Okategoriserade

“Mignolets återuppståndelse sticker ut”

ANNONS

Det är alltid något helande över att göra en summering av säsongen som gått. Att få göra upp med det vackra och det fula, det upplyftande och det nedslående. Framför allt efter den säsong Liverpool snart avverkat, som tyvärr varit mestadels ful och nedslående.

Så, without further Freddy Adu, här följer utvärderingar av målvakternas och försvararnas insatser 2014/15. 1-10 är betygen som gäller.

MÅLVAKTER

Simon Mignolet: 7,5
Belgarens säsong har varit tudelad, lite som Batman-skurken Two-Face, fast istället för en god halva och en ond halva har Mignolet haft en bedrövlig och en enastående halva. Innan petningen mot United på Old Trafford fanns det i princip inga egenskaper kvar hos Mignolet som man kunde berömma, förutom reflexerna. Ingen pondus, ingen kontroll av straffområdet, ingen kommunikation med försvaret och vare sig längd eller riktning på passningar/utsparkar. Mignolet var en katastrof, lagets största säkerhetsrisk tillsammans med Lovren och det verkade inte finnas någon ände på eländet. Mignolet blev inte bättre av att få fortsatt förtroende så Rodgers hade till slut inget val; han var tvungen att peta honom på obestämd tid

I det här läget tog Rodgers sitt bästa individbeslut under säsongen, för den Mignolet som återvände några matcher senare borta mot Burnley var som förbytt; pondus i luften som aldrig tidigare skådats, verbal och intensiv i kommunikationen med försvaret, bra längd och hyfsad riktning på passningarna och, om möjligt, ännu mer kattlika reflexer på linjen.

Det här spelet fortsatte Mignolet att leverera under i princip hela andra halvan av säsongen och jag skulle vilja påstå att ingen spelare räddat så många poäng åt laget som honom. På ett halvår har Mignolet sett till att målvaktspositionen gått från att vara en av lagets svagaste delar till att bli en av de starkaste. Den återuppståndelsen, inte minst mentalt, är oerhört imponerande av Mignolet vilket gör att betyget blir 7,5 istället för 6,5.
Säsongens näst bästa spelare.

Brad Jones: 3
Det blev ingen långvarig eller minnesvärd cameo för Jones när Mignolet petades. Personligen såg jag fram emot att se ett nytt ansikte i målet efter alla hemska insatser av belgaren. Jag tänkte att Jones åtminstone skulle kunna visa mer pondus och få lite bättre längd på sina passningar, även om jag samtidigt var medveten om hans brister. Men det blev tyvärr ytterligare en nivåsänkning med Jones i målet. Att chansslänga sig åt fel håll på skott i öppet spel som inte ändrar riktning är faktiskt skrattretande löjligt. Lämnar klubben i sommar.

FÖRSVARARE

Alberto Moreno: 5
Jag är verkligen inte övertygad av köpet från Sevilla. Han har ibland en offensiv som är frejdig och företagsam (2 mål) men beslutsfattandet lämnar oftast mycket i övrigt att önska. Delvis förståeligt då Moreno är ung och gör sin första säsong i en helt ny liga, men det verkar inte som han har någon naturlig förståelse hur en ytterback ska agera i den offensiva delen av planen. Måste lära sig att slå tidigare inlägg och verkligen drillas i hur han ska ta sig förbi sin bevakare.

Det går inte att slå den snart Moreno-patenterade snett-inåt-bakåt-passningen till en egen försvarare 30 meter in på offensiv planhalva nio gånger av tio. Med andra ord måste Moreno börja ta fler egna initiativ och inte vara så rädd för att misslyckas. Han fyller 23 i sommar och måste nu pushas till att börja ta för sig betydligt mer.

Defensiven är tyvärr ingen roligare läsning. Största orosmomentet är att Moreno uppträder väldigt oskolad i många enkla försvarsmoment. Han fyller alltså 23 i sommar men gör lika många juniormisstag som en 18-åring. Som jag ser det ligger han långt efter i ren och skär fotbollsutbildning, både taktiskt och spelmässigt. Händerna bakom ryggen är en aspekt, jag tycker det är ansvarsfullt av försvarare att tänka på den här biten, men Moreno gör det på tok för tidigt i spelsekvenser vilket gör att han tappar balans och blir enkel att sprinta förbi.

Positionsspelet är en annan aspekt som tyvärr inte håller måttet, delvis ännu mer blottat av det faktum att han tvingats spela i en väldigt obekväm pseudo-roll som wingback i 3-4-3-formationen. Moreno är betydligt mer bekväm som vänsterback i en rak fyrbackslinje.

Till sist är det tydligt att spanjoren inte klarar pressen i de stora matcherna, i alla fall inte ännu. Nervositeten verkar ta överhanden och han har gjort avgörande misstag mot City och Arsenal borta samt United hemma den här säsongen. I tillägg blir han ett väldigt enkelt mål för motståndarna att fokusera på i matcher av stor dignitet, på grund av sin uppenbara nervositet. Med mer erfarenhet går det här förhoppningsvis att bota.
Det finns nog en bra vänsterback i Moreno, men det känns som att det finns lite väl mycket att jobba på för en spelare som snart fyller 23 år.

José Enrique: 4
Har nästan spelat för få matcher för att på allvar kunna bedömas. Enrique har som vanligt varit stabbig framåt och ojämn bakåt. Skador har förstört stora delar av hans säsong, Rodgers verkar dock inte ha särskilt stort förtroende för spanjoren när han är hel ändå. Kan knappast kan ha någon framtid i Liverpool då han fyller 30 i januari och kontraktet går ut nästa sommar. Någon miljon bör det väl gå att få för honom i sommar?

Javier Manquillo: 4
I början gillade jag Manquillos aggressiva försvarsstil, han gick snabbt i närkamp med motståndare och vann oftast sina dueller. Defensiven stabil och kompromisslös alltså. Men efter ett tag blev det uppenbart att han hade väldigt svårt med den direkta stil som många lag i Premier League använder sig av. Fysiska yttrar kunde leka med honom alldeles för enkelt och Manquillo fann höga bollar på ytan bakom honom oerhört svårhanterliga.

Det var detta som fick Rodgers att byta ut honom borta mot West Ham efter 22 minuter och några matcher senare i halvtid borta mot Crystal Palace. Efter de matcherna har Manquillos chanser varit oerhört begränsade. Offensiven är tyvärr alldeles för trubbig, både passningar och inlägg håller för låg nivå. Det skulle vara väldigt förvånande om hans lån inte avslutas i förtid.

Glen Johnson: 3,5
Slutade bry sig i princip vid samma tillfälle som Rodgers tog över Liverpool. De senaste tre åren har varit en provocerande dynghög av letargiska insatser, där Glen vaknar till ungefär var 20:e match. För att han bara råkar bry sig den dagen helt enkelt.

En sådan dag var mot Stoke på Anfield och det sena segermålet ska Glen ha tack för. Men det väger ju naturligtvis inte upp för mestadels katastrofalt passningsspel, ett otal offensiva löpningar förklädda till söndagspromenader och närmast katatoniskt bollkladdande nära eget straffområde. Ska bli så skönt att bli av med denna groteskt överbetalda flane.

Dejan Lovren: 2
Så nära en katastrofusel säsong man bara kan komma. Kom till klubben haussad som en defensiv ledare av Brendan Rodgers, istället har han tillbringat större delen av sin debutsäsong som en hårresande misstagskavalkad. Synnerligen opassande för en trebackslinje, hans brister i positionsspelet har förbryllat alla från glamourbloggare till världsledare. Lovren har haft en sådan tung säsong att den enda vägen för honom är uppåt, det kanske kan fungera som någon sorts förtröstan inför 15/16. Men just nu ser jag inte var den uppryckningen skulle komma ifrån.

Kolo Touré: 5
There is no need to be upset.
Och lite så är det ju med Kolo Touré, man kan tycka att han famlar runt där bak som en blind höna ibland, men det går inte att vara arg eller besviken på honom. Inte särskilt länge i alla fall. Alltid 100 procent dedikerad och otursförföljd på offensiva fasta (tror han träffat virket fem eller sex gånger med stenhårda nickar, fortfarande inget mål för klubben). Alltid en drivande kraft i försvarslinjen, men samtidigt ofta en svag länk när tempot höjs.

Mamadou Sakho: 7
Visade sitt taktiska kunnande genom att smärtfritt anpassa sig till en trebackslinje på nolltid. Det var fransmannen som knöt ihop trion där bak till en framgångsrik enhet och gjorde Can, men framför allt Skrtel, till ännu bättre försvarare. När Sakho saknades började trebackslinjen krackelera, det är nog det bästa berömmet jag kan ge honom.

Ser ibland väldigt stressad ut med bollen vid fötterna men skenet bedrar – Sakho är en av truppens tryggaste med bollen och en klok passningsspelare. Dock sätter han sig själv i trångmål ibland och han tenderar att ha riktigt jobbiga dagar i en-mot-en-situationer och nickdueller. Behöver helt enkelt bli ännu jämnare och höja sin lägstanivå för att bli en riktigt stor back, men för mig råder det inget tvivel om att han ska vara den första mittbacken som väljs oavsett formation.

Martin Skrtel: 6,5
Var som allra bäst som central mittback i trebackslinjen när den också innehöll Can och Sakho. De tre kompletterade varandra väldigt bra, och konstellationen lyfte fram Skrtels styrkor på bästa sätt. Han kunde fokusera sig på att ligga tätt på motståndarens största hot, följa med och ta djup, men också stötbryta när det behövdes, med vetskapen att han hade två man som kunde städa upp bakom. Han kunde hålla saker och ting enkelt, rensa när det behövdes eller fördela bollen till de mer bolltrygga Sakho/Can.

Med bara en mittbackskollega är Skrtel betydligt svajigare och fastnar ofta mellan flera olika tankar i försvarsarbetet, men han är fortfarande det bästa alternativet att spela bredvid Sakho. Hans styrka i luften är svår att ersätta och erfarenheten behövs i den unga truppen. Återstår att se om Wisdom eller Illori kan utmana slovaken, det skulle verkligen behövas.

//

Spelarna från den här summeringen som väntas lämna är alltså: Enrique, Johnson, Manquillo och Jones. Kanske ger någon eller några miljoner i övergångssumma för Enrique, men framför allt blir klubben av med i runda slängar 200-225 000 pund i löneutgifter varje vecka. Frågan är dock om Liverpool kan bli av med hela Enriques lön på uppskattningsvis 65 000£/v, kanske måste klubben fortsätta att betala en del av den fram tills hans kontrakt skulle gått ut.

//

Andra delen av säsongssummeringen, med mittfältarna, kommer imorgon.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:00 Crawley Town - Crewe League Two
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Valencia - Girona La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
14:00 Vejle - Hvidovre Superligaen
14:00 Lyngby - Viborg Superligaen
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga damer
15:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga damer
16:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Nordsjälland - Midtjylland Superligaen
18:30 Salernitana - Verona Serie A
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
20:45 Bologna - Juventus Serie A
tisdag 21 maj
19:00 IFK Skovde - Tord Svenska Cupen
19:00 IFK Göteborg - Mjällby Allsvenskan
19:00 Århus - Köpenhamn Superligaen
onsdag 22 maj
18:45 Åstorp - Eskilsminne Svenska Cupen
19:00 Tidaholm GoIF - Jönköping Svenska Cupen
19:00 Öster - Landskrona Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
19:00 Östersund - Gefle Superettan
19:00 Sundsvall - Sandvikens IF Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
19:30 Enskede - FC Arlanda Svenska Cupen
21:00 Atalanta - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
torsdag 23 maj
19:00 Brage - Degerfors Superettan
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
19:00 Varbergs BoIS - Oddevold Superettan
19:00 Norrby - Trollhättan Ettan södra
fredag 24 maj
04:00 Angel City W - San Diego Wave Women USA NWSL Women
17:00 Lidköping - Malmö FF Elitettan
19:00 Elfsborg - Halmstad Allsvenskan
19:00 Malmö - Kalmar Allsvenskan
19:00 Vendsyssel - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Kolding - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Hobro - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Gamla Upsala - Uppsala Elitettan
19:00 Örebro Syrianska - Karlstad Ettan norra
19:00 Torn - Ariana Ettan södra
19:00 Tvååker - Ljungskile Ettan södra
lördag 25 maj
12:00 Sollentuna - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Onsala - Torslanda Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Rosengård Ettan södra
13:00 Sundsvall - Jitex Elitettan
13:00 Bollstanäs - Umeå Elitettan
13:00 AIK - Örebro SK Allsvenskan, damer
13:00 Umeå - Vasalund Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 Stockholm Internazionale - Täby Ettan norra
13:00 Häcken - Hammarby Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Köge Danska ligan, damer
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Randers - Vejle Superligaen
15:00 Viborg - Odense Superligaen
15:00 Hvidovre - Lyngby Superligaen
15:00 Norrköping - Linköping Allsvenskan, damer
15:30 Nordsjælland - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
16:00 Nordic United - Karlstad Ettan norra
16:00 Gais - Häcken Allsvenskan
16:00 Manchester C - Manchester U FA-cupen
16:00 Falkenberg - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Mallbacken - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Celtic - Glasgow Rangers Skotska cupen
17:30 Mjällby - Djurgården Allsvenskan
18:00 Barcelona - Lyon UEFA Champions League, damer
20:00 Kaiserslautern - Bayer Leverkusen Tyska cupen
21:00 Sevilla - Barcelona La Liga
21:00 Almeria - Cadiz La Liga
21:00 Osasuna - Villarreal La Liga
21:00 Getafe - Mallorca La Liga
21:00 Real Madrid - Real Betis La Liga
21:00 Rayo Vallecano - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Celta Vigo - Valencia La Liga
21:00 Girona - Granada La Liga
21:00 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
21:00 Las Palmas - Alaves La Liga
söndag 26 maj
13:00 Skövde AIK - Öster Superettan
14:00 Hammarby - Sirius Allsvenskan
14:00 Köge - Naestved Danmark Division 1
14:00 Helsingör - B 93 Danmark Division 1
15:00 Empoli - Roma Serie A
15:00 Verona - Inter Serie A
15:00 Vittsjö - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Rosengård - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Oddevold - Östersund Superettan
15:00 Gefle - Örebro Superettan
15:00 Milan - Salernitana Serie A
15:00 Sandvikens IF - Örgryte Superettan
15:00 Cagliari - Fiorentina Serie A
15:00 Lazio - Sassuolo Serie A
15:00 Genoa - Bologna Serie A
15:00 Juventus - Monza Serie A
15:00 Atalanta - Torino Serie A
15:00 Napoli - Lecce Serie A
15:00 Frosinone - Udinese Serie A
16:00 Hammarby TFF - Piteå Ettan norra
16:00 Helsingborg - Landskrona Superettan
16:00 Örebro SK - Sunnanå Elitettan
16:00 Stocksund - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Karlberg - Assyriska FF Ettan norra
16:00 Leeds - Southampton Championship
16:30 Västerås SK - Brommapojkarna Allsvenskan
17:00 Bröndby - Århus Superligaen
17:00 Midtjylland - Silkeborg Superligaen
17:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
måndag 27 maj
19:00 Trelleborg - Sundsvall Superettan
19:00 Utsikten - Brage Superettan
19:00 Norrköping - Värnamo Allsvenskan
19:10 AIK - IFK Göteborg Allsvenskan
20:30 Fortuna Düsseldorf - Bochum Bundesliga - kval
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 10 8 1 1 19 25
2 Djurgårdens IF 10 7 1 2 14 22
3 Gais 10 6 0 4 0 18
4 Mjällby AIF 10 5 2 3 7 17
5 BK Häcken 10 5 2 3 3 17
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 10 5 0 5 0 15
7 Halmstads BK 10 5 0 5 -4 15
8 AIK 10 4 2 4 -4 14
9 IF Elfsborg 10 4 1 5 1 13
10 IF Brommapojkarna 10 3 4 3 -2 13
11 IK Sirius 10 3 3 4 -2 12
12 IFK Göteborg 10 3 2 5 -4 11
13 IFK Värnamo 10 3 2 5 -7 11
14 IFK Norrköping 10 3 2 5 -9 11
15 Kalmar FF 10 3 1 6 -2 10
16 Västerås SK FK 10 1 1 8 -10 4