Allsvenskan

"Återvända till Djurgården en dröm - att få skriva om slutet på boken"

ANNONS

2020 skulle Alexander Abrahamsson slå sig in i Djurgårdens startelva - så var det tänkt.
Så blev det inte. Skador förstörde mittbackstalangens säsong, och i december kom det ut att han inte fick något nytt kontrakt. Nu börjar han om i Akropolis i superettan.
Men han hoppas någon gång återvända till Djurgården: 
– Det hade varit en dröm, att få skriva om slutet på boken. Få ett trevligare avslut än vad det här var, säger Abrahamsson.  

Alexander Abrahamsson fick a-lagskontrakt med Djurgården i januari 2019. Det blev tävlingsdebut i Svenska Cupens gruppspel det året, och inför 2020 var förhoppningarna stora på debut i allsvenskan och att på allvar konkurrera om en ordinarie plats.

Men en skada på Djurgårdens träningsläger i Sydafrika tvingade fram en meniskoperation. Det blev ett längre uppehåll pga corona, något som gjorde att han plötsligt fick möjlighet att hinna tillbaka från skadan lagom till allsvensk premiär i juni. 

Men en muskelbristning gjorde att han fick gå tillbaka till rehab, och 2020 som helhet gick förlorat. I november avslöjade FotbollDirekt att han inte skulle fortsätta i DIF efter att kontraktet gått ut vid årsskiftet. I december blev det officiellt.

Men i helgen, knappt fyra månader senare, så blev det klart med ny klubb: Abrahamsson har skrivit på för Akropolis i superettan. En klubb han tränat i flera månader, men först i helgen blev det officiellt. Abrahamsson säger själv att han har stor förståelse för att det har dragit ut på tiden. 
– Jag har tränat med dem x antal månader nu. Men det är alltid skönt när det börjar falla på plats. Nu har jag börjat sätta igång och spela match också, kroppen börjar kännas bra. Nej, det är bara glädje just nu, säger han till FotbollDirekt.se.

– Det var väl främst min fysiska status som det fanns lite anmärkningar på. Så vi ville se både från min sida och från deras sida, att jag är klar att spela fotboll över tid. Vilket jag nu lyckats göra, peppar peppar. Nu har jag ändå gått in i matchspel också. Så det känns väldigt bra.  Det var väl det som man främst ville se med provspelet om man kan kalla det för det.

Har du fått känslan från deras sida, att det är det som det har hängt på? Att de velat ha dig som fotbollsspelare men att de ville vara trygga med den fysiska biten efter skadorna? 
– Ja. Det har jag varit ganska medveten om, när det blev så att mitt kontrakt gick ut: Att jag kommer från en speciell situation, där det var längesedan jag spelade fotboll kontinuerligt. Jag har respekt för att klubbar kanske väljer att prioritera andra spelare. Så det var skönt att Akropolis valde att se förbi det, ge mig det här förtroendet. Det kommer nog bara gå framåt nu. 

Att han inte fick förlängt med Djurgården berodde till stor del på skador tror han - chansen att övertyga DIF-ledningen kom aldrig riktigt. 
– Det tror jag nog, skadorna var nog främsta anledningen som satte stopp för det. Speciellt inför 2020-säsongen, där det var menat att jag skulle få någon form av genombrott. Året innan det så var det mitt första år i a-laget och där vi dessutom vann guld, så då var av förklarliga skäl, att man inte slog sig in och fick spela så mycket då. 

– Så det är klart det kändes tungt, att man inte fann sin plats i Djurgården, om man kan säga så på grund av skadorna. Sådan är den här branschen. Det hade inte varit garanterat att jag hade fått förlängt ändå, men det hade sett betydligt ljusare ut.


Djurgården har skadeproblem på mittbackssidan just nu - och faktum var att situationen var ganska lik inför 2020-säsongen. Hade Abrahamsson varit skadefri vid den tidpunkten hade han med stor sannolikhet fått debutera och få speltid allsvenskan säger han. 
– Jo men det tror jag. Hade jag kunnat hålla ordning på kroppen så hade det blivit några matcher i alla fall, det tror jag. Det var på gång, att jag skulle spela också.  Men tyvärr så är skador en del av det hela. Nu blev det inte som man hoppats på. Men det blir lite som en återuppstart nu, det känns otroligt spännande. Jag går inte och ältar det som kunde ha varit, förra säsongen. Utan jag ser mer fram emot vad 2021 kan erbjuda. 

Akropolis överraskade i fjol under klubbens första säsong någonsin i superettan. Femte plats blev det, och inför i år har man tagit in många rutinerade namn, som Astrit Ajdarevic, Panos Dimitriadis och Daniel Larsson.
– Innan jag började träna med dem hade jag ingen superkoll om jag ska vara ärlig. Bortsett från att de var nykomlingar och imponerade på många sätt, speciellt resultatmässigt. Om man kollar på resultaten och tabellen, det är inte många nykomlingar som slutar så pass högt upp. Inför i år har vi fått in spännande spelare, ny tränare, en bra grupp. Jag tror verkligen att det finns något spännande på gång. Som det ser ut de senaste matcherna så börjar det se ljusare och ljusare ut, utan att det kanske ser helt perfekt ut. Men nu har vi tre raka vinster, även fast vi kanske inte briljerat hela tiden. Och det är en styrka i sig, men jag tror absolut att det finns något otroligt spännande på gång. 

– Det är meriterade spelare som kommit in, och de har varit med länge. Astrit har jag bra koll på sedan tidigare i Djurgården, Panos har jag sett en del också. Det finns otrolig kvalitet i vår trupp, och en bra blandning av rutin och lite yngre spelare också. Det finns en bra balans där som kan gynna oss väldigt bra.

Känns det som en revanschsäsong eller känner man mer att man fått en andra chans? 
– Det är lite båda. Det är klart jag är oerhört glad över att få den här chansen. Revanschen ser jag mer mot mig själv. Att okej, jag hade sämsta tänkbara år förra året. Men i år ska jag göra det så bra som möjligt utifrån mina förutsättningar. 

– Så det är inte revansch gentemot några andra än mig själv. Jag vill göra det så bra som möjligt i år och på något sätt försöka komma bort från 2020-säsongen. 

Abrahamsson känner själv att han har allsvenskan i sig, om han bara får ordning på kroppen igen efter skadorna:
– Det är klart att man hela tiden strävar efter att spela så högt upp som möjligt i seriesystemet, i så bra lag som möjligt. Någonstans får man... kollar man på min situation... det känns ändå som när jag får kontinuitet i kroppen och i träning, och kan göra det över längre tid. Då går det ganska fort att komma upp i min nivå. Men det är problematiskt när det hackar hela tiden. 

 – Så jag tror att om jag nu kan få lite kontinuitet i det i superettan, få spela lite matcher och känna att kroppen håller, så tror jag inte det är superlångt kvar till jag kan börja spela på högre nivå. Men just nu är det fokus på att få ordning på kroppen, och först och främst slå sig in i ett superettanlag, i Akropolis. Och så får man ta det därifrån.

Och om Djurgården skulle höra av sig någon gång i framtiden? Det vore en dröm att återvända:
– Det är klart. Jag har otroligt bra relation med alla i Djurgården egentligen. Både med Bosse, Henke, alla spelare, alla på kansliet och runt omkring klubben. 

– Det hade varit en dröm, att få skriva om slutet på boken. Få ett trevligare avslut än vad det här var. Så det är klart det finns en ambition och en dröm om att någon gång spela i Djurgården igen. 



Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15