“Mot Malmö vill man inte att det ska vara brottning hela tiden”

Toppmöte väntar på Tele2 Arena. Serieledarna Djurgården mot serietvåan Malmö FF. För Thomas Lagerlöf blir det här det femte mötet mot MFF som Djurgårdstränare – och han säker på vilken typ av matchbild han INTE vill se.

– Mot Malmö vill man inte att det ska vara brottning hela tiden. Deras pengapåse ger ju de starkaste spelarna, säger Lagerlöf till FotbollDirekt.se.

Efter tre spelade omgångar står Djurgården på nio poäng. Laget har besegrat Elfsborg, Norrköping och Varberg - på lite olika sätt.

– Den gemsamma nämnaren är väl att det varit ganska olika matchbilder. Men att vi hela tiden suttit ihop som lag, oavsett hur det sett ut, säger Thomas Lagerlöf.

Är det ni som förberett spelarna på det, eller är det spelarna själva som anpassat sig?

– Det är väl en del av jobbet som tränare, att förbereda spelarna på att fotboll handlar om en väldigt massa beslut. Matcher kan ta vägen på många olika sätt. Det gäller att både i försvars-och anfallsspel att se var ytorna är. Om vi alltid smäller bollen på samma yta kommer motståndarna såklart ha några spelare som står där. Det är det som gör fotboll så intressant och komplext, det är 22 spelare där ute och det är inte så lätt att förutse allt, säger Lagerlöf och tillägger:

– Det är sånt vi jobbar med i träning hela tiden. Att spelarna ska klara av så långt som möjligt själva, coacha varandra och se vad laget behöver. Så det är definitivt kredd till spelarna att de kommit så långt och att de är så pass spelintelligenta och lyckats anpassa sig. 

En av spelarna som stuckit ut allra mest är lagkapten Magnus Eriksson. I 31-åringens förra sejour i klubben spelade han främst som ytter, men nu har han använts som en av tre centrala mittfältare. Lagerlöf berättar när beslutet togs att flytta in "Mange" i mitten.

– Samma dag, eller egentligen innan han blev klar för Djurgården. När det ens diskuterades att han var på väg hem, sade vi: "Ska han spela i Djurgården måste det vara som central mittfältare". Det kände vi hela tiden, säger Lagerlöf.

Hur kommer det då sig att han spelade på en kant eller som anfallare i fjol?

– Han var inte riktigt i den fysiska formen. Där hade vi ju problem också, vi hade skador på Bärkroth och "Chili" (Chilufya), och vi hade nästan inga ytterforwards som var i form. "Mange" var egentligen inte spelartypen vi behövde förra sommaren, det var en värvning för längre sikt. Och i år får han spela på sin riktiga position. I fjol hade vi Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad som tuggade på där inne.

Vad tycker du Eriksson stuckit ut på i år?

– Han är i mycket bättre fysisk status. Det är inte så att det var katastrof när han kom, men man vet ju hur det är, när man ramlar in mitt i serien och inte är i matchform. Han har hittat en bra roll nu, jobbar stenhårt. Han har fortfarande massor att utveckla i defensiven men han kompenserar det, de gånger han går fel, med väldigt hårt jobb. Sen har han otroligt bra offensiv blick för framför allt avgörande passningar, han hade väl två assist senast. Så han har både en väldigt bra fot och blick.

En annan spelare som inte riktigt fått visa upp sig än är Joel Asoro. Den talangfulle anfallaren har under många års tid huserat i klubbar som Sunderland och Swansea, men sedan flytten till Djurgården i februari har det inte hunnit bli mycket till speltid. Hur långt har han egentligen kvar till att slå sig in i laget?

– Ganska långt, tror jag. Han var med och spelade U21-match i veckan, och det syntes att det är långt kvar. Vi har sagt det hela tiden, att det måste få ta tid. Min erfarenhet är att när det gäller spelare som inte spelat kontinuerlig fotboll på länge - och han har väl spelat typ ett halvår de senaste tre eller fyra åren - är att det ALLTID tar längre tid än vad man tror. Väldig potential på lång sikt, men på kort sikt får vi nog skynda lite långsamt. Om han visar framfötterna blir man glatt överraskad, men än så länge är det en bit kvar.

Det blev cirka 75 minuter i U21-matchen men det kanske handlar mer om att komma in i spelet?

– Det är ju vad man gör under de 75 minuterna. Hur mycket orkar man. Blir man trött efter två ruscher, eller orkar man spela i 75 minuter. Jag kan också stå på fotbollsplanen i 75 minuter, men du måste orka åstadkomma någonting. Men förhoppningsvis börjar det snart ta lite fart. 

Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand har som Djurgårdstränare mött Malmö FF fyra gånger. Då har det blivit två vinster, ett kryss och en förlust. Första året var det Uwe Rösler som styrde MFF, nu är det Jon Dahl Tomasson. Lagerlöf berättar om skillnaderna och likheterna i Malmö sedan tränarskiftet.

– Jag tycker fortfarande att de har samma styrkor. Väldigt direkta och fysiska, mycket kraft och teknik kombinerat. Väldigt många bra och skickliga spelare. De är klart bäst i Allsvenskan på att sätta den sista passningen, oavsett om det är en genombrottspassning i djupled eller om det är inlägg från kanterna. De har klart högst träffprocent på den typen av spel, så det tycker jag varit deras styrka hela tiden, säger Lagerlöf.

Du och Kim har plusstatistik mot Malmö i Djurgården, vad har ni fått till i de matcherna?

– Det har varit lite olika matcher och skeden i respektive lags formkurvor och liknande. Men vi har varit bra på att hantera det fysiska spelet. Mot Malmö vill man inte att det bara ska vara brottning i hela tiden. För det är ju det som de betalar för, att de har de mest fysiskt och tekniskt starkaste spelarna. Det är det som deras pengapåse ger, säger Lagerlöf och fortsätter:

– Man måste hantera det spelet när det blir duellspel och man-mot-man-situationer. Men man vill undvika att det blir för mycket, för blir det man-mot-man hela tiden brukar det lag som har mest pengar och den typen av spelare vinna. När vi varit bra har vi ofta varit bra i vår speluppbyggnad, så det är väl en nyckel. Att inte spela fast sig för mycket och bjuda in till deras presspel.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: