Wigan Athletic

PL-Profilen: Robbie Fowler – eller sagan om Guds återkomst

ANNONS

Historien om den Liverpoolfödde killen som lyckades bli profet i sin egen hemstad och för alltid kommer kallas Gud på Merseyside.

I de södra delarna av Liverpool ligger Toxteth. En stadsdel som präglas av sin höga kriminalitet och vars historia kantas av upplopp och oroligheter. Här föddes den 9 april 1975 Robert Bernard Fowler (Född Ryder efter sin mor).

Robert, eller Robbie, som han kallades, fostrades till att hålla på Everton. I sin blå tröja spenderade han ett oändligt antal timmar på den fotbollsplan som låg på andra sidan gatan fram till han var 10 år. Robbie själv har i intervjuer sagt att det var här han lade den största grunden till att bli den målskytt han blev.

– Det låg en fotbollsplan 20 meter från mitt hus där vi spelade hela tiden. Jag spelade inte för ett ”riktigt” fotbollslag innan jag var tio år. Jag och mina kompisar var här hela tiden. Jag tror det var här grunden byggdes för mig. Vi spelade alltid mot äldre killar och fick en otrolig utbildning, säger Fowler i dokumentären Premier League Legends.

– Min familj bor fortfarande kvar här och när jag hälsar på dem kollar jag alltid en stund på killarna som spelar på planen. Det är tufft i Toxteth men jag lyckades och jag hoppas att det ska gå bra för de här killarna också.

Förutom spelet på den lokala planen spelade han fotboll i skolan. Det var här Liverpool fick upp ögonen för den unga målskytten. Bland annat gjorde han en gång 16 mål i en 26-0-seger för sitt skollag Thorvald.

Liverpool

Under sommaren 1991 skrev Fowler på ett ungdomskontrakt med Liverpool, men redan året efter var det dags att signera livets första proffskontrakt.

Robbie debuterade i seniorlaget den 22 september 1993. I en Ligacupmatch mot Fulham lyckades debutanten göra ett av målen i 3-1-segern. Två veckor senare var det dags för returmöte lagen emellan. Liverpool vann matchen med 5-0 och samtliga mål gjordes av lagets unga stjärnskott.

– Han har spelat fyra matcher för oss nu och alla vet redan vem han är. Vi ska göra vårt bästa för att hans liv inte ska förändras. Jag vill inte öka pressen på honom, men han kommer att bli någonting alldeles speciellt, sa Liverpooltränaren Graeme Souness efter segern.

Robbie gjorde 12 mål på sina tretton första matcher i klubben, bland annat ett hat-trick mot Southampton. Detta ledde till en plats i det engelska U21-landslaget. Det räckte med tre minuter i U21-debuten så var Fowler målskytt även där.

Han lyckades inte hålla sitt höga målsnitt säsongen igenom men slutade på sammanlagt 18 mål när 1993/1994 summerades. Ian Rush gjorde fler mål i ligan, men räknar man ihop alla turneringar klubben deltog i så var Fowler nummer ett.

Anfallarens starka säsong var dock ett av få glädjeämnen hos de röda på Merseyside. Efter att ha slutat åtta i ligan fick Souness lämna klubben och in kom istället Roy Evans.

Med Roy Evans vid rodret lyckades Liverpool bättre. Robbie medverkade i lagets samtliga 57 matcher under säsongen 1994/1995 och var med och säkrade en Ligacuptitel till sitt lag. I ligan gjorde han 25 mål varav tre kom inom loppet av fyra minuter och trettiotre sekunder i en match mot Arsenal. Något som än idag står sig som Premier Leagues snabbaste hat-trick.

Ung Robbie

Succén fortsatte för den Toxteth-födde liraren även de nästkommande säsongerna. Han blev utsedd till Årets unga spelare två år i rad, 1995 och 1996, och kom sammanlagt upp i över trettio mål per säsong tre år i rad. Än idag är han ensam om att ha lyckats med det i England.

Efter målsuccén blev han också uttagen i landslaget. Den 27 mars 1996 fick han chansen som inhoppare för The Three Lions. Sin första landskamp från start gjorde han senare samma vecka då England mötte Kroatien. Senare under året blev Fowler uttagen i Englands trupp till hemma-EM. Två framträdanden blev det för anfallaren när engelsmännen lyckades ta sig till en semifinal där Tyskland blev för svåra.

I december 1996 gjorde han sitt hundrade mål för klubben. Han gjorde det i sin 165:e match vilket innebar att han var en match snabbare än sin gamla anfallskollega Ian Rush att nå den drömgränsen.

Inför VM 1998 plågades Robbie av ett dåligt knä. Han fick avstå turneringen och istället öppnades en lucka för Fowlers unga anfallspartner Michael Owen till VM i Frankrike. Hur den sagan gick tror jag de flesta av er har koll på..

målgesten

Det som många av oss minns Fowler för är den målgest han använde sig av i ett derby mot Everton under säsongen 1999/2000. Efter att ha tryckt in en straffspark bakom Evertons burväktare gick Fowler ner på alla fyra och låtsades sniffa på den vita, förlängda mållinjen. Firandet uppskattades inte av FA, som bötfällde Robbie med 60.000 pund för att ha ”smutsat ner fotbollen”. Fowler menade att det bara var en provokation mot de Evertonfans som felaktigt påstått att han använt kokain. Den bästa av alla bortförklaringar och ursäkter stod dock Liverpools franska manager, Gérard Houllier för. Han försvarade Fowler med att påstå att det var ett kameruanskt gräsätarfirande som Robbie lärt sig av den Kamerunfödde lagkamraten Rigobert Song.

Fowler tilldelades förutom böterna också en fyra matchers lång avstängning.

Säsongen 2000/2001 är ett stort år i Liverpools historia. Med en UEFA Cup-titel, en FA Cup-titel och en seger i Ligacupen ses säsongen som en av de allra största för klubben. Fowler gjorde en bra säsong där han med 17 mål och starter i de tre finalerna bidrog till lagets framgångar. Under säsongen hade problem uppstått med tränare Houlliér. Robbie fick ofta se sig bänkad till förmån för firma Michael Owen – Emile Heskey och hade svårt att ta det. Problemen fortsatte under hela säsongen och trots att Fowler i en match mot Leicester gjorde sin första Hat-Trick på tre år fick han starta den efterföljande matchen på bänken.

Leeds

Situationen blev till slut ohållbar och en försäljning var enda tänkbara möjlighet. I november 2001 pungade Leeds United ut med 11 miljoner pund för ”God”. Under den resterande delen av säsongen fick Fowler möjlighet att visa sina kvaliteter igen. Med tolv mål hjälpte han Leeds att nå en kvalplats till UEFA-Cupen.

En höftskada höll Fowler borta under hela höstsäsongen 2002/2003. Det var när han låg skadad som klubbens stora finanskris uppdagades. Spelare såldes på löpande band för att betala av skulderna. Fowler trivdes dock bra i Leeds och hade inga planer på att lämna. Med femton mål på 31 framträdanden var han dessutom uppskattad av både fans och medspelare. När klubbens finansbubbla sprack fanns det dock inga andra alternativ. Manchester City ville ha Robbies signatur och han besökte också klubben för en medicinsk undersökning. Han beslutade sig för att stanna kvar i Leeds men kom snabbt på andra tankar när han på vägen till Leeds träningsanläggning mötte en av klubbens direktörer.

– Jag mötte en av direktörerna med bilen på väg in till anläggningen. Vi drog ner rutorna och snackade lite och jag förklarade att jag bestämt mig för att stanna. Han svarade att jag skulle ta pengarna och springa vidare så fort jag kunde. Den här klubben kommer gå under, säger Fowler i Premier League Legends.

Fowlers alla mål i Leeds

Manchester City

Den 16 januari 2003 blev Fowler klar för Manchester City. Med två mål under vårsäsongen var han allt annat än nöjd med sin start i klubben.

Fowlers skadeproblem fortsatte under säsongen 2003/2004 och han hade svårt att fullfölja 90 minuter under matcherna. En återförening med Steve McManaman höjde hoppet för både Fowler och fansen, men de båda Liverpoollegendarerna lyckades inte återskapa den magi man fått fram på Merseyside några år tidigare. En sexskandal som News of the World uppdagade samma år höjde inte fansens förtroende för de båda spelarna.

Robbie lyckades trots detta vinna skytteligan i klubben och utsågs till en av Citys tre bästa spelare under säsongen.

Fowler City

Återkomsten

När Liverpool vann Champions League 2005 stod Fowler på läktaren i Istanbul. Han har under hela sin karriär varit tydlig med att det är Liverpool som är hans lag, trots att han som ung var blå. När han så fick chansen, den 27 januari 2006, att återvända till Merseyside tvekade han inte för en sekund.

Om Fowler var lycklig så var supportrarna på Anfields läktare i fullständig extas. Fowler mottogs med banderoller likt ´GOD – number eleven, welcome back to heaven´ när Liverpool tog emot Birmingham för den stora återkomsten. När Robbie byttes in i den andra halvleken möttes han med stående ovationer.

Det skulle ta tre bortdömda mål innan han äntligen fick skriva in sig som målskytt för Liverpool igen, i matchen mot Fulham den 15 mars 2006. Samma klubb som han tretton år tidigare gjorde sitt första mål för klubben mot.

Skadeproblemen höll Robbie Fowler utanför banan en stor del av tiden. När han var frisk nog för att spela gjorde han det han var känd för. Mål. Till slut blev dock skadorna för mycket och efter mötet med Charlton den 13 maj 2007 deklarerades att Fowler gjort sin sista match i Liverpools tröja. 183 gjorda mål på 369 matcher blev facit för den unga måltjuven från Toxteth.

Återkomsten

Past Premier League

Efter karriären i Englands högsta liga avslutade Fowler med att flytta runt mellan olika klubbar och länder. Två säsonger i näst högsta ligan med Cardiff, ett Pay-as-you-play-kontrakt med Blackburn, två säsonger i Australien med North Quuensland Fury och Perth Glory innan spelarkarriären avslutades i Thailand och Muangthong United.

Sedan oktober 2013 jobbar Robbie Fowler som coach för akademilagen på Liverpools träningsanläggnig, Melwood.

Så sent som den 18 juli offentliggjorde klubben att Fowler blivit utsedd till ny ambassadör för Liverpool FC vilket innebär att han ska gå på matcher, arbeta med reklampartners, stödja olika projekt som klubben är engagerade i och dessutom fungera som en mentor på akademin.

– Liverpool har spelat en stor roll i mitt liv i 30 år nu. Det har varit en ära att representera denna fantastiska klubb och det kommer bli ett privilegium att få vara ambassadör, sa Fowler till liverpoolfc.com efter utnämningen.

– Jag ser fram emot att stödja denna fantastiska klubben och jag kommer göra mitt allra bästa för att klubben ska nå framgång, både på och utanför planen.”

Cirkeln har äntligen slutits runt Fowler. En profet är där han hör hemma.

Gerrard testamonial

Källor: liverpoolfc.com, Liverpoolfc.nu, Wikipedia, lfchistory.net, Premier League legends

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0