Nyheter

LÅNGLÄSNING: Dalkurds Adil Kizil talar ut – Om miljardärpengarna och ”omöjliga” uppdraget

ANNONS

AYIA NAPA, CYPERN. Usla förutsättningar tvingade fram en kontroversiell flytt. Med miljardärpengar har Dalkurd nu förutsättningar att etablera sig i allsvenskan. Men det är en bra bit kvar. Man går in i säsongen utan att ha haft en uppvärmd plan, egna omklädningsrum, kansli eller boende till spelarna. Trots det är sportchefen Adil Kizil lugn. 
– Spelarna och ledarna har varit otroligt professionella. Jag tror inget annat allsvenskt lag hade klarat av den miljön vi hade i januari och februari, säger han till FotbollDirekt.se. 

Adil Kizil pustar ut efter en lång vinter.

En vinter där Dalkurd gjort en kontroversiell flytt av klubbens verksamhet från Borlänge till Uppsala. Utan – i allsvenska mått mätt – banala saker som ett kansli, omklädningsrum, tillgång till en uppvärmd gräsplan och lägenheter till spelarna. Vissa träningar har heller inte gått att genomföra i Uppsala på grund av vädret och Dalkurd har fått sätta sig i bussen en timme till Sollentunas fotbollshall. Detta samtidigt som laget ska spelas samman och truppen ska byggas. Sportchefen Adil Kizil har haft att göra, minst sagt.

– Första dagarna i Uppsala hade vi allt material i min bil eftersom att materialaren tackade nej dagen innan. Vi hade heller ingen målvaktstränare så jag fick vara sportchef, målvaktstränare och materialare den första tiden, säger han till FotbollDirekt.se som är på plats för att följa lagets extrainsatta träningsläger på Cypern.

– Vi skjutsade runt allt och alla, hade inga lägenheter till spelarna som fick bo hotell. Jag själv fick klart med min lägenhet först i går. Sedan när det kommer till omklädningsrum. Vi har själva investerat i omklädningsrum/moduler till vår träningsplan på Österängen men de blev försenade och är klara först nu när vi kommer hem från Cypern. Innan dess har vi bytt om på ett gym, packat ned kläderna i väskorna och kört fram och tillbaka mellan träningarna.

– Det är så mycket grejer som inte varit på plats, och det var vi beredda på, men vi hade för lite personal vilket ställde till många saker för oss. Men vi har alla samarbetat och både ledarna och spelarna ska ha en stor eloge för de har varit väldigt tillmötesgående och inställda på att allt inte ska vara klockrent i den här övergångsperioden.

Saker och ting har dock börjat ljusna. Snart flyttar klubben in i ett nytt kansli och omklädningsrummen vid träningsanläggningen är snart på plats. Från att den sportsliga ledningen, marknad och till och med vd:n Mikael Ahlerup fått sitta i en hotellobby och driva en allsvensk klubb så blir det en stor skillnad.

– Mikael (Ahlerup) har haft hand om det och vi har tillträde i slutet på mars. Det ska bli spännande att jobba i ett kontor för det har jag aldrig gjort förut. Borlänge kommun tyckte att det var en fin gest att ge oss ett rum i anslutning till Brages kansli, ett rum på 30 kvm och som enligt arbets- och miljöverket inte var godkänt för att jobba i. Vi hade varken vatten eller toalett och fick ta en brandtrappa för att ens komma dit.

Flytten till Uppsala har varit hårt debatterad. Stadens lag, Sirius, har varit negativt inställda till att dela ytor med Dalkurd och tränaren Kim Bergstrand sa bland annat så här:

– Det här är den absolut värsta dagen för mig i Sirius. Det här har tagit så mycket energi av Sirius så det finns inte. Förra hösten försökte de sno all energi av oss när vi skulle försöka gå upp i allsvenskan och i år har de hållit på också. Otroligt dåligt, sa han då till UNT.

Adil Kizil medger att han kan förstå Sirius oro i frågan, men tycker att det var onödigt hårda reaktioner.

– På ett sätt förstår jag Sirius. Eftersom det lätt kan bli fel när man inte har tillräckligt med information, att man målar upp fel bild är då fullt naturligt. Det skulle säkert jag också göra i deras skor. Samtidigt tycker jag att det gick till en överdriven nivå. Att vi kommer hit och allt blir katastrof för hela staden. Riktigt så är det inte. Jag vet att de har kämpat i många år, men det Sirius har i dag har vi bara kunnat drömma om.

– Vi är nöjda med det vi har i Uppsala i dag men är fortfarande inte i närheten av Sirius förutsättningar. Träningsplanen är fullt godkänd även om den inte är uppvärmd. Vi är inte så krävande faktiskt. Folk tror att vi kommer hit och har fått massa gräddfil av politikerna men så är det inte. Jag kan säga att vi helt ärligt inte fått någonting. Modulerna, lägenheter och kansli har vi fixat helt själva. Det är inget som gett oss det från kommunens håll och vi bokar träningstider som vilket lag som helst i stan.

– Ärligt talat vill vi bara gott. Många tror att det var investerarna som ville att vi skulle flytta hit. Men den frågan var aktuell långt innan de kom in i bilden. Vi var nära att flytta till Knivsta 2013. Det handlar inte om investerarna. Det handlar om att Dalkurd vill framåt och länge har känt att det inte gick att göra det i Borlänge. Ärligt talat tror jag inte ens Sirius märker av att vi är i Uppsala just nu.

Dalkurd var nära att flytta från Borlänge redan 2013 – då var det aktuellt med en flytt till Knivsta, säger Adil Kizil.

AFC flyttade till Eskilstuna och Dalkurd till Uppsala. Förstår du att att många allsvenska supportrar reagerar och tycker det är fel att kunna flytta en klubb?

– Det var ett otroligt tufft beslut för den här föreningen. Jag är själv en Borlängekille. Det finns fantastiska människor i Borlänge som varit med i många år och som inte kunde följa med. Det var ett jättetufft beslut.

– Nu har det gått igenom ett beslut att man får flytta en klubb från en stad till en annan, men att man då för börja om i seriesystemet. Vi visste att det kunde ske och jag ska vara ärlig och säga att det påskyndade vårt beslut. Annars hade vi inte kunnat flytta och kanske fått ännu sämre förutsättningar i Borlänge, eftersom vi inte hade haft något annat val än att stanna.

I Sportbladet berättar Dalkurds miljardinvesterare Kawa Junad att han ganska enkelt skulle kunna se till att Dalkurd vinner allsvenskan – om de vill göra det på sättet.

– Det hade varit enkelt att vinna ligan redan nästa år. Jag behöver bara titta på de andra klubbarnas budget – vi kan lägga oss långt över det.

Kan du värva vilken spelare i Sverige du vill?

– Haha, nej så funkar det inte. Jag kan säga att vår budget och omsättning kommer vara i botten av allsvenskan. Våra investerare (bröderna Junad) är väldigt rika men det är inte vi. Det är klart att de har hjälpt oss en hel del. Vi hade en väldigt liten omsättning när de kom. Vi gick upp i superettan med 3,7 miljoner i omssättning, men då var vi många som arbetade ideellt. Jag tror vi landade på runt 28 miljoner i fjol.

– Med investerarna har vi fått en hjälpande hand som boostat upp oss. Men det är inte så att jag får en sedelbunt att göra vad jag vill med. Jag behöver ha underlag på allt och det finns spelare jag velat värva som inte rymts inom budgeten. Men det är klart att vi hade haft det väldigt tufft om bröderna inte var med oss. Vissa problem löstes och underlättades direkt och då handlade det inte bara om spelarbudgeten. Vi har satsat mycket på vår organisation.

Ser du en risk i att de hoppar av, hur klarar ni er då och vågar man säga vad man tycker till investerare som står för så mycket kapital?

– Den risken finns alltid så klart. Men den öppenheten att vi kan säga vad vi tycker till varandra finns där. Sen är det 51-procentsregeln som gäller i Sverige och med det har medlemmarna alltid beslutsrätten i slutändan. Våra ägare är tydliga med att detta är ett långsiktigt projekt. De vill hjälpa oss att bygga upp klubben.

– Jag vill att vi blir en mer självgående förening som kan finansiera sig själv och med en ung trupp och unga spelare hoppas vi kunna finansiera vår egen verksamhet i framtiden. Men det är klart att vi hade haft det otroligt tufft om de inte var med i dag.

Hur ska ni få publik till Gävle?

– Det är klart att vi inte räknar med så mycket publik i Gävle, men jag tror vi kommer ha helt okej med folk där. Vi kommer helt säkert vara bra för allsvenska klubbar för vi drar mycket bortasupportrar. I premiären mot AIK kan vi nog komma upp i mellan 3000-5000.

– Men längre fram måste vi bygga upp en supporterskara som kommer till matcherna varje vecka. Det blir tufft i Gävle första året, det hymlar vi inte med. Vi måste jobba hårt och offra oss vilket vi är inställda på.

Adil Kizil har en lång bakgrund i Dalkurd. Länge a-lagets målvakt, här 2009 i samband med en division 2-match mot IF Älgarna.

Om vi går över på det sportsliga och tränarfrågan. Där var det också ganska rörigt med Brännström på väg till IFK Göteborg och det som slutade med sparken och att Azrudin Valentic tog över. Hur tänker du kring det där med lite distans?

– Jag har lagt det där åt sidan faktiskt, just den frågan. Vi fokuserar på att göra det så bra som möjligt nu och vi är väldigt nöjda med “Vali” hos oss. Han är en otroligt bra tränare och människa som passar in i vårt sätt att jobba. Han borde ha fått sitt erkännande långt tidigare och fått ett jobb i allsvenskan.

– Sen… det är tråkigt att det blev som det blev med Andreas. Jag har all respekt för honom och vi trivdes att jobba tillsammans. Jag har inget ont att säga om honom.

Olof Mellberg och Valentic skördade ju stora framgångar i BP och tog upp laget i allsvenskan. Är han tillräckligt bra för att klara sig utan Olof?

– Ja, det kommer han att vara. Han har varit huvudtränare tidigare och gjort det otroligt bra. När han var i Vasalund var de som bäst i mina ögon, spelade en fantastiskt fin fotboll och han utvecklade flertalet unga spelare. Sen var han i Assyriska också och det var samma där, han gjorde ett stort jobb med små resurser. Han har legat bakom flera spelare som Alexander Milosevic, Kevin Kabran, Joel Qwiberg, Felix Beijmo och Viktor Gyökeres.

– Kombon mellan honom och Olof var väldigt bra tror jag. De hade egenskaper som kompletterade varandra väldigt bra. Jag känner honom sen länge och han har utvecklats enormt genom samarbetet med Olof. Det säger han själv.

Vad har han lärt sig?

– Vali har hyllat Olofs scouting av motståndare och det defensiva arbetet. Olof har hållit en låg profil i media men vad man förstår har han varit en väldigt stark ledare i BP. Vali har lärt sig mycket av Olof men jag tror att Olof har lärt sig ännu mer av Vali eftersom det var hans första tränarjobb.

Hur har spelargruppen reagerat på tränarbytet?

– Väldigt positivt. De är väldigt proffsiga och vet att sånna här saker händer i fotboll. Det är inget konstigt och Vali gick hem i gruppen väldigt snabbt. Han är rak i sitt sätt att vara och coachar och agerar på träningarna. Han är extremt proffsig och noggrann, lämnar inget åt slumpen och har på senare blivit ett taktiskt geni. Där är han långt framme och en av Sveriges bästa.

Vilka ser du som era nyckelspelare för att hålla er kvar?

– Nyckelspelare och nyckelspelare, vi har en väldigt fin grupp. Men det är klart att några stuckit ut extra förra året och nu på försäsongen. Rewan Amin är en spelare som jag vet inte kommer spela i Sverige länge till. Henrik Löfkvist är en annan som tagit stora kliv, en back som bara växer och som vi vet att det finns ännu mer att hämta ifrån.

– Viktiga personer i gruppen är kaptenen Rawez Lawan med ledaregenskaper som blir nyttiga. Nya målvakten “Aziz” (Abdulaziz Demercan) tror jag inte folk förstår hur bra han är. Sen har vi Kebba Cessay, honom får vi inte glömma. Han har hittat en ny roll sen han kom till Dalkurd och bara växt och växt. Med sin fysik och erfarenhet passar han perfekt i mitten av vår trebackslinje. Viktig på och utanför planen.

Simon Strand har flera starka säsonger i Assyriska och Öster bakom sig. Nu gör han allsvensk debut i Dalkurd. Den 24-åriga ytterbacken kommer närmast från danska Lyngby.

– Av nyförvärven så är vi väldigt nöjda med Simon Strand (Lyngby) som wingback. Både jag och Vali har varit på honom länge från olika håll. En som kan överraska är Leonard Pllana som var utlånad till Norrby i fjol men som fått en ny roll och ser spännande ut. Norrmannen Oliver Berg är en underskattad allroundspelare som löper mycket.

Några nyförvärv på gång?

– Tanken är att få in två offensiva spelare till. Där är vi inte helt klara utan vill få in mer spets utifrån det vi sett under försäsongen och fått svar på. Annars är vi väldigt positiva och känner att vi kommit långt med gruppen och att ledarteamet fungerar väldigt bra. Får vi ihop det sista nu så kan vi göra bra ifrån oss.

Vad är målsättningen för Dalkurd den här säsongen? 

– Vi har inget mål om att ta 30 poäng eller så, det har vi aldrig haft på vår resa genom seriesystemet. Vi jobbar alltid för att vinna nästa match och då spelar det ingen roll vilka vi möter.

Är Dalkurd 2018 underskattade?

– Kanske. Jag vet faktiskt inte hur snacket går kring Dalkurd. Det har varit så mycket fokus på annat i och med flytten och tränarbytet. Jag tror att många tycker att vi spelar bra fotboll och ser liknelser mellan vår och Östersunds resa. Men vi ser det som att vi är lika men väldigt olika. Jag tror inte att allsvenska lag underskattar oss.

– Men jag hoppas förstås att de gör det.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 30 september
13:00 Århus - Köge Danska ligan, damer
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
13:00 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Aston Villa - Brighton Premier League
13:30 Southampton - Leeds Championship
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga damer
14:00 SönderjyskE - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Villarreal La Liga
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
15:00 Lecce - Napoli Serie A
15:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
15:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
15:30 Heidenheim - Union Berlin Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Köln - Stuttgart Bundesliga
15:30 Mainz - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:30 Bochum - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Falkenberg - Oddevold Ettan södra
16:00 Everton - Luton Premier League
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
16:00 Hull - Plymouth Championship
16:00 Ross County - Hearts Skottland Premiership
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Wolverhampton - Manchester C Premier League
16:00 West Ham - Sheffield U Premier League
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Arsenal Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Mallorca La Liga
17:30 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
18:00 Milan - Lazio Serie A
18:30 Tottenham - Liverpool Premier League
18:30 Leipzig - Bayern München Bundesliga
18:30 Girona - Real Madrid La Liga
20:30 Hertha Berlin - St Pauli 2. Bundesliga
20:45 Salernitana - Inter Serie A
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Waalwijk - Ajax Eredivisie
söndag 01 oktober
12:30 Bologna - Empoli Serie A
12:30 Aston Villa - Manchester U Women’s Super League
13:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hammarby - Uppsala Allsvenskan, damer
13:00 Blackburn - Leicester Championship
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:30 Elversberg - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Osnabrück - Kaiserslautern 2. Bundesliga
14:00 Fredericia - Naestved Danmark Division 1
14:00 Almeria - Granada La Liga
14:00 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Randers - Silkeborg Superligaen
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan
15:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Udinese - Genoa Serie A
15:00 Nottingham - Brentford Premier League
15:00 Västerås - Trelleborg Superettan
15:00 Sirius - Degerfors Allsvenskan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Ålborg Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Alaves - Osasuna La Liga
17:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
17:30 Hammarby - Göteborg Allsvenskan
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
17:30 Mjällby - Värnamo Allsvenskan
18:00 Viborg - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Juventus Serie A
18:30 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Roma - Frosinone Serie A
21:00 Atletico Madrid - Cadiz La Liga
måndag 02 oktober
14:00 OKMK - Al Quwa Al Jawiya AFC Champions League
18:30 Sassuolo - Monza Serie A
18:30 Torino - Verona Serie A
19:00 Brage - Skövde AIK Superettan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:00 Utsikten - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Jönköping - Östersund Superettan
19:00 Växjö - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:10 Malmö - Brommapojkarna Allsvenskan
19:30 Bayern München - Köln Bundesliga damer
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:45 Fiorentina - Cagliari Serie A
21:00 Las Palmas - Celta Vigo La Liga
21:00 Fulham - Chelsea Premier League
tisdag 03 oktober
16:00 Navbahor Namangan - Mumbai City AFC Champions League
18:45 Union Berlin - Braga EUROPA: Champions League
18:45 FC Salzburg - Real Sociedad EUROPA: Champions League
19:00 Helsingborg - Örebro Superettan
19:00 Gefle - Örgryte Superettan
19:00 Landskrona - Sundsvall Superettan
19:00 Gais - Öster Superettan
20:30 Luton - Burnley Premier League
21:00 Köpenhamn - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Stoke - Southampton Championship
21:00 Manchester U - Galatasaray EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Napoli - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 PSV - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Lens - Arsenal EUROPA: Champions League
onsdag 04 oktober
02:30 Fortaleza - Corinthians Copa Sudamericana
14:00 Zhejiang Professional - Melbourne City AFC Champions League
18:45 Atletico Madrid - Feyenoord EUROPA: Champions League
18:45 Antwerpen - Shaktar Donetsk EUROPA: Champions League
20:45 Rotherham - Bristol C Championship
21:00 Porto - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Celtic - Lazio EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Milan EUROPA: Champions League
21:00 Newcastle - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Young Boys EUROPA: Champions League
21:00 Leipzig - Manchester C EUROPA: Champions League
00:00 Defensa y Justicia - LDU Quito Copa Sudamericana
torsdag 05 oktober
02:30 Internacional - Fluminense Copa Libertadores
16:30 FC Astana - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Sporting Lissabon - Atalanta UEFA Europa League
18:45 Rakow - Sturm Graz UEFA Europa League
18:45 Klaksvik - Lille UEFA Europa Conference League
18:45 Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
18:45 Real Betis - Sparta Prag UEFA Europa League
18:45 FC Ballkani - Dinamo Zagreb UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Club Brügge UEFA Europa Conference League
18:45 Marseille - Brighton UEFA Europa League
18:45 Breidablik - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
18:45 TSC Backa Topola - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Freiburg - West Ham UEFA Europa League
18:45 Besiktas - Lugano UEFA Europa Conference League
18:45 AEK Aten - Ajax UEFA Europa League
18:45 Aris Limassol - Rangers UEFA Europa League
18:45 Gent - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
19:00 Andorra CF - Real Zaragoza LaLiga2
21:00 Roma - Servette UEFA Europa League
21:00 Villarreal - Rennes UEFA Europa League
21:00 PAOK Saloniki - Eintracht Frankfurt UEFA Europa Conference League
21:00 Fiorentina - Ferencvaros UEFA Europa Conference League
21:00 Cukaricki - Genk UEFA Europa Conference League
21:00 Maccabi Haifa - Panathinaikos UEFA Europa League
21:00 Nordsjälland - Ludogorets UEFA Europa Conference League
21:00 Aberdeen - HJK Helsingfors UEFA Europa Conference League
21:00 Spartak Trnava - Fenerbahce UEFA Europa Conference League
21:00 Aston Villa - Zrinjski Mostar UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Slavia Prag - Sheriff Tiraspol UEFA Europa League
21:00 Toulouse - LASK Linz UEFA Europa League
21:00 Molde - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Häcken - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Liverpool - Royale Union SG UEFA Europa League
fredag 06 oktober
02:30 Palmeiras - Boca Juniors Copa Libertadores
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:00 Linköping - Piteå Allsvenskan, damer
18:00 Häcken - Vittsjö Allsvenskan, damer
18:30 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
18:30 Empoli - Udinese Serie A
18:30 Wolfsburg - Nürnberg Bundesliga damer
18:30 Kaiserslautern - Hannover 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Osnabrück 2. Bundesliga
19:00 B93 Köpenhamn - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Silkeborg - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Manchester U - Arsenal Women’s Super League
20:30 Borussia M'gladbach - Mainz Bundesliga
20:45 Lecce - Sassuolo Serie A
21:00 Birmingham - West Bromwich Championship
21:00 Athletic Bilbao - Almeria La Liga
lördag 07 oktober
12:45 Köge - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Magdeburg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Wehen - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Greuther Furth - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Sunderland - Middlesbrough Championship
13:30 Luton - Tottenham Premier League
14:00 Cadiz - Girona La Liga
14:00 Eintracht Frankfurt - RB Leipzig Bundesliga damer
15:00 Halmstad - Degerfors Allsvenskan
15:00 Kolding - Köge Danmark Division 1
15:00 Norrköping - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Öster - Örebro Superettan
15:00 Inter - Bologna Serie A
15:00 Västerås - Jönköping Superettan
15:00 Hammarby - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Skövde AIK - Gefle Superettan
15:00 AIK - Mjällby Allsvenskan
15:30 Stuttgart - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Union Berlin Bundesliga
15:30 Augsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Leipzig - Bochum Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Thisted Danska ligan, damer
16:00 Manchester U - Brentford Premier League
16:00 Everton - Bournemouth Premier League
16:00 Fulham - Sheffield U Premier League
16:00 Burnley - Chelsea Premier League
16:00 Leeds - Bristol C Championship
16:15 Real Madrid - Osasuna La Liga
17:00 Östersund - Helsingborg Superettan
17:30 Göteborg - Sirius Allsvenskan
18:00 Juventus - Torino Serie A
18:30 Crystal Palace - Nottingham Premier League
18:30 Mallorca - Valencia La Liga
18:30 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga
20:30 St Pauli - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Milan Serie A
21:00 Sevilla - Rayo Vallecano La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 25 17 4 4 31 55
2 IF Elfsborg 25 17 3 5 27 54
3 BK Häcken 25 16 2 7 27 50
4 Djurgårdens IF 25 13 4 8 6 43
5 Hammarby IF 25 11 6 8 2 39
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 25 11 5 9 6 38
7 Kalmar FF 25 10 6 9 -4 36
8 IFK Värnamo 25 11 2 12 0 35
9 Mjällby AIF 25 10 4 11 -2 34
10 IFK Göteborg 25 7 9 9 -1 30
11 IK Sirius 25 8 5 12 1 29
12 Halmstads BK 25 8 5 12 -17 29
13 AIK 25 7 7 11 -4 28
14 IF Brommapojkarna 25 8 3 14 -10 27
15 Degerfors IF 25 7 2 16 -29 23
16 Varbergs BoIS 25 3 5 17 -33 14
Expressen Premium Max visar
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
söndag 01 oktober
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan