Sök
Nyheter

PÅ FD: Succé som mittback – då drar Solheim fram poetisk metafor: ”Jag är godissorten du inte ville ha i början”

STOCKHOLM. Från truppspelare till nyckelman som mittback – Mats Solheims inledning på säsongen 2019 med Hammarby har imponerat. FD träffade norrmannen för att diskutera hans nya position och en möjlig förlängning med Bajen. Och så den stora frågan: Om hans spelartyp är som potatis eller godis.
– När du är på bio och väljer plockgodis – jag är som en sort du kanske inte ville ha i början. Men nu njuter du av filmen, så plötsligt vill du äta den. Jag är en sådan spelare, säger Solheim till FotbollDirekt.se.

Mats Solheim sågs knappast som ut som en startspelare för Hammarby inför säsongen. Med Simon Sandberg på högerbacken och två vänsterbacksförvärv i Dennis Widgren och Jean Carlos så såg konkurrensen tuff ut för norrmannen.

Men med tio matcher spelade av allsvenskan så har det ändå blivit gott om speltid – nio matcher varav sex från start, de fyra senaste som mittback. Det i ett lag som kommit i gång efter en knackig inledning. På de fem senaste matcherna har det blivit fyra segrar och en oavgjord. Samtliga av dessa med Solheim på planen.

– Jag tycker det flyter på bra nu. Vi ville ha tre poäng i Göteborg senast, men det var ändå en krigarinsats från vår sida att få med oss än poäng där. Det får vi väl ändå vara nöjda med, säger Solheim till FotbollDirekt.se.

Och för Solheim personligen har det varit en lyckosam månad. Han har fått mycket beröm för sina insatser den senaste tiden, bland annat flera ”omgångens elva”-uttagningar för den senaste insatsen mot IFK Göteborg. Bland annat här på FotbollDirekt. Själv är han inte uppdaterad på det:

– Jag kollar inte på sådant själv. Jag läser knappt någonting. Det har bara blivit så med åren. Jag kan ta det mesta, men jag vet att omedvetet så blir man påverkad lite ändå. Så jag kollar inte på sådant, men det är kul att höra.

Mats Solheim är den i Hammarbys nuvarande trupp som varit längst i klubben. Efter tre år i Kalmar så värvades han 2015 till Bajen, inför lagets återkomst i allsvenskan. Och trots att han de senaste åren inte setts som startspelare så har det ändå blivit gott om speltid.

Men inledningen på den här säsongen imponerar kanske mer än tidigare, inte minst som han kastats in i en ny roll. Är han rentav bättre än någonsin tidigare under sina drygt sju år i allsvenskan? En fråga som han svarar på genom att lyfta fram laget:

– Vi som lag har kommit igång nu också. Jag tycker vi gjorde bra matcher i början. Som mot Kalmar, hyfsad match mot Elfsborg också… men vi fick inte med oss poäng. Vi gör en bra första halvlek mot Malmö. Helsingborgsmatchen var kanske den som var dålig. Nu har vi börjat ta poäng också så det ser bättre ut för laget och då ser spelarna bättre ut också, i ett sådant lag.

– Men det är klart, det känns stabilt och bra så här långt i alla fall. Jag och David (Fällman), vi är jättemycket tillsammans i vanliga fall så vi har jättebra kommunikation. De matcherna vi spelat nu tillsammans med Simon (Sandberg) och Dennis (Widgren), det har funkat jättebra.

Solheim har använts på flera positioner under karriären, inte minst har han växlat mellan vänster- och högerback.

Hur mycket mittback har det blivit genom åren?

– Mittback har jag nästan inte spelat någonting. Jag har spelat, vad kan det vara… tio-femton matcher totalt i karriären. Så jag har egentligen inte någon jätteerfarenhet. Men jag känner att jag kommer in i det mer och mer, eftersom man tränar på det och spelar där nu. Det känns lite mer stabilt, man blir lite mer van vid positionen.

David Fällman gjorde sig illa mot Blåvitt senast och fanns inte med när Hammarby tränade på torsdagen. Även Mads Fenger kan missa kommande matcher – dansken har saknats med njursten och det är oklart när han är tillbaka. Med tanke på skadeläget så talar mycket för att Solheim får fortsätta på mittbacken.

– Ja, jag har ett mål i sig själv, att spela så mycket som möjligt för egen del. Det är därför jag är här, jag är här och tävlar om att spela. Vi har bra konkurrens, men så som det har varit nu så har det funkat bra.

Vill du stanna på mittbacken?

– Det är klart att, jag är ju typ potatis… funkar till alla maträtter. Men nu har det gått bra, så varför inte? Nu har jag fått möjligheten att visa att jag kan vara med. Så ja, varför inte.

Hur stor skillnad är det att spela mittback kontra ytterback, om du säger att du bara spelat tio-femton matcher totalt i din karriär så borde det vara en omställning?

– Det är framför allt positioneringsspel, att det händer lite mer grejer och du får ha lite mer koll på vad som händer runt dig, i alla möjliga riktningar defensivt. Sedan offensivt så blir det lite annorlunda också, med tanke på vinklar och vad man letar efter för passningar. Men jag tycker att om man tränar på det och kommer mer och mer in i det, så känns det tryggare och bättre. Det känns bra så här långt i alla fall.

Solheim har förlängt kontraktet med Hammarby en gång tidigare. Nu är han inne på sitt sista år på det avtalet, men det finns en option om förlängning.
Optionen är dubbelsidig, dvs att både han själv och Hammarby måste säga ja för att den ska aktiveras.

– Det är ännu tidigt, man får ha en dialog framöver bara och se hur bägge tänker. Så vi får se hur min egen situation är också, vi ska ha ett till barn nu i sommar. Så vi får se hur det blir. Men jag har sagt det tidigare i någon annan intervju, jag kommer inte spela för någon annan klubb i Sverige i alla fall.

– Nu njuter jag av att spela, vi får bara ha en dialog om hur alla tänker. Det är så det är i den här världen, man vet aldrig.

Solheim var tidigare i intervjun inne på att han är som potatis och funkar till alla maträtter. Men innan vi skiljs åt så vill han uppgradera den metaforen:

– Du vet när du går på bio, då väljer du plockgodis som du gillar. Så börjar filmen, du käkar lite, ”ja det här var gott”. Så plötsligt kommer du på, ”nämen fan nu är jag sugen på den här”, en sort som du kanske inte ville ha i början. Men nu njuter du av filmen, så plötsligt vill du äta den. Jag är en sådan spelare.

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten