Wigan Athletic

England – same, same but different

ANNONS

England har landat i Brasilien för ett VM där stämningen är helt annan än den var 2010. Ett landslag där ungdomlig talang vägs upp av rutin från allra högsta nivå. Spelartyper som Raheem Sterling och Ross Barkley känns spännande och moderna – men hur modernt är ledarskapet?

Efter en vår i Chelsea 2009 gjorde Guus Hiddink en poäng av omställningen från den holländska fotbollen till den engelska. I den holländska modellen såg han det som självklart att spelare under en match coachade varandra och där de självklara ledarna styrde en match i en viss riktning som gynnade hela laget. I England upplevde Hiddink att detta saknades fullständigt. Förståelsen fanns inte för hur den enskildes prestation kunde hänga ihop med en större matchbild.

Steven Gerrard är kanske den mest framträdande symbolen för det annorlunda England 2014. Känd under femton år som den mest otämjda brittiske fotbollsspelaren. Han rände runt på planen likt hans Liverpool-röda blod pumpar i venerna – inspirerat men otyglat. Det har skrivits i engelsk press om Stevie G:s allt för stora hjärta genom åren. Så formas man efter åratal på Bluebells stenhårda grusplaner vid floden Merseys västra sida. Där mejslades man ut till den urtypiske brittiske spelaren. Glidtackla, passa, springa, få tillbaka bollen, dundra den upp i nättaket. Gerrard älskade det. ”Eld i magen, is i huvudet”, sa idrottspsykologen Bill Beswick till Gerrard i ett kärvänligt råd. Gerrard lyssnade inte – han var mest bara eld.

Den italienska demontränaren Arigo Sacchi förespråkade i en intervju med Sunday Telegraph för sex år sedan intelligensens betydelse.

– Ni förstår. Styrka, passion, teknik, fysik, allt det är väldigt viktigt. De är redskap, men de är inget självändamål, sa Sacchi. Målet, menade han, är att använda intelligens för att få alla de där egenskaperna att verka för lagets bästa. Han pekade på Gerrard som ett motsatt exempel.

– I det perspektivet måste jag säga att Gerrard är en bra spelare, men kanske inte en stor spelare.

Steven Gerrard klev av planet i Brasilien. När hans unga, hippa Nike-skor snuddar vid asfalten är VM igång för Engand. Gerrard kommer i från en enastående, kanske sin allra bästa, säsong. På ett nytt sätt. Brendan Rodgers har skruvat och justerat på Liverpool under hela säsongen. Han har fått Raheem Sterling att växa till en nästintill fullfjädrad fotbollsspelare på mindre än ett år och han har gjort det som man inte ska kunna, lärt en gammal hund att sitta. Och mer därtill – att göra volter i luften. Steven Gerrard har alltid vetat var han vill någonstans, Rodgers har sagt åt var han inte ska vara. Jaga bollen som ett rovdjur över hela planen är inte lönsamt i längden. Brendan Rodgers har varit ute i Europa, han har tagit åt sig, lärt sig och applicerat hemma i England. I klubben – Liverpool – som kanske är den mest genuint brittiska av dem alla i form av traditions makt och betydelse i staden, har väldigt brittiska symboler utvecklats till något närmare världsklass. Jordan Henderson och Steven Gerrard förblir väldigt brittiska fotbollsspelare – men aningen smartare brittiska fotbollsspelare.

På tal om smarta britter? Roy Hodgson är en förbundskapten som kanske inte är den som man gärna pratar om med höjt decibeltal och med upphetsning i rösten – inte ens i Schweiz. Roy Hodgsons sävlighet och lugn från decennier av erfarenhet i både klubblag som landslag står verkligen i kontrast till detta England som blandar rutin med ungdomlig entusiasm. Tio av 23 spelare är under 25 år gamla.

Ross Barkley, Jordan Henderson, Raheem Sterling och Luke Shaw kommer från imponerande säsonger. Jack Wilshere har en hög högstanivå, Alex Oxlade-Chamberlain har imponerat mest av alla veckorna före turneringen och Daniel Sturridge har hittat målen. Sju positiva (unga) namn som med olika roller kan bli avgörande för England i sommar. Då har faktiskt de viktigaste inte nämnts. För att gå långt i en turnering spelar rutin roll. De som vet hur det känns att befinna sig i pressade situationer, vad nervositet gör med ens handlingar och hur man kan hjälpa varandra. Steven Gerrard, Frank Lampard, Glen Johnson och Wayne Rooney vet. De bör i alla fall veta. Tillsammans med Hodgson ska rutinen vara stöttepelaren för den unga entusiasmen som ska stå under strålkastarljusen och storma in i sommarens mästerskap. Till Brasilien finns förutom 23 spelare och den ordinarie ledarstaben även Steve Peters. Vem? Jo, mannen som ska se till att England inte åker ut efter några missriktade sparkar från en markering elva meter från mål. England har missat hälften av alla sina straffar i VM-sammanhang. Hälften, 7 av 14. Steve Peters är idrottspsykolog och har tidigare arbetat med Storbritanniens landslag i cykling, sedan hösten 2012 är han anställd av Liverpool. I sommar följer han med till Brasilien. Sven-Göran Eriksson uttryckte nyligen sin ånger över att han aldrig använde sig av en idrottspsykolog under sin tid som förbundskapten. Man kunde föreställa sig vecken i Svennis panna. Numera är Sven-Göran Eriksson dåtid på fotbollsvärldens stora scen – hur länge håller sig Roy Hodgson kvar?

I Sverige har vi ett speciellt band till Roy. Hans tränarkarriärs blomstrande inledning i Halmstad BK och det fem raka seriesegrarna med Malmö FF under 1980-talet – i slutändan blev han motorn och inspirationen till en ny fokuserad fotbollsinriktning i Sverige. Hodgson var nyskapande för 30 år sen. Bilden i England är mer ljummen. Respekterad givetvis, men ingen är övertygad om att han kan få det engelska landslaget att agera istället för att reagera. Roy lovar offensiv fotboll, i mina öron låter det fel. Ett England ska vara energiska, aggressiva och fysiska. Men inte med någon tok-offensiv. Den engelska mediekåren skämtas det flitigt om i Sverige, ”de förväntar sig alltid att England ska vinna guld”, ”1966 var minsann inte igår, dags att vakna”. Det är en bild som inte gäller under Roy Hodgson. Det hände något under 2012. Stämningen under det engelska landslagets samlingar sedan EM i Polen och Ukraina har varit krystade, osäkra och med darrande pennor har Drevet rapporterat från kvalmatcherna. England kommer inte att vinna VM i sommar. England kan däremot få supportrarna och journalistkåren att återigen kräva mästerskapsfinaler på löpande band genom att det unga spelarna visar att det håller.

Det engelska landslaget har alla möjligheter att gå mot en väldigt ljus framtid även om VM i Brasilien återigen inte blir mästerskapet där man lyckas nå längre än en kvartsfinal. Är Roy Hodgson rätt förbundskapten att leda engelsmännen mot en ljus framtid eller är han 30 år efter dagens världsfotboll? Examensprovet börjar i regnskogens Manaus mot Italien.

 

Källor: Fourfourtwo, Thinkfootball, The Mirror, Sky Sport Italia

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Brighton - Aston Villa Women’s Super League
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
18:30 Girona - Barcelona La Liga
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Peterborough - Oxford United League One
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3