Nyheter

Helsingborg chockade AIK – vann stort på Friends

AIK:s genrep mot Helsingborg blev en mardröm för de svartgula då superettanlaget från Skåne vann med 3-1 på Friends Arena. HIF ledde med hela 3-0 efter 67 minuter.

AIK hade flera spelare borta på landslagsuppdrag: Tarik Elyounoussi, Ahmed Yasin och Oscar Linnér. Och i Linnérs frånvaro så fick nu nyförvärvet Budimir Janosevic chansen i mål för AIK.

I Rikard Norlings startelva fanns först Nabil Bahoui med, men en lättare känning gjorde att stjärnan i sista stund ströks från elvan. I stället in med unge talangen Bilal Hussein.

I samma elva mycket roligt att se Daniel Sundgren äntligen vara tillbaka efter den tuffa perioden.

Alexander Milosevic har varit sjuk i veckan och inledde därmed på bänken.

Pigg inledning på matchen, inte minst från gästerna som har en del supportrar på plats. En lurig frispark från talangen Max Svensson, i somras med och spelade U19-EM i Georgien, tvingade Budimir Janosevic att boxa till hörna, detta efter dryga tio minuter.

I den 16:e minuten spelade AIK snyggt och Kristoffer Olsson sköt, men det tunga högerskottet tätt över.

I den 23:e minuten var det nära igen för AIK när Rasmus Lindkvist spelade ner till en djupledslöpande Kristoffer Olsson som i sin tur passade snett inåt bakåt till Stefan Silva. Anfallaren fick kalasläge, men bollen lite för långt ifrån och i stället petade Silva bollen vidare till Bilal Hussein som tog emot bollen innan han sköt, men det var en riktig ärtbössa till avslut från den unga mittfältaren. Fint anfall av AIK!

Landslagets kapten Andreas Granqvist på plats på Friends Arena för att följa HIF, laget som han ansluter till efter VM. Mittbacken spelade i går 90 minuter i förlustmatchen mot Chile (1-2).

1-0 Helsingborg i den 31:a minuten. Mamudu Moro fintade bort Daniel Sundgren inne i straffområdet och sköt ett skott rakt upp i nättaket via ribban. Mycket vackert.

Olyckligt för AIK var att Moro i skottögonblicket även råkade sparka Rasmus Lindkvist som fick mycket ont. Båren kallades in, men Lindkvist klarade av att halta av banan med hjälp av AIK:s personal. Lindkvist kunde inte spela vidare och in i stället med Daniel Björkman från BK Forward som just nu tränar med Gnaget. Lindkvist med lindat knä. Jobbigt för både AIK och Lindkvist så klart, vänstervingen som så sent som i januari var iväg med landslaget i Abu Dhabi.

Sundgren upp som vänstervinge och Björkman in i försvaret.

Straff för AIK när Kristoffer Olsson knuffades omkull av Fredrik Liverstam i 45:e minuten. Straffen togs om hand av Nicolas Stefanelli, men argentinaren sköt utanför. Svagt och jobbigt för AIK att straffskyttet inte sitter. I cupsemin mot Djurgården lyckades Tarik Elyounoussi inte överlista Andreas Isaksson från elva meter.

När halvtidsvisslan ljöd buades AIK ut av hemmapubliken.

1 412 åskådare på plats på Friends Arena i dag.

Fantastisk räddning av Pär Hansson när Stefanelli från nära håll efter hörna sköt ett bra skott, men Hansson som var på väg åt fel håll fick upp en hand och var tillräckligt stark för att orka hålla emot skottet. Hansson kan ännu! Detta i den 53:e minuten. Nära att Stefanelli fick revanschera sig efter straffmissen.

2-0 Helsingborg! Efter en hörna från vänster damp bollen ner framför fötterna på Charlie Weberg som på volley sköt ett lurigt skott som smet in vid bortre stolpen. Janosevic reagerade sent och hade mycket folk framför sig. Målet efter timmen spelad.

Efter 2-0-baljan tre byten i AIK. Ut med Haukur Hauksson, Daniel Sundgren och Stefan Silva. In med Alexander Milosevic, Niklas Persson och Henok Goitom.

Bytena hjälpte föga för i den 67:e minuten kom även 3-0. Bjarnason svarade för en stark prestation när han felvänd och ensam mot AIK-försvaret ändå kom till skott. Janosevic räddade, men inte bättre än att Mikael Dahlberg kunde raka in returen. Vilket mardrömsgenrep för AIK!

Därefter tre byten i HIF. Ut med Liverstam, Moro och Bjarnason, in med Landgren, Seger och Almeida. Samtidigt Denni Avdic in för AIK som ersatte Kristoffer Olsson.

AIK replikerade sedan snabbt med en reducering. Goitom spelade fram till Avdic som från nära håll sköt rakt på Hansson, men Stefanelli dundrade in returen.

Byte i HIF i den 79:e minuten. Ut med Abubakari som verkar ha åkt på en muskelkänning. In i stället med Voelkerling Persson.

Kort därefter nytt HIF-byte. Ut med Max Svensson och in med Filip Sjöberg.

Jätteläge för AIK att reducera igen när Goitom i den 81:a minuten spelade fram Lundström som i sin tur passade snett inåt bakåt till Hussein, men talangen som mer eller mindre hade halva målet öppet sköt högt över. Svagt!

I slutskedet byttes Mikael Dahlberg ut. In i stället med Mårtensson. Även sent byte i AIK när Julian Larsson ersatte Nicolas Stefanelli.

Matchen slutade 3-1 till Helsingborg, ett mardrömsgenrep för AIK som nästa måndag tar emot Dalkurd i den allsvenska premiären hemma på Friends Arena. Helsingborg gästar Halmstad på Örjans Vall på lördag i superettanpremiären.

AIK:s startelva:

Budimir Janosevic – Daniel Sundgren, Per Karlsson, Haukur Haukson – Robert Lundström, Enoch Kofi Adu, Kristoffer Olsson, Bilal Hussein, Rasmus Lindkvist – Stefan Silva, Nicolas Stefanelli.

Bänken: Kenny Stamatopoulos (mv), Alexander Milosevic, Claus Rojo, Gustaf Lagerbielke, Julian Larsson, Leo Garroz, Daniel Björkman, Niklas Persson, Denni Avdic, Henok Goitom

Helsingborgs startelva:

30. Hansson 37. Thulin 3. Liverstam 21. Weberg 7. Randrup 14 Abubakari 10. Bojanic 8. Moro 16. Dahlberg 15. Svensson 99. Bjarnason

Avbytare: 1. Wejdrup 6. Landgren 34. Mårtensson 35. Seger 38. Voelkerling Persson 40. Almeida 41. Sjöberg