Nyheter

PÅ FD: Svarta rubriker kring Blåvitt – Elfsborg flyger under radarn

ANNONS

Fem omgångar återstår av allsvenskan, och bara två mål skiljer Elfsborg och IFK Göteborg i tabellen. Trots det råder lugn i Borås, medan det blåst full storm dryga sex mil västerut – mängder av svarta rubriker kring Blåvitt medan Elfsborg har det lugnt.
– Det finns alltid ett engagemang. Det blir fel av mig att recensera det för jag har inte den bilden av deras verksamhet som de inom IFK har. Det blir bara kvalificerat tyckande för mig, säger Elfsborgs ordförande Sune Lundqvist till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborg hade nästan allt mediefokus i fotbollssverige under några dagar i början på förra veckan. Uppgifter om att huvudtränaren Poya Asbaghi skulle få lämna slutade i att det istället blev sportchefen Mats Gren och assisterande tränaren Alf Westerberg som fick gå.

Det efter flera dagars spekulationer och även kritik från krönikörer på de största tidningarna, både mot Gren och mot Asbaghi. Blåvitt kallade till presskonferens på onsdagen, där man förkunnade att Mats Gren fått sparken.

Klubbdirektören Max Markusson medgav på presskonferensen att Gren får lämna på grund av att det stora medietrycket.

”Till slut spelar det ingen roll vad han gör, det utmålas ändå fel och det är negativt för klubben” sade Markusson bland annat.

IFK ligger på tolfte plats och en viktig match väntar mot Brommapojkarna efter uppehållet – fem poäng ner till BP som ligger på kvalplats.

Samtidigt har Elfsborg en av sina tyngsta säsonger på länge. Just nu på elfte plats, och bara målskillnad skiljer ner till Blåvitt på plats tolv.

Boråsklubben som varit en av de mest stabila toppklubbarna i allsvenskan i modern tid, med hela tolv topp fem-placeringar. Elfsborg har aldrig ens varit utanför topp 10 på 2000-talet, och hade elva raka topp fem-placeringar 2006-2016 med två SM-guld i den tidsperioden.

I år har det varit tyngre och det handlar i första hand om att säkra allsvenskt kontrakt. Med en starkare ekonomi än Blåvitt så har man precis som konkurrenten i väst tagit in nyförvärv i sommarfönstret, och några meriterade sådana som Frederik Holst och Chinedu Obasi.

Några segrar i september har stabiliserat situationen något, men fortfarande i en bottenstrid och ändå inte alls under samma tryck som IFK Göteborg.

Elfsborgs ordförande Sune Lundqvist vill inte kommentera och jämföra med Blåvitt:

– IFK Göteborg är en stor förening, en stor stad. Det är nog flera orsaker, men det är inte min uppgift att recensera dem. Vi har fokus på vår verksamhet. Vi jobbar för att göra ett bättre jobb varje dag. Det skapar på sikt ett lugn. Mitt jobb är inte att skapa oro, utan att skapa lugn, säger han till FotbollDirekt.se.

Jämförelsen är snarast att det ser ut som ett större tryck på en sådan klubb, trots att ni är i liknande tabellsituation och att ni de facto varit mer framgångsrika än dem på senare år…

– Vi får också vår beskärda del. Vi håller på med idrott, något som berör. Idrott är känslor och upplevelser. Det är klart att det sker då och då. Det är många som engagerar sig; publik, sponsorer, medlemmar. Det är alltid ett engagemang. Sedan får man använda engagemanget som kraft. Men det är svårt att ha en åsikt om det, och det är aldrig min sak att ha det. Det blir fel av mig att recensera det för jag har inte den bilden av deras verksamhet som de inom IFK har. Det blir bara kvalificerat tyckande för mig.

Som Lundqvist nämner så har det stormat även i Borås: Elfsborg hamnade i fokus förra året, när Borås Tidning uppgav att i stort sett hela spelartruppen tappat förtroende för dåvarande tränaren Magnus Haglund. Det slutade med att Haglund lämnade klubben. Inför i år så tog man in en yngre tränare i Jimmy Thelin, parallellerna till Blåvitt ligger nära till hands då IFK också tog in en yngre tränare med en ny fotbollsfilosofi i Poya Asbaghi.

I Blåvitt så talar man om den kanske ”största förändringsprocessen i klubben i modern tid”. Elfsborgsordföranden värjer sig för att tala i sådana termer:

– Nej det är det absolut inte. Vi jobbar för ständiga förbättringar, steg för steg. Vi jobbar för att bli bättre varje dag. Däremot, det är alltid så när man byter tränare och det handlar om tränare som kommer in med nya idéer, att det tar lite tid att få saker och ting på plats innan utvecklingen kommer, det är viktigt att vi vågar tro på vår modell.

– Man ska också komma ihåg att på de senaste åren har åtta spelare lämnat för spel ute i Europa, varav tre som spelar i landslaget. Det är också en del i det. Det finns alltid ombyggnadstider, där man måste ta grepp om situationer. Vi har våra utmaningar tillsammans med flera andra föreningar, att locka publik till exempel.

– Men att det skulle vara den största ombyggnaden i vår historia… det är lätt i dessa tider att ta till kraftord. Orden förlorar lätt sin betydelse när man överanvänder kraftuttrycken. Då blir det än viktigare för oss som är på insidan att hålla kurs och inte förlora kompassen.

Elfsborg har som Lundqvist är inne på fått fram många spelare som gått utomlands och även spelar i a-landslaget på senare år. Victor Claesson, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark bland dem. Nya spelare är på väg upp underifrån, och Elfsborg har vunnit U17-SM två gånger de senaste åren vilket ger spel i Uefa Youth League, ”Champions League för juniorer”.

– Vi har massor av spelare med potential i dag med, det är därför vi också känner tillförsikt inför framtiden. Vi känner att vi har spelare som har potentialen. Både sådana som är i a-trupp och som är strax utanför a-truppen, och där under. Det finns potential både i de yngre, de som är ”medelunga” och även de som är lite äldre. Vi ser att det finns mer att ta av.

– Vi har bra förutsättningar att ta oss vidare i Youth League (seger i första mötet med isländska KR), och går vi vidare från den här rundan så får vi möta Chelsea. Det är viktigt för känslan i klubben, att vi är långt framme på ungdomssidan. Det finns alltid glädjeämnen och smärtor.

Efter åratal av topplaceringar så blev det ”mittens rike” i tabellen i fjol med en åttondeplats. Att det skulle bli ett litet ombyggnadsår var ändå förväntat säger Lundqvist:

– Vår målsättning är alltid göra vårt bästa. Det är det som är tävlan och idrott. Men ibland måste man också tillåta sig att ha mellanår. Vi gör en ombyggnad och omstrukturering i vårt sätt att verka. Vi ska vara bättre i morgon, och ännu bättre åren som följer där efter. Men det betyder inte att vi kommer vinna allsvenskan varje år, för så funkar det inte. Sett till ekonomi och omsättning så har vi överpresterat i väldigt många år. Det finns mycket forskning som visar att du över tid hamnar i en tabellposition som motsvarar din omsättning.

– Men man kan heller inte fastna i det, för då blir man låst. Utan mer rikta in sig på, ”hur kan vi maximera de förutsättningar vi har”. Gör vi det så leder det till att vi kommer vara konkurrenskraftiga. Så därför är det kul att vi som nu till exempel presterar i Youth League igen.

Och Elfsborg förtjänar också en något bättre placering tabellmässigt den här säsongen, anser ordföranden:

– Man ska inte skylla på flyt, men vi har haft marginalerna mot oss i många matcher. Flyt förtjänar man, vi jobbar för att skapa förutsättningar för det. Vi fick en del kritik i somras när vi inte tog poäng, men man ska då också komma ihåg att vi i princip mötte alla topplagen på rad. Det är inte riktigt rättvist att den kritiken kom då, det var kanske inte de matcherna vi på förhand skulle vinna.

Ja ni tappade exempelvis poäng mot just Blåvitt efter en feldömd straff?

– Det var väl exceptionellt. Men alla kan göra misstag, domaren ska ta beslutet där och då. Sedan får man hoppas att det inte har en avgörande roll när tabellen är klar och säsongen ska summeras.

Elfsborgs återstående spelschema gör också att man på eget bevåg kan haka av lagen nedanför helt. Matcher mot Trelleborg, BP och Dalkurd återstår, därutöver Gif Sundsvall (nu direkt efter uppehållet) och Malmö FF (i avslutningen).

– Vi har bra moral och karaktär, sedan har det inte renderat så många poäng som vi hade hoppats på. Men det blir inte bättre av att skapa oro. Nu krigar alla om poäng, så det gäller att vara på tå. Det kanske på sätt och vis är värre att möta bottenlagen nu, för varenda match är som en cupfinal för dem. Sedan är det klart att vi hellre möter de lagen än att få topp fem som vi mötte i somras. Samtidigt som man ska alltid ha en stor respekt för att möta lag som krigar för sin existens.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 juli
15:00 Argentina - Marocko OS
15:00 Uzbekistan - Spanien OS
17:00 Egypten - Dominikanska republiken OS
17:00 Guinea - Nya Zeeland OS
19:00 Japan - Paraguay OS
19:00 Irak - Ukraina OS
21:00 Mali - Israel OS
21:00 Frankrike - USA OS
torsdag 25 juli
17:00 Spanien - Japan OS damer
17:00 Kanada - Nya Zeeland OS damer
19:00 Nigeria - Brasilien OS damer
19:00 Tyskland - Australien OS damer
19:00 Djurgården - Progres Niedercorn UEFA Europa Conference League
21:00 Frankrike - Colombia OS damer
21:00 USA - Zambia OS damer
fredag 26 juli
19:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Kolding - Hvidovre Danmark Division 1
19:00 Hobro - Esbjerg Danmark Division 1
19:00 Köge - Odense Danmark Division 1
lördag 27 juli
13:00 Roskilde - B 93 Danmark Division 1
13:00 Utsikten - Sandviken Superettan
14:00 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
15:00 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
15:00 Östersund - Varberg Superettan
15:00 Argentina - Irak OS
15:00 Dominikanska republiken - Spanien OS
15:00 Degerfors - Skövde AIK Superettan
16:00 Ipswich - Fortuna Düsseldorf Träningsmatch
17:00 Uzbekistan - Egypten OS
17:00 Ukraina - Marocko OS
17:30 Göteborg - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Malmö - Sirius Allsvenskan
19:00 Nya Zeeland - USA OS
19:00 Israel - Paraguay OS
20:00 Halmstad - Värnamo Allsvenskan
21:00 Japan - Mali OS
21:00 Frankrike - Guinea OS
22:00 Chelsea - Celtic Träningsmatch
00:00 Manchester C - Milan Träningsmatch
söndag 28 juli
13:00 Sundsvall - Trelleborg Superettan
15:00 Brage - Örebro Superettan
15:00 Landskrona - Gefle Superettan
16:00 Motherwell - Partick Thistle Skotska Ligacupen
16:30 Elfsborg - Djurgården Allsvenskan
16:30 Häcken - Västerås Allsvenskan
16:30 Hammarby - Mjällby Allsvenskan
17:00 Nya Zeeland - Colombia OS damer
17:00 Brasilien - Japan OS damer
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
19:00 Spanien - Nigeria OS damer
19:00 Australien - Zambia OS damer
21:00 USA - Tyskland OS damer
21:00 Frankrike - Kanada OS damer
måndag 29 juli
19:00 Helsingborg - Öster Superettan
19:00 Örgryte - Oddevold Superettan
19:00 AIK - Gais Allsvenskan
tisdag 30 juli
15:00 Spanien - Egypten OS
15:00 Dominikanska republiken - Uzbekistan OS
17:00 Marocko - Irak OS
17:00 Ukraina - Argentina OS
19:00 USA - Guinea OS
19:00 Nya Zeeland - Frankrike OS
20:45 Klaksvik - Malmö EUROPA: Champions League
21:00 Paraguay - Mali OS
21:00 Israel - Japan OS
01:00 Manchester C - Barcelona Träningsmatch
onsdag 31 juli
07:00 K-League Stars - Tottenham Träningsmatch
17:00 Japan - Nigeria OS damer
17:00 Brasilien - Spanien OS damer
19:00 Australien - USA OS damer
19:00 Zambia - Tyskland OS damer
19:00 Häcken - Dudelange UEFA Europa Conference League
21:00 Nya Zeeland - Frankrike OS damer
21:00 Colombia - Kanada OS damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 16 12 2 2 29 38
2 Djurgårdens IF 15 10 1 4 15 31
3 Mjällby AIF 16 9 2 5 7 29
4 IF Elfsborg 16 8 1 7 8 25
5 Hammarby IF 15 8 1 6 7 25
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Gais 15 8 1 6 -1 25
7 BK Häcken 16 7 3 6 1 24
8 AIK 15 6 2 7 -6 20
9 IK Sirius 15 5 3 7 -1 18
10 IFK Värnamo 15 5 3 7 -3 18
11 IF Brommapojkarna 15 4 6 5 -6 18
12 IFK Göteborg 15 5 3 7 -7 18
13 Halmstads BK 15 6 0 9 -8 18
14 Kalmar FF 15 5 1 9 -10 16
15 IFK Norrköping 15 4 2 9 -19 14
16 Västerås SK FK 15 3 3 9 -6 12