PÅ FD: Frustrationen mot polisen – ”Sverige eller är det Aten under finanskrisen”?
Filmer på poliser som slår supportrar med batong har upprört – efter derbyt i förra veckan så har kritiken varit massiv, och Stockholms idrottsborgarråd har bjudit in polis och supportrar till möte på måndag. Bajen Fans ledamot Kalle Strandberg kommer närvara vid mötet – enligt honom har det gått så långt att folk blivit rädda för polisen.
– Jag är ganska övertygad om att det här kommer bli en stor valfråga. Det är inte rimligt att bruka den mängden våld mot såpass marginella brott. Det gör vi ingen annanstans i samhället, säger han till FotbollDirekt.se.
Diskussionen bland allsvenska supportrar de senaste veckorna har inte handlat om fotboll – utan om polisen. Från restriktioner kring tifon till vad som upplevs som en långt mer brutal stil från polisens sida i samband med matcher, filmer på poliser som slår supportrar med batong.
Relationen mellan supportrar och polis har nog inte varit sämre på bra länge, och den senast tidens eskalerande stämninghar nu lett till att Stockholms vikarierande idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) bjudit in polis och supportrar till ett möte i Stadhuset på måndag.
En som kommer närvara där är Kalle Strandberg, som är ledamot i Bajen Fans. Han uppskattar initiativet, men gör sig inga illusioner om att det kommer leda till någon omedelbar förändring. Det har hänt någonting den här säsongen, bara jämfört med i fjol så är det en annorlunda attityd från polisens sida, säger han.
– Med all tydlighet har det blivit en tilltagande intensitet i våldsutövandet och approachen från polisens sida. Nu är det kravallutrustad polis som är på vanligt folk. Nu finns det egentligen bara batongdialog kvar. Det börjar visa sig nu, framför allt de här filmerna som spridits på nätet. Man känner bara, är det Sverige eller är det Aten under finanskrisen?
– Livet som supporter… man vänjer sig vid saker som händer. Allt från hur bussar bli stoppade, hur minderåriga supportrar skickas iväg långt utanför stan helt utan anledning, hur man blir visiterad, hur man blir behandlad av polisen. Nu verkar det ha nått en gräns, där politiker börjar vakna och ta upp det här. Vilket i sig är bra, men det är jäkligt trist att det ska ha gått så långt.
Kalle Strandberg började gå på Hammarbymatcher på 90-talet. En tid med en helt annan brutalitet – från supportrarnas sida. Enligt Strandberg så har det bara blivit lugnare med åren. Därför känns polisens nya giv så omotiverad tycker han.
– Då var supporterskapet mer upptrissat. Det var helt annorlunda, våldsamheter vid i stort sett varje match. Då var det befogat att ha en hög polisiär närvaro, med repressalier. Firmorna var högst närvarande på arenorna. Det där finns inte alls längre. I dag är det ingenting som är värre, men vi är betydligt fler. Allsvenskan har ökat mest publik i hela Europa.
– Folk är rädda på riktigt, rädda för att gå på fotboll. Det handlar inte om några livsfarliga huliganer utan om helt vanliga fotbollssupportrar, i många fall barnfamiljer. Vi har inga konfrontationer mellan olika supportergrupper i dagsläget.
Han berättar om hur supportarnas dialog med polisen har försvunnit:
– Det funkade bra för några år sedan, det fanns en dialog inför matcher, att ”ni får vara på det här torget, de kommer vara på det här torget”. Vilka vägar man ska ta till och från arenan och så vidare. Men polisen pratar inte med klubben längre, så klubben kan inte gå ut med någon information till sina besökare. Och man pratar inte med någon av supportergrupperingarna. Så vi kan inte gå ut med någon information heller. Så folk tar de vägar de vill till och från arenan.
När förändrades det?
– Dialogen började avta för tre år sedan ungefär. Då hade varje klubb i Stockholm varsin dedikerad supporterpolis, som vi kände väl och som vi kunde prata med när som helst. Den funktionen tog man bort och ersatte med en organisation som heter dialogpolisen, med ett antal anställda som man rullar runt på. Så det är väl tre år sedan nu, som den dagliga kommunikationen uteblev.
– Sedan har vi lyckats bibehålla kontakt med polisen i samband med vår marsch inför hemmapremiären varje år. Inför varje premiärmarsch så har vi haft ett samverkansmöte med alla inblandade; boende i närområdet, näringsidkare och så vidare. Alla som kan tänkas beröras av marschen som ju tar avstamp inne på Söder, långt i från arenan. Där har alltid polisen suttit med. Men i år blev det inget sådant möte. Polisen vägrade helt sonika vara med den här gången.
Kom det någon motivering?
– Nej, det var helt locket på. Vi fick inte ens tag på dem. Vilket är konstigt enligt mig. För här var det inte tal om bengaler, utan en marsch till arenan.
Dagarna efter derbyt mellan Djurgården och AIK så avslöjade Expressen att poliserna som slår med batong i filmerna som spridits på nätet tillhör ROG-enheten (regionala ordningsgruppen). En enhet som beskrivs som ”hands on” och bra på situationer där våld krävs, men sämre på att kommunicera. ROG har enligt Expressen kritiserats internt inom polisen för att man är alltför brutal.
– Det är också ett problem, att polisen har enheter som bara är rent våldskapital. Jag tycker inte det ligger i tiden, att polisen har sådana enheter. Och framför allt inte på helt fredliga evenemang. Det är lätt att bli konspiratorisk, när de inte säger någonting. Då börjar man gissa, då börjar folk lägga sitt eget pussel. Det finns ingen att fråga om grunderna för deras beslut, vem som tar dem och varför.
– Jag känner folk som är poliser, och de säger själva att det går alldeles för fort fram i den här frågan, men att det drivs på uppifrån. Man kan egentligen bara gissa om vem eller vilka som verkligen är de som dragit igång det här.
Frustrationen över att inte få reda på polisens bevekelsegrunder är stor, säger Strandberg.
– Det är ingen mer än polisen själva som förstår varför. Och de vägrar berätta. Den här Ola (Ola Österling, pressekreterare hos polisen) sitter med i poddar och hasplar ur sig saker som att fotbollssupportrar är som terrorister, det är liksom ingen sans överhuvudtaget.
– Man påstår att man är ute efter bengaler. Men jag tycker inte det är rättfärdigar att ha en såpass repressiv stil redan innan folk kommer till arenan.
Vårsäsongen avslutas för Hammarbys del med ett derby mot AIK den 2 juni. Och Kalle Strandberg fruktar att polisen kan gå på offensiven där.
– Men känner oro, självklart. Den som lever får se. Vi såg hur det gick i derbyt i söndags, jag har svårt att se att det inte skulle bli värre än då.
Kalle Strandberg säger att snacket i supporterkretsar den här säsongen mer har kommit att handla mer om polisen än om vad som faktiskt händer på planen.
– Tyvärr. Det är också tråkigt, jag hade gärna pratat om hur det går för laget istället, vi ligger i toppskiktet i serien och har spelat bra de senaste matcherna. Men på måndag ska jag till Stadshuset för att prata med politiker istället.
– Utan att veta… jag är övertygad om att det finns folk som funderar på om de ska gå på matcherna, som funderar på att välja tv-soffan istället.
Vad säger du till dem?
– (Lång paus)… jag vet faktiskt inte. Just nu känns alla positioner extremt låsta. Supportrar har egentligen inga verktyg utöver våra läktare. Det är vår megafon, det är där vi kan höras och ses. Det är det vi kommer fortsätta göra. Då kommer vi tillbaka till det här om det sportsliga. Istället för att vara där för att stötta laget så får man lägga energi på andra saker.
Nu väntar alltså ett möte i Stadshuset på måndag. Kalle Strandberg säger att han inte har några förväntningar alls på vad som väntar.
– Nej egentligen inte. Ett kommunalborgarråd, han har egentligen ingenting med saken att göra. Men jag tror att intresset från Stadshuset… de vet att det finns pengar i det här, fotbollen bidrar till stadens kassa. Det ligger litegrann i deras intresse också. Men vi tar alla tillfällen vi bjuds. Kan de hjälpa oss att prata med polisen, så fine.
Vad ser du för lösning?
– Jag känner att det är våra politiker som håller i taktpinnen här. Det är trots allt de som stiftar lagarna. Som ska styra polisen genom rikspolischefen. Det är deras medborgare, deras väljare i slutändan. Jag är ganska övertygad om att det här kommer bli en stor valfråga. Det är inte rimligt att bruka den mängden våld mot såpass marginella brott. Det gör vi ingen annanstans i samhället. Jag menar, 20 poliser som misshandlar en snattare? Det finns inte.
Den här artikeln handlar om: