Sök
Nobbes Djurgårdsbilder / Kenth Norberg
Långintervju

Plågade Dif-målvakten vågar drömma igen

Två allvarliga hjärnskakningar på kort tid satte sina spår. Djurgårdsmålvakten Jacob Widell Zetterström har tidigare berättat om hur svåra sviter med huvudvärk, trötthet och nedstämdhet.
I januari tog han beslut om ett sabbatsår från fotbollen för att i lugn och ro kunna fokusera på att må bättre. Och det har gett resultat. 

21-åringen mår i dag mycket bättre och kan sakta men säkert både stegra sin träning och planera sin framtid. I höst hoppas han kunna börja på läkarlinjen - samtidigt som drömmen lever om en comeback mellan stolparna.

– Nu är det verkligen mycket, mycket bättre. Det känns så skönt eftersom att det var ett väldigt tufft beslut att ta, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det var i slutet av november som Djurgårdens tredjemålvakt Jacob Widell Zetterström, 21, valde att gå ut och berätta om sina sina svåra problem efter de dubbla hjärnskakningarna han ådrog sig under 2019.

– Det har verkligen varit en tuff höst. Framförallt mentalt. Man blir påverkad av att gå och lägga sig på kvällen och inte veta hur man ska må dagen därpå. Man blir marginaliserad i sin vardag. Jag känner att jag är på 70 procent av min kapacitet som människa. Det är inte som ett benbrott som läker allt eftersom. Man blir nedstämd av att känna av symptomen nästan varje dag, sa han till FotbollDirekt.se och berättade om symptomen. 

– Ofta handlar det om att jag tröttare, hängigare om dagarna. Miljöer med höga ljud kan vara påfrestande. Exempelvis gruppkonversationer eller bara att sitta på en buss. Jag har en huvudvärk och trötthet som gör sig påmind nästan dagligen. Man blir lättretlig och påverkad av saker som normalt inte hade stört mig.

I januari meddelade han att 2020 blir ett sabbatsår från fotbollen, Därmed lämnade han officiellt Djurgården där hans kontrakt precis löpt ut. 

– Det är ett beslut som jag tagit efter ganska lång period av symptom och rehabilitering. Jag känner fortfarande av min hjärnskakning och det är bättre för mitt välmående att ta en ordentlig paus från fotbollen. Det har känts som att man har befunnit sig i ett vakuum med en till synes oändlig rehabiliteringsprocess. Trots att jag fått en fantastisk hjälp från alla i föreningen kände jag att det var bra att ta ett kliv bakåt och tänka över hur jag ska göra med framtiden i och med att det är så pass seriös skada. Så det kändes klokt att blicka framåt och tänka på vad som blir bäst i längden – snarare än att se vad jag vill här och nu, sa han till Djurgårdens hemsida.

Över ett år sedan den första hjärnskakningen på en träning i mars 2019 och drygt ett år sedan den andra smällen i en division 2-match för IFK Lidingö (dit han var utlånad) så kan Widell Zetterström äntligen se ljust på framtiden igen. Symptomen är numera inte alls lika återkommande eller bestående. 

– Jag tog beslut om ett sabbatsår från fotbollen i januari. Då mådde jag ganska sådär och hade huvudvärk i princip dagligen. Jag var någonstans på 70 procent. Nu är det verkligen mycket, mycket bättre, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det känns så skönt eftersom att det var ett väldigt tufft beslut att ta. Att effekten blivit att jag mår mycket bättre. Jag känner knappt av symptomen och gör jag det så försvinner de ganska lätt. Relativt sätt så mår jag toppen.

Mådde du bättre efter att du kunde koppla bort tankarna på fotbollen - att du inte försökte pressa dig tillbaka?

– Ja, jag tror att jag hade en inre press från mig själv. Jag tillhör en klubb och jag måste komma tillbaka. Ett sånt ansvar kände jag och sen den pressen försvunnit så har det blivit mycket lättare att fokusera på det jag vet känns bra utan att få känslan av att jag måste tillbaka snabbt. 

– Nu får det ta den tid det tar. Jag våndades mycket över att behöva ta ett beslut så den biten gjorde nog att jag mådde ännu sämre. När allting väl lagt sig så var det en viss lättnad oavsett hur jobbigt beslutet var att ta. 

När började du känna att det går åt rätt håll? 

– Det var en gradvis förbättring, men det kunde också vara att jag vaknade upp en morgon och bara kände mig pigg. Det blir konstigt eftersom man inte tänker när man mår bra, men när jag började reflektera över att jag inte hade huvudvärk efter en dags jobb på skola, då märker man ju hur mycket bättre man mår. Även folk runtomkring mig som jag inte träffat under våren säger att jag ser piggare ut och låter piggare. Jag tror verkligen att avbrottet från fotbollen var bra för mig oavsett hur tråkigt det är utan den. Nu är jag ju inte ensam om det, eftersom fotbollen inte är igång, men jag måste ändå säga att jag saknar det dagligen.

Har du kunnat stegra upp din träning på sistone?

– Ja, men det har varit mest löpning och styrka. Jag har kört några enstaka fotbollspass med en tränare och vän i IFK Lidingö som heter Antonio. Det har verkligen hjälpt. Den tekniska biten är långt ifrån men att få känna att jag fortfarande kan är underbart. Jag bor precis vid spåren för Lidingöloppet så ibland ger jag mig ut och löper uppför den mytomspunna Aborrbacken.

Några bakslag eller känner du att du har kontroll?

– Om jag vistas i en allt för högljudd miljö lite för länge så kan jag känna av det dagen efter men det brukar släppa på eftermiddagen. En sån grej tidigare kunde ta mig flera dagar innan jag kom över. 

– Det är en otrolig lättnad bara. Man blev ganska orolig när man läste att hjärnskakningar normalt tar någon vecka att komma över och efter nio månader sitter det kvar för mig. Då blir man så klart orolig. 

Widell Zetterström är tillbaka på sitt gamla jobb som resurs på en högstadieskola. Samtidigt som han väntar på antagningsbesked från läkarlinjen på Karolinska. Äntligen ser han ljuset i tunneln efter en svår tid. 

– Det är en skola som jag jobbat på innan och kom tillbaka till nu när jag la av i Djurgården. Det har varit jättebra för mig också. Att få komma tillbaka till en bekant miljö med människor som jag trivs bra med. Det hjälpte också för det kunde lätt bli en stor ensamhet i rehabprocessen. Antingen var man hemma eller på Kaknäs, men då ofta ensam i gymmet. Från att jag träffat tre-fyra människor om dagen så träffar jag nu ganska stora mängder människor. 

– Det låter kanske fånigt men det är jätteskönt att få träffa människor. Det är en sån sak jag saknat. 

Och nu är planen att bli läkare?

– Jag har sökt in så får vi se om jag kommer in. Det finns alltid en risk att man inte gör det, men förhoppningsvis kommer jag in. Jag är inställd på att göra det och är verkligen jättesugen på att komma igång. Jag har alltid varit rätt studiemotiverad och det känns bra att komma igång med något nytt så jag känner att jag tar mig framåt och inte bara stagnerar. Jag har sökt in på Karolinska i första hand.

Är planen att komma tillbaka till fotbollen också? 

– Jo, det gör jag absolut. Det är svårt att inte tänka på det. Det blir ganska mycket hjärta vs hjärna och man vet inte vad man ska lyssna på ibland. Oavsett vilket beslut jag tar så kommer det att vara ett bra beslut, så vi får se. Jag ska faktiskt köra ett pass med Djurgårdens målvaktstränare Nikos i veckan så får vi se hur det känns. Men jag saknar det väldigt mycket. Inte bara sporten i sig utan umgänget. Prio ett är att bli helt frisk och gå läkarlinjen i höst.

Du tror att det går att kombinera en satsning på båda delarna?

– Det tror jag att jag fixar. Just nu behöver jag ha en ny utmaning att se fram emot och samtidigt stegra min träning. 

Har du haft någon kontakt med folk i Djurgården sen du tog ditt beslut om sabbatsår?

– Absolut. Det är framförallt spelare och ledare som hört av sig och det blir man alltid lika glad för. Det värmer! Jag förstår ju att de har mycket annat att tänka på dessa dagar så jag är väldigt tacksam för allt stöd. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten