''Invalidiserad är ett hemskt ord, men jag blev ju det när det kommer till fotbollen''

FOTBOLLDIREKT –  ALLSVENSKANS HISTORIA – DEL 1.

Malmö FF vann allsvenskan fem år i rad under Roy Hodgsons ledning. En spelare som var oerhört viktig under den här perioden var Håkan Lindman. Anfallaren stod i skuggan av namn som Mats Magnusson, Lasse Larsson, Stefan Schwarz, Jonas Thern och Martin Dahlin – men var kritisk för MFF:s guld 1988 och var mannen som sänkte storklubben Inter i Europacupen 1989. Tyvärr blev karriären alldeles för kort och än i dag har 56-åringen svåra knäproblem.

– Det gick inte att köra vidare som det var, det gjorde för ont. Invalidiserad är ett hemskt ord. Men jag blev ju det när det kommer till fotbollen. säger han till FotbollDirekt.se.

Namn: Håkan Lindman
Ålder: 56
Bor: Göteborg
Position: Anfallare
Klubbar: Gais, Karlstads BK, Malmö FF, Anderlecht, Malmö FF (1979-1990)
Meriter: Fyra allsvenska seriesegrar med Malmö FF (1986-1989), två slutspelssegrar (SM-guld) 1986, 1988. Cupguld 1986, 1989.
– Gjorde totalt 204 matcher och 65 mål i MFF-tröjan. 86 matcher och 33 mål i allsvenskan.
Gör idag: Jobbar på bemanningsbolaget Adelej med bland andra Pontus Kåmark. Seniortränare i division 6-klubben Fässbergs IF.

(Denna intervju med Håkan Lindman är tidigare publicerad på FD)

Håkan Lindman är sedan många år tillbaka där det en gång började. I Göteborg. Men det var inte i den grönsvarta Gais-tröjan som den hårt arbetande anfallaren gjorde sig ett stort namn. Det var i Malmö FF.

Efter att Bob Houghton satt en oerhört lyckosam engelsk prägel på Malmö FF(1974-1980) – med bland annat en finalförlust i Europacupen mot Nottingham 1979 – så körde MFF fast under Keith Blunt och Tord Grips ledning. Roy Hodgson kom till Malmö FF inför säsongen 1985 och såg till att göra “Di Blåe” lika dominanta, om inte mer, som klubben är i dag.

Malmö FF vann allsvenskan fem år i rad (1985-1989) under Hodgsons ledning samt två mästerskap (1986 och 1988) – då allsvenskan avgjordes i ett slutspel på den tiden. 1989 gick man inte hela vägen i slutspelet, men stod för en sensationell skräll mot dåtidens världslag Inter i Europacupen.

LÄS MER: PREMIÄR PÅ FD – SATSAR PÅ LEGENDARLÄSNING

En spelare som var oerhört viktig för MFF – men som kanske inte drog åt sig de allra största rubrikerna och heller inte hade någon lång utlandskarriär – var anfallaren Håkan Lindman.

Efter ett par år som stöttespelare för Gais valde Lindman att lämna klubben, då han känt att andra spelare fått bättre förutsättningar.

– Jag ville flytta på mig, eftersom Gais värvade spelare som jag tyckte var sämre än jag. De fick helt andra villkor och när sedan Gais inte ens kunde fixa en lägenhet till mig, så fick det vara, säger Lindman i boken 100 MFF-ARE, som citerats av SvenskaFans.com reportage om Lindman 2014.

Sagt och gjort. Lindman lämnade Göteborg och stack till Karlstad för att kvala till divison 2 och när klubben sedan tog steget upp till tvåan fick Lindman ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Tord Grip hade haft Lindman i pojklandslaget och även Roy Hodgson gillade det han såg. Lindman kom till en allsvensk storklubb och fick spela med stjärnor som Ingemar Erlandsson, Hasse Borg, Janne Möller – och på topp konkurrerade han med Björn Nilsson, Lasse Larsson och Benficalegendaren Mats Magnusson.

– Det var ju helt fantastiskt att komma till MFF som vunnit allsvenskan (grundserien) 1985 och som hade Roy Hodgson som tränare. Nästan alla spelade i något landslag och jag minns att jag kände mig lite som kusinen från landet. Vi var inte många som inte var från Skåne. Det var väl jag, Jonas Thern, Hasse Borg och kanske någon till, säger han till FotbollDirekt.se.

Under Lindmans första säsong (1986) vann MFF serien, slutspelet och svenska cupen. Men konkurrensen var mördande svår och han fick mest husera i reservlagssammanhang.

– “Masse” (Mats Magnusson), Lasse och Nilsson höll alla till i a-landslaget där och då. Det var inte lätt för mig att slå mig in.

Mats Magnusson dribblar med AIK:s Sven Dahlkvist.Mats Magnusson dribblar med AIK:s Sven Dahlkvist.

Lindman hade fått göra några minuter innan hemmamatchen mot Norrköping den 29 maj. Den match där MFF-fansen för första gången fick se vad Lindman gick för på allvar.

– Det var ju rätt fräckt. Min första match från start och jag lyckades göra alla tre mål. Då kom jag rätt på det kan man säga och kände alltid fansens stöd därefter. Det roliga var att matchen efteråt, då fick jag sitta på bänken (skratt). Men det var så det var, konkurrensen var helt otrolig i MFF på den tiden.

– Till skillnad mot i dag så spelade de flesta a-landslagsmän hemma i Sverige på den tiden. Ändå är det mer folk på läktarna numera, vilket ju är en fantastisk utveckling av intresset för sporten. Visst, det var en del folk när vi mötte IFK Göteborg. Men många matcher hade vi kanske 4 000 åskådare på läktarna. Då var det många gånger 8-10 landslagsmän på planen.

MFF spelade hem såväl allsvenskan som slutspelet. I finalen besegrades AIK med 5-3 sammanlagt. Men Lindman spelade inte en minut i slutspelet. Totalt blev det elva allsvenska matcher och fyra mål under sin första säsong. Men det skulle lossna året efter när Magnusson gick till Benfica.

– Jag spelade på mitten och så det Masse och Lasse (Larsson) på topp. Sedan gick Magnusson till Benfica där på sommaren.

Äntligen fick Lindman chansen på riktigt i sin bästa position. Tillsammans med skyttekungen Lasse Larsson (19 mål) bildade han ett fruktat anfallspar som var med om att föra MFF till ännu en allsvensk serieseger och en SM-final. Larsson gick dock sönder i semin mot Öster och MFF föll i finalen mot Blåvitt – på färre gjorda mål på bortaplan. Lindman gjorde 1-0 till MFF som ökade på till 2-0. Klubben var svenska mästare fram till den 83:e minuten när Blåvitts Tord Holmgren reducerade till 2-1.

– Den var inte vass den förlusten. Nej, usch.

Håkan Lindman jublar mot Brage.Håkan Lindman jublar mot Brage.

Vid det här laget var Lindman ändå en respekterad spelare i MFF som gjorde mål både i viktiga matcher i Sverige och i Europacupspelet. Många av han gamla lagkamrater och tränare beskrev Lidman som en spelare som gjorde andra bättre. Något han själv håller med om.

– Jag förstod spelet väldigt tidigt. Jag var stark och bra på huvudet och jag jobbade hårt för laget. För min del var det lika roligt att spela fram som att göra mål. Nej, någon diva var jag inte. Sedan lärde jag mig att bli “skåning” i min mentalitet på planen. För där behövde man vara tuff.

Den fina höstsäsongen gav Lindman en biljett till proffslivet och belgiska storklubben Anderlecht. MFF kom överens med Anderlecht om ett lån på fem månader.

– Ett snäpp uppåt såklart. Det var en storklubb i Europa på den tiden. Jag har för mig att jag kostade för mycket pengar så det fick bli ett lån i stället för en permanent övergång. Jo, så var det. Eftersom jag inte var (och aldrig blev) någon tongivande a-landslagsman tyckte de att MFF krävde för stora summor.

Lindman fick en fin start och gjorde mål redan i sin andra match. Men efter en tid fick tränaren George Leekens sparken och Lindman förpassades till bänken. Inför säsongen 1988 var Lindman tillbaka i Malmö.

– Det var synd, för jag hade gärna fortsatt i Belgien. Samtidigt grät jag inte över att komma tillbaka till MFF heller.

Anderlecht: Håkan Lindman skriver autograf till en supporter.Anderlecht: Håkan Lindman skriver autograf till en supporter.

Lasse Larsson var långtidsskadad och MFF beslutade sig för att ge en 20-årig Martin Dahlin chansen bredvid Lindman. Hur det gick? Martin Dahlin vann skytteligan (17 mål), Lindman var som bäst när det gällde – med tre slutspelsmål på fyra matcher – och MFF vann guldet efter en totalkross av Djurgården på Malmö Stadion med 7-3 (!).

– Det var ett generationsskifte där efter 86/87 när nya spelare som Dahlin, Schwarz kom in. Stommen i VM 94-laget. Det var unga spelare som verkligen ville något. Jag minns att jag var lite sliten efter att ha spelat hela vintern i Belgien och hela sommaren i Sverige. Vi började med att spela 0-0 borta mot Djurgården, där jag tyckte att vi hade lite tur som klarade krysset. 7-3 var grymma siffror i en final. Det var verkligen proppen ur. Jag tror jag gjorde mål efter 40 sekunder och tänkte, vad var det som just hände?

Året därpå blev Malmö FF Sveriges första proffsklubb. Innan dess hade spelarna jobbat på förmiddagen för att sedan gå till träningarna på eftermiddagen. Lindman tror att han tjänade någonstans mellan 200-300 000 kronor per år. Summor som flertalet allsvenska stjärnor i dag kan plocka ut varje månad. Men det var ett stort kliv för spelarna då. Samma spelare som skulle bli världskända efter Europacupmatchen mot Inter. MFF fick tuffast möjliga lottning i den första omgången, som inleddes hemma på Malmö Stadion. 20 033 åskådare var på plats och fick se Joakim Nilssons frispark knoppas in av Håkan Lindman.

– Inter var Europas kanske bästa lag och att få göra mål på Walter Zenga var nog det fräckaste jag gjort i min karriär.

I returen var San Siro fyllt med 55 000 åskådare när Leif Engqvist skallade in 1-1 som blev slutresultatet. MFF hade slagit ut självaste Inter.

– SM-guldet 1988 var givetvis häftigt också. Men jag undrar om inte det är mitt bästa minne, målet mot Inter. När vi slog dem var det som att vi tappade respekten inför bortamatchen. Det är nog lite som Östersund i dag. När man fått prova sina vingar mot större klubbar och gör bra ifrån sig, då kan spärrarna släppa och skillnaden behöver inte vara så stor som vi försöker få det till.

Matchhjälten Håkan Lindman efter sitt mål mot Inter 1989.Matchhjälten Håkan Lindman efter sitt mål mot Inter 1989.

Hur viktig var Roy Hodgson under den här tiden?

– Otroligt betydelsefull. Han lyckades entusiasmera oss och utbilda oss både som spelare och människor. Jag såg att han tog över Crystal Palace precis. Om han behöver en konbärare får han gärna höra av sig (skratt).

1989 blev slutet på Hodgson-eran då han valde att gå vidare i karriären. Bob Houghton kom tillbaka till MFF efter tio år, men laget hade dränerats på spelare. Roger Ljung och Jonas Thern hade blivit utlandsproffs och på sommaren försvann även Stefan Schwarz och Joakim Nilsson. MFF slutade på en sjätteplats och årets sista match skulle bli Lindmans sista i MFF-tröjan. Knäna gav upp och vid blott 30 års ålder hade han gjort sitt som fotbollsspelare.

– Ledbrosket i ena knät gick sönder och en månad senare gick det sönder i mitt andra knä. Förslitningsskador kallas det väl. Nu har jag knäproteser inlagda.

Var det bittert att inte kunna ta sig tillbaka?

– Det är klart att min karriär blev alldeles för kort. Det var jättetråkigt. Samtidigt får man vara realist. Det gick inte att köra vidare som det var, det gjorde för ont. Invalidiserad är ett hemskt ord. Men jag blev ju det när det kommer till fotbollen. Självklart hade jag velat avsluta karriären på egna villkor.

Hur är det ställt med knäna i dag?

– Det är väl inte helt hundra. Jag har ingen smärta på dagarna på det sättet. Men jag kan inte gå ned på huk och har svårt att ta mig upp när jag suttit länge. Men det är inga större problem, det finns många som har det värre.

Om du hade vetat om vilka problem du skulle få efter karriären, hade du ändå valt att göra om allt igen?

– Jag har funderat på det och är osäker. Jag är tveksam om jag hade gjort det om jag vetat om vilka men jag skulle få. Samtidigt har jag träffat många fantastiska människor och fått resa till otroliga platser. Men det är klart att man hellre hade velat vara helt frisk när man lägger av sin karriär om man får välja.

Avancemang mot Inter i Europacupen och inte minst två SM-guld och fyra raka allsvenska seriesegrar. Hur var det att spela i MFF under den här tiden? 

– MFF ligger mig otroligt varmt om hjärtat och jag följer klubben än i dag. Vi var stora då men klubben är ännu större i dag. Det är med stolthet jag säger att jag spelat i Himmelsblått. Jag kanske inte går runt och skryter om det på stan, men om någon frågar så (skratt).

– Nej, men jag är jäkligt stolt över att ha spelat i MFF och varit med om framgången på 80-talet. Skåningarna tog jag till mitt hjärta och jag vet att många gjorde samma sak för mig.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 24 januari
17:00 Guinea - Gambia Afrikanska mästerskapen
20:00 Kamerun - Komorerna Afrikanska mästerskapen
20:45 Blackburn - Middlesbrough Championship
tisdag 25 januari
17:00 Senegal - Kap Verde Afrikanska mästerskapen
20:00 Marocko - Malawi Afrikanska mästerskapen
20:45 Queens PR - Swansea Championship
onsdag 26 januari
17:00 Elfenbenskusten - Egypten Afrikanska mästerskapen
19:00 Angers - St Etienne Ligue 1
20:00 Chelsea - West Ham Women’s Super League
20:00 Mali - Ekvatorialguinea Afrikanska mästerskapen
20:45 Hearts - Celtic Skottland Premiership
torsdag 27 januari
10:10 Australien - Vietnam Asien, VM-kval, Steg 3
11:00 Japan - Kina Asien, VM-kval, Steg 3
13:00 Libanon - Sydkorea Asien, VM-kval, Steg 3
15:30 Iran - Iraq Asien, VM-kval, Steg 3
16:00 Förenade Arabemiraten - Syrien Asien, VM-kval, Steg 3
17:00 AIK - Sollentuna United FF Träningsmatch
18:00 Häcken - Fredrikstad Träningsmatch
18:15 Saudiarabien - Oman Asien, VM-kval, Steg 3
20:30 Arsenal - Brighton Women’s Super League
22:00 Ecuador - Brasilien Sydamerika, VM-kval
fredag 28 januari
01:00 USA - El Salvador Nord- o Centralamerika, VM-kval, Steg 3
01:15 Chile - Argentina Sydamerika, VM-kval
15:30 Malmö - Jammerbugt FC Träningsmatch
20:45 Huddersfield - Stoke Championship
22:00 Colombia - Peru Sydamerika, VM-kval
lördag 29 januari
13:00 Djurgården - Metta Träningsmatch
13:30 Ross County - Rangers Skottland Premiership
14:00 Sirius - Hammarby Träningsmatch
16:00 Fulham - Blackpool Championship
17:00 Gambia - Kamerun Afrikanska mästerskapen
18:30 Peterborough - Sheffield U Championship
20:00 Burkina Faso - Tunisien Afrikanska mästerskapen
söndag 30 januari
13:00 Norrköping - Sarpsborg Träningsmatch
14:30 Derby County - Birmingham Championship
17:00 Cardiff - Nottingham Forest Championship
21:00 Lens - Monaco Franska Cupen
21:30 Porto - Maritimo Portugisiska ligan
måndag 31 januari
20:45 Portsmouth - Charlton League One
21:15 Paris SG - Nice Franska Cupen
tisdag 01 februari
20:45 Hibernian - Hearts Skottland Premiership
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 17 8 5 28 59
2 AIK 30 18 5 7 20 59
3 Djurgårdens IF 30 17 6 7 16 57
4 IF Elfsborg 30 17 4 9 16 55
5 Hammarby IF 30 15 8 7 13 53
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 8 9 2 47
7 IFK Norrköping 30 13 5 12 4 44
8 IFK Göteborg 30 11 8 11 3 41
9 Mjällby AIF 30 9 11 10 7 38
10 Varbergs BoIS 30 9 10 11 -3 37
11 IK Sirius 30 10 7 13 -14 37
12 BK Häcken 30 9 9 12 0 36
13 Degerfors IF 30 10 4 16 -17 34
14 Halmstads BK 30 6 14 10 -5 32
15 Örebro SK 30 4 6 20 -35 18
16 Östersunds FK 30 3 5 22 -35 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten