Kängan mot AIK, Blåvitt och co: ”För fega – borde ha satsat mer när MFF hade problem”
Han ser inget slut på Malmö FF:s särställning i svensk fotboll. Två raka SM-guld och ett eget kapital på omkring 300 miljoner. Finansanalytikern Kristof Vogel ser nu en lång obruten MFF-era framför sig.
– Det blir mycket svårt att bryta Malmös dominans. Ännu svårare än vad det var på 1990-talet att bryta den dominans IFK Göteborg och MFF hade då, anser Vogel för FotbollDirekt.se.
Snart tre månader har passerat sedan Malmö FF säkrade ett andra raka SM-guld.
Sedan dess har mycket hunnit hända. Sex namn har försvunnit och på kort tid ersatts av bland andra Tobias Sana, Jo Inge Berget och Oscar Lewicki.
Prestigevärvningar men ändå köp som uppges rymmas med marginal inom den löneram som de spelare som lämnat hade.
Det ekonomiska resultatet för 2014 har även det hunnit visas upp.
150-175 miljoner i vinst, liksom hur de regerande mästarna redan har satt budgeten för i år och det utan att storaffären och de 40 000 000 Isaac Kiese Thelin har gett, är inkluderad.
Bilden av skåningarna ser i nuläget genomsolid ut ur alla vinklar.
FotbollDirekt har den här helgen i två delar genom Idrottens affärers finansanalytiker Kristof Vogel analyserat Malmö FF:s ekonomi. Från en svart situation efter SM-guldet för fem år sedan till en position som nu går högt över allsvenska konkurrenters räckvidd.
Resursmässigt är allsvenskans storklubbar i övrigt i dagsläget chanslösa. AIK, IFK Göteborg, Djurgården, Hammarby, Helsingborg och Elfsborg.
Kristof Vogel ser en maktkoncentration kring Malmö som han nu jämför med IFK Göteborg. Och MFF av i dag blir svårare att bryta för konkurrenterna än vad det var att tippa Blåvitt från tronen på 1990-talet.
– Det är ett av de starkaste argumenten för att det här bara är början på en dominans som kommer att hålla i sig under överskådlig tid. Ett är att aktiebolagskortet är utspelat. Då på 1990-talet var det nytt och klubbarna hade möjlighet till snabba pengar utöver spelarförsäljningar och Europaspel. Pengar om förutom investeringar i spelare användes till att stärka upp övriga delar i organisationen när klubbarna i Sverige började kommersialiseras mer. I dag är det kortet alltså i stort spelat.
Kristof Vogel fortsätter:
– Det andra är modellen med riskkapital som bland annat klubbar som AIK och Djurgården använt sig av. Det är en väg och möjlighet som nu kommer att förbjudas av Fifa från och med maj i år.
– Det här är två viktiga anledningar till att det blir svårare att komma åt stora pengar utöver stora transfers och Europaspel. Och som jag sade tidigare så har Malmö FF i dag ensamma 50 procent av allsvenskans samlade egna kapital.
Du vill ge en känga till MFF:s konkurrenter?
– Ja, det tycker jag. De borde ha vågat satsa ännu hårdare och bli mer effektiva när Malmö hade problem. Men det fanns ingen klubb som vågade jämfört med MFF som hela tiden haft mod och skicklighet, trots flera motgångar under många år. Det har alltså inte konkurrenterna haft. Och lyckades man inte då så talar lite för att man kommer att göra det nu när fördelningen av resurserna ser ut som det gör.
En annan del som torde skrämma – men inte gör det; inte för Vogel – det är att det nu kan bli dyrare för MFF att leva.
Med större intäkter brukar större kostnader följa. Alldeles oavsett för privatpersoner eller om det handlar om företag.
Men med ett MFF som signalerar en budget i nivå med som det såg ut för 2014 så tittar Idrottens affärers krönikör så här:
– Man kan se på FC Köpenhamn i Champions League och hur man som exempelvis 2011 när man gick vidare ur gruppspelet efter att bland annat ha tagit poäng mot Barcelona – hur kostnaderna då faktiskt minskade för FCK.
– Personalkostnaderna gick ner liksom hur spelaraffärerna blev billigare. Och troligen av den anledningen att konkurrenterna i Danmark samtidigt blev svagare samtidigt som FCK blev starkare. Det fanns ingen som klarade av att satsa emot där och då.
Prognosen för Malmö FF:s ekonomiska möjligheter på sikt, oavsett om det inte blir Europaspel varje år, ser jämte god ut.
Kristof Vogel vågar se svenska mästarna omsätta 200 miljoner på längre sikt och det utan extraordinära intäkter.
– Malmö kan klara av att omsätta 200 miljoner och det även utan spelarförsäljningar och utan Europaspel. Det finns fortfarande potential att kunna öka i första hand sponsorintäkterna men även matchdagintäkterna.
Men du ser faror också. Stora resurser kan snabbt rinna ur klubben om man kommer in i en ond cirkel av fel beslut…
– Helsingborg är ett exempel. Titta på hur det såg ut 2011. Då sålde HIF spelare för 50 miljoner. Två år senare var dessa pengar slut. Det är saker som inte går att gardera sig mot. För närvarande pekar alla tecken på att Malmö FF ska kunna fortsätta att göra bra affärer men alla är vi människor och begår misstag.
Den här artikeln handlar om: