Sök
© Bildbyrån
Allsvenskan

Analys: ''Varför AIK? Vad är det vi inte vet?''

Vad är det som händer i AIK?
I dag vädjade klubben om hjälp och vill ha in fem miljoner. 
Sportfinansanalytikern Dan Persson bekymras och pekar på att AIK har ett eget kapital på 63 miljoner. 

- Jag har svårt att förstå paniken, varför AIK? Vad är det vi inte vet? Med ett stort eget kapital och en omsättning på närmare 200 miljoner så blir det här konstigt, säger Idrottens affärers krönikör till FotbollDirekt.se.

Den allsvenska premiären dröjer och beräknas inte komma i gång förrän i början av juni och på det viset är minimiscenariot senarelagda intäkter med två månader.
Men likväl ser det ändå ut vara 60 dagar som kan komma att kosta allvarlig likviditetsbrist för de flesta allsvenska klubbar.
I eftermiddags förstärktes den bilden väsentligt när AIK gick ut med att ett åtgärdsprogram satts samman, samt hur AIK Fotboll kortsiktigt anser sig behöva ha in fem miljoner fram till den 31 maj:
''För att klara oss igenom den här situationen".

Nu möts AIK:s begäran med skepsis från bland andra Idrottens affärers krönikör Dan Persson som har svårt att förstå varför AIK:s ledning gått ut så här.
Detta mot bakgrund av en positiv utveckling av Solnaklubbens ekonomi.
Från att ha backat 20 miljoner under guldåret 2018 - så gav fjolåret ett klart förbättrat resultat som stannade vid minus tre miljoner.
Det egna kapitalet uppgår inför kommande säsong till 63,5 miljoner, oförändrat från året innan, och kommenterades tidigare i vinter så här av vd Håkan Strandlund:
”Vad gäller 2019 så blev det inte det år som vi hade förväntat oss. Vare sig en fjärdeplats i allsvenskan eller ett uttåg från Europaspelet under kval är något som får oss att blicka tillbaka på året med välbehag”.

När AIK i dag mitt i rådande coronakris gick ut med beskedet om ett nytt åtgärdsprogram så lät det så här: "För att hantera den rådande situationen kommer AIK Fotboll AB att införa ett åtgärdsprogram i syfte att dels generera alternativa intäkter, men som också ska minska kostnaderna under den period som allsvenskan är uppskjuten", skrev klubben på sin hemsida.


"AIK Fotboll behöver säkerställa 5 miljoner kronor fram till den 31 maj för att klara oss igenom den här situationen", detta inte minst som en vädjan till klubbens supportrar: 

"Bristen på vetskap gör det nästintill omöjligt för oss att svara på var klubben står ekonomiskt till hösten." 

Vd Håkan Strandlund är däremot inte bekväm med AIK:s kommunikation denna dag och försökte i efterhand korrigera bilden:
''Formuleringen som användes var i mitt tycke alldeles för skarp, och inte godkänd heller. Vi har ändrat vår formulering, säger tillförordnade vd:n Håkan Strandlund till Fotbollskanalen.
FK: Hur allvarligt är läget?
- Det är inte akut. Däremot måste vi se över hur vi tar oss igenom den här perioden också.

När FotbollDirekt under fredagkvällen når Idrottens affärers Dan Persson så ställer han sig mycket tveksam till AIK:s agerande och varnar för att det kan finnas en utveckling som AIK än så länge mörklägger.
Finansexperten har utifrån det som är den officiella bilden av AIK:s ekonomi svårt att förstå dagens agerande.
- Det kan inte handla om soliditet, utan om cash. Man vill ha likviditet. Det är det enda som kan förklara detta, säger Dan Persson till FotbollDirekt.se.
- Däremot kan det finnas problem som vi inte känner till, frågan är om det är så? Om det finns försvårande omständigheter i AIK:s ekonomi som inte är kända, fortsätter han och Persson betonar följande:
- Man ska även komma ihåg att klubbarna ännu inte förlorat en krona utan bara skjutit upp intäkter under samma bokslutsår och skulle man förlora publikintäkter så kan man ha med sig som ett räkneexempel att en allsvensk klubb som tappar 20 procent i publik, det motsvarar inte mer än 8 procent av den totala omsättningen. Resten handlar om sponsors- och tv-avtal.

Du har svårt att se att AIK så snabbt agerar som man nu gör?
- Ja, med 63 miljoner i eget kapital så krävs så mycket mer än det här för att AIK ska hamna i allvarliga ekonomiska problem. Så, nej, jag kan inte förstå denna panikåtgärd AIK gör.
- För att AIK ska stå i allvarliga problem så måste det handla om en större likvid brist eller det att banken inte accepterar deras soliditet.
- Men som ni förstår så kan det orimligen vara ett problem.
- Jag menar att en klubb som AIK med den kreditvärdighet en sådan klubb har så kan AIK hur lätt som helst, om det skulle krävas, ta en kredit på 20 miljoner utan att blinka.

Men samtidigt är bilden sedan länge känd kring kraftiga driftsminus för allsvenska storklubbar utan transfers och Europaspel. Kan man inte tro att AIK ser det och där till risken för ett mångdubbelt påslag utifrån rådande situation och agerar preventivt där efter?
- Det vi vet är att det då handlar om minus på 15-20 miljoner för en stor klubb som AIK före spelarförsäljning. Det är inte konstigt. Kanske tänker man också på en spelarmarknad som rimligen inom kort riskerar att vara stendöd och sänka värdet på spelare för lång tid framåt med lägre intäkter från spelarförsäljning.
- Men det är ändå inte tillräckligt för att förklara det AIK gjort i dag. I synnerhet inte när SEF i dag till och med tidigarelagt utbetalningar av ligapengar.

- Nej, jag förstår inte det här och AIK skulle tjäna väldigt mycket på att vara så mycket tydligare kring vad det här handlar om.

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten