Fotbolls-EM 2024

Belgien vann mot Rumänien – efter galen start

Belgien vann mot Rumänien med 2–0.
Belgarna tog sin första seger i EM 2024.

Under lördagen stängdes gruppspelsomgång nummer två när Belgien ställdes mot Rumänien i grupp F. Matchen spelades på Cologne Stadium i Köln.

Belgien förlorade chockartat sin första match med 1–0 mot Slovakien. Rumänien vann lika oväntat mot Ukraina med 3–0 i den första gruppomgången. Lördagens match var därmed otroligt viktig för Belgien om det ska bli något slutspel i EM 2024.

Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco gjorde fyra förändringar efter floppen mot Slovakien. Zeno Debast, Yannick Carrasco, Orel Mangala och Leandro Trossard fick alla inleda på bänken. Istället spelade Jan Vertonghen, Arthur Theate, Youri Tielemans och Dodi Lukébakio.

Rumänien gjorde ett byte jämfört med senast. Valentin Mihaila spelade istället för Florinel Coman.

Belgien fick en riktig pangstart på matchen, och redan efter 72 sekunder hade Youri Tielemans prickskjutit in 1–0. Bollen spelades in från vänsterkanten, Romelu Lukaku tog emot och spelade vidare till Tielemans som kom strax utanför straffområdet. Aston Villa-mittfältaren drog till direkt och satte bollen bakom Nita i det rumänska målet.

Belgien var inte nöjda med EM-historiens tredje snabbaste mål och fortsatte att trycka mot fler mål i matchen. Efter en halvtimme hade belgarna haft nästan 75 procent av bollinnehavet och Rumänien blev rejält nedtryckta. Det var mer än tydligt att Belgien var missnöjda med chockförlusten senast och att ”De röda djävlarna” jagade en välbehövlig revansch. Belgarna spelade med en frenesi som såg ut att ta Rumänien på sängen.

Fler mål blev det inte i den första halvleken och Belgien gick in i paus med en 1–0-ledning.

– Det har varit en otroligt härlig matchinledning. Det har varit aggressivt från båda lagen, sa Mikael Lustig i TV4-sändningen i paus.
– Belgien gör en riktigt bra halvlek och står emot Rumäniens intensitet. Men Rumänien är inte ofarliga, fyllde Siavoush Fallahi i.

Rumänien tycktes ha fått ny energi i halvtidspaus och inledde matchens andra halvlek piggt. Direkt i den andra halvleken stod Dennis Man för ett kanonskott från distans, men Casteels räddade säkert. Bara minuten senare kontrade Rumänien och Valentin Mihaila kom i ett mycket fint läge mot Belgien-målvakten, men yttern missade målet. Belgien ville inte vara sämre och i den 52:e minuten drog Kevin De Bruyne till från distans. Skottet såg riktigt farligt ut men gick strax utanför Nitas stolpe.

I den 64:e minuten frispelades Romelu Lukaku. Anfallaren satte bollen i nät – men målet dömdes bort för offside. Rumänien hittade in i en bra period i den andra halvleken men det ville sig inte riktigt.

Med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid slog Casteels en lång, lång utspark. Bollen nådde fram till De Bruyne, som tråcklade sig genom Rumäniens backlinje och rullade in 2–0 till Belgien. VAR-rummet ville titta på situationen men efter en kort överläggning godkändes målet.

I matchens slutskede kom Lukaku till ytterligare ett fint läge när han ryckte sig loss från Rumäniens försvar och avlossade en riktig kanon mot Nita i mål. Keepern räddade det stenhårda skottet med en fin fotparad.

Det blev inga fler mål i matchen och Belgien kunde inkassera sin första seger i EM 2024. Efter matchen står samtliga lag i grupp E på tre inspelade poäng och förutsättningarna inför den sista omgången är vidöppna.

I den nästa och sista gruppomgången ställs Belgien mot Ukraina och Rumänien möter Slovakien.