"Vi får ännu mer utveckling och effekt av den träning vi gör"
Stefan Thomson har blivit lite av en institution inom Skellefteå AIK under det senaste decenniet.
Jämten har revolutionerat fysträningen i klubben sedan intåget 2008 – tack vare systematik, nyfikenhet och tekniska framsteg. Bland annat via smarta klockor.
– Kan man optimera varje spelare så är jag övertygad om att det kommer att leda till framgångar för laget, säger Thomson till hockeysverige.se.
Det är hektiska tider för Stefan Thomson just nu.
Jämten är mitt uppe i uppladdningen inför OS i Peking och parallellt med intervjun följer han ett skidlopp i Norge där några av de åkare han jobbar med i det svenska skidlandslaget deltar.
Den största delen av sin tid ägnar Thomson just nu åt skidåkningen, men 47-åringen är sedan 2008 även anställd av Skellefteå AIK som klubbens fystränare. Under en OS-säsong som denna innebär det mycket resor för honom, men när han väl är hemma i Sverige så försöker han spendera tid i Skellefteå och planera och genomföra träning med laget.
– Jag trivs fantastiskt bra. Jag har ett otroligt roligt jobb. Det är otroligt roligt att få jobba på individbasis där minsta lilla detalj är så viktig, framför allt inom skidåkningen. Där kan små, små detaljer i fysträningen vara skillnaden mellan att ta en medaljplats och hamna kring topp 20-strecket, säger Thomson till hockeysverige.se.
VILL INDIVIDUALISERA HOCKEYTRÄNINGEN
Thomson, som tränade mycket både skidåkning och friidrott som ung, kom in på sjukgymnastprogrammet i Boden och började senare jobba med Hockeyettan-klubben Piteå med deras fysträning. Med goda resultat i den norrbottniska klubben blev Thomson sedan handplockad av den Piteåbördige sportchefen Lasse Johansson till Skellefteå AIK.
Det blev starten på en häftig resa för Thomson, som sedan dess varit med och revolutionerat fysträningen inom SHL-klubben. 2015 blev han tränare för skidstjärnan Charlotte Kallas team och sedan 2018 är han också en av tränarna i damernas skidlandslag.
– Inom skidåkningen har man som tränare mer möjlighet att jobba på detaljnivå för varje individ. Vi har alltid strävat efter det inom hockeyn och jag tycker att vi hela tiden tar kliv för att komma dit också. Vi vill jobba med det som optimerar varje enskild spelare, men det är lite svårare inom hockeyn att lyckas med det. Strävan är dock hela tiden att komma dit. Kan man optimera varje spelare så är jag övertygad om att det kommer att leda till framgångar för laget, säger Thomson.
47-åringen menar själv att den största utmaningen han ställdes inför när han tog jobbet som fystränare i Skellefteå var att börja bedriva en mer hockeyspecifik träning.
– Jag ville bedriva en fysträning som verkligen gör spelarna till bättre hockeyspelare och inte bara bättre på att lyfta vikter.
– De senaste åren har utvecklingen gått framåt i rask takt och nu handlar mycket om att förfina träningen och individbasera träningen alltmer. Kommer det upp en junior till A-laget så måste han kanske träna mer grundstyrka och maxstyrka innan vi börjar jobba mer med powerträning. Å andra sidan kanske en spelare som varit i vårt system länge inte behöva köra riktigt lika mycket grundstyrka och i stället fokusera mer på power. I slutändan vill jag att det ska mynna ut i en optimerad fysträning.
– Vi jobbar utifrån en modul som vi tagit fram och som förfinats över tio års tid. Där har vi nyckeltal som vi jobbar efter och den modulen styr mycket hur vi individanpassar träningen.
PULSMÄTNING - ETT BRA RIKTMÄRKE
Från och till kör Thomson nu rena pulsträningar med sina spelare i Skellefteå AIK, men 47-åringen är tydlig med att poängtera att pulsen inte är ensamt rådande inom träningen. Pulsmätning, via exempelvis en smart klocka, är ett monitoreringsverktyg som måste användas tillsammans med flera andra.
Inom skidåkningen har pulsträningen länge varit helt dominerande.
– Pulsen är ganska flyktig och påverkas av väder och vind samt hur bra eller dåligt individen har sovit. Den säger kanske inte hela sanningen. Det är farligt att luta sig enbart till pulsmätning, men det är ändå ett bra verktyg.
– Pulsmätningen är ett bra riktvärde tillsammans med många andra, som laktat och RPE-skala. Då får man en ännu bättre helhet.
Under åren som tränare har Stefan Thomson sett tekniken kring monitoreringsverktygen ta stora steg. Helt plötsligt kan massor med information om träning och återhämtning nås på en persons egen handled.
– Det har gjort det både lättare och svårare skulle jag säga, säger Thomson med ett lätt skratt.
Ett sätt att få fram informationen som behövs är med hjälp av smarta klockor.
– All data som går att få tag på nu gör att vi får ännu mer parametrar som man måste lära sig att hantera. Vilka siffror är relevanta? Vilka siffror har vi nytta av? När man väl får det på plats så är de tekniska framstegen när det kommer till monitoreringsverktygen en enorm fördel. Det gör så att man kan göra träningen ännu bättre. Det möjliggör en större spets i träningen och det syns också i resultatet. Vi får ännu mer utveckling och effekt av den träning vi gör. Det har varit väldigt tydligt för mig.
– När man väl hittar nyckelvärdena så kan man verkligen lyckas med sin off ice-träning. Då vet man vad man ska göra, vad man ska uppnå. Att jobba systematiskt har alltid varit min melodi och till slut så vet man vad som krävs för att en hockeyspelare att kunna lyckas över tid. Man kan se att om en spelare inte uppnår vissa värden rent fysiskt så har den spelaren i fråga inte heller speciellt mycket speltid över tio års tid. Det är inte en slump att vissa spelare som lyckas över tid har vissa fysvärden.
Thomsons insatser för Skellefteå AIK har resulterat i att lagets försäsongstävling, som innefattar ett triathlon med hockeymässiga inslag, döpts till Thomson Trophy. Det råder inga tvivel om att den 47-årige jämten är en viktig del av västerbottningarnas framgångar på isen.
Det skvallrar inte minst de två SM-gulden och de fem SM-silvren han varit delaktig i om.
Den nya Huawei Watch GT 3-serien har en design och estetik som påminner om traditionella klockor men med smarta sport- och hälsofunktioner. En klar fördel är den extremt långa batteritiden på upp till två veckor vilket möjliggör mätningar dygnet runt under längre tid. Klockorna erbjuder en hel rad användbara hälsofunktioner som hjärtfrekvens och syresättning av blodet och skräddarsydda, vetenskapligt baserade träningsplaner. Watch GT 3 finns i två storlekar, 46 mm och 42 mm, med olika sorters armband som kan bytas ut för att matcha tillfälle och stil, precis som urtavlan. Klockorna kommer nu till Sverige och finns i butik och online från och med 13 december.
Läs mer om nya Huawei Watch GT 3 - En professionell tränare på din handled.