© Bildbyrån
Svenska cupen

Hårt pressat AIK reste sig och grejade en poäng

AIK premiärspelade i svenska cupens gruppspel mot Jönköpings Södra på söndagen och gjorde det med nyförvärvet Ebenezer Ofori på avbytarbänken. Matchen mot Jönköpings Södra blev en rejäl värdemätare för AIK med tanke på att det var första matchen med tävlingskaraktär för säsongen.

AIK kom till spel utan isländske anfallaren Kolbeinn Sightorsson som är skadad. Inte eller Bilal Hussein fanns med mot Jönköpings Södra.

Och när startelvan meddelades fanns heller inte nyförvärvet Ebenezer Ofori med, utan denne fick börja på avbytarbänken.
Mellan stolparna fick nye målvakten Jakob Let Haugaard chansen och det var en offensiv elva, enligt 4-3-3 som AIK ställde upp med enligt den uppställning klubben anmält till svenskfotboll.se.

Jönköpings Södra som hårdsatsat inför denna säsong att ta sig tillbaka till allsvenskan hade flera av nyförvärven med från start, däribland Smalj Suljevic, Marcus Degerlund och lånet från Djurgården Dzenis Kozica.

SÅ HÄR VAR LIVERAPPORTERINGEN FRÅN AIK - JÖNKÖPINGS SÖDRA

1 MIN:
Matchen igång när Saku Ylätupa sätter igång spelet från mittpunkten.

2 MIN: Jönköpings Södra med matchens första hörna. Dåligt slagen och AIK kan kontra med snabbe Oteino på vänsterkanten men denne fastnar på en Jönköpings Södra-försvarare. AIK vinner tillbaka bollen genom just Oteino och kommer till ett inlägg som går förbi allt och alla.

4 MIN: Snabb omställning hos Jönköpings Södra. Al-Ammari med en passning mot Hamidovic men Per Karlsson läser den passningen och bryter. Jönköpings Södra tog sig annars bra fram där på AIKs planhalva.

5 MIN: Michel med en lyftning in från högerkanten och bollen smiter precis utan för bortre stolpen. Såg ut att vara mer ett inlägg än ett avslut.

8 MIN: AIKs första hörna i matchen. Från vänster. Sebastian Larsson slår den men den nickas bort av Jönköpings Södra-försvaret.

9 MIN: Asani med en lyftning in mot Jönköpings Södras straffområde. Når Ylätupa som är helt fri men dennes avslut lämnar mycket i övrigt att önska och han tar sig själv åt huvudet över den missen.

10 MIN: Det är en hård vind som stör spelet emellanåt, då bollen stannar upp i luften.

11 MIN: Kozica hittar fram till Hamidovic som går på ett avslut som går mellan benen på en AIK-försvarare men Let Haugaard dyker ned på plastgräset och tar hand om bollen.

14 MIN:
Lundström med inlägg från höger men Goitom når inte bollen. Omondi stöter ut bollen över kortlinjen till ny hörna för AIK. Vinden tar tag i bollen och den går förbi straffområdet och ut till inspark för Jönköpings Södras målvakt.

20 MIN: Sebastian Larsson försöker spela bollen hemåt men den sticker iväg i vinden och bollen är på väg ned mot AIK-målet. Let Haugaard kommer utrusande och gör ner den framstromande Jönköpings Södra-spelaren. Domare Pandzic nöjer sig med att varna AIK-målvakten.

22 MIN: Amir Al-Ammari tar hand om frisparken som är sex-sju meter utanför AIKs straffområde till höger. Han slår bollen utanför AIK-målet.

24 MIN: Ylätupa bjuder på en dribbling i den högre teknikskolan när han lurar sig förbi tre Jönköpings Spelare. Spelar bollen till Lundström men då är denne offside.

32 MIN: Inspel från vänster längs gräset från Asani mot Goitom men denne får inte fatt i bollen och kan komma till avslut.

33 MIN: Lundström med boll längs gräset i djupled mot Ylätupa som inte når bollen innan den rinner ut över kortlinjen.

36 MIN: Otieno med en fin passning mot Ylätupa i Jönköpings Södras straffområde men denne får inte till något avslut.

38 MIN: Omondi med ett avslut från distans som går högt över AIK-målet

40 MIN: Haliti på vänsterkanten nästan nere vid kortlinjen. Slår bollen på täckande AIK-spelares fot till hörna för Jönköpings Södra. Just som bollen slås in mot AIK:s straffområde får Sebastian Larsson en smäll och blir liggande på gräset och får frispark med sig.

43 MIN: Gotiom får en tryckare av Degerlund några meter utanför Jököpings Södras straffområde. Riktigt bra frisparksläge för AIK och Sebastian Larsson.

44 MIN: Larsson slår frisparken hårt mitt i målet, där Frank Pettersson får händerna på bollen och tippar den över ribban till AIK-hörna som blir resultatlös.

45 MIN: Ny hörna av AIK, där Sebastian Larssons hörna skarvas av Felix Michel mot bortre stolpen men Mets når den inte.

HALVTID

46 MIN:
Andra halvlek igång men inga byten att rapportera hos något av lagen.

46 MIN: Jönköpings Södra får en hörna med sig omgående.

49  MIN: Ylätupa med ett misslyckat inläggsförsök från vänster men bollen tar i hasorna på en Jönköpings Södra-spelare till AIKs första hörna i den andra halvleken. Den blir dock resultatlös.

54 MIN: AIK tar sig fram på Jönköpings Södras planhalva men kommer aldrig till något bra avslut och bollen går ut över sidlinjen till inkast för Jönköpings Södra.

56 MIN: Lundström är nästan nere vid kortlinjen på högerkanten när han slår ett inlägg mot Jönköpings Södras straffområde men där är bara Frank Pettersson och plockar ned bollen.

59 MIN: Otieno bryter in från sin vänsterkant och avlossar ett högt skott som det är tveksamt om det ens varit mål i amerikansk fotboll.

60 MIN: Boll till Lundström på högerkanten och bollen täcks ut till hörna när han försöker slå ett inlägg.

61 MIN: Jättechans för AIK till 1-0 men Ylätupas avslut går över Jönköpings Södras mål efter en fin mottagning och framspelning av Henok Goitom i Jönköpings Södras straffområde.

63 MIN: Goitom med bollen på högerkanten. Skickar bollen mot Jönköpings Södras straffområde men vinden tar tag i bollen och den går ut över kortlinjen.

64 MIN:
 Al-Ammari med en frispark till höger några meter in på AIKs planhalva. Han lyfter en skruvad boll mot AIKs straffområde men Let Haugaard kan ta hand om bollen utan några som helst bekymmer.

66 MIN:
Efter samma statiska kant-till-kant passningsspel i backlinjen slås bollen fram på vänsterkanten. Otieno försöker hitta Ylätupa som inte får kontroll på bollen.

67 MIN: AIK gör sitt första byte. Stefan Silva kommer in och löser av Robert Lundström.

68 MIN:
Otieno river ned Omondi i AIK:s straffområde och domaren Bojan Pandzic tvekar inte en sekund att peka på straffpunkten.

69 MIN: MÅÅL! Det är den ifrån Djurgården utlånade Dzenis Kozica som sätter bollen från straffpunkten.

72 MIN: AIK tar ut Enock Kofi Adu och byter in Ebenezer Ofori, som får applåder av hemmapubliken när han kommer in.

74 MIN: MÅÅL! Rutinerade Per Karlsson misslyckas med en nick mot Felix Michel. Bollen går istället till Edin Hamidovic som sätter full fart mot AIK-målet och placerar in 2-0 till Jönköpings Södra bakom Let Haugaard.

78 MIN: Asani vänder bort en Jönköpings Södra-försvarare två gånger om, klackar sedan bollen till Ylätupa som är i straffområdet när han krutar på - men i burgavelns utsida.

79 MIN: MÅÅL! Ebenezer Ofori hinner inte vara inne mer än sju minuter innan han tar bollen från en Jönköpings Södra-spelare och sedan drar på ett kanonskott som lämnar Frank Pettersson utan chans att rädda. AIK tillbaka in i matchen!

81 MIN: MÅÅL! En hörna från vänster når Goitom högst på och han nickar in bollen. En Jönköpings Södra-försvarare försöker förgäves slå bort bollen men slår upp den i nättaket i målet, då den redan varit inne över mållinjen.

82 MIN: Karol Mets går ut för AIK och ersätts av Rasmus Lindkvist.

87 MIN: Jönköpings Södra med bollen i AIKs straffområde men det är fem-sex AIK-spelare runt bollen och det är en riktig gröt av spelare som man annars bara ser i ungdomsfotbollen.

89 MIN: Inkast för AIK på egen planhalva. Efter målen har AIK:s anfallsspel kommit av sig.

90 MIN: Tre minuters tilläggstid. AIK får hörna från höger. Slås snabbt och det blir frispark för Jönköpings Södra, då Goitom går lite för hårt fram mot Sebastian Crona.

MATCHEN SLUT

AIK - JÖNKÖPINGS SÖDRA 2-2 (0-0)
Mål:
0-1 (69) Dzenis Kozica, straffspark, 0-2 (74) Edin Hamidovic, 1-2 (79) Ebenezer Ofori, 2-2 (81) Henok Goitom
Domare: Bojan Pandzic

AIK: Jakob Let Haugaard - Erick Otieno, Karol Mets, Per Karlsson, Robert Lundström - Enock Kofi Adu, Felix Michel, Sebastian Larsson - Saku Ylätupa, Henok Goitom, Jasir Asani. Avbytare: Budimir Janosevic (mv), Panajotis Dimitriadis, Stefan Silva, Ebenzeer Ofori, Rasmus Lindkvist, Heradi Rashidi, Eric Kahl.

JÖNKÖPINGS SÖDRA: Frank Pettersson - Jetmir Haliti, Marcus Degerlund, Sebastian Crona, Jesper Svensson - Enock Kwakwa, Smajl Suljevic - Dzenis Kozica, Amir Al-Ammari, Eric Omondi - Edin Hamidovic. Avbytare: Anton Cajtoft (mv), Elias Gustafson, Fredric Fendrich, Moustafa Zeidan, Perparim Beqaj, Mikael Marques, Daniel Ljung