FD TALANG – BLOGG: Östersunds succé på lös grund? – ”Ser skralt ut”
FD TALANG – BLOGG MED JOHAN VELAGIC
Bländade spel och 1-1 borta mot Hammarby inför en rekordpublik på Tele 2 Arena bådar gott för nykomlingen Östersund. Stor premiärsuccé. Men hur ser framtiden ut i det egna talangledet? Jämtingarna står inför stora utmaningar visar det sig när FD talangbloggare Johan Velagic tittar närmare på ÖFK:s juniorverksamhet.
Östersunds FK har gjort en imponerande resa i rasande fart. 2011 spelade laget i division 2 Norrland. Två raka seriesegrar och klubben tillhörde helt plötsligt svensk elitfotboll. I superettan var det tredje gången gillt som gällde.
I år har klubben en plats i det absoluta finrummet – allsvenskan. I måndags gjorde Östersund sin historiska debut som första jämtländska lag någonsin i fotbollens högsta serie.
Motståndet stod Hammarby för, som dessutom hade nästan 32 000 åskådare bakom sig. Östersund sket i det och spelade helt respektlöst, stundtals spelades stockholmarna ut. Östersunds första mål var ett tvättäkta tiki-taka mål som Saman Ghoddos rullade in i öppet mål efter dubbla väggspel med Alex Dyer.
Men hur ser det ut under Östersunds allsvenska trupp? Dyster läsning. Här finns näst in till ingenting och hur man är mil efter MFF och AIK och de framgångsrikaste klubbarna på ungdomsakademi-vis.
Ghoddos kom inför denna säsong från Syrianska. Dyer har representerat den karibiska ön Montserrat i landslagssammanhang och hämtades 2014 från Welling United från de lägre divisionerna i England.
Det är bara två exempel av många som värvats till Östersunds FK. En titt på Östersunds trupp 2016 och det visar sig att endast tre spelare är från dem egna leden. Veteranen Bobo Sollander samt ynglingarna Dennis Widgren och Sebastian Lundbäck.
– Det har ju aldrig funnits elitfotboll i Jämtland tidigare. Vi är i en process sedan två år tillbaka då vi gjorde om och började bygga vår nya akademi. Just nu har vi inga renodlade lag utan bara träningsgrupper. Det är kanske inte speciellt normativt om man tittar på övriga klubbars akademier i Sverige, säger akademiansvarige Mats Pettersson till FD.
I samband med ombyggnationen plockades U19-laget bort. De äldsta spelarna i den egna juniorverksamheten är i dagsläget 16-17 år.
– Nu är det ett alldeles för stort glapp mellan våra äldsta ungdomsspelare och upp till A-laget. Tanken är att dessa ska fortsätta och bilda äldre lag med. Det är inte riktigt någon som vet exakt hur det kommer att se ut, men tanken är att ha ungdomslag hela vägen upp, säger Pettersson.
Det tidigare U19-laget matchades i den lokala division 4-serien. Dagens U17-lag slutade på en mittenplacering i U17 division 1 Södra Norrland i fjol. Motståndarna hette bland annat IF Älgarna, Strands IF och Kubikenborgs IF.
– Vi vill hela tiden förbättra utvecklingsmiljön för spelarna. Men vi har ett komplext problem. Hur skulle det se ut om vi hade ungdomslag på högsta nivå? Det blir så himla långa resor. Ingenting är nära Östersund. Närmsta lag nu är Sundsvall som tar drygt två timmar med buss, en väg. Annars hade det väl varit Sirius och Gefle. Då pratar vi sex timmar i en buss bara dit. Då blir det helt plötsligt en fråga om vi har råd med det.
Med ett U17-lag som inte får matchning mot bästa möjliga motstånd och avsaknaden av både ett U19- och U21-lag ser tillväxten dem närmsta åren rätt skral ut.
Lägg där till Östersunds utsatta geografiska läge. Samt oerfarenheten att bedriva en ungdomsakademi i en elitförening och du får en riktigt svår ekvation att försöka lösa.
Mats Pettersson är väl medveten om detta, men väljer att se möjligheterna istället.
– Det är svårt då vi är en förening som aldrig riktigt haft en ungdomsakademi på det sättet. Det har inte funnits några förebilder här i Jämtland på det sättet som nu. Men det ger ringar på vattnet märker vi tydligt på våra unga killar och deras inställning till fotboll. Vi vet om att det kommer att ta tid, men samtidigt är det jäkligt kul med alla dessa utmaningar.
Den här artikeln handlar om: