LÅNG INTERVJU: Sonen i Blåvitt – Alexanderssons glädje: ”Klubben har skapat en tro hos unga spelare”
Benjamin Nygren har blivit en kassako. Nu fortsätter IFK Göteborg sin framgångsrika satsning på unga talanger. Upplflyttad från U19 är 17-årige Noah Alexandersson – son till Blåvittlegendaren Niclas Alexandersson. Han är lycklig över sonens chans och ger sin syn på klubbens framgångsrika ungdomssatsning.
– Det som händer när unga spelare lyckas är att det skapar ett starkt symbolvärde för fansen som gör att det kanske blir lite lättare att acceptera en och annan förlust än om truppen hade bestått av lånespelare, säger han till FotbollDirekt.se.
IFK Göteborg ser snart ut att rädda ekonomin genom en försäljning av supertalangen Benjamin Nygren. 17-åringen har gjort vrålsuccé i allsvenskan den här våren och en affär i 40-50-miljonersklassen är allt utom underskrivet med belgiska Genk.
Han är bara en i raden av egna produkter som Blåvitt slussat in i a-laget och likt Nygren och August Erlingmark hoppas slussa in till bärande spelare i laget. För ett par dagar sedan blev det klart att ännu en talang lyfts upp från U19-laget; Noah Alexandersson, 17. Ett namn som förpliktar då han är son till den förre landslagsstjärnan och Blåvittlegendaren Niclas Alexandersson.
– Det är inget som händer över en natt utan det är en process. Framförallt är jag glad för Noahs skull eftersom det har varit hans mål att ta sig upp i a-laget. Sedan är jag såklart glad att Blåvitt väljer att satsa på honom, det blir speciellt för att det är min son, men jag har haft spelare som Robin (Söder), Benjamin Nygren, Rasmus Wikström, Paka (Patrik Karlsson Lagemyr) innan också. Som tränare är det alltid glädjande att följa sina spelare lyckas och klart att det blir extra starkt när det är min son, säger han till FotbollDirekt.se.
Sedan ett par år är han fotbollsansvarig på Änglagårdsskolan (årskurs 4-9), en skola med stark koppling till IFK Göteborg. 47-åringen gjorde totalt 109 landskamper, spelade i Premier League med Sheffield Wednesday och Everton samt vann SM-guld med Blåvitt både 1996 och 2007. I sin talangutvecklande roll har han spelare som Kevin Ackerman, Tesfaldet Tekie och Carlos Strandberg lyckas i andra klubbar. I fallet med sin egen son, hur mycket är bra gener och hur mycket är det hård träning som gett resultat i ett a-lagskontrakt med Blåvitt?
– Det går inte att svara på exakt vad som är hönan och vad som ägget. Kombinationen av de båda sen tror jag att miljön spelar extremt stor roll. Han har ju tittat på matcher hela sin uppväxt så fotbollen har varit en naturlig del hela livet. Sen har han så klart fördel genetiskt att han rent kroppsligt det atletiska och rörligheten. Men den största fördelen att ha mig som pappa är nog snarare att jag vet ungefär vad som krävs. Då kan man plocka ned dem lite om det riskerar att svävas iväg och när det går tungt kan man stötta i det. Det är kanske fördelen.
– Sen finns det nackdelar och baksidor också. Ibland får man kanske bevisa lite mer och stå ut med att folk jämför honom med mig. Bara för att det är min son kommer visa hävda att det är därför han får chansen. Det är både för- och nackdelar med att ha en förälder som varit på elitnivå.
Innan Noah Alexandersson gick till Blåvitt inför säsongen 2018 så spelade han i Västra Frölundas framgångsrika 01-kull med pappa Niclas och Ljungskileikonen Jörgen Wålemark som tränare. Noah hann göra a-lagsdebut i Västra Frölunda innan valet föll på U19-spel i stans största klubb.
– När han kom till IFK spelade han inte så mycket första halvåret när han var yngst. Då var han mest på kanten i 3-4-3 men jag tycker att han är som bäst och får ut sina kvaliteter när han spelar offensivt och centralt i banan. En offensiv roll på mittfältet. Styrkorna han har är speluppfattningen, förmågan att slå avgörande passningar och att han är relativt snabb. Han kan spela ytter och forward också. Det han behöver jobba på är att orka ta fler högintensiva löpningar och rent kroppsligt lägga på sig några kilon.
Med tanke på din status i Blåvitt, var det givet att Noah skulle spela där en dag?
– Det är klart att IFK alltid har legat närmast till hands. Sen får man inte vara dumdristig utan titta på vad som är bäst för en själv. Jag har nog tänkt tidigare att det är bättre att gå till en mindre klubb där det är lite mindre press, säger Niclas som själv kom fram i Halmstads BK innan flytten gick till Blåvitt.
– Sen har det inte varit så många som kommit upp i Blåvitt under en längre period, men det har verkligen ändrats sista två åren. Så nu har det snarare visat sig vara en väldigt bra möjlighet att komma fram. Baksidan som ung spelare är väl att när det går tungt i klubbar som IFK, MFF och AIK så är pressen mycket större än om du spelar i kategorin klubbar som Falkenberg, Halmstad eller Sirius.
Alexandersson gläds över IFK Göteborgs satsning på unga spelare med Benjamin Nygrens succé som det allra mest lysande exemplet.
– Någonstans tänker man alltid att det är för tidigt, men man ser också kraften i det här att det är mycket lättare att slå igenom när det flyter för laget. Det har underlättat för klubbens unga spelare. Det är bara att erkänna att man var lite orolig inför året hur det här skulle gå och hur långt det räcker. Sen har de unga spelarna verkligen blommat och de erfarna spelarna har tagit stort ansvar. Man får dock inte glömma att det inte ens gått en halv säsong så det finns inga garantier för att det här ska fortsätta hela året.
– Men oavsett det har IFK Göteborg skapat en tro. Framgång föder framgång och nu blev klubben tvingad till att göra den här satsningen på unga spelare på grund av ekonomin. Det har vi sett många exempel på genom åren som IFK Norrköping eller Frölunda i hockeyn. Det som händer när unga spelare lyckas är att det skapar ett starkt symbolvärde för fansen som gör att det kanske blir lite lättare att acceptera en och annan förlust än om truppen hade bestått av lånespelare.
Det är väl också den här typen av spelare som kan få fart på ekonomin genom försäljningar?
– Ja, så ser det ut för alla klubbar. Man behöver bygga underifrån för att få fram spelare att sälja dyrt. Sen har Blåvitt varit duktiga på att få hem sina gamla talanger från utlandet igen som Robin Söder, Lasse Vibe och Seb Eriksson. Den mixen av unga och gamla spelare som varit där ute och kan ledsaga de yngre är lite vad som krävs när klubben inte har allsvenskans bästa ekonomi.
Efter Benjamin Nygren och Rasmus Wikström är det dags för nästa akademispelare född 2001 att ta steget upp. Välkommen till a-truppen, Noah Alexandersson. #ifkgbg https://t.co/qELgKnfiW1 pic.twitter.com/dEq3nPu6Pd
— IFK Göteborg (@IFKGoteborg) June 10, 2019
Vad har du får råd till Noah och andra unga spelare som kommer upp i Blåvitts a-lag?
– Framförallt handlar det om att ha tålamod. Det kommer få vara stegvis och spel även i U19 framöver. Det handlar om att ta till sig träningen, bygga på sig fysiskt och då kommer självförtroendet komma längs vägen. Chansen kommer när han är redo men du måste vara ödmjuk och lyhörd. Sen om det tar fyra månader, ett år, tre år eller aldrig händer det får man se. Det sista steget är det svåraste.
– Noah är så klart jäkligt inspirerad nu. Det är hela tiden trappsteg att klättra. I Frölunda utmärkte han sig i ungdomslag innan han tog sig upp i a-laget. Sen var det en anpassningsperiod innan han blev tongivande där. Samma sak i Blåvitts U19 och nu måste han kämpa för att få chansen igen. Ibland är det omständigheter som gör att du tar hissen upp, sen kanske du måste åka ner lite igen för att ta två steg uppåt igen. Det får man vara beredd på som ung talang.
Drömmer Noah om att gå i dina fotspår med spel i Premier League?
– Han drömmer om att bli så bra som möjligt. Många unga tittar förbi allsvenskan som att det inte vore något att ha och att allt handlar om de stora ligorna. Men han ser nog inte längre än att ta en tröja i IFK:s a-lag och först bli en tongivande spelare där. Sen kan man fundera på nästa steg men det är en lång väg kvar.
Den här artikeln handlar om: