvenser? Klarar man elitlicensen i superettan om man inte klarar den i allsvenskan? Då talar vi om det strikt ekonomiska, det finns naturligtvis andra faktorer som arenakrav etc.
– I superettan har du betydligt sämre intäktsmöjligheter. Å andra sidan är kostnaderna lägre. Man måste åtminstone ställa frågan. Det är individuellt från klubb till klubb, men vi vill få en tydligare bild kring det här, hur sannolikt är det att det håller i superettan om det inte gjort det i allsvenskan.
Även om förutsättningarna varierar från klubb till klubb – att man kan vara i olika stora ekonomiska bekymmer – så betonar Olsson att det måste finnas ett tydligt regelverk.
– Det måste vara någorlunda fasta förutsättningar. Att det är det här som gäller vid förlorad elitlicens. Sedan är vi egentligen inte ute efter att fastställa kriterier där alla föreningar bedöms lika. Men det blir en bedömning av hur licensieringen kommuniceras. Det är inte nödvändigt så att man stärker en förenings förutsättningar att få ordning på ekonomin genom att flytta ned den.
Utredningen ska precis till att påbörjas och ett underlag ska finnas färdigt till förbundets representantskapsmöte i höst.
– Det är fallet med Östersund som triggat det här. Men vi har inga speciella uppfattningar, utan vill se en bredare utredning. Det är juristerna på fotbollförbundet som ska utreda det här, det är möjligt att vi tar in externa ekonomer också. Vi vill ha ett besked som ska behandlas på representantskapet. Så får vi se vad som händer då.
Den här artikeln handlar om: