Championship-kollen omgång 40 – “Om canceröverlevaren Röslers lag”

Leicester är klara för Premier League till nästa säsong, men det finns fortfarande mycket mer att hålla koll på nere i The Championship. Peter A Linhem guidar oss igenom tabelldjungelns takkronor.

Förra veckan inledde PLDirekt sin bevakning av näst högsta serien i England – The Championship. Med hjälp av Peter A Linhem dissekeras toppen av tabellen. Först ut var nu Premier League-klara Leicester, nu vänds blickarna mot FA-cup semifinal-aktuella Wigan.

Dr Rösler eller: hur jag slutade ängslas och lärde mig älska Wigan
Wigan har kritiserades länge för att komma ifrån en “rugby-stad”; för deras låga publiksnitt; för att affärsmannen Dave Whelan är enda anledningen till att de nådde Premier League; för att de hade Paul Jewell som manager. Kritiken var som hårdast under Wigans stora, snabba framgångar i Football League men levde kvar även i Premier League. Jag får erkänna att jag var en av dem.

Men det förändrades i takt med att jag blivit äldre och framför allt att Wigan etablerade sig i PL med trevlig fotboll och senare anlitade den genomsympatiske Roberto Martinez som manager. Det handlar också om en helt annan kontext när då Wigan plötsligt blev “plucky”/lilla Wigan snarare än storspenderande Wigan.

Wigan avslutade också sin Premier League-sejour spektakulärt med en FA-cup vinst. Istället för att se misslyckandet att hålla sig kvar tycker jag man borde se FA-cup segern som ett bokslut (tv-serieslut?) för Roberto Martinezs Wigan.

Med Roberto Martinez i Everton började Wigan istället inför den här säsongen om med Owen Coyle som manager. När Coyle var i Bolton sågs han av vissa till och med som en långsiktig ersättare till Alex Ferguson. Vilket låter helt bisarrt för alla som inte nyss vaknat ur en koma de legat i sedan november 2011. Då låg nämligen Bolton femma i PL, Gary Cahill och Kevin Davies var de första Bolton-spelarna i landslaget på tio år och Johan Elmander vann ligans pris för månadens spelare. Det var å andra sidan säsongen någon spenderade £50M för Fernando Torres och någon annan spenderade £35M av de pengarna på ligans gnälligasta och minst träningsvilliga anfallare.

När Coyle tog över Wigan denna säsong kom han senast ifrån Bolton som han lämnade när de låg på 18:e plats i The Championship, men som slutade på sjunde plats under hans ersättare Dougie Freedman. När Coyle lämnade Wigan i början på december denna säsongen låg Wigan på 14:e plats i The Championship.

Nu med Uwe Rösler som manager ligger Wigan på femte plats med bara sex omgångar kvar av säsongen och nio poäng ner till lagen nedanför playoff-strecket. Och man är dessutom i FA-cup semifinal. Där man visserligen inte kan bli det första laget att vinna FA-cupen två säsonger i rad och inte skulle man vara det första laget utanför högsta divisionen att vinna FA-cupen men man kan bli det första laget från utanför högsta divisionen att försvara sin FA-cuptitel.

Cardiff City v Wigan Athletic - FA Cup Fifth Round
Rösler
Det är ett verkligen anmärkningsvärt jobb Rösler har gjort i Wigan. Det ska nämnas att Wigan har en av ligans bästa spelartrupper men Röslers första match som ansvarig manager var 15 december och redan den 2 mars hade man tagit sig till playoff-plats efter 9 vinster på 14 matcher. Under den tiden slog man också ut två Premier League-lag, Crystal Palace och Solskjaers Cardiff, ur FA-cupen och en vecka senare slog man även ut Manchester City – laget man besegrade i förra cupfinalen och klubben där Uwe Rösler gjorde sig känd i England, och en klubb som han fortfarande har en väldigt god relation till.

När man pratar om Uwe Rösler är det väldigt svårt att fokusera på honom som manager, då han också är Uwe Rösler – canceröverlevare. Hans självbiografi är inget litterärt mästerverk men delarna om hans tid med cancer är ändå väldigt känslosamma. Han tvingades avsluta sin karriär i säsongsinledningen 2003. Säsongen innan hade han gjort 9 mål på 10 matcher för Lilleström och i säsongens första match 2003 gjorde han det avgörande 1-0 målet; blott två dagar innan han fick beskedet – lungcancer.

Två år senare hade Rösler besegrat cancern och lyckats ta tränarlicensen hemma i Tyskland. Hans första managerjobb var i hans förra klubb Lilleström där han trots begränsade resurser nådde två fjärdeplatser, en norsk cupfinal och även final i den kortlivade Royal League-turneringen. Sedan tog han över Viking som han ledde till en tredjeplats och avslutningsvis räddade han Molde ifrån nedflyttning och bäddade för Ole-Gunnar Solskjaers framgångsperiod.

Det var hans period i Molde som gav honom chansen att återvända till England. Det var nämligen så att han rekommenderades av sin efterträdare Ole-Gunnar Solskjaer till Mark Warburton som då var sportchef i Brentford och mannen bakom ungdomsturneringen Nextgen-series där Molde var ett av de medverkande lagen. Rösler tog över ett Brentford som etablerat sig i mitten av L1 men med Warburton som sportchef, Greg Dyke som ordförande – innan han blev FA-ordförande – och den rika supporterägaren Matthew Benham hade man högre ambitioner.

Första säsongen var inte mer än godkänd men med lyckade värvningar av unga spelare/tidigare lånespelare lyckades man ifjol sluta på tredje plats och kvalificera sig för playoff-spel. Man hade dock ända in i det sista chansen att vinna direktuppflyttning men i den sista avgörande matchen mot konkurrenterna Doncaster missade man en straff på övertid och Doncaster gjorde mål på den följande kontringen.

Läste ni förra texten om Leicester låter det som jag bara återupprepar samma historia men det var faktiskt så att två matcher med bara två veckors mellanrum slutade med att en vänsterfotad spelare missade en straff och därefter kontrade motståndarna in ett mål som avgjorde matchen. Den stora skillnaden är att Leicesters straffskytt Knockaert är fransman medan Brentfords straff missades av italienaren Marcello Trotta.

Rösler inledde denna säsongen i Brentford och när han lämnade i december hade man inte förlorat på åtta ligamatcher – en förlustsvit som till slut sträckte sig 19 matcher – och hans ersättare i Brentford var hans rekryterare Mark Warburton.

Wigan Athletic v Milton Keynes Dons - FA Cup Third Round
Wigan på planen
Röslers taktiska disposition är inte helt lätt beskriven. Visserligen föredrar han något i stil med 4-2-3-1/4-3-3 vilket han använt mest i både Brentford och Wigan men i Wigan har han även experimenterat med en trebackslinje i Martinez-anda. Det finns dock alltid en viss spelfilosofi. En ganska offensiv och rolig fotboll i modern tysk anda men med hårt arbetande offensiva spelare. Vilket inte är förvånande för de som kommer ihåg Rösler som spelare. Vilket inte minst är tydligt sett till att offensiva spelare som Martyn Waghorn, Jordi Gomez och Nick Powell alla snittar ovanligt många tacklingar per match för icke-innermittfältare.

Laget har visserligen spelat bra men målskyttet har varit sämre än defensiven och Nick Powell är med sju ligamål lagets främsta målgörare. Men på senare tid har han överglänsts av succévärvningen Martyn Waghorn som kom ifrån frysboxen i Leicester men som på 10 matcher i Wigan gjort fyra mål och fem assist och det är nästan bara Joey Barton och Rodolph Austin som snittar fler tacklingar än “Waggy” gjort. Waghorn är likt Nick Powell ingen ortodox anfallare utan trivs snarare ute på kanten/bakom en annan anfallare, men har varit fenomenal i Wigan och i helgen var hans enda mål avgörande mot kaos-laget Leeds.

Jag skulle också gräma mig ifall jag inte nämnde Emmerson Boyce för att han är Emmerson Boyce – The Aylesbury Cafú – och är lika briljant som mittback som han är som wingback, även om Leon Barnett varit genomgående deras bästa försvarare.

Övrigt i toppen
Leicester som jag skrev om förra veckan är nu helt PL-klara. Det är svårt att bedöma hur ett lag ska klara sig efter en uppflyttning – Cardiff vann ligan ifjol medan Palace bara vann playoff-spelet tack vare hjälteinsatser av Wilfried Zaha – men jag har vant mig vid att jag och uppflyttade lag alltid kommer att ha Paris.

Leicester är den typen av lag som kan visa sig vara denna säsongens Hull – stabila, småtråkiga men med marginal till botten – eller Cardiff som de liknar en del spelmässigt men å andra sidan har man ingen maktgalen malaysier till ägare. Deras ägare är en nämligen en dunderrik thailändare vars företag – King Power – är både deras tröj- och arenasponsor. Han har dock inte värvat Max Power för att kunna spela honom på mittfältet tillsammans med Andy King.

Bakom dem har Burnley ej säkrat uppflyttningen då de bara fick 1-1 i Sean Dyches Watford-återkomst men ligger nu tio poäng före QPR och har åtminstone säkrat en playoff-plats.

QPR säkrade ej sin playoff-plats men med en marginal på tolv poäng är det ganska säkert. Laget man förlorade mot i helgen var Bournemouth – av alla lag – som vann sin fjärde raka och ligger bara fem poäng bakom Reading ovanför playoff-strecket. De är visserligen nykomlingar och har tidigare säsonger haft en otrolig förmåga att vinna många matcher på raken.

Bakom QPR förlorade även Derby i Middlesbrough, men Steve McClaren som tog laget till UEFA-cupfinal 2006 fick ett varmt välkomnande och med elva poäng ner är deras playoff-plats säker.

Bakom Derby och bakom Wigan finner vi Reading. Bortglömde om man läser om Championship eller missar att läsa mellan raderna. Vann mot Charlton vilket håller gamarna borta.

Nottingham Forest är fortsatt sjua trots tio raka matcher utan vinst. Men hej, de har gjort klart med Stuart Pearce som ny manager. Av någon anledning tar han först över till nästa säsong istället för nu när Forest fortfarande har en god chans att nå playoff. Vilket sätter ytterligare frågetecken kring sparkningen av Billy Davies. Å andra sidan har Forest varit väldigt bra på att åka ur i playoff-spelet.

De som fyller ut topp 10 är Brighton vars fem matcher utan vinst förklarar varför ingen gott om Nottingham och Ipswich tappade momentum med en förlust mot Jordan Rhodes-Blackburn.

Topp 10 (omgång 40 av 46)
1.  Leicester          40 | 27 –   8 –  5  | 76-38 | 89
2.  Burnley            40 | 22 – 14 –  4  | 65-34 | 80
———-
3.  QPR                  40 | 20 – 10 – 10 | 49-35 | 70
4.  Derby               40 | 20 –  9  – 11 | 69-46 | 69
5.  Wigan              40 | 19 – 10 – 11 | 54-39 | 67
6.  Reading           40 | 17 – 12 – 11 | 61-46 | 63
———-
7.  Nottingham     40 | 14 – 16 – 10 | 57-50 | 58
8. Brighton           40 | 15 – 13 – 12 | 42-36 | 58
9.  Ipswich            40 | 15 – 13 – 12 | 51-46 | 58
10.Bournemouth 40 | 16 – 10 – 14 | 55-56 | 58

/Peter A Linhem

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 25 mars
10:00 Örgryte - KFUM Oslo Träningsmatch
11:30 Göteborg - Sarpsborg Träningsmatch
13:00 Mjällby - Landskrona Träningsmatch
13:00 Skövde AIK - Värnamo Träningsmatch
13:00 Helsingborg - AIK Träningsmatch
14:00 Västerås SK - Sandvikens IF Träningsmatch
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
15:00 Degerfors - Brage Träningsmatch
15:00 Sundsvall - AFC Eskilstuna Träningsmatch
15:00 Skottland - Cypern EM-kval
16:00 Tottenham - Arsenal Women’s Super League
16:00 Peterborough - Derby League One
17:55 Bayern München - Wolfsburg Bundesliga damer
18:00 Armenien - Turkiet EM-kval
18:00 Israel - Kosovo EM-kval
18:00 Belarus - Schweiz EM-kval
18:30 Manchester Utd - West Ham Women’s Super League
20:45 Kroatien - Wales EM-kval
20:45 Tyskland - Peru Landskamp
20:45 Spanien - Norge EM-kval
20:45 Andorra - Rumänien EM-kval
23:00 Marocko - Brasilien Landskamp
söndag 26 mars
13:00 Hoffenheim - Essen Bundesliga damer
13:00 Bayer Leverkusen - Freiburg Bundesliga damer
13:00 Brommapojkarna - Uppsala Allsvenskan, damer
13:40 Manchester City - Chelsea Women’s Super League
14:00 Sverige U21 - Colombia U21 U21-landskamper
14:00 Forest Green - Sheffield W League One
14:30 Milan - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Kristianstad - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Kazakstan - Danmark EM-kval
15:30 Hammarby - Vittsjö Allsvenskan, damer
17:15 Raith - Hamilton Scotland Challenge Cup
18:00 Liechtenstein - Island EM-kval
18:00 Slovenien - San Marino EM-kval
18:00 England - Ukraina EM-kval
20:45 Slovakien - Bosnien Hercegovina EM-kval
20:45 Nordirland - Finland EM-kval
20:45 Malta - Italien EM-kval
20:45 Luxemburg - Portugal EM-kval
21:00 Las Palmas - Gijon LaLiga2
måndag 27 mars
19:00 Norrköping - Växjö Allsvenskan, damer
20:45 Sverige - Azerbajdzjan EM-kval
20:45 Montenegro - Serbien EM-kval
20:45 Ungern - Bulgarien EM-kval
20:45 Österrike - Estland EM-kval
20:45 Moldavien - Tjeckien EM-kval
20:45 Polen - Albanien EM-kval
20:45 Irland - Frankrike EM-kval
20:45 Nederländerna - Gibraltar EM-kval
tisdag 28 mars
17:00 Armenien - Cypern Landskamp
18:00 Georgien - Norge EM-kval
20:45 Tyskland - Belgien Landskamp
20:45 Kosovo - Andorra EM-kval
20:45 Rumänien - Belarus EM-kval
20:45 Schweiz - Israel EM-kval
20:45 Wales - Lettland EM-kval
20:45 Turkiet - Kroatien EM-kval
20:45 Skottland - Spanien EM-kval
01:00 Kanada - Honduras CONCACAF Nations League - League A
onsdag 29 mars
03:00 Costa Rica - Panama CONCACAF Nations League - League A
18:45 Barcelona - Roma UEFA Champions League, damer
21:00 Arsenal - Bayern München UEFA Champions League, damer
torsdag 30 mars
18:45 Wolfsburg - PSG UEFA Champions League, damer
21:00 Chelsea - Lyon UEFA Champions League, damer
fredag 31 mars
18:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
18:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
18:30 Nürnberg - Darmstadt 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Fredericia - Nyköbing Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Odense - Midtjylland Superligaen
20:30 Eintracht Frankfurt - Bochum Bundesliga
20:45 Arbroath - Ayr Skottland Championship
21:00 Mallorca - Osasuna La Liga
21:00 Marseille - Montpellier Ligue 1
21:00 Burnley - Sunderland Championship
lördag 01 april
12:30 Brighton - Manchester Utd Women’s Super League
13:00 Hilleröd - Fremad Amager Danmark Division 1
13:00 Eintracht Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Fortuna Hjörring - Thisted Danska ligan, damer
13:00 Hannover - Sandhausen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 St Pauli - Regensburg 2. Bundesliga
13:30 Preston - Blackpool Championship
13:30 Manchester C - Liverpool Premier League
14:00 Girona - Espanyol La Liga
15:00 Sundsvall - Landskrona Superettan
15:00 Malmö - Kalmar Allsvenskan
15:00 Uppsala - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Cremonese - Atalanta Serie A
15:00 Brage - Västerås SK Superettan
15:30 Freiburg - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Vejle - SönderjyskE Danmark Division 1
15:30 Wolfsburg - Augsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Union Berlin - Stuttgart Bundesliga
15:30 Schalke - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Norwich - Sheffield U Championship
16:00 Nottingham - Wolverhampton Premier League
16:00 Crystal Palace - Leicester Premier League
16:00 Brighton - Brentford Premier League
16:00 Arsenal - Leeds Premier League
16:00 Bournemouth - Fulham Premier League
16:15 Athletic Bilbao - Getafe La Liga
17:00 Auxerre - Troyes Ligue 1
17:00 Kolding - Bröndby Danska ligan, damer
17:30 Djurgården - Brommapojkarna Allsvenskan
18:00 Inter - Fiorentina Serie A
18:30 Chelsea - Aston Villa Premier League
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Cadiz - Sevilla La Liga
20:30 Kaiserslautern - Heidenheim 2. Bundesliga
20:45 Juventus - Verona Serie A
21:00 Rennes - Lens Ligue 1
21:00 Elche - Barcelona La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborg IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14
Expressen Premium Max visar
lördag 25 mars
10:00 Örgryte - KFUM Oslo Träningsmatch
11:30 Göteborg - Sarpsborg Träningsmatch
13:00 Mjällby - Landskrona Träningsmatch
13:00 Skövde AIK - Värnamo Träningsmatch
14:00 Västerås SK - Sandvikens IF Träningsmatch
15:00 Degerfors - Brage Träningsmatch
15:00 Sundsvall - AFC Eskilstuna Träningsmatch
fredag 31 mars
21:00 Marseille - Montpellier Ligue 1
lördag 01 april
17:00 Auxerre - Troyes Ligue 1
21:00 Rennes - Lens Ligue 1

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten