Nyheter

PÅ FD: Svarta rubriker kring Blåvitt – Elfsborg flyger under radarn

ANNONS

Fem omgångar återstår av allsvenskan, och bara två mål skiljer Elfsborg och IFK Göteborg i tabellen. Trots det råder lugn i Borås, medan det blåst full storm dryga sex mil västerut – mängder av svarta rubriker kring Blåvitt medan Elfsborg har det lugnt.
– Det finns alltid ett engagemang. Det blir fel av mig att recensera det för jag har inte den bilden av deras verksamhet som de inom IFK har. Det blir bara kvalificerat tyckande för mig, säger Elfsborgs ordförande Sune Lundqvist till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborg hade nästan allt mediefokus i fotbollssverige under några dagar i början på förra veckan. Uppgifter om att huvudtränaren Poya Asbaghi skulle få lämna slutade i att det istället blev sportchefen Mats Gren och assisterande tränaren Alf Westerberg som fick gå.

Det efter flera dagars spekulationer och även kritik från krönikörer på de största tidningarna, både mot Gren och mot Asbaghi. Blåvitt kallade till presskonferens på onsdagen, där man förkunnade att Mats Gren fått sparken.

Klubbdirektören Max Markusson medgav på presskonferensen att Gren får lämna på grund av att det stora medietrycket.

”Till slut spelar det ingen roll vad han gör, det utmålas ändå fel och det är negativt för klubben” sade Markusson bland annat.

IFK ligger på tolfte plats och en viktig match väntar mot Brommapojkarna efter uppehållet – fem poäng ner till BP som ligger på kvalplats.

Samtidigt har Elfsborg en av sina tyngsta säsonger på länge. Just nu på elfte plats, och bara målskillnad skiljer ner till Blåvitt på plats tolv.

Boråsklubben som varit en av de mest stabila toppklubbarna i allsvenskan i modern tid, med hela tolv topp fem-placeringar. Elfsborg har aldrig ens varit utanför topp 10 på 2000-talet, och hade elva raka topp fem-placeringar 2006-2016 med två SM-guld i den tidsperioden.

I år har det varit tyngre och det handlar i första hand om att säkra allsvenskt kontrakt. Med en starkare ekonomi än Blåvitt så har man precis som konkurrenten i väst tagit in nyförvärv i sommarfönstret, och några meriterade sådana som Frederik Holst och Chinedu Obasi.

Några segrar i september har stabiliserat situationen något, men fortfarande i en bottenstrid och ändå inte alls under samma tryck som IFK Göteborg.

Elfsborgs ordförande Sune Lundqvist vill inte kommentera och jämföra med Blåvitt:

– IFK Göteborg är en stor förening, en stor stad. Det är nog flera orsaker, men det är inte min uppgift att recensera dem. Vi har fokus på vår verksamhet. Vi jobbar för att göra ett bättre jobb varje dag. Det skapar på sikt ett lugn. Mitt jobb är inte att skapa oro, utan att skapa lugn, säger han till FotbollDirekt.se.

Jämförelsen är snarast att det ser ut som ett större tryck på en sådan klubb, trots att ni är i liknande tabellsituation och att ni de facto varit mer framgångsrika än dem på senare år…

– Vi får också vår beskärda del. Vi håller på med idrott, något som berör. Idrott är känslor och upplevelser. Det är klart att det sker då och då. Det är många som engagerar sig; publik, sponsorer, medlemmar. Det är alltid ett engagemang. Sedan får man använda engagemanget som kraft. Men det är svårt att ha en åsikt om det, och det är aldrig min sak att ha det. Det blir fel av mig att recensera det för jag har inte den bilden av deras verksamhet som de inom IFK har. Det blir bara kvalificerat tyckande för mig.

Som Lundqvist nämner så har det stormat även i Borås: Elfsborg hamnade i fokus förra året, när Borås Tidning uppgav att i stort sett hela spelartruppen tappat förtroende för dåvarande tränaren Magnus Haglund. Det slutade med att Haglund lämnade klubben. Inför i år så tog man in en yngre tränare i Jimmy Thelin, parallellerna till Blåvitt ligger nära till hands då IFK också tog in en yngre tränare med en ny fotbollsfilosofi i Poya Asbaghi.

I Blåvitt så talar man om den kanske ”största förändringsprocessen i klubben i modern tid”. Elfsborgsordföranden värjer sig för att tala i sådana termer:

– Nej det är det absolut inte. Vi jobbar för ständiga förbättringar, steg för steg. Vi jobbar för att bli bättre varje dag. Däremot, det är alltid så när man byter tränare och det handlar om tränare som kommer in med nya idéer, att det tar lite tid att få saker och ting på plats innan utvecklingen kommer, det är viktigt att vi vågar tro på vår modell.

– Man ska också komma ihåg att på de senaste åren har åtta spelare lämnat för spel ute i Europa, varav tre som spelar i landslaget. Det är också en del i det. Det finns alltid ombyggnadstider, där man måste ta grepp om situationer. Vi har våra utmaningar tillsammans med flera andra föreningar, att locka publik till exempel.

– Men att det skulle vara den största ombyggnaden i vår historia… det är lätt i dessa tider att ta till kraftord. Orden förlorar lätt sin betydelse när man överanvänder kraftuttrycken. Då blir det än viktigare för oss som är på insidan att hålla kurs och inte förlora kompassen.

Elfsborg har som Lundqvist är inne på fått fram många spelare som gått utomlands och även spelar i a-landslaget på senare år. Victor Claesson, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark bland dem. Nya spelare är på väg upp underifrån, och Elfsborg har vunnit U17-SM två gånger de senaste åren vilket ger spel i Uefa Youth League, ”Champions League för juniorer”.

– Vi har massor av spelare med potential i dag med, det är därför vi också känner tillförsikt inför framtiden. Vi känner att vi har spelare som har potentialen. Både sådana som är i a-trupp och som är strax utanför a-truppen, och där under. Det finns potential både i de yngre, de som är ”medelunga” och även de som är lite äldre. Vi ser att det finns mer att ta av.

– Vi har bra förutsättningar att ta oss vidare i Youth League (seger i första mötet med isländska KR), och går vi vidare från den här rundan så får vi möta Chelsea. Det är viktigt för känslan i klubben, att vi är långt framme på ungdomssidan. Det finns alltid glädjeämnen och smärtor.

Efter åratal av topplaceringar så blev det ”mittens rike” i tabellen i fjol med en åttondeplats. Att det skulle bli ett litet ombyggnadsår var ändå förväntat säger Lundqvist:

– Vår målsättning är alltid göra vårt bästa. Det är det som är tävlan och idrott. Men ibland måste man också tillåta sig att ha mellanår. Vi gör en ombyggnad och omstrukturering i vårt sätt att verka. Vi ska vara bättre i morgon, och ännu bättre åren som följer där efter. Men det betyder inte att vi kommer vinna allsvenskan varje år, för så funkar det inte. Sett till ekonomi och omsättning så har vi överpresterat i väldigt många år. Det finns mycket forskning som visar att du över tid hamnar i en tabellposition som motsvarar din omsättning.

– Men man kan heller inte fastna i det, för då blir man låst. Utan mer rikta in sig på, ”hur kan vi maximera de förutsättningar vi har”. Gör vi det så leder det till att vi kommer vara konkurrenskraftiga. Så därför är det kul att vi som nu till exempel presterar i Youth League igen.

Och Elfsborg förtjänar också en något bättre placering tabellmässigt den här säsongen, anser ordföranden:

– Man ska inte skylla på flyt, men vi har haft marginalerna mot oss i många matcher. Flyt förtjänar man, vi jobbar för att skapa förutsättningar för det. Vi fick en del kritik i somras när vi inte tog poäng, men man ska då också komma ihåg att vi i princip mötte alla topplagen på rad. Det är inte riktigt rättvist att den kritiken kom då, det var kanske inte de matcherna vi på förhand skulle vinna.

Ja ni tappade exempelvis poäng mot just Blåvitt efter en feldömd straff?

– Det var väl exceptionellt. Men alla kan göra misstag, domaren ska ta beslutet där och då. Sedan får man hoppas att det inte har en avgörande roll när tabellen är klar och säsongen ska summeras.

Elfsborgs återstående spelschema gör också att man på eget bevåg kan haka av lagen nedanför helt. Matcher mot Trelleborg, BP och Dalkurd återstår, därutöver Gif Sundsvall (nu direkt efter uppehållet) och Malmö FF (i avslutningen).

– Vi har bra moral och karaktär, sedan har det inte renderat så många poäng som vi hade hoppats på. Men det blir inte bättre av att skapa oro. Nu krigar alla om poäng, så det gäller att vara på tå. Det kanske på sätt och vis är värre att möta bottenlagen nu, för varenda match är som en cupfinal för dem. Sedan är det klart att vi hellre möter de lagen än att få topp fem som vi mötte i somras. Samtidigt som man ska alltid ha en stor respekt för att möta lag som krigar för sin existens.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 12 april
18:30 Naestved - Horsens Danmark Division 1
18:30 Hobro - Ålborg Danmark Division 1
18:30 Hertha Berlin - Hansa Rostock 2. Bundesliga
18:30 Greuther Furth - Kaiserslautern 2. Bundesliga
18:30 Köge - B 93 Danmark Division 1
18:30 Werder Bremen - Leipzig Bundesliga damer
19:00 Gif Sundsvall - Skövde AIK Superettan
19:00 KIF Örebro - Linköping Elitettan
19:00 Odense - Viborg Superligaen
20:30 Augsburg - Union Berlin Bundesliga
20:45 Lazio - Salernitana Serie A
20:45 Morton - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Plymouth - Leicester Championship
21:00 Real Betis - Celta Vigo La Liga
lördag 13 april
12:00 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga damer
13:00 Stockholm Internazionale - Karlbergs BK Ettan norra
13:00 Eskilstuna - Jitex Elitettan
13:00 Paderborn - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Ljungskile Ettan södra
13:00 Vasalund - Täby FK Ettan norra
13:00 Ängelholm - Rosengård Ettan södra
13:00 Wehen - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kolding - Vendsyssel Danmark Division 1
13:00 Kiel - Osnabrück 2. Bundesliga
13:00 Piteå - AFC Eskilstuna Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Linköping Allsvenskan, damer
13:30 Leeds - Blackburn Championship
13:30 Newcastle - Tottenham Premier League
14:00 Malmo FF Women - Umeå Elitettan
14:00 Sundsvall - Gamla Upsala Women Elitettan
14:00 Atletico Madrid - Girona La Liga
14:00 Århus - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Djurgården - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Mjällby - AIK Allsvenskan
15:00 Landskrona - Oddevold Superettan
15:00 Varbergs BoIS - Östersund Superettan
15:00 Lecce - Empoli Serie A
15:00 Häcken - Norrköping Allsvenskan, damer
15:30 Borussia M'gladbach - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Leipzig - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Bochum - Heidenheim Bundesliga
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Bayern München - Köln Bundesliga
16:00 Brentford - Sheffield U Premier League
16:00 Nottingham - Wolverhampton Premier League
16:00 Jönköping - Falkenberg Ettan södra
16:00 Nordic United - Sollentuna Ettan norra
16:00 Torslanda IK - Olympic Ettan södra
16:00 West Bromwich - Sunderland Championship
16:00 Burnley - Brighton Premier League
16:00 Bollstanäs - Kalmar Elitettan
16:00 Manchester C - Luton Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Getafe La Liga
17:30 Västerås SK - Halmstad Allsvenskan
18:00 Torino - Juventus Serie A
18:30 Mallorca - Real Madrid La Liga
18:30 Stuttgart - Eintracht Frankfurt Bundesliga
18:30 Helsingör - Hilleröd Danmark Division 1
18:30 Bournemouth - Manchester U Premier League
19:00 Kolding - Nordsjælland Danska ligan, damer
20:30 Schalke - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Monza Serie A
21:00 Cadiz - Barcelona La Liga
söndag 14 april
12:00 Sunnanå - Alingsås Elitettan
12:30 Napoli - Frosinone Serie A
13:00 Umeå - Karlstad Ettan norra
13:00 Tottenham - Leicester FA-cupen, damer
13:00 Piteå - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 AIK - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 Trelleborgs FF - Sandvikens IF Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Friska Viljor FC Ettan norra
13:00 Ross County - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Magdeburg - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 St Pauli - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Las Palmas - Sevilla La Liga
14:00 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
14:00 Kalmar - IFK Göteborg Allsvenskan
14:00 Norrköping - Gais Allsvenskan
15:00 West Ham - Fulham Premier League
15:00 Mallbacken - Uppsala Elitettan
15:00 Rosengård - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Helsingborg - Utsikten Superettan
15:00 Sassuolo - Milan Serie A
15:00 Liverpool - Crystal Palace Premier League
15:00 Fortuna Hjorring - Köge Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Freiburg Bundesliga
15:35 Manchester U - Chelsea FA-cupen, damer
16:00 Hammarby TFF - Assyriska FF Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Torn - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Norrby - Ariana Ettan södra
16:15 Granada - Alaves La Liga
16:30 Djurgården - Sirius Allsvenskan
16:30 Värnamo - Malmö Allsvenskan
16:45 Ajax - Twente Eredivisie
17:00 FC Trollhättan - Tvååker Ettan södra
17:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga
17:30 Arsenal - Aston Villa Premier League
18:00 Midtjylland - Köpenhamn Superligaen
18:00 Udinese - Roma Serie A
18:30 Athletic Bilbao - Villarreal La Liga
18:30 Duisburg - Bayern München Bundesliga damer
19:45 Arsenal - Bristol C Women’s Super League
20:45 Inter - Cagliari Serie A
21:00 Real Sociedad - Almeria La Liga
00:00 Gotham Women - Kansas City USA NWSL Women
måndag 15 april
18:30 Fiorentina - Genoa Serie A
19:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Gefle - Degerfors Superettan
19:00 Silkeborg - Nordsjälland Superligaen
19:00 Örgryte - Brage Superettan
19:10 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
19:30 Hoffenheim - Köln Bundesliga damer
20:45 Atalanta - Verona Serie A
21:00 Chelsea - Everton Premier League
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
2 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
3 Malmö FF 2 2 0 0 6 6
4 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
5 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 3 1 2 0 1 5
7 IF Brommapojkarna 2 1 1 0 4 4
8 IF Elfsborg 2 1 1 0 1 4
9 Hammarby IF 2 1 0 1 0 3
10 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
11 Gais 3 1 0 2 -4 3
12 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
13 BK Häcken 2 0 1 1 -1 1
14 IFK Värnamo 2 0 1 1 -1 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0