Okategoriserat

PÅ FD: ”Bosse, Wesström och Jansson imponerar som affärsmän”

ANNONS

KRÖNIKA MED MAGNUS ÖSTERBERG.
”Mitt i all VAR-såpa och brinnande VM så smyger den allsvenska återstarten allt närmare. Det rör på sig i klubbarna och mer lär det bli. Viktigast är att tiden går och att vi snart får se allsvensk fotboll igen”. 

Det är VM och uppehåll i allsvenskan men lagen är igång i träning igen och transferfönstret står inte bara på glänt längre, det är vidöppet. Spelare byter adress och tröja, pengar flyttas från konto till konto. Fansen hoppas och förtvivlas om vartannat utan att en enda poäng står på spel. Många följer självklart VM men det är nog många som med ena ögat kikar mot vad som händer i allsvenskan och nu börjar känna att den allsvenska fotbollen är i antågande igen.

Djurgården kallade till presskonferens och där presenterades som väntat mittbacken Erik Johansson, senast i FC Köpenhamn. Det är en väldigt bra värvning men det lär väl innebära att det försvinner en mittback också? Gissningsvis är det Jacob Une Larsson som sneglat utomlands som är troligast att lämna? Med Johansson är det nu fyra ”rena” mittbackar i truppen, alla av god allsvensk kvalitet, som slåss om två platser. Özcan har haft ”lyxproblem” redan innan Johansson och nu blir det ännu skarpare.

Erik Johansson är en mycket, mycket bra  spelare och i sina bästa stunder en av de bästa i sin position i serien, det råder det inga tvivel om. Johansson har tagit sina egna vägar och valde bort landslaget bra mycket tidigare än de allra flesta. Han är inte särskilt fotbollsintresserad, förutom att det är hans jobb och levebröd, men det är inte avgörande. Är Erik Johansson motiverad är han en lysande värvning och en mycket bra arvtagare som mittbacksgeneral fullt ut när Jonas Olsson lämnar klubben.

***

Bosse Andersson lyckades strålande med försäljningen av Felix Beijmo och har kapital att röra sig med. En ytterback eller två, en forward eller offensiv central mittfältare in borde stå på listan. Då kan Djurgården bli riktigt, riktigt bra under resten av säsongen.

***

På den södra sidan av Stockholm har Jesper Jansson som Bosse Andersson och Björn Wesström –  visat sin affärsmässiga spetskompetens. Att sälja Pa Dibba sticker lite i ögonen på vissa hammarbyare som anser Dibba vara avgörande. Visst, Pa Dibba har gjort en väldigt fin säsong så långt och ligger i toppen av skytteligan. Det brukar å andra sidan väldigt ofta leda till bud från utlandet. Dibba köptes för ca en miljon av GIF Sundsvall, har ett halvår kvar på kontraktet och har passerat 30-strecket. Att få miljoner (allt mellan 6miljoner – tolv miljoner) är ruskigt bra. Dibba har spetskompetens i sitt djupledsspel men med det Hammarby har visat under våren kommer att leda till att fler lag kommer att försvara lägre mot Hammarby framöver. Det ger spelare av Dibbas kaliber mindre påverkansgrad och därför är han ingen supernyckel i Hammarbys fortsatta säsong. I mina ögon är det bingo för Hammarby och bingo för spelaren. Pa Dibba själv går givetvis inte lottlös ur detta och att få chansen till ett äventyr och ett rejält ekonomiskt uppsving när man passerat 30-års åldern är ju som att vinna på lotto. Skillnaden mot en lottovinst är att han genom sin fina form har förtjänat detta. Cashen måste in.

***

Det kommer självklart att hända mer saker och till exempel IFK Göteborg måste återinvestera lite av Pontus Dahlberg-pengarna i nya spelare. Östersund lär tappa en, två kanske tre spelare ur sin startelva. Dessa kommer att inbringa pengar men måste omgående ersättas.

IFK Norrköping har sålt Erik Smith, en spelare som varit ”städgubbe” och gjort stor nytta i det fartfyllda Peking. Jag tror nog att det kommer en eller två affärer som ska spetsa till ett lag som i allra högsta grad smyger med i toppstriden.

***

AIK har gjort klart med Sebastian Larsson och det kommer mera, det är jag övertygad om. Med tanke på skadeläget skulle jag tro att en spelare som kan spela ”wing-back” och en mittback är högt på önskelistan. Beredskap finns säkert om Kristoffer Olsson säljs utomlands. AIK har pengar och har gjort en rejäl satsning, den slarvar man inte bort i sommar.

***

I botten finns det mindre pengar samtidigt som behovet är större. Brommapojkarna har värvat f.d djurgårdsspelaren Philip Hellquist, kanske ingen profilvärvning men en spelare med fina offensiva egenskaper, han kommer att förstärka BP. IK Sirius har plockat hemvändaren Robert Åhman-Persson. ”RÅP” kommer tillföra mycket till Uppsala-gänget och är dessutom användbar i flera positioner, det är något som den skadeförföljda truppen har behov av. I Dalkurd har det varit ganska stilla och om nu investeraren har vänt dem ryggen får vi nog inte några större bomber där men nye tränare Johan Sandahl får hoppas på lite nytt blod för att vända trenden.

***

Bland de övriga kan man nämna Örebro SK som håller andan angående Nahir Besara, vars kontrakt går ut efter säsongen. Malmö FF med ny tränare och en plånbok som svämmar över. Guillermo Molins sägs vara på väg tillbaka och han är givetvis en ruggig förstärkning till en redan stark trupp. Blir inte jätteförvånad om det sker mer än så, MFF vill ta rejäla kliv i tabellen och ska dessutom europa-kvala. BK Häcken har varit upp och ner och har en ganska fin tradition av ”sommarvärvningar”. Smäller det till snart eller?

***

Det är bara att hålla ut nu, hålla tummarna för Sverige, ducka undan VAR och räkna ner dagarna. Snart får vi tillbaka vår allsvenska!

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 13 juli
15:00 Mjällby - Malmö Allsvenskan
17:30 Sirius - Gais Allsvenskan
18:15 Queen of South - Aberdeen Skotska Ligacupen
söndag 14 juli
02:00 Kanada - Uruguay Copa America
14:00 Djurgården - Värnamo Allsvenskan
16:30 Kalmar - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Västerås SK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
21:00 Spanien - England EM
måndag 15 juli
02:00 Argentina - Colombia Copa America
18:00 Rosenborg - Manchester U Träningsmatch
19:00 Halmstad - AIK Allsvenskan
19:00 Hammarby - IFK Göteborg Allsvenskan
tisdag 16 juli
19:00 Skottland - Serbien Euro Women - Qualification - League B
19:00 Tyskland - Österrike EM-kval damer Grupp A
19:00 Sverige - England EM-kval damer Grupp A
19:00 Spanien - Belgien EM-kval damer Grupp A
20:45 Hibernian - Queen's Park Skotska Ligacupen
torsdag 18 juli
18:00 Paphos - Elfsborg UEFA Europa League
fredag 19 juli
19:00 B 93 - Kolding Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - FC Roskilde Danmark Division 1
19:00 Sirius - Malmö Allsvenskan
20:00 Nordsjälland - Ålborg Superligaen
lördag 20 juli
15:00 Gefle - Trelleborg Superettan
15:00 Oddevold - Helsingborg Superettan
15:00 Öster - Sundsvall Superettan
15:00 Värnamo - Häcken Allsvenskan
15:00 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
16:00 Esbjerg - Odense Danmark Division 1
17:00 Örebro - Örgryte Superettan
17:30 Brommapojkarna - Hammarby Allsvenskan
18:15 Dundee Utd - Ayr Skotska Ligacupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 15 11 2 2 28 35
2 Djurgårdens IF 14 10 1 3 16 31
3 Mjällby AIF 15 9 2 4 9 29
4 BK Häcken 15 7 2 6 1 23
5 IF Elfsborg 15 7 1 7 6 22
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 13 7 1 5 6 22
7 Gais 14 7 1 6 -3 22
8 IK Sirius 14 5 3 6 0 18
9 IF Brommapojkarna 14 4 6 4 -4 18
10 Halmstads BK 13 6 0 7 -6 18
11 IFK Värnamo 14 5 2 7 -3 17
12 AIK 13 5 2 6 -5 17
13 IFK Göteborg 13 4 2 7 -8 14
14 Kalmar FF 14 4 1 9 -11 13
15 Västerås SK FK 14 3 2 9 -6 11
16 IFK Norrköping 14 3 2 9 -20 11