Allsvenskan

AVSLÖJAR: Bekräftar AIK-intresse och samtalen med Jurelius

ANNONS

FotbollDirekt ringde upp Celso Borges i Costa Rica. Den tidigare AIK-spelaren är tillbaka i hemlandet där han förbereder sig för sitt tredje raka VM. Borges talar ut om en lång framgångsrik karriär, hur åren i AIK är bland det största han upplevt - och så bekräftar han och AIK var i samtal relativt nyligen om en återkomst som tyvärr inte blev av.  

SENASTE NYTT MED PATRICK EKWALL
 

 

Du är tillbaka i Costa Rica och Alajuelense, vad fick dig att ta beslutet att flytta hem till Costa Rica och den  costaricanska ligan?

- Jag kom tillbaka för att jag kände att det var dags. Jag vill vara nära de människor jag älskar, de människor jag bryr mig mest om, min familj och mina vänner, säger han i en ny lång intervju med FotbollDirekt.se. 
- Det är väldigt kul att att vara tillbaka hemma igen och inte missa några födelsedagar och bröllop och liknande. 

- Jag är väldigt glad att ha kommit tillbaka igen och att ha kunnat hitta en så bra klubb som Alajuelense, det är en av de mest välstrukturerade klubbarna i Centralamerika och supportrarna är riktigt bra och engagerade. 

Du lämnade AIK 2015, berätta om dina år i La Coruña och Göztepe?
- Deportivo La Coruña framför allt var väldigt trevligt jag njöt verkligen av att spela där. Det var en fin period, en av de mest betydelsefulla perioderna fotbollsmässigt i mitt liv, att få spela på högsta nivå i La Liga.

Borges fortsätter:
- Turkiet var annorlunda, väldigt annorlunda än vad jag upplevde i något annat land faktiskt. 
- Jag har inget ont att säga om tiden där men den var väldigt annorlunda jämfört andra klubbar jag spelat i. 

Din pappa är en känd tränare och är i framgångsrik i Colombia där han vunnit titeln och haft flera stora klubbar. Har ni någonsin pratat om att du ska åka ner till Colombia och spela för honom?
- Nej, vi har aldrig pratat om det. Jag är ett stort fan av min pappa som tränare och jag följer alltid hans lag och hur det går för honom, men vi har aldrig haft några diskussioner om att jag ska spela i ett lag han tränar.

* * * *

Foto: Bildbyrån

Vad minns du från din tid i AIK?
- Jag minns väldigt mycket. Jag hade en fantastisk tid i AIK, jag var ung och tog mig framåt.

Han fortsätter:
- Mycket av mina stora ögonblick som spelare kommer från tiden i AIK. Jag spelade Europa League och gjorde mitt första VM som AIK-spelare. 
- Avskedet jag fick från supportrarna inför VM var speciellt, det kommer jag aldrig att glömma. 
- Sedan hade jag väldigt många fina lagkamrater också så som Kenny Stamatopoulos, Henok Goitom, Viktor Lundberg, Robert Åhman-Persson och Per Karlsson, för att nämna några. 

- Det fanns även många tränare och folk i och runt klubben som jag uppskattade väldigt mycket, Lee Baxter och Charlie Mian.

Därtill kommer han in på två tunga ledarnamn i AIK. 
- Jag vill även och måste nämna såväl Björn Wesström som Andreas Alm som gav mig chansen och alltid trodde på mig. 

Har du någon kontakt med AIK idag?
- Jag är fortfarande i kontakt med Kenny Stamatopoulos och med Henok Goitom framför allt. 
- Vi hörs fortfarande och jag följer fortfarande klubben och hur det går för laget.

Därefter avslöjar han att det faktiskt var på gång med en återkomst till AIK, relativt nyligen.
- Det var nära en gång, ganska nyligen. 
- Jag hade flera samtal med Henrik Jurelius, det var ganska långt gångna samtal där både jag och klubben var positiva. 
- Men det är inte alltid det går som man vill. 
- Det är mycket som ska lösas med klubbar och avtal och tajmingen ska vara rätt. Jag hade en del grejer att ta hand om som gjorde att det inte löste sig.

Han suckar: 
- Tyvärr, det hade varit roligt att återvända men nu blev det inte så. Men jag har många fina minnen ändå, jag kommer alltid vara tacksam gentemot alla i AIK. 

Foto: Oscar Lindgren Ortiz

Vad vill du hälsa till alla AIK-supportrar som minns dig?
- Jag vill rikta ett stort och varmt tack för hur ni fick mig att känna när jag var i klubben. Jag har många väldigt fina minnen från AIK, även ett väldigt tragiskt i samband med Ivan Turinas bortgång. 
- Men i alla lägen så kände jag kärleken från supportrarna och AIK-familjen. 

- Jag får fortfarande meddelanden från AIK-supportrar på Instagram mellan varven som hör av sig med hälsningar och lyckönskningar. Jag är väldigt tacksam för all kärlek de visar mig. 


* * * *

Börjar du se slutet på din karriär? (Borges är 34 år)
- Ärligt talat så, både ja och nej. Klart man ser att det är närmare nu än när man var yngre men kroppen känns riktigt bra och jag har haft turen att inte åka på några riktigt tunga skador. Jag har tagit hand om kroppen och jag känner mig fortfarande i riktigt bra form. Jag hoppas kunna spela flera år till. 

Vad har du för tankar kring livet efter spelarkarriären, ska du slå dig till ro i Costa Rica?
- Nej jag har inte bestämt någonting än men jag har studerat football management på Johan Cruyff Institute och håller nu på med min master där. Jag har också en tränarlicens från Spanien. Det fattas en del pappersarbete för att jag ska kunna göra den internationell och kunna använda den i andra delar av världen. 

- Så ja, jag har planerat för en del och vart det lutar, någonting inom fotboll blir det sannolikt men jag har inget bestämt. Jag njuter fortfarande av att vara spelare till 100 %. 


* * * *
 

Celso Borges jublar efter Costa Ricas avancemang till kvartsfinal i VM 2014. Foto: Bildbyrån

Så, nu ska du, tillsammans med Keylor Navas, Bryan Ruiz och kanske någon till, spela ert tredje raka VM, hur känns det?
- Det känns fantastiskt. Det är historiskt, särskilt för ett litet land som Costa Rica, att ha gått till tre raka VM. En stor bedrift som jag självklart är mycket stolt över att vara en del av. Det är också en boom för landets ekonomi och inte minst för klubbarna här. Det bidrar positivt på väldigt många sätt, inte minst emotionellt. 
 

Du är Costa Ricas meste landslagsspelare genom tiderna och den femte mesta målgöraren genom tiderna (154 matcher och 27 mål när detta skrivs) och en av ytterst få som nu gör tre raka VM. Hur känns det att vara landets kanske främsta spelare i historien?
- Jag ser mig absolut inte som den främsta. Jag har haft en fin karriär i landslaget och förhoppningsvis fortsätter den ett bra tag till. Det finns många stora och duktiga spelare genom i historien i Costa Rica, men det är klart att det är hedrande att bara bli omnämnd i sammanhanget. 

- Att spela för landslaget, för alla costa ricaner, att vara en av de utvalda som får sjunga nationalsången där nere på planen, det är väldigt speciellt, man är otroligt stolt det kan jag inte förneka. 

Många minns fortfarande Costa Ricas framgångsrika VM i Brasilien 2014, vad är dina starkaste minnen därifrån?
- Jag har många fina minnen som kommer vara tatuerade i minnet så länge jag lever. Att ta oss vidare från den gruppen vi hade (England, Italien och Uruguay) som gruppvinnare och sedan hela vägen till kvartsfinal - det är en otrolig bedrift. 

- Jag minns också att komma tillbaka till AIK och allsvenskan efteråt, jag kände att många var stolta och glada för min skull att en spelare från allsvenskan hade presterat så bra i VM. 
 

2018 hade ni inte riktigt samma flow, ni kunde inte upprepa bedriften utan åkte ut direkt i gruppspelet, vad var skillnaden?
- Jag skulle inte säga att vi saknade flow eller energi. Men det som hände var att vi förlorade den första matchen mot Serbien med 1-0. Då blev det svårt att ta ikapp eftersom vi hade Brasilien i den andra matchen. Men vi står upp bra och gör en kanonmatch. Vi försvarar bra och är med hela vägen, det står 0-0 efter 90 minuter men sen gör de två mål på övertid. Det var oerhört tungt. 

- I sista matchen spelade vi sedan oavgjort med Schweiz, ett bra lag som gått till åttondelsfinal två VM i rad. Jag skulle inte säga att vi gjorde det sämre, men de marginaler vi hade haft med oss 2014 hade vi inte 2018. Vi spelade bra, men fick inte med oss resultaten. 

Celso Borges och Neymar i VM 2018. Foto: Bildbyrån

Dina tankar så här innan det är dags för ditt tredje och sannolikt sista VM?
- Först och främst kan jag inte säga att det är mitt sista VM, jag hoppas verkligen inte att det är det. Jag känner mig ännu mer exalterad den här gången eftersom jag vet hur stort det är och hur svårt det är att nå dit. 

- Man får andra perspektiv med åldern och erfarenheten. Man förstår vad det betyder både för en själv och för folket, det blir en annan typ av. .. jag vet inte, carpe diem-känsla som man inte riktigt hade när man var ung. Jag är väldigt glad att tränaren tror på mig och att jag ska få spela för mitt land ännu en gång i ett VM. 

Några avslutande ord du vill säga?
- En stor hälsning till alla AIK-supportrar men även andra människor som jag lärde känna i Sverige. Jag hade väldigt fina år i Sverige och jag önskar allt det bästa för AIK men även för ert landslag, Sverige har en speciell plats i mitt hjärta.


Klopp om sin bestraffning: "Det är mycket pengar"

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 18 juni
18:00 Turkiet - Georgien EM
21:00 Portugal - Tjeckien EM
onsdag 19 juni
15:00 Kroatien - Albanien EM
18:00 Dalkurd - Sollentuna Svenska Cupen
18:00 Tyskland - Ungern EM
19:00 Malmö FF - Jitex Elitettan
19:00 Torn - Ängelholm Ettan södra
19:00 Torslanda - Norrby Ettan södra
19:15 Forward - Karlstad Svenska Cupen
21:00 Skottland - Schweiz EM
torsdag 20 juni
15:00 Slovenien - Serbien EM
17:30 IFK Kalmar - Gamla Upsala Elitettan
18:00 Danmark - England EM
18:00 Vasalund - Stockholm Inter Ettan norra
18:00 Uppsala - Alingsås Elitettan
19:00 Eskilstuna United - Örebro SK Elitettan
19:00 Tvååker - Onsala Ettan södra
19:00 Rosengård - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Falkenberg - Lund Ettan södra
19:00 IFK Stocksund - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Huddinge IF - Nacka FC Svenska Cupen
19:00 Eskilsminne - Ariana Ettan södra
19:00 Trelleborg - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Mallbacken - Lidköping Elitettan
19:15 Stegeborg - Nyköpings BIS Svenska Cupen
19:30 Karlberg - Nordic United Ettan norra
19:30 Umeå - Sundsvall Elitettan
21:00 Spanien - Italien EM
fredag 21 juni
02:00 Argentina - Kanada Copa America
15:00 Slovakien - Ukraina EM
18:00 Polen - Österrike EM
21:00 Nederländerna - Frankrike EM
lördag 22 juni
02:00 Peru - Chile Copa America
15:00 Georgien - Tjeckien EM
18:00 Turkiet - Portugal EM
21:00 Belgien - Rumänien EM
00:00 Ecuador - Venezuela Copa America
söndag 23 juni
03:00 Mexiko - Jamaica Copa America
12:00 Karlstad - Piteå Ettan norra
13:00 Sunnanå - Bollstanäs Elitettan
13:00 Friska Viljor - Täby Ettan norra
13:00 Umeå - AFC Eskilstuna Ettan norra
15:00 Östersund - Utsikten Superettan
15:00 Oddevold - Degerfors Superettan
15:00 Piteå - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 AIK - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Brage - Sundsvall Superettan
16:00 Oskarshamns AIK - Rosengård Ettan södra
16:00 Kristianstad - Linköping Allsvenskan, damer
16:00 Ljungskile - Olympic Ettan södra
17:00 Varbergs BoIS - Gefle Superettan
17:00 Skövde AIK - Sandvikens IF Superettan
17:00 IFK Eskilstuna - IFK Stocksund Svenska Cupen
17:00 Assyriska FF - Sollentuna Ettan norra
18:30 Espanyol - Oviedo LaLiga2
19:30 Gotham - Washington USA NWSL
21:00 Schweiz - Tyskland EM
21:00 Skottland - Ungern EM
00:00 USA - Bolivia Copa America
måndag 24 juni
03:00 Uruguay - Panama Copa America
19:00 Öster - Helsingborg Superettan
19:00 Landskrona - Örgryte Superettan
19:00 Örebro - Trelleborg Superettan
19:00 Örebro Syrianska - Karlstad Ettan norra
19:00 Trollhättan - Jönköpings Södra Ettan södra
19:00 Norrköping - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
21:00 Albanien - Spanien EM
21:00 Kroatien - Italien EM
00:00 Colombia - Paraguay Copa America
tisdag 25 juni
03:00 Brasilien - Costa Rica Copa America
15:00 Gute - Vasalund Svenska Cupen
18:00 Frankrike - Polen EM
18:00 Nederländerna - Österrike EM
19:00 Herrestad - Vänersborgs IF Svenska Cupen
19:00 Haga - Boren Svenska Cupen
19:00 Kristianopel - IFK Hässleholm Svenska Cupen
19:00 Sunnersta - Järfälla Svenska Cupen
19:00 Lund - Torn Ettan södra
19:00 Zenith - Tvååker Svenska Cupen
21:00 England - Slovenien EM
21:00 Danmark - Serbien EM
00:00 Peru - Kanada Copa America
onsdag 26 juni
03:00 Chile - Argentina Copa America
18:00 Slovakien - Rumänien EM
18:00 Ukraina - Belgien EM
19:00 Skellefteå FF - Piteå Svenska Cupen
19:00 KIF Örebro - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Trelleborg - Rosengård Allsvenskan, damer
19:30 IFK Ostersund - Hudiksvall Svenska Cupen
21:00 Tjeckien - Turkiet EM
21:00 Georgien - Portugal EM
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 13 10 2 1 25 32
2 Djurgårdens IF 12 8 1 3 13 25
3 Mjällby AIF 13 7 2 4 7 23
4 Hammarby IF 12 7 0 5 6 21
5 Gais 12 7 0 5 -1 21
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 13 6 2 5 2 20
7 Halmstads BK 12 6 0 6 -2 18
8 AIK 12 5 2 5 -4 17
9 IF Elfsborg 13 5 1 7 1 16
10 IK Sirius 12 4 3 5 -1 15
11 IF Brommapojkarna 12 3 6 3 -2 15
12 IFK Värnamo 12 4 2 6 -4 14
13 IFK Göteborg 12 4 2 6 -6 14
14 IFK Norrköping 12 3 2 7 -17 11
15 Kalmar FF 12 3 1 8 -11 10
16 Västerås SK FK 12 2 2 8 -6 8