Allsvenskan

Svängde och valde Norrköping - nu kan Mjällby ta det vidare rättsligt

ANNONS
Mjällby hade klart med en förlängning med Viktor Agardius - trodde man. Sedan en helomvändning där spelaren valde IFK Norrköping.
Det fick Mjällbys sportchef att reagera starkt - och till och med prata om att ta det hela vidare juridiskt. Och det är något som klubben överväger att göra:
– Man kan fråga sig om man ska pröva sådana saker för att få branschen att kunna förbättra sig och agera annorlunda. Att försöka utveckla fotbollen i rätt riktning, så man inte ska kunna göra hur man vill och när man vill, säger Mjällbys ordförande Magnus Emeus. 

Mjällby AIF går miste om Viktor Agardius - igår stod det klart att den 31-årige försvararen valt IFK Norrköping. Det efter att han enligt Mjällby tackat ja till en förlängning.
På söndagskvällen ska det rent av ha spelats in en presentationsvideo för att meddela förlängningen, och ett kontrakt skulle skrivas på igår.

Men så blir det inte, till Mjällbys förtret. Sportchefen Hasse Larsson var fly förbannad när FD pratade med honom igår:
– Vi var överens med honom igår (läs förrgår), spelade in video och skulle skriva på klockan 10 idag. Han var glad för det och allt. Han ringde klockan 22 i går kväll och sade att han har skrivit på för Norrköping. Jag vet inte hur man kan göra det när man har ett muntligt avtal med oss. Vi får se var det landar, sade Larsson till FotbollDirekt.se. 

– Han tyckte att han inte kunde missa en sådan här chans. Skriva på för en sådan storklubb som Norrköping. Det får väl kanske vara så, men sättet man gör det på är under all jävla kritik. När man en gång sagt ja, och bara vända på det sättet, då finns det ingen tillit alls längre.

Vi får se var det landar säger du, planerar ni att ta det vidare? 
– Jag vet inte, det är många som varit inblandade i det här, i hans klartecken för att spela i Mjällby. Jag vet inte var det tar vägen, jag lämnar det till styrelsen. Det är väldigt märkligt i alla fall. Det finns ingen etik eller moral längre. Jag vet inte om Norrköping vet om att de ska kontraktera en spelare som egentligen har ett muntligt avtal med Mjällby.

Mjällbys styrelse har diskuterat frågan, och det är fortfarande inte bestämt vad man tänker göra. FotbollDirekt pratar med ordföranden Magnus Emeus idag: 
– Vi har inte resonerat mer än att igår var det en väldigt stor besvikelse när vi har klart med en spelare och är överens, och när den spelaren sedan vill hoppa av det... då är det klart att det finns en besvikelse och en frustration. Personer reagerar på olika sätt. Vi har väl sagt att vi sitter lugnt i båten, vi har pratat med Viktor, både jag, Hasse och Christian (Järdler, tränare), säger Emeus till FotbollDirekt.se. 

– Vi har bara sagt att vi får utvärdera i klubben hur vi gör. Vi har sagt nej till ett antal mittbackar för att vi var överens med Viktor. Då kretsar det kring lite mer än bara Viktor. Då måste vi titta på "okej, vad innebär för oss om vi ska ersätta här"? Och det är så vi sade, att vi parkerade frågan. Sedan hade vi som ni vet fullt upp igår med att sajna ytterligare spelare. Det viktiga var att vi fokuserade på det, så får vi se var det här med Viktor landar.

Mjällbyordföranden är bestämd om att man har på fötterna juridiskt - det här skulle man absolut kunna ta vidare. Ett muntligt avtal väger lika tungt som ett skriftligt:
– Så är det, avtalsrätten tar överhuvudtaget inte upp om det är skriftliga eller muntliga avtal. Ett avtal är ett avtal. Sedan är det alltid så: Om det är muntliga avtal, då är det alltid bevisbördeproblematiken, om man skulle strida om det. Därför säger man, "se till att ha skriftliga avtal". Så är det ju, det behöver man inte tycka om utan så är det.

– Sedan har vi ingen ambition om att starta krig. Men det är bara att, någonstans kan man fråga sig om man ska pröva sådana saker för att få branschen att kunna förbättra sig och agera annorlunda. Det är så jag tänker. Att försöka utveckla fotbollen i rätt riktning, så man inte ska kunna göra hur man vill och när man vill. Det är mer det. Sedan är det inga hard feelings, jag gillar Viktor väldigt mycket och han fick en chans här. Men samtidigt, han hade ju lovat oss.

Mjällby har tagit in tre spelare på tre dagar; Daan Klinkenberg, Enoch Kofi Adu och i dag presenterades Josip Filipovic. Och det har gjort att man fått lägga frågan om Agardius åt sidan en stund.
– Nu får vi fundera, det är nästa uppgift för oss. Nu har vi fått in Daan Klinkenberg så nu har vi tre etablerade mittbackar i truppen. Vi vill ha fyra, så vi ska ha en till. Och det är ingen hemlighet: Sedan domaren blåste av i december så har dörren stått öppen för både Viktor och Jesper Löfgren att sajna. Vi har förstått att de har velat avvakta för inom citationstecken "bättre" transfers, om det är utomlands eller större klubbar här i Sverige. Även om det var få som var större än vi var i fjol, jag brukar skoja om det, vi var femma. Men det är klart, andra klubbar som låg efter oss är mycket större klubbar. Men det drog ut på tiden och det blev ingenting i något av fallen. Vi kunde inte vänta så vi var tvungna att agera, då tog vi in Daan.

Nu är Agardius ute ur bilden, men Jesper Löfgren är fortsatt aktuell säger Emeus: 
– Vi får se, vi har inte stängt dörren för Jesper Löfgren heller, absolut inte. Vi har velat ha honom från början. Men samtidigt, om man väntar och väntar och väntar så kan man inte förvänta sig att dörren står öppen, inte på vid gavel hela tiden i alla fall. 

– Vi har rätt tydliga principer när vi värvar spelare; Man måste brinna för, och vilja spela i Mjällby. Och se det antingen som ett steg i karriären, eller den familjära känslan, att det är en jäkligt fin fotbollsklubb att tillhöra. Vi försöker spela med andra saker, har inte de högsta lönerna men erbjuder andra saker som är attraktiva. 

– Men i detta fallet hade vi tålamod, även om vi visste att Viktor och Jesper gärna hellre ville spela någon annanstans. Vi hade förståelse för det, de har gjort stora insatser för Mjällby. Vi agerade lite annorlunda där, än vi hade gjort mot en helt ny spelare. Alltså, vi hade aldrig någonsin övervägt den typen av spelare, som hellre vill spela någon annanstans. Vi hade så mycket större förståelse för de två, som ändå var våra spelare. Och Jesper som till exempel varit här i tre fantastiska säsonger, att han vill göra något annat. Men sedan drog det ut på sidan, och det gick inte, han är dessutom Branns spelare också så det fanns den komplexiteten i hans fall också. Viktor var free agent. Men nu är vi där vi är, vi får se var det landar.

Är det här kring Agardius något ni tar beslut om i det närmaste veckan hur ni tänker göra, hur lång tid kan ni vänta med beslut?
– Ja, vi kan inte hålla på med detta längre än så. Vi måste bestämma hur vi ska göra. Livet går vidare, så det är bara hur vi tar det här vidare. 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0