PÅ FD: Otroliga pengarna – men Bajen-bossen hoppas på ännu mer

Allsvenska klubbar sålde spelare för omkring 170 000 000 i det nyligen avslutade transferfönstret. Sportchefen Jesper Jansson har genom åren själv sålt namn för uppskattningsvis 150 000 000. 
– Allsvenska klubbar har definitivt blivit bättre. Pengarna har klart gått upp sedan 2010 och allsvenskans anseende växer men vi är ännu långt bakom Danmark, kommenterar Bajens sportchef för FotbollDirekt.se.

Mattias Svanberg gick för 50 000 000 och Saman Ghoddos uppges ha blivit än dyrare. Lägg där till en ytterback i Felix Beijmo från Djurgården för 30 miljoner – och glöm inte Norrköpings Arnor Sigurdsson för tio till.

Stora pengar.

Allsvenska transfers de senaste åren har varit de största någonsin från vår högsta serie, inte minst den största av alla, Alexander Isak till Dortmund för cirka 90 000 000.

Transferfönstret som passerade drog alltså in stora pengar med MFF, Norrköping, Östersund och Djurgården som största vinnare.
Men trots så stora belopp så har vi ännu en rejäl bit fram till som exempelvis Danmark. Titta bara på Midtjylland som sålde Alexander Sörloth till Crystal palace i början av året för, enligt danska BT, 185 miljoner.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson gjorde denna gång ingen större deal även om Björn Paulsen nämndes som en möjlig affär i 20-miljonersklassen. Däremot var hur som helst Jansson mycket framgångsrik under åren i Helsingborg på att sälja spelare utomlands.
– Svenska klubbar har blivit skickligare. Dels så handlar det om erfarenhet. Det går inte att underskatta erfarenheten som krävs för att göra riktigt stora affärer, menar han för FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Tillsammans med att allsvenska klubbars anseende har blivit bättre så har man också tjänat mer pengar. På det viset blir det lättare att ha råd att säga nej, att skapa press i förhandlingar.
– Sedan handlar det om att ha råd att skriva längre kontrakt och att så ofta som möjligt spela i Europa. Titta bara på FCK genom åren. I stort sett alltid i Europa. Då är det så otroligt mycket lättare för Ståle Solbakken att säga att en viss spelare inte är till salu vare sig i aktuellt transferfönster, eller nästa. Helt enkelt för att man vet att man har intäkter från Europa och resurser på banken. Man får chansen till en helt annan framförhållning.

Varför är Danmark mer framgångsrika än allsvenska klubbar?
– Närheten geografiskt till kontinenten låter som en enkel förklaring men tro mig att det spelar in. Sedan det där med erfarenhet, Europaspel och högre ranking. Traditioner. Högre löner.

Men samtidigt, trots att danska namn och affärer – liksom från Norge, många gånger vida överstiger svenska affärer, så tror Bajen sportchef på att allsvenskan kan gå om så väl danska superligan som Tippeligan.

– Om några år tror jag vi gör det. MFF har redan visat att det går att konkurrera och är dessutom i Europa och gruppspel igen. Men för att det ska bli verklighet så krävs att fler klubbar lyckas och inte åker så tidigt som AIK, Djurgården och Häcken i år. Det blir en backeffekt som inte är bra. Men lyckas vi komma ut med fler lag så är allsvenskan totalt sett en större produkt med det otroliga intresse som finns. Det finns stora möjligheter men det vill till att fler klubbar än MFF kan göra stora satsningar och gå till Europa.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: