Efter kritiken mot Bajen – ”Definitionen 50 personer får vi inte ihop”
Engelska tidningen Telegraph skriver om hur många personer som krävs på arenan vid en Premier League-match, om nu toppligan i England skulle återupptas inför tomma läktare.
300 personer kommer tidningen fram till krävs för att en match ska kunna genomföras. Där 130 personer utgörs av media (majoriteten tv och radio). Drygt 70 personer av de 300 utgörs av spelare och ledare i deltagande lag.
En allsvensk match inför tomma läktare skulle kunna gå att genomföra med ett mindre antal aktörer än så. Det säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson.
Däremot är det totalt omöjligt att genomföra ett allsvenskt arrangemang med Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendation, dvs 50 personer, anser han:
– De 50 går i princip åt till alla som är på innerplan i en allsvensk match. Om det är den definitionen som gäller så får vi inte ihop det. Om vi däremot ska följaPolismyndighetens riktlinjer för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster så kanske vi närmar oss, säger Jonsson och utvecklar:
– Enligt Polismyndighetens riktlinjer så räknas inte exempelvis servicepersonal, säkerhetspersonal och utövare av själva sporten in bland deltagare. Man menar att deras bidrag till eventuell smittspridning är väldigt låg. Men Folkhälsomyndigheten resonerar inte på det sättet. De menar att som deltagare räknas alla som är på plats. Där har Tegnell varit väldigt tydlig.
– Polismyndigheten följer en lagstiftning medan Folkhälsomyndigheten stipulerar rekommendationer. Men Folkhälsomyndigheten äger företräde menar jag, de kan smittspridning vilket Polismyndigheten inte kan.
Hammarbys tv-sända tillställning på Tele2 Arena i fredags fick stor uppmärksamhet där klubben av många ansågs utmana Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Bilder spreds på sociala medier där antalet personer på eller vid planen vid ett tillfälle var fler än 50.
I och med att det inte är helt glasklart vad som gäller om man använder juridiken så bör man gå helt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer just nu anser Jonsson. Med andra ord undvika att ens röra sig i närheten av vad som kan definieras som match.
– Anledningen till att det blivit olika budskap... det är olyckligt för den som inte är insatt att förstå det här. Det är på sådan mikrojuridisk nivå att man tror att man gör rätt, men man gör fel. Ett exempel på det lär väl vara träningsmatchen som gick här på Tele2 Arena i förra veckan. Man trodde att man gjorde rätt, men det var inte rätt enligt Folkhälsomyndigheten.
– Om vi är experter på olika saker, då ska vi lyssna på experter i det området de behärskar. Det vill säga säger Folkhälsomyndigheten att det inte är lämpligt att spela träningsmatcher just nu, så ska vi inte göra det.
Polisen skulle med största sannolikhet säga ja om man söker tillstånd för en träningsmatch inne på en arena och man hade angett att mindre än 50 personer skulle vara på plats säger Jonsson.
– Ja, förordningen begränsar det till 50 personer på ett avgränsat område. Men vi ska inte utnyttja och missbruka det förtroende vi har. Det finns ingen anledning att hålla på med mikrojuridik. Här får alla dra sitt strå till stacken för att vi ska få bukt med smittspridningen, även om juridiken bakom är rätt.
Om det blir en allsvensk start utan publik så behöver alltså Folkhälsomyndigheten öka antalet personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Innan 50 var 500 personer som gällde. Exakt hur många personer som skulle krävas för Djurgårdens del är i nuläget inte klart men klubben tittar just nu på detta, säger Mats Jonsson.
Målsättningen från Sef-klubbarnas sida är att starta allsvenskan i juni inför publik, men de allra flesta är ense om att man nog kommer att få inleda serien med tomma läktare.
– Vi tittar över allting just nu. Även om man inte har någon uppfattning om hur många som behövs ännu så sneglar vi lite på det. Vi brukar vanligtvis ha mellan 500 och 1 000 personer som jobbar på i anslutning till arenan vid en allsvensk match, allt behovsanpassas av publikunderlaget. Vid derbyn eller större matcher så får du nog lägga på 200 till, folk som jobbar på och utanför arenan, från A till Ö så att säga.
– Det är klart, vi skulle ha ett bortfall på många medarbetare vars funktioner inte skulle behövas. De som jobbar med publikservice och finns till för publikens väl och ve, de försvinner ju. Men det finns fortfarande ett antal funktioner som måste finnas där oavsett. Vi ska ha ett hus som funkar, det ska fortfarande lysa lampor, ventilation ska finnas, vi måste ha ett fungerande brandskydd. Så helt och hållet fritt från funktioner, dit kommer vi aldrig kunna nå. Vi har inte räknat på det här än, men vi får sätta oss ned och se var vi kan hamna någonstans.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: