AIK:s starka reaktion - ''Berätta för oss vad som saknas''
Dagens möte mellan SvFF, SEF och Folkhälsomyndigheten resulterade inte i klartecken för en allsvensk premiär.
AIK:s vd Björn Wesström kommenterar nu på fredagkvällen det fortsatt allvarliga läget för svensk fotboll.
- Fotboll på elitnivå är en professionell verksamhet och kommersiell näring som omsätter miljardbelopp – många människor är beroende av fotbollen för att förtjäna sitt uppehälle. Varför ska inte denna näringsverksamhet kunna ”hålla öppet” när restauranger, hotell och barer kan göra det.
AIK:s vd och klubbdirektör Björn Wesström kommer från ett möte under eftermiddagen med representanter från övriga SEF-klubbar och när han för första gången kommenterar Folkhälsomyndighetens beslut från i förmiddags så är han kritisk.
När Wesström på fredagkvällen kommenterar det faktum att Folkhälsomyndighetens besked i dag var att ett klartecken för allsvenskan inte kan komma förrän tidigast en bit in i juni, så gör han det på följande vis.
– Folkhälsomyndigheten ansvarar också för öppningen av samhället, att då säga att särbehandling inte kommer att ske är direkt oansvarigt. Är det inte just det som är deras uppgift, att släppa fram de verksamheter i samhället som har en plan för hur deras verksamhet bedrivs utan att bidra till ökad smittspridning, säger Björn Wesström och fortsätter.
- Det finns verksamheter med betydligt mindre detaljerade protokoll som bedriver sin yrkesverksamhet, medan elitfotbollen är belagd med yrkesförbud. Elitfotbollen generar en mängd arbetstillfällen i hela landet vilket har ett stort värde ur ett rent folkhälsoperspektiv och vi har ärligt svårt att se att elitfotbollen med matcher utan publik skulle bidra till en ökad smittspridning.
- Med respekt för det svåra arbete Folkhälsomyndigheten har att hantera ställer vi oss ändå, av ett antal skäl, frågande till inställningen att all idrott (och även andra verksamheter) måste behandlas på samma sätt. Det är stor skillnad på professionell fotboll och idrott som bedrivs lägre ned i seriesystem och på breddnivå.
AIK:s vd ringar vidare in sådant som att Elitfotbollens resurser är större än det mesta annat i idrotts-Sverige, hur fotbollen är en miljardindustri och sysselsätter så många människor, samt vill jämföra med hur flera andra länders regeringar har lämnat klartecken för öppning av deras fotboll.
Björn Wesström vill nu ha så omedelbara och så tydliga besked som möjligt för att allsvenska klubbars verksamheter inte ska försättas i direkt fara.
– Om Folkhälsomyndigheten berättar för oss vad som saknas i vår beskrivning kommer vi givetvis justera det. Men när svaren är att det kan bli mer folk på sportbarer – som har egna protokoll och sänder matcher från andra ligor – så agerar inte FHM på en nivå som jag förväntar mig av en myndighet, avslutar Wesström.