Allsvenskan

"Tittar inte på tabellen" – Mattiasson om Sirius starka form

ANNONS

Fem matcher – fyra segrar. 
IK Sirius formpilar pekar spikrakt uppåt sedan återstarten av Allsvenskan. 
FotbollDirekt pratade med huvudtränare Christer Mattiasson om saken, som inte vågar blicka allt för långt upp i tabellen. 
– Vi är på rätt väg men det handlar om att fortsätta göra det här vecka ut och vecka in, säger han.

Sedan återstarten av Allsvenskan har Christer Mattiassons Sirius varit ett av de formstarkaste lagen i serien. Av de fem senaste omgångarna har Sirius tagit tolv av femton möjliga poäng, lika många som Elfsborg och Norrköping. Under söndagen tog Uppsalalaget sin tredje raka seger när Kalmar FF besegrades med 3-1. Då menar huvudtränare Mattiasson att det fanns många positiva faktorer som de tar med sig från matchen.

– Det är väl en match som jag tycker att vi kontrollerar i första halvlek men kanske inte har det bolltempot som vi önskar för att såra Kalmar på det sättet som vi ville göra. Annars är det inte tydliga fel i många saker. Jag tycker ändå att vi hittar de positionerna, återerövringen och saker som egentligen gör att vi trycker sönder Kalmar i första halvlek. Sen är det så viktigt att få första målet in i andra halvlek. Det kom till genom en långboll och att vi har den snabbheten som gör att vi kan spela både kort och långt. Det skapar ju också osäkerhet i Kalmar i det läget och sen är det individuell skicklighet från Jocke (Persson). Sedan är det ett otroligt mål från Noel (Milleskog) om jag får säga det. När jag tittar på hela aktionen så är den fantastisk. När vi sedan gör vårt tredje mål på tio minuter är matchen över, säger Mattiasson. 

Trots ännu en trepoängare, denna gång genom tre mål på tio minuter, var Mattiasson “grinig” efter matchen. Detta då han upplevde att hans manskap inte stängde matchen på ett bra sätt och bjöd in KFF i matchen. 

– Sedan tycker jag att vi slarvar i slutet och jag var lite grinig efteråt för att vi inte gör det på ett bättre sätt. Att vi inte spelar av matchen utan bjuder in Kalmar i den och sen tar vi en klump i straff. Alltså, allting kan hända i fotboll och det vet man ju själv. Det kan komma två snabba mål och så blir det panik. Vi reder ut det på ett okej sätt men man hade önskat mer där. Jag har inte tittat på matchen än men det ska bli intressant att se vad som hände där.

Blev du någonsin nervös i slutet? Ni ledde trots allt med 3-1?
– Nej, alltså nervös blev jag inte. Det var mer att vi inte var tillräckligt smarta och modiga för att kunna spela av matchen på ett bra sätt. Det var väl det som irriterade mig för vi brukar kunna göra det bättre. Det ska bli intressant att höra vad spelarna säger, om det är så att vi kanske inte vågade spela loss i alla bitar. Eller om det bara var så att de pressade oss bra. Det ska jag kolla på senare men det blev tre viktiga poäng i alla fall.

De tre “viktiga” poängen kom alltså genom tre snabba mål. Frågar man Mattiasson om det var den berömda “ketchupeffekten” får man medhåll, åtminstone i detta fallet. 

– Det är klart att axlarna åker ner. Vi hade en liknande match förra året mot Kalmar hemma där vi gjorde tre mål på nio minuter tror jag det var, och så var den matchen över. Det gäller ju, som vi själva pratar om, när vi har momentum att försöka nyttja det så mycket som möjligt. När vi är i dåliga perioder, om vi släpper ett mål, att se till att det inte blir ett mål till så att man lever kvar i matchen. Det klarade inte ett Kalmar av igår. Förmodligen lite utifrån självförtroende och saker när de är där nere, medan vi då lyfts av det. Det blir ju motsatt effekt för dem. 

Ni kanske inte bara lyfts av målen ni gjorde, utan formen ni är i just nu?
– Ja, det är klart. Det blir ju lättare för spelare som gör poäng att fortsätta göra poäng och göra mål. Det är ju viktigt för att kunna ta de här sex-poängsmatcherna och nu har vi haft två stycken på raken här. Hade vi förlorat mot Värnamo hade vi legat på samma poäng men nu är vi plötsligt åtta poäng före dem och elva poäng före Kalmar. Vi skapar ju ett andrum nedåt, just nu i alla fall.

Efter Sirius seger mot Kalmar tog de alltså steget upp till en åttondeplats i Allsvenskan och distanserade sig ännu mer från botten av tabellen. Något som Mattiasson inte nämner är att de också har fyra poäng upp till Mjällby, som ligger fyra.

Vågar du blicka uppåt i tabellen också? 
– Jag tycker att Allsvenskan är så jämn och det är så många lag som kan ta poäng hela tiden. Vi tittar nog inte så mycket på tabellen utan försöker att göra jobbet varje vecka. Det är skittråkigt som vi brukar säga men vi ska möta Göteborg borta nu och sen har vi en tuff hemmamatch mot Djurgården därefter. Läget kan förändras rätt snabbt utifrån alla andra men kan vi göra vårt jobb har vi bättre förutsättningar.

Även om Christer Mattiasson inte vågar, eller vill, blicka uppåt i tabellen allt för mycket befinner de sig på en bra plats just nu. Detta mycket tack vare deras fyra segrar på de fem senaste matcherna. Att resultatraden nästan enbart visar grönt just nu har mycket att göra med att Sirius gör saker på sitt sätt, även mot lag som Malmö FF. 

– Det jag framförallt är stolt över är att vi gör det på vårt sätt. Att vi inte åker ner till Malmö och hoppas på att vi ska vinna matchen utan att vi försöker störa dem. Vi försöker ha ett eget bollinnehav i vissa perioder av matchen för att göra dem frustrerade. De är ju inte vana vid att inte ha bollen. Det var det vi är mest stolta över, det är en otrolig stor del till varför vi vinner den här fotbollsmatchen och också kan studsa vidare på det. Det kan ofta bli en effekt när man har slagit ett sådant bra fotbollslag och sen åker vi till Värnamo och gör en jättebra första halvlek där vi egentligen ska stänga matchen men släpper in dem. Jag tycker vi är på rätt väg men det handlar om att fortsätta göra det här vecka ut och vecka in.

I nästa omgång av Allsvenskan ska Sirius försöka tuffa vidare på sitt segertåg genom att slå IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Ett lag som det är svårt att få grepp om just nu, menar Mattiasson. 

– Alltså det är ju ett nytt lag, för det första. De har köpt en jäkla massa nya spelare och alltihopa, så det är intressant att börja titta på dem här under morgondagen och se vad det är de gör med nya tränare och så vidare. Det är alltid kul att få jobba lite extra, höll jag på att säga.Nu såg jag delar av deras match mot Värnamo där jag tycker att det finns en jäkla massa kvalitet i Göteborg men det finns också en del brister. Nu får vi också se hur mycket skador de fick senaste matchen, för de har ju varit skadedrabbade hela året.

Det känns som ett svårscoutat lag just nu?
– Det som var skönt var att några nya spelare spelade redan nu (mot Värnamo) så man får en liten koll på dem. Hur de används och vilket arbetssätt de har med mera. Det är kul att titta på nya motståndare, så ska jag säga. Det är alltid en utmaning också.

Vilka blir era nycklar för att vinna matchen på lördag?
– Det är att förhålla sig till det sättet vi har. Att spela vårt spel och vara aggressiva i försvarsspelet de gånger vi är högt uppe. Men också ha ett bollinnehav som är både hotande och ägande som vi pratar om och att bryta linjer. Det ska bli jobbigt för Göteborg att inte veta om vi spelar framför eller bakom dem hela tiden. Det kommer vara nycklar för oss.

***

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 09 september
18:00 Cypern - Kosovo UEFA Nations League - Liga C
19:00 Norrby - Falkenberg Ettan södra
19:30 Vasalund - Hammarby TFF Ettan norra
20:45 Frankrike - Belgien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Turkiet - Island UEFA Nations League - Liga B
20:45 Rumänien - Litauen UEFA Nations League - Liga C
20:45 Norge - Österrike UEFA Nations League - Liga B
20:45 Montenegro - Wales UEFA Nations League - Liga B
20:45 Israel - Italien UEFA Nations League - Liga A
20:45 Slovenien - Kazakstan UEFA Nations League - Liga B
tisdag 10 september
17:00 Middelfart - Hobro Danska cupen
17:00 Moldavien - San Marino Landskamp
18:00 Lettland - Färöarna UEFA Nations League - Liga C
20:45 England - Finland UEFA Nations League - Liga B
20:45 Nederländerna - Tyskland UEFA Nations League - Liga A
20:45 Ungern - Bosnien Hercegovina UEFA Nations League - Liga A
20:45 Irland - Grekland UEFA Nations League - Liga B
20:45 Albanien - Georgien UEFA Nations League - Liga B
20:45 Tjeckien - Ukraina UEFA Nations League - Liga B
20:45 Andorra - Malta UEFA Nations League - Liga D
20:45 Nordmakedonien - Armenien UEFA Nations League - Liga C
onsdag 11 september
19:00 B 1908 - B93 Danska cupen
torsdag 12 september
21:00 Harrogate Town - Doncaster League Two
fredag 13 september
18:30 Karlsruhe - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Preussen Munster - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga damer
19:00 Östersund - Helsingborg Superettan
19:00 Landskrona - Öster Superettan
19:00 Trelleborg - Örebro Superettan
19:00 Brommapojkarna - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Ålborg - Lyngby Superligaen
19:00 Roskilde - Hvidovre Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Ariana Ettan södra
19:00 Täby - Stockholm Inter Ettan norra
19:00 Stocksund - Karlberg Ettan norra
20:30 Borussia Dortmund - Heidenheim Bundesliga
21:00 Real Betis - Leganes La Liga
21:00 Hull - Sheffield U Championship
lördag 14 september
12:00 Carl Zeiss Jena - Wolfsburg Bundesliga damer
13:00 Oddevold - Varberg Superettan
13:00 Sollentuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Nordic United - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Olympic - Tvååker Ettan södra
13:00 Ängelholm - Torn Ettan södra
13:00 Ulm - Nürnberg 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Darmstadt - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Kristianstad - AIK Allsvenskan, damer
13:30 Southampton - Manchester U Premier League
13:30 Millwall - Luton Championship
14:00 Mallorca - Villarreal La Liga
14:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
15:00 KIF Örebro - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Västerås - Gais Allsvenskan
15:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Como - Bologna Serie A
15:00 Sundsvall - Brage Superettan
15:00 Sandviken - Skövde AIK Superettan
15:00 Utsikten - Degerfors Superettan
15:30 Borussia M'gladbach - Stuttgart Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Union Berlin Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Freiburg - Bochum Bundesliga
16:00 Liverpool - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Ipswich Premier League
16:00 Hammarby TFF - Karlstad Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Trollhättan Ettan södra
16:00 Lund - Oskarshamn Ettan södra
16:00 FBK Karlstad - Vasalund Ettan norra
16:00 Fulham - West Ham Premier League
16:00 Manchester C - Brentford Premier League
16:00 Crystal Palace - Leicester Premier League
16:15 Espanyol - Alaves La Liga
16:30 PSV - Nijmegen Eredivisie
17:00 Horsens - Odense Danmark Division 1
18:00 Empoli - Juventus Serie A
18:30 Sevilla - Getafe La Liga
18:30 Aston Villa - Everton Premier League
18:30 Kiel - Bayern München Bundesliga
19:00 Kolding - Köge Danmark Division 1
20:30 Köln - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Milan - Venezia Serie A
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Bournemouth - Chelsea Premier League
söndag 15 september
12:30 Genoa - Roma Serie A
13:00 Dundee Utd - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Hertha Berlin - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Regensburg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Elversberg 2. Bundesliga
14:00 Århus - Silkeborg Superligaen
14:00 Djurgården - Mjällby Allsvenskan
14:00 Sirius - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 AIK - Malmö Allsvenskan
14:00 Esbjerg - B93 Danmark Division 1
14:00 Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Celta Vigo - Valladolid La Liga
15:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Torino - Lecce Serie A
15:00 Trelleborg - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Örgryte Superettan
15:30 Augsburg - St Pauli Bundesliga
16:00 AFC Eskilstuna - Umeå Ettan norra
16:00 Norrby - Onsala Ettan södra
16:00 Ljungskile - Torslanda Ettan södra
16:00 Falkenberg - Jönköpings Södra Ettan södra
16:00 Portsmouth - West Bromwich Championship
16:15 Girona - Barcelona La Liga
16:30 Halmstad - Elfsborg Allsvenskan
16:30 Kalmar - Värnamo Allsvenskan
16:30 Örebro Syrianska - Piteå Ettan norra
16:30 Häcken - Göteborg Allsvenskan
17:30 Mainz - Werder Bremen Bundesliga
17:30 Wolverhampton - Newcastle Premier League
18:00 Cagliari - Napoli Serie A
18:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
18:30 Las Palmas - Athletic Bilbao La Liga
19:00 Washington - Houston Dash USA NWSL
20:45 Monza - Inter Serie A
21:00 Atletico Madrid - Valencia La Liga
måndag 16 september
18:30 Parma - Udinese Serie A
19:10 Hammarby - Norrköping Allsvenskan
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
21:00 Birmingham - Wrexham League One
tisdag 17 september
18:45 Juventus - PSV EUROPA: Champions League
18:45 Young Boys - Aston Villa EUROPA: Champions League
20:30 Stoke - Fleetwood Town EFL-cupen
20:45 Brentford - Leyton Orient EFL-cupen
20:45 Everton - Southampton EFL-cupen
20:45 Preston - Fulham EFL-cupen
20:45 Blackpool - Sheffield W EFL-cupen
20:45 Queens PR - Crystal Palace EFL-cupen
21:00 Mallorca - Real Sociedad La Liga
21:00 Real Madrid - Stuttgart EUROPA: Champions League
21:00 Milan - Liverpool EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Sporting Lissabon - Lille EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Barnsley EFL-cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 21 15 3 3 34 48
2 Hammarby IF 21 12 3 6 17 39
3 Djurgårdens IF 20 12 2 6 11 38
4 Mjällby AIF 21 11 3 7 6 36
5 AIK 21 11 2 8 -1 35
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 21 10 3 8 10 33
7 Gais 21 10 3 8 0 33
8 BK Häcken 20 9 5 6 7 32
9 IK Sirius 21 9 4 8 4 31
10 IF Brommapojkarna 21 6 8 7 -5 26
11 IFK Norrköping 21 7 3 11 -17 24
12 IFK Göteborg 21 5 6 10 -11 21
13 Halmstads BK 21 7 0 14 -16 21
14 IFK Värnamo 21 5 5 11 -10 20
15 Västerås SK FK 21 5 3 13 -11 18
16 Kalmar FF 21 5 3 13 -18 18