Superettan

PÅ FD: Sef-basen: ”Många har svårt skilja på Sef och förbundet – inte vårt ansvar att straffa klubbar”

ANNONS

Förbundet eller Sef – vad är vad och vem har ansvar för vad? Ofta tycks gränserna mellan fotbollförbundet och elitklubbarnas intresseorganisation vara flytande. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist förstår att många ibland undrar:
– Det är många som har svårt att skilja oss åt. Inte bara supportrar utan också i klubbarna och även i media, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) bildades redan 1928. Mindre än tio år kvar tills 100-årsjubileum för en organisation som på senare år tagit större plats i mediasammanhanget – de flesta allsvenska supportrar i dag känner nog till Sef och dess verksamhet något sånär.

Men vad Sef håller på med och hur verksamheten skiljer sig från förbundets, det är det ändå många som missar ibland. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist säger att han ofta får frågor som egentligen borde ställas till förbundsrepresentanter. Misstolkningar kan vara att Sef är en del av förbundet, eller rent av att förbundet lyder under Sef.

– Det är jättesvårt. Många supportrar har jättesvårt att se skillnad på oss, och media ibland också vet jag av erfarenhet. Och det kan det vara till och med för våra egna klubbar ibland. De som sitter i förbundsledningen, och våra klubbchefer och ordförande i Sef-klubbarna, de har oftast koll på gränsdragningarna. Men går du ner på klubb till evenemangskillen eller någon som jobbar på försäljningsidan i klubbarna, så kan de också ha svårt att skilja på vad Sef gör och vad förbundet gör, säger Enquist.

Om du själv skulle komma med en pedagogisk förklaring på skillnaden, hur skulle det låta?

– Förenklat: Sef är elitklubbarnas egna organ, vi jobbar alltså åt dem. Vi är ett gemensamt ombud för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Vi sitter inte som överhöghet mot klubbarna. Vi är bildade av elitklubbarna, för att hjälpa dem att tillvarata gemensamma kommersiella och andra intressen och av dem har vi fått ett antal uppgifter, som det här NBL-projektet, att Allsvenskan ska bli Nordens bästa liga. Men klubbarna kan faktiskt vilken dag som helst säga, ”nej, nu lägger vi ner Sef”. De har inte gjort det sedan 1928. Men de kan göra det.

– Men vi har i uppdrag att driva klubbarnas intressen. Det har handlat de sista åren om utveckling av image, varumärkesfrågor, arena- och evenemangsfrågor, ligagenomförande och säkerhet, supporterfrågor, kommersiell utveckling, IT, CSR, klubbutveckling och sportslig talangutveckling. Det är där vårt fokus ligger. Utveckling. Förbundet är de som äger fotbollens grunder; tävlingsformat, regelverk, domare, spelordning, serierna, disciplinfrågor, landslag och bredd etc. Vår lite nya roll har växt fram fenom åren, och senast kom vi och SvFF överens om gränserna 2012. Frågar du mig personligen så tycker jag att det är en ganska bra uppdelning. Ta nu till exempel när det kommer frågor om oegentligheter hos föreningar, så är det inte Sef:s jobb. Vi ska försöka stötta föreningarna i allmänhet. I ett specifikt fall om en förening brustit mot fotbollens regelverk så får föreningen själv stå till svars mot förbundet. Då är förbundet den som förvaltar fotbollens regler och har rollen som utredande och eventuellt bestraffande organ.

Det kan kanske finnas områden där det ni jobbar med och det förbundet jobbar med som ligger så nära varandra att det bidrar till en förvirring ibland…

– Det är klart du har rätt där. När det gäller satsningar på akademierna, var går gränsen mellan vad förbundet och distrikten gör och vad vi gör. Klart att elitakademierna har en naturlig koppling till klubbar i övriga delar av fotbollen. Till exempel. Men jag skulle säga att i de allra flesta fall så är det tydligt. Vi sitter inte och trampar varandra på tårna dagligen, tvärtom. Däremot jobbar vi ihop i många olika frågor. Det faktum att förbundet äger vissa frågor och vi andra frågor, det innebär inte att vi springer i två separata rör – bara att rollerna och ansvaret är uppdelat inom något som totalt sett är en helhet.

– Till exempel har Sef representation med två personer i förbundsstyrelsen. Så det innebär att alla viktiga frågor om fotbollens regelverk och annat… de passerar inte utan att vi är med och tycker till. Vi och våra klubbar är ju också med och röstar på SvFF:s representantskap och årsmöte. Så vi har en rimligt stark möjlighet att påverka förbundet.

Han utvecklar kring en av de frågor som väcker känslor hos supportrar årligen: När allsvenska spelschemat släpps. I stort sett varje år kommer kritik från supporterhåll mot hur schemat är lagt. Sef har en roll i förberedelsearbetet när spelschemat ska spikas, men i slutändan så har förbundets Tävlingskommitté ensamt beslutsrätten.

– Formellt sett är det förbundet som lägger spelordningen, det är de som bestämmer. Men Ola Rydén (liga- och evenemangsansvarig) från Sef arbetar hårt med en beredning inför att Tävlingskommittén ska lägga spelordningen. Han pratar med arenaägare, supporterorganisationer, polis, partners och alla klubbarna. Så när TK, som ensamma äger rätten att bestämma, ska besluta… då är frågan beredd så bra det bara går. Ju bättre klubbarna kommer överens och ju bättre det går att få ihop för alla andra intressenter, då är det frid och fröjd. Sedan kommer det alltid vara några matcher varje år där folk säger, ”fy fan vad dåligt att ni inte tog hänsyn till just oss”. Men det går tyvärr inte att göra alla nöjda alla matcher. Men jag kan i alla fall säga att den beredning vi gör är så heltäckande som möjligt för att försöka få ett så smärtfritt program som möjligt. Och det är alltså en myt att TV, Svenska Spel eller polisen styr som de vill. Sanningen är att den enda som kan bestämma är TK, även om också de måste väva in alla synpunkter. De två saker som väger tyngre än allt annat är i första hand sportsliga hänsyn, och i andra hand om klubbarna är överens. Men, allas synpunkter vägs in.

– Och det tycker jag är ett ganska bra system. Ibland måste man ta beslut där man gör någon förbannad. Ja, då är det förbundet som är ensamt beslutande. Vi tycker det är bra, så det inte blir det här tjafsandet mellan parterna. Vi slipper i de frågorna hamna i det här att vi gynnar en förening framför en annan, det hade varit olyckligt. Utan vi lägger fram att ”så här tycker Malmö och så här tycker Hammarby om den här matchen”, och vi kan inte hitta något annat speciellt skäl utan de tycker olika. Då måste TK få avgöra. Det är inte så dumt att det är så, även om en Malmösupporter kommer tycka att det är för jävligt att vi inte tog Malmös parti, och en Hammarbysupporter kommer tycka motsatsen.

Flera elitklubbar har varit under lupp för oegentligheter på olika sätt under årens lopp. De senaste åren har kritik riktats mot klubbar som AFC Eskilstuna (där ordföranden Alex Ryssholm anklagas för att runda föreningsdemokratin) och Dalkurd (som flyttat sin verksamhet från Borlänge och fick allsvenskans sämsta publiksiffror någonsin på köpet).

Mer nyligen har det handlat om Helsingborg (som satsat med flera stjärnvärvningar och samtidigt haft svag ekonomi, och nu riskerar mista elitlicensen) och inte minst Östersund, där ordföranden Daniel Kindberg riskerar fängelse för ekobrott.

Alla dessa klubbar är medlemmar i Sef genom att de spelar i Allsvenskan eller Superettan. När nyheter om oegentligheter i klubbarna kablats ut, så har många velat att Sef ska agera på olika sätt – om inte Sef kan kasta ut klubben i fråga, så borde man kunna straffa på något annat sätt eller åtminstone komma med ett tydligt statement. Mats Enquist tycker inte att man från Sef-håll duckar för känsliga frågor när det gäller klubbarna:

– Grundidén är att det är förbundets ansvar i sådana situationer utifrån vår rollfördelning, och om man tänker efter så är det kanske inte så dumt. Vi tycker givetvis att det är trist och bekymmersamt – kanske rent av oacceptabelt – om det blir problem med en klubb, det kan exempelvis skada varumärket för ligan och för alla andra klubbar med. Men det innebär inte att vi automatiskt är den som ska bestraffa klubbarna. Vi är mer en utvecklingsorganisation och ger ett gemensamt stöd till föreningarna. Det är vår roll. Det är därför vi till exempel inte går ut mot en enskild klubb som är i blåsväder. Inte för att vi är fega, utan för att det inte är vårt uppdrag. Förbundet är fotbollsmyndigheten, utan att låta elak med ordet myndighet… men förbundet äger fotbollen. Det är deras roll, ansvar och mandat, inte vårt. Och i förekommande fall kan det också vara en civil domstols. Det räcker gott och väl, och när dessa väl tagit ett beslut så kommer vi att hantera konsekvenserna av det. Det är rättssäkert, spekulationer får andra ägna sig åt.

– Till exempel: Sef kan inte bestämma vilka som är våra medlemmar. I våra stadgar står att våra medlemmar utgörs av de som för vart år har rätt att spela i de två högsta serierna. Och vem har rätt att bestämma vilka som ska spela i de två högsta serierna? Jo det är förbundet. Om man av någon orsak skulle utesluta en förening, dra in elitlicensen till exempel. Ja då förändrar det vår medlemsbas, och vi hanterar konsekvenserna av det. Men, det är fortfarande inte vårt beslut.

Finns det ibland frågor där du kan känna att ”här kan jag ha en officiell hållning utåt, även om det inte är en Sef-fråga”?

– Visst händer det ibland. Vi har ju en roll ibland att faktiskt kunna tycka annorlunda än förbundet. Om Sef-klubbarna tycker en sak och förbundet beslutar någonting annat, då har jag inga problem att gå ut att säga det, för det är mitt uppdrag att göra det för elitklubbarnas räkning. Men ibland när man tycker att Sef ska bete sig som en myndighet mot en enskild klubb… nej, det är inte mitt eller vårt jobb. Möjligen om det är något som vi gemensamt beslutat om i Sef, och en klubb väljer att strunta i det.. då kan jag gå ut och kritisera klubben att de inte gjort rätt. Det har jag inga problem med heller. Men det är en helt annan typ av fråga.

– Litegrann blir det en balansgång. Ibland hamnar man i det här, att vi ska vara först att uttala oss. Om en klubb misstänks för oegentligheter, så ska Sef ta ställning mot det. Men min enda ställning kan bara vara att det här överlämnas till förbundet. Gillar man inte förbundets beslut så ska man ta det med förbundet. Jag har litet svårt att förstå det där rent principiellt, varför det ska vara så upprörande. Men jag förstår att folk vill att man ska ta ställning, speciellt när man är tillgänglig att svara på frågor.

Mats Enquist har genom sitt eget Twitter-konto länge kommunicerat med allsvenska supportrar och svarat på både Sef-relaterade frågor och annat som folk kanske upplever bör vara Sef-frågor. Själv upplever han inte att det leder till problem, att han dras med i diskussioner där han tvingas gå ur sin roll.

– Nej, jag försöker ha en tydlig gränsdragning där. Jag betraktar inte mig själv som privatperson på Twitter utan jag utgår i från att jag är ”Mats Enquist på Sef”. Däremot har Facebook varit privat, men det har jag lärt mig att det kan vara svårt med den gränsdragningen ibland. Vi har ett Sef-konto som uttalar sig också. Det är klart att det är jag som person som uttalar mig när jag skriver på mitt eget Twitterkonto. Men återigen, då räknar jag mig som 100 procent officiell.

– Twitter har fördelen att alla kan få tag på mig. Vare sig de följer mig eller om de vill ställa frågor. Jag tycker Twitter har varit väldigt bra. Det var jobbigt de första åren, den bilden som fanns av Sef som fotbollsmyndighet och ”pampjävlar” i största allmänhet. Klimatet var inte så trivsamt, men jag försökte hålla ut de första åren – och det vände till slut. Jag måste ärligt säga att jag har enorm behållning av kommunikationen med supportrarna. Det är ett av mina trevligaste och bästa samtalsforum, även om jag/vi kan få rejält med kritik ibland. Supporterspråket är ofta hårdhänt, men det finns också en helt underbar humor och en passion som man bara måste respektera och älska.

– Sedan kan jag förstå att folk blir förbannade ibland, och jag förstår att folk retar sig på saker, vi kan ju tyvärr inte alltid motsvara allas förväntningar, men jag upplever också att det finns respekt för det faktum att man bryr sig och svarar. Det är absolut ingen obehaglig ton på mitt Twitter-konto, och jag försöker respektera allas rätt att få svar när jag kan ge dem det.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15