PÅ FD: Bajens vd om fansens betydelse – ”En match med 25 000 finansierar Rodics säsong”

25 000 åskådare för Hammarby på måndag mot Örebro, och man har betalat större delen av en höstsäsong med Vladimir Rodic. Det säger Hammarbys vd Henrik Kindlund. En fortsatt publiksuccé för Bajen och överskottet kommer läggas på spelartruppen:
– Går vi över 21 000 åskådare på en match… alla biljettintäkter utöver de 21 000 återinvesterar vi direkt i spelartruppen, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

Hammarby återvände till allsvenskan 2015, och man slog då det allsvenska publikrekordet någonsin med ett hemmasnitt på 25 509. Sedan dess har publiksnittet varit något lägre men legat stabilt över 20 000 (22 137 i fjol och 22 885 säsongen 2016).

Hittills i år är snittet 23 700, med många matcher strax över 20 000 åskådare. Det är en gång hittills i år som man varit under 20 000 åskådare (hemma mot Dalkurd, 19 969).

En baspublik på 20 000 ger en ekonomisk trygghet för klubben med ett säkert inflöde som ger möjligheter att planera framåt, och bara en enskild match ger intäkter som går att översätta sportsligt. Hammarbys vd Henrik Kindlund exemplifierar kring vilka publiksiffror som krävs för att finansiera ett nyförvärv som sommarens stora namn in, Vladimir Rodic.

– En vanlig spelare har en rekryteringskostnad som ligger på runt två miljoner kronor. Det här varierar givetvis från spelare till spelare, men generellt, en snittkostnad på två miljoner kronor för att sajna ett nyförvärv, säger han till FotbollDirekt.se.

– Och om vi säger två miljoner, det motsvarar ungefär 10 000 biljetter. Så skillnaden mellan 20 000 och 25 000 åskådare på en match, det är en miljon kronor för oss.

Han fortsätter:

– Vi tog in Rodic nu efter en halv säsong. Skulle vi exempelvis bli 25 000 åskådare mot Örebro nu på måndag, då har det finansierat stora delar av honom för den här säsongen. I förhållande till om det skulle vara 20 000, det blir en stor skillnad bara där.

20 000 är nämligen det budgeterade publiksnittet i år. Även om det inte går en direktlina mellan biljettintäkter och investeringar i spelartruppen, så är matchintäkterna från publiken något som är avgörande för hur mycket man kan investera i truppen.

– Säg att vi som nu budgeterar för ett hemmasnitt på 20 000… de publikintäkter som går över budget, de lägger vi på sporten. För några år sedan då vi låg sämre till ekonomiskt, då stoppade vi de pengarna i kassan. I dag är det så att de biljettintäkter som överstiger budget återinvesteras.

– Man kan säga att de biljetter vi säljer utöver 21 000, de går rakt tillbaka till sporten. Då börjar vi gå plus, och de intäkterna investeras direkt i truppen. Och vi ligger jättebra till för att klara budgeten i år, så det är klart att det betyder jättemycket för oss ekonomiskt. Det är få andra klubbar som är på den nivån vi är på.

Hammarby har fortfarande en klart större andel av intäkterna som kommer från publiken än vad många toppkonkurrenter har:

– Vi sticker ut där. Även om vi har bra sponsorintäkter så har vi mycket högre biljettintäkter. Malmö FF till exempel har högre sponsorintäkter än biljettintäkter. Vi låg över 50 miljoner kronor i biljettintäkter förra säsongen och vi går mot 50 miljoner kronor i biljettintäkter i år.

Samtidigt så har Hammarby varit en bra bit efter många konkurrenter på andra fronter. Vad gäller spelarförsäljningar så har man lite att visa upp jämfört med till exempel AIK och Djurgården. Pa Dibba till kinesiska Shenzhen nu i sommar och Joseph Aidoo till belgiska Genk i fjol är två affärer där man når över tio miljoner i övergångssumma, annars är det skralt.

Henrik Kindlund säger att det är helt avgörande för fortsatt framgång att man kommer igång med den biten också.

– Vi klarar oss ungefär så här långt som vi har klarat oss nu på bara publiken. Men tittar du på Malmö och AIK så lägger de betydligt mycket mer pengar än oss på sina spelartrupper. Ska vi vara med i toppen över tid så måste vi sälja spelare, så är det bara.

– Nu har vi ett antal unga intressanta spelare i truppen. Vi tycker att vi har det, det handlar om att de ska få sitt definitiva genombrott nu. Så vi tror absolut att vi kommer kunna göra det snart. Jesper Jansson har en historia av att sälja dyrt, både i Helsingborg och i FCK. Så det har vi sagt, att 2019 och 2020 så ska vi vara i gång med det. Och det måste vi vara för att kunna vara med och konkurrera över tid.

Och om ni inte lyckas, vad talar för att ni fortsatt håller er i toppen? 

– Generellt kan man säga att Malmö ligger långt före alla andra ekonomiskt, både i det de redan har samlat in och i det de drar in. Sedan ligger AIK tvåa. Sedan efter de två så är det väldigt jämnt. Du har Häcken, Norrköping, Östersund, Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg, oss… det blir en lång rad av klubbar. Och står du och stampar ekonomiskt så handlar det mycket om hur bra får du till den specifika säsongen.

– Och det går alltid att få in en fullträff ett enskilt år. Men det kan vi se, att klubbar som har ungefär samma sportsliga budget som vi; Häcken, Göteborg och Elfsborg, de ligger inte så bra till i tabellen. Det kan man se överallt i alla ligor, att över tid så är ekonomin avgörande. Det är klart att biljettintäkterna för oss, det är en jäkligt bra bas. Där är vi unika. Men när vi väl börjar sälja spelare så kan vi ta det till nästa nivå.

Den utveckling som skett sportsligt i år är dock något som enligt Kindlund gör att Hammarby kan konkurrera om spelare från högre hyllor än tidigare.

– Det är klart att spelarna själva, om de tittar på Hammarby nu… det är inte bara publiken som lockar. Vi har en bra tränare, en bra trupp, en tydlig sportslig plan framåt och vi konkurrerar i toppen. Och det märker vi när det gäller potentiella hemvändare. Det är många fler fall av hemvändare där deras agenter hör av sig till oss nu, jämfört med hur det var för bara några år sedan. Då hade vi ett framtidsprojekt som folk tyckte var roligt och lockande. Men nu kan vi leverera ett projekt som direkt är sportsligt intressant och lockande för spelaren.

Även om man inte skulle locka mer publik så finns alltid möjligheten att att skruva på biljettpriserna för att få upp intäkterna.

Lockar det att göra det?

– Nej, vår upplevelse är att det inte går att jobba så. På lösbiljetterna, där var det länge sedan vi höjde. Där vi ligger lite lägre än flera av konkurrenterna, och vi ligger framför allt lägre när det gäller säsongskort. Vi ligger långt efter MFF och AIK till exempel. Vi skruvar upp det lite grann år för år, men inte alls för mycket. Det är inga dramatiska höjningar. Höjer vi för mycket så tappar vi publik.

– Och Hammarby är Hammarby, vi vill att alla ska kunna gå på matcherna. Sedan kanske inte alla kommer att ha råd med sittplats mitt på långsidan, men till sektioner som exempelvis familjeläktaren och i klacken, där aktar vi för att göra några höjningar. Vi vill att alla som vill ska kunna se Hammarby.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 01 december
16:00 Kroatien - Belgien VM
16:00 Kanada - Marocko VM
20:00 Japan - Spanien VM
20:00 Costa Rica - Tyskland VM
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten