LÅNGLÄSNING: Dalkurds Adil Kizil talar ut – Om miljardärpengarna och ”omöjliga” uppdraget

AYIA NAPA, CYPERN. Usla förutsättningar tvingade fram en kontroversiell flytt. Med miljardärpengar har Dalkurd nu förutsättningar att etablera sig i allsvenskan. Men det är en bra bit kvar. Man går in i säsongen utan att ha haft en uppvärmd plan, egna omklädningsrum, kansli eller boende till spelarna. Trots det är sportchefen Adil Kizil lugn. 
– Spelarna och ledarna har varit otroligt professionella. Jag tror inget annat allsvenskt lag hade klarat av den miljön vi hade i januari och februari, säger han till FotbollDirekt.se. 

Adil Kizil pustar ut efter en lång vinter.

En vinter där Dalkurd gjort en kontroversiell flytt av klubbens verksamhet från Borlänge till Uppsala. Utan – i allsvenska mått mätt – banala saker som ett kansli, omklädningsrum, tillgång till en uppvärmd gräsplan och lägenheter till spelarna. Vissa träningar har heller inte gått att genomföra i Uppsala på grund av vädret och Dalkurd har fått sätta sig i bussen en timme till Sollentunas fotbollshall. Detta samtidigt som laget ska spelas samman och truppen ska byggas. Sportchefen Adil Kizil har haft att göra, minst sagt.

– Första dagarna i Uppsala hade vi allt material i min bil eftersom att materialaren tackade nej dagen innan. Vi hade heller ingen målvaktstränare så jag fick vara sportchef, målvaktstränare och materialare den första tiden, säger han till FotbollDirekt.se som är på plats för att följa lagets extrainsatta träningsläger på Cypern.

– Vi skjutsade runt allt och alla, hade inga lägenheter till spelarna som fick bo hotell. Jag själv fick klart med min lägenhet först i går. Sedan när det kommer till omklädningsrum. Vi har själva investerat i omklädningsrum/moduler till vår träningsplan på Österängen men de blev försenade och är klara först nu när vi kommer hem från Cypern. Innan dess har vi bytt om på ett gym, packat ned kläderna i väskorna och kört fram och tillbaka mellan träningarna.

– Det är så mycket grejer som inte varit på plats, och det var vi beredda på, men vi hade för lite personal vilket ställde till många saker för oss. Men vi har alla samarbetat och både ledarna och spelarna ska ha en stor eloge för de har varit väldigt tillmötesgående och inställda på att allt inte ska vara klockrent i den här övergångsperioden.

Saker och ting har dock börjat ljusna. Snart flyttar klubben in i ett nytt kansli och omklädningsrummen vid träningsanläggningen är snart på plats. Från att den sportsliga ledningen, marknad och till och med vd:n Mikael Ahlerup fått sitta i en hotellobby och driva en allsvensk klubb så blir det en stor skillnad.

– Mikael (Ahlerup) har haft hand om det och vi har tillträde i slutet på mars. Det ska bli spännande att jobba i ett kontor för det har jag aldrig gjort förut. Borlänge kommun tyckte att det var en fin gest att ge oss ett rum i anslutning till Brages kansli, ett rum på 30 kvm och som enligt arbets- och miljöverket inte var godkänt för att jobba i. Vi hade varken vatten eller toalett och fick ta en brandtrappa för att ens komma dit.

Flytten till Uppsala har varit hårt debatterad. Stadens lag, Sirius, har varit negativt inställda till att dela ytor med Dalkurd och tränaren Kim Bergstrand sa bland annat så här:

– Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte. Förra hösten försökte de sno all energi av oss när vi skulle försöka gå upp i allsvenskan och i år har de hållit på också. Otroligt dåligt, sa han då till UNT.

Adil Kizil medger att han kan förstå Sirius oro i frågan, men tycker att det var onödigt hårda reaktioner.

– På ett sätt förstår jag Sirius. Eftersom det lätt kan bli fel när man inte har tillräckligt med information, att man målar upp fel bild är då fullt naturligt. Det skulle säkert jag också göra i deras skor. Samtidigt tycker jag att det gick till en överdriven nivå. Att vi kommer hit och allt blir katastrof för hela staden. Riktigt så är det inte. Jag vet att de har kämpat i många år, men det Sirius har i dag har vi bara kunnat drömma om.

– Vi är nöjda med det vi har i Uppsala i dag men är fortfarande inte i närheten av Sirius förutsättningar. Träningsplanen är fullt godkänd även om den inte är uppvärmd. Vi är inte så krävande faktiskt. Folk tror att vi kommer hit och har fått massa gräddfil av politikerna men så är det inte. Jag kan säga att vi helt ärligt inte fått någonting. Modulerna, lägenheter och kansli har vi fixat helt själva. Det är inget som gett oss det från kommunens håll och vi bokar träningstider som vilket lag som helst i stan.

– Ärligt talat vill vi bara gott. Många tror att det var investerarna som ville att vi skulle flytta hit. Men den frågan var aktuell långt innan de kom in i bilden. Vi var nära att flytta till Knivsta 2013. Det handlar inte om investerarna. Det handlar om att Dalkurd vill framåt och länge har känt att det inte gick att göra det i Borlänge. Ärligt talat tror jag inte ens Sirius märker av att vi är i Uppsala just nu.

Dalkurd var nära att flytta från Borlänge redan 2013 – då var det aktuellt med en flytt till Knivsta, säger Adil Kizil.

AFC flyttade till Eskilstuna och Dalkurd till Uppsala. Förstår du att att många allsvenska supportrar reagerar och tycker det är fel att kunna flytta en klubb?

– Det var ett otroligt tufft beslut för den här föreningen. Jag är själv en Borlängekille. Det finns fantastiska människor i Borlänge som varit med i många år och som inte kunde följa med. Det var ett jättetufft beslut.

– Nu har det gått igenom ett beslut att man får flytta en klubb från en stad till en annan, men att man då för börja om i seriesystemet. Vi visste att det kunde ske och jag ska vara ärlig och säga att det påskyndade vårt beslut. Annars hade vi inte kunnat flytta och kanske fått ännu sämre förutsättningar i Borlänge, eftersom vi inte hade haft något annat val än att stanna.

I Sportbladet berättar Dalkurds miljardinvesterare Kawa Junad att han ganska enkelt skulle kunna se till att Dalkurd vinner allsvenskan – om de vill göra det på sättet.

– Det hade varit enkelt att vinna ligan redan nästa år. Jag behöver bara titta på de andra klubbarnas budget – vi kan lägga oss långt över det.

Kan du värva vilken spelare i Sverige du vill?

– Haha, nej så funkar det inte. Jag kan säga att vår budget och omsättning kommer vara i botten av allsvenskan. Våra investerare (bröderna Junad) är väldigt rika men det är inte vi. Det är klart att de har hjälpt oss en hel del. Vi hade en väldigt liten omsättning när de kom. Vi gick upp i superettan med 3,7 miljoner i omssättning, men då var vi många som arbetade ideellt. Jag tror vi landade på runt 28 miljoner i fjol.

– Med investerarna har vi fått en hjälpande hand som boostat upp oss. Men det är inte så att jag får en sedelbunt att göra vad jag vill med. Jag behöver ha underlag på allt och det finns spelare jag velat värva som inte rymts inom budgeten. Men det är klart att vi hade haft det väldigt tufft om bröderna inte var med oss. Vissa problem löstes och underlättades direkt och då handlade det inte bara om spelarbudgeten. Vi har satsat mycket på vår organisation.

Ser du en risk i att de hoppar av, hur klarar ni er då och vågar man säga vad man tycker till investerare som står för så mycket kapital?

– Den risken finns alltid så klart. Men den öppenheten att vi kan säga vad vi tycker till varandra finns där. Sen är det 51-procentsregeln som gäller i Sverige och med det har medlemmarna alltid beslutsrätten i slutändan. Våra ägare är tydliga med att detta är ett långsiktigt projekt. De vill hjälpa oss att bygga upp klubben.

– Jag vill att vi blir en mer självgående förening som kan finansiera sig själv och med en ung trupp och unga spelare hoppas vi kunna finansiera vår egen verksamhet i framtiden. Men det är klart att vi hade haft det otroligt tufft om de inte var med i dag.

Hur ska ni få publik till Gävle?

– Det är klart att vi inte räknar med så mycket publik i Gävle, men jag tror vi kommer ha helt okej med folk där. Vi kommer helt säkert vara bra för allsvenska klubbar för vi drar mycket bortasupportrar. I premiären mot AIK kan vi nog komma upp i mellan 3000-5000.

– Men längre fram måste vi bygga upp en supporterskara som kommer till matcherna varje vecka. Det blir tufft i Gävle första året, det hymlar vi inte med. Vi måste jobba hårt och offra oss vilket vi är inställda på.

Adil Kizil har en lång bakgrund i Dalkurd. Länge a-lagets målvakt, här 2009 i samband med en division 2-match mot IF Älgarna.

Om vi går över på det sportsliga och tränarfrågan. Där var det också ganska rörigt med Brännström på väg till IFK Göteborg och det som slutade med sparken och att Azrudin Valentic tog över. Hur tänker du kring det där med lite distans?

– Jag har lagt det där åt sidan faktiskt, just den frågan. Vi fokuserar på att göra det så bra som möjligt nu och vi är väldigt nöjda med “Vali” hos oss. Han är en otroligt bra tränare och människa som passar in i vårt sätt att jobba. Han borde ha fått sitt erkännande långt tidigare och fått ett jobb i allsvenskan.

– Sen… det är tråkigt att det blev som det blev med Andreas. Jag har all respekt för honom och vi trivdes att jobba tillsammans. Jag har inget ont att säga om honom.

Olof Mellberg och Valentic skördade ju stora framgångar i BP och tog upp laget i allsvenskan. Är han tillräckligt bra för att klara sig utan Olof?

– Ja, det kommer han att vara. Han har varit huvudtränare tidigare och gjort det otroligt bra. När han var i Vasalund var de som bäst i mina ögon, spelade en fantastiskt fin fotboll och han utvecklade flertalet unga spelare. Sen var han i Assyriska också och det var samma där, han gjorde ett stort jobb med små resurser. Han har legat bakom flera spelare som Alexander Milosevic, Kevin Kabran, Joel Qwiberg, Felix Beijmo och Viktor Gyökeres.

– Kombon mellan honom och Olof var väldigt bra tror jag. De hade egenskaper som kompletterade varandra väldigt bra. Jag känner honom sen länge och han har utvecklats enormt genom samarbetet med Olof. Det säger han själv.

Vad har han lärt sig?

– Vali har hyllat Olofs scouting av motståndare och det defensiva arbetet. Olof har hållit en låg profil i media men vad man förstår har han varit en väldigt stark ledare i BP. Vali har lärt sig mycket av Olof men jag tror att Olof har lärt sig ännu mer av Vali eftersom det var hans första tränarjobb.

Hur har spelargruppen reagerat på tränarbytet?

– Väldigt positivt. De är väldigt proffsiga och vet att sånna här saker händer i fotboll. Det är inget konstigt och Vali gick hem i gruppen väldigt snabbt. Han är rak i sitt sätt att vara och coachar och agerar på träningarna. Han är extremt proffsig och noggrann, lämnar inget åt slumpen och har på senare blivit ett taktiskt geni. Där är han långt framme och en av Sveriges bästa.

Vilka ser du som era nyckelspelare för att hålla er kvar?

– Nyckelspelare och nyckelspelare, vi har en väldigt fin grupp. Men det är klart att några stuckit ut extra förra året och nu på försäsongen. Rewan Amin är en spelare som jag vet inte kommer spela i Sverige länge till. Henrik Löfkvist är en annan som tagit stora kliv, en back som bara växer och som vi vet att det finns ännu mer att hämta ifrån.

– Viktiga personer i gruppen är kaptenen Rawez Lawan med ledaregenskaper som blir nyttiga. Nya målvakten “Aziz” (Abdulaziz Demercan) tror jag inte folk förstår hur bra han är. Sen har vi Kebba Cessay, honom får vi inte glömma. Han har hittat en ny roll sen han kom till Dalkurd och bara växt och växt. Med sin fysik och erfarenhet passar han perfekt i mitten av vår trebackslinje. Viktig på och utanför planen.

Simon Strand har flera starka säsonger i Assyriska och Öster bakom sig. Nu gör han allsvensk debut i Dalkurd. Den 24-åriga ytterbacken kommer närmast från danska Lyngby.

– Av nyförvärven så är vi väldigt nöjda med Simon Strand (Lyngby) som wingback. Både jag och Vali har varit på honom länge från olika håll. En som kan överraska är Leonard Pllana som var utlånad till Norrby i fjol men som fått en ny roll och ser spännande ut. Norrmannen Oliver Berg är en underskattad allroundspelare som löper mycket.

Några nyförvärv på gång?

– Tanken är att få in två offensiva spelare till. Där är vi inte helt klara utan vill få in mer spets utifrån det vi sett under försäsongen och fått svar på. Annars är vi väldigt positiva och känner att vi kommit långt med gruppen och att ledarteamet fungerar väldigt bra. Får vi ihop det sista nu så kan vi göra bra ifrån oss.

Vad är målsättningen för Dalkurd den här säsongen? 

– Vi har inget mål om att ta 30 poäng eller så, det har vi aldrig haft på vår resa genom seriesystemet. Vi jobbar alltid för att vinna nästa match och då spelar det ingen roll vilka vi möter.

Är Dalkurd 2018 underskattade?

– Kanske. Jag vet faktiskt inte hur snacket går kring Dalkurd. Det har varit så mycket fokus på annat i och med flytten och tränarbytet. Jag tror att många tycker att vi spelar bra fotboll och ser liknelser mellan vår och Östersunds resa. Men vi ser det som att vi är lika men väldigt olika. Jag tror inte att allsvenska lag underskattar oss.

– Men jag hoppas förstås att de gör det.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 05 oktober
18:45 Leipzig - Celtic EUROPA: Champions League
18:45 Salzburg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Preston - West Bromwich Championship
21:00 Manchester C - Köpenhamn EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Maccabi Haifa EUROPA: Champions League
21:00 Sevilla - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Chelsea - Milan EUROPA: Champions League
01:00 Charlotte - Columbus Crew MLS
torsdag 06 oktober
02:00 Inter Miami CF - Orlando City SC MLS
15:00 Köln - Partizan Belgrad UEFA Europa Conference League
18:45 HJK Helsingfors - Ludogorets UEFA Europa League
18:45 Silkeborg - FCSB UEFA Europa Conference League
18:45 Lech Poznan - Hapoel Beer Sheva UEFA Europa Conference League
18:45 Slovacko - Nice UEFA Europa Conference League
18:45 Molde - Shamrock Rovers UEFA Europa Conference League
18:45 Sivasspor - FC Ballkani UEFA Europa Conference League
18:45 Pyunik - Zalgiris Vilnius UEFA Europa Conference League
18:45 Dnipro - Vaduz UEFA Europa Conference League
18:45 Omonia Nicosia - Manchester U UEFA Europa League
18:45 Zürich - PSV UEFA Europa League
18:45 Malmö - Union Berlin UEFA Europa League
18:45 Monaco - Trabzonspor UEFA Europa League
18:45 Sheriff Tiraspol - Real Sociedad UEFA Europa League
18:45 Sturm Graz - Lazio UEFA Europa League
18:45 Anderlecht - West Ham UEFA Europa Conference League
18:45 Röda Stjärnan - Ferencvaros UEFA Europa League
21:00 Rigas FS - Basaksehir UEFA Europa Conference League
21:00 Hearts - Fiorentina UEFA Europa Conference League
21:00 Roma - Real Betis UEFA Europa League
21:00 Villarreal - Austria Wien UEFA Europa Conference League
21:00 Slavia Prag - CFR Cluj UEFA Europa Conference League
21:00 Gent - Djurgården UEFA Europa Conference League
21:00 Braga - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Freiburg - Nantes UEFA Europa League
21:00 Basel - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
21:00 Midtjylland - Feyenoord UEFA Europa League
21:00 AZ Alkmaar - Apollon Limassol UEFA Europa Conference League
21:00 Fenerbahce - Larnaca UEFA Europa League
21:00 Rennes - Dynamo Kiev UEFA Europa League
21:00 Arsenal - Bodö/Glimt UEFA Europa League
fredag 07 oktober
20:30 Spanien - Sverige Landskamp, damer
20:30 Spanien - Sverige Landskamp, damer
20:30 Hoffenheim - Werder Bremen Bundesliga
21:00 Queens PR - Reading Championship
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
21:00 Lyon - Toulouse Ligue 1
lördag 08 oktober
13:00 Qviding FIF - GAIS Ettan södra
14:00 Almeria - Rayo Vallecano La Liga
15:00 Sassuolo - Inter Serie A
15:00 Öster - Landskrona Superettan
15:00 Västerås SK - Norrby Superettan
15:00 Skövde AIK - Trelleborg Superettan
15:30 Mainz - Leipzig Bundesliga
15:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Schalke Bundesliga
16:00 Manchester C - Southampton Premier League
16:00 Bournemouth - Leicester Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Tvååker Ettan södra
16:00 IFK Malmö - Ljungskile Ettan södra
16:00 Chelsea - Wolverhampton Premier League
16:00 Newcastle - Brentford Premier League
16:00 Stoke - Sheffield U Championship
16:00 Falkenberg - Lindome Ettan södra
16:15 Atletico Madrid - Girona La Liga
16:30 Santa Clara - Sporting Lissabon Portugisiska ligan
16:30 Volendam - Ajax Eredivisie
17:00 Marseille - AC Ajaccio Ligue 1
18:00 Milan - Juventus Serie A
18:30 Brighton - Tottenham Premier League
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
19:00 Portimonense - Porto Portugisiska ligan
20:45 Bologna - Sampdoria Serie A
21:00 Getafe - Real Madrid La Liga
21:00 Reims - Paris SG Ligue 1
söndag 09 oktober
12:30 Torino - Empoli Serie A
13:00 Huddersfield - Hull Championship
13:00 Montpellier - Monaco Ligue 1
13:00 Gefle - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Utsikten Superettan
14:00 Aarhus - Midtjylland Superligaen
14:00 Valladolid - Real Betis La Liga
15:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
15:00 Nice - Troyes Ligue 1
15:00 Brest - Lorient Ligue 1
15:00 Angers - Strasbourg Ligue 1
15:00 Monza - Spezia Serie A
15:00 Udinese - Atalanta Serie A
15:00 Salernitana - Verona Serie A
15:00 Clermont - Auxerre Ligue 1
15:00 Malmö - Värnamo Allsvenskan
15:00 Sundsvall - Göteborg Allsvenskan
15:00 Åtvidaberg - FC Trollhättan Ettan södra
15:00 Crystal Palace - Leeds Premier League
15:00 Piteå - Hammarby TFF Ettan norra
15:00 West Ham - Fulham Premier League
15:00 Östersund - AFC Eskilstuna Superettan
15:30 Borussia M'gladbach - Köln Bundesliga
16:00 Oddevold - Ängelholm Ettan södra
16:00 Team TG - Vasalund Ettan norra
16:15 Cadiz - Espanyol La Liga
16:45 Heerenveen - PSV Eredivisie
17:05 Rennes - Nantes Ligue 1
17:30 Djurgården - Häcken Allsvenskan
17:30 AIK - Helsingborg Allsvenskan
17:30 Hertha Berlin - Freiburg Bundesliga
17:30 Arsenal - Liverpool Premier League
18:00 Randers - Bröndby Superligaen
18:00 Cremonese - Napoli Serie A
18:30 Real Sociedad - Villarreal La Liga
19:30 Stuttgart - Union Berlin Bundesliga
20:00 Everton - Manchester U Premier League
20:30 New York Red Bulls - Charlotte MLS
20:30 Philadelphia Union - Toronto FC MLS
20:30 Inter Miami CF - Montreal MLS
20:30 DC United - FC Cincinnati MLS
20:30 Orlando City SC - Columbus Crew MLS
20:30 Atlanta United - New York City FC MLS
20:30 Chicago Fire - New England Revolution MLS
20:45 Lille - Lens Ligue 1
20:45 Roma - Lecce Serie A
21:00 Barcelona - Celta Vigo La Liga
23:00 Seattle Sounders - San Jose Earthquakes MLS
23:00 Austin FC - Colorado Rapids MLS
23:00 Minnesota United FC - Vancouver Whitecaps MLS
23:00 Real Salt Lake - Portland Timbers MLS
23:00 FC Dallas - Sporting Kansas City MLS
23:00 Los Angeles FC - Nashville SC MLS
23:00 Houston Dynamo - LA Galaxy MLS
måndag 10 oktober
18:00 Sverige U23 - England U23 Vönskapsmatch U23, damer
19:00 Horsens - Ålborg Superligaen
19:00 Norrköping - Mjällby Allsvenskan
19:00 Örebro - Dalkurd Superettan
19:10 Hammarby - Varberg Allsvenskan
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Elche - Mallorca La Liga
21:00 Nottingham Forest - Aston Villa Premier League
tisdag 11 oktober
18:30 Sverige - Frankrike Landskamp, damer
18:45 Maccabi Haifa - Juventus EUROPA: Champions League
18:45 Köpenhamn - Manchester C EUROPA: Champions League
19:00 Halmstad - Örgryte Superettan
19:00 Jönköping - Brage Superettan
20:45 Wigan - Blackburn Championship
21:00 Milan - Chelsea EUROPA: Champions League
21:00 Paris SG - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Celtic - Leipzig EUROPA: Champions League
21:00 Shakhtar Donetsk - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Dinamo Zagreb - Salzburg EUROPA: Champions League
onsdag 12 oktober
18:45 Atletico Madrid - Club Brügge EUROPA: Champions League
18:45 Napoli - Ajax EUROPA: Champions League
21:00 Rangers - Liverpool EUROPA: Champions League
21:00 Sporting Lissabon - Marseille EUROPA: Champions League
21:00 Tottenham - Eintracht Frankfurt EUROPA: Champions League
21:00 Viktoria Plzen - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Barcelona - Inter EUROPA: Champions League
21:00 Bayer Leverkusen - Porto EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 6 4 27 48
2 BK Häcken 24 13 9 2 22 48
3 Hammarby IF 24 12 7 5 23 43
4 Malmö FF 24 12 5 7 10 41
5 Kalmar FF 24 12 5 7 9 41
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 24 11 8 5 8 41
7 IF Elfsborg 24 9 9 6 14 36
8 IFK Göteborg 24 11 3 10 5 36
9 Mjällby AIF 24 8 9 7 -1 33
10 IFK Värnamo 24 8 7 9 -9 31
11 IFK Norrköping 24 7 7 10 -1 28
12 IK Sirius 24 7 5 12 -13 26
13 Varbergs BoIS 24 6 7 11 -16 25
14 Degerfors IF 24 5 6 13 -20 21
15 Helsingborgs IF 24 4 5 15 -18 17
16 GIF Sundsvall 24 3 2 19 -40 11

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten