PÅ FD: Bajens akademibekymmer – höga betyg men för få stjärnor

Nyligen kom Tipselits akademicertifiering för samtliga allsvenska- och superettanklubbar. Nu har en 130 sidor lång sammanställning med betygen av klubbarnas akademiverksamhet släppts. FD har tagit del av rapporten – här en längre sammanställning. 

Sedan flera år tillbaka så synar Tipselit varje säsong klubbarnas ungdomsverksamhet och sätter betyg i flera kategorier, i Tipselits certifiering. Representanter från Tipselit besöker samtliga klubbar och 2017 års certifiering är nu klar.

FotbollDirekt skrev i slutet av februari om certifieringen, där tio klubbar får maximala fem stjärnor i totalbetyg (skala mellan 1 stjärna och fem stjärnor). Högst totalpoäng får Brommapojkarna (4 264) följt av Malmö FF (3 955) och Elfsborg (2 999).

Tipselit går nu i dag också ut med en matig rapport på 130 sidor – en sammanställning av sin verksamhet inklusive 2017 års certifiering.

I rapporten går man i detalj in på hur klubbarnas akademier presterar – i varje enskilt fält.

För att få fem stjärnor krävs minst 2 000 i totalpoäng, där akademiverksamheten betygsätts i åtta kategorier (A-H).

A: Föreningens mål med ungdomsverksamheten 8 till 19 år (Maxpoäng: 150)

B. Spelarutveckling (Maxpoäng: 250)

C. Tränar- och ledarorganisation (Maxpoäng: 250)

D. Tränings- och matchfaciliteter (Maxpoäng: 110)

E. Föreningens skolsamverkan från 8 till 19 år (Maxpoäng: 80)

F. Föreningens samarbete med andra föreningar från 8 till 19 år (Maxpoäng: 80)

G. Rekrytering av spelare och ledare (Maxpoäng: 80)

H. Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten (Inget poängtak).

De sju första kategorierna (A-G) ger sammanlagt 1 000 poäng. Medan sista och tyngsta kategorin H, som visar på “slutprodukten” av den elitförberedande verksamheten, inte har något poängtak. Där belönas klubbarna med poäng utifrån hur många spelare som sedan går vidare till att spela elitfotboll på seniornivå, i klubblag och landslag.

De tio femstjärniga akademierna för 2017 var dessa:

1. Brommapojkarna, 4 264 poäng.

2. Malmö FF, 3 955

3. Elfsborg, 2 999

4. IFK Göteborg, 2 599

5. AIK, 2 498

6. Helsingborgs IF, 2 414

7. Halmstads BK, 2 325

8. IFK Norrköping, 2 203

9. BK Häcken, 2 181

10. Djurgårdens IF, 2 018

Tipselits rapport visar att det är en klubb utan fem stjärnor – Hammarby – som får högst totalpoäng vid en sammanställning av poängen i kategori A-G.

Bajen får exempelvis maxpoäng 250 i Kategori B (Spelarutveckling). Dvs att klubben har en utbildningsplan som förankrats hos spelare, ledare och föräldrar samt att ansvarig tränare har utbildning på minst Steg 3-nivå.

Man får även högst poäng (219) av alla klubbar i Kategori C (Tränar- och ledarorganisation), där för maxpoäng bland annat krävs att man har huvudtränare för hela akademin, sportslig koordinator för verksamheten 8-15 år samt huvudtränare för U17- och U19-lagen.

I Kategori D (Tränings- och matchfaciliteter) är det bara en enda klubb i Sverige som får maxpoängen 110, nämligen IFK Göteborg.

För maxpoäng här krävs bland annat att klubben har tillgång till fotbollsplaner för att driva verksamheten både sommar- och vintertid, att klubben har lokal för rehabträning för spelare från 15 år och uppåt, tillgång till arena för junior- och pojkallsvenska, samt lokaler för övrig verksamhet (teoripass etc).

Tipselit lyfter i rapporten ut en tabell för Kategori A-G, en tabell som alltså Hammarby toppar. Man skriver att man har med tabellen för “att man tydligare ska kunna se vilken skillnad (Kategori) H: gör och hur viktigt det är att få fram egna talanger vid sidan av en väl fungerande akademiverksamhet, samt hur lika klubbarna jobbar om man räknar bort just H”.

För Kategori A-G ser topp tio ut som följer:

1. Hammarby 948 poäng

2. IFK Göteborg 941

3. Brommapojkarna 932

4. Djurgården 922

5. Örebro 911

6. AIK 910

7. Helsingborg 910

8. Malmö 908

9. Kalmar 907

10. Elfsborg 892

Det som dock ger mest utslag för totalpoäng och följaktligen antal stjärnor är alltså sista kategorin (H). Där poängsätts klubbarna utifrån antal spelare man får fram som når eliten, dvs spel i superettan, allsvenskan eller utlandsliga på elitnivå. Klubbarna får även poäng för spelare som representerar landslag på a- eller U21-nivå.

I Kategori H så skrapar Hammarby ihop 732 poäng, något som gör att man inte når upp i de minst 2 000 totalpoäng som ger fem stjärnor (Bajen får fyra stjärnor med totalpoängen 1 680, därmed på plats 13 av alla klubbar).

Här drar istället Brommapojkarna in flest poäng av alla klubbar. BP har inte mindre än 64 spelare som ger poäng i kategori H, en salig blandning av nya namn Viktor Gyökeres och färdliga a-landslagsspelare som Albin Ekdal.

För att en spelare ska klubben poäng i Kategori H så måste spelaren i fråga:

* Ha varit aktiv inom elitfotbollen 2017

* Ha varit i klubbens akademi i åldern minst ett år mellan 12-19 år (kommer spelaren till klubben efter 19 års ålder ges inga poäng).

* För att ge poäng måste spelaren ha registrerats för minst en match i lägst superettan eller motsvarande nivå utomlands.

Poängen multipliceras sedan med antal år spelaren varit i klubbens akademi (12-19 år), och spelaren får poäng utefter hur långt han nått enligt följande:

* Tävlingslandskamp a-landslag (18 poäng)

* Träningslandskamp a-landslag (12 poäng)

* Tävlingslandskamp U21-landslag (10 poäng)

* Träningslandskamp U21-landslag (9 poäng)

* Spel i Allsvenskan (8 poäng)

* Spel i Superettan (4 poäng)

En spelare som exempelvis varit ett år i klubbens akademi, och längre fram i karriären nått så långt att han tävlingsspelat för ett a-landslag, ger alltså 18 poäng. Två år i klubbens akademi hade gjort att spelaren gett 36 poäng, tre år hade gett 54 poäng osv.
Zlatan Ibrahimovic ger exempelvis Malmö FF 126 poäng med sina sju år i klubbens akademi (7×18=126).

I Kategori H ser topp tio ut som följer:

1. Brommapojkarna: 3 332 poäng (64 spelare som nått eliten: superettan/allsvenskan/utlandsliga samt landskamper på a-eller U21-nivå).

2. Malmö FF: 3 047 (57 spelare)

3. Elfsborg: 2 107 (49 spelare)

4. IFK Göteborg: 1 658 (40 spelare)

5. AIK: 1 588 (31 spelare)

6. Helsingborg: 1 504 (33 spelare)

7. Halmstads BK: 1 463 (32 spelare)

8. Häcken: 1 362 (39 spelare)

9. IFK Norrköping: 1 314 (22 spelare)

10. Djurgården: 1 096 (34 spelare)

BP är i år 930 poäng bättre än förra året, något som till viss del kan förklaras med att klubben i år spelar allsvenskt (vilket ger högre poäng per enskild spelare). BP har fått in 21 nya spelare som ger Kategori H-poäng och bara tappat två.

I andra änden av skalan finns klubbar som åkte ur allsvenskan (Helsingborg, tappat tolv spelare som ger poäng) och superettan (Assyriska, -9 spelare). Även Hammarby (- 9) och IFK Göteborg (-9) visar minus då flera spelare som en gång i tiden kom fram i klubbarnas akademier i fjol klev ner på lägre nivå, varvade ned eller lade av med fotbollen.

Totalt kan Tipselit 2017 visa upp 803 spelare som gått vidare till spel på elitnivå. 353 av dessa spelade i superettan 2017, medan
283 spelade i allsvenskan och 187 spelade på elitnivå i utlandet.

Sedan senaste certifieringen (2016) har 207 spelare tillkommit medan 133 försvunnit. Till de som försvunnit räknar man då spelare som antingen lagt skorna på hyllan eller gått ner och spelat på nivåer under eliten.

Vad gäller landslagsspel så har 83 spelare gjort tävlingslandskamper för a-landslag, 79 spelare har gjort träningslandskamper för a-landslag. 47 spelare har gjort tävlingslandskamper för U21-landslag, 19 spelare har gjort träningslandskamper för U21.

HELA RAPPORTEN FINNS ATT LÄSA HÄR!

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
20:00 Nederländerna - Argentina VM
lördag 10 december
13:00 Blackburn - Preston Championship
14:00 Bayern München - Bayer Leverkusen Bundesliga, damer
14:30 Sassuolo - Milan Serie A, damer
16:00 Swansea - Norwich Championship
21:00 Real Zaragoza - Huesca LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten