Örebro SK

PÅ FD:”Otroligt mycket jobb väntar – vart tog Dahlberg-pengar vägen?”

ANNONS

AFC Eskilstuna tog den sista allsvenska platsen och tävlingssäsongen 2018 är över för de svenska serierna. Det har gått undan men det känns ändå länge sedan man tippade tabellen.  I den här andra delen handlar det om plats 9-16. 

Magnus Österberg tittar i två delar på säsongen som har gått. Allsvenskan under året och vår högsta serie för 2019.
Hur det slutade och kommenterar kring det både tips, utfallet och vad som väntar för kommande säsong. SÅ här såg del 1 från FotbollDirekts krönikör ut. 

Så här tippade Magnus Österberg ett par dagar innan premiären:

 1. AIK
 2. Malmö FF
 3. IFK Norrköping
 4. Östersunds FK
 5. Djurgården
 6. Hammarby
 7. BK Häcken
 8. IFK Göteborg
 9. IF Elfsborg
 10. IK Sirius
 11. Dalkurd
 12. Örebro SK
 13. Brommapojkarna
 14. GIF Sundsvall
 15. Kalmar FF
 16. Trelleborg

9. Örebro SK:

Magnus Österbergs kommentar:
– Det blev nedre halvan till slut för ÖSK med ett ganska tryggt avstånd ner till de obehagliga strecken men också en bra bit upp till den övre halvan. Det är också ganska förväntat att Örebro ligger i mitten och skvalpar. Jag hade tippat dem några placeringar ner (12:a) men ändå utan oro för att laget skulle trilla ur. Axel Kjäll håller på att bygga om ÖSK och i vanlig ordning är ekonomin en viktig faktor. Nahir Besara var kung under våren och väldigt nära en utlandsflytt under sommarfönstret. Den gick i stöpet (av någon outgrundlig anledning) och hösten blev inte lika produktiv rent poängmässigt.

Österberg om ÖSK 2019:
– Målvakten Oscar Jansson har två år kvar på sitt kontrakt men har genererat visst intresse från utlandet, han är en av allsvenskans allra bästa målvakter och så klart mycket viktig för Örebro. Frågan är om klubben har råd att säga nej om det kommer ett vettigt bud. Nahir Besara lär vara förlorad om man ska gå på magkänslan och tillsammans med Kennedy Igboananike är det ju han som producerat framåt. Nordin Gerzic blir kvar vilket är absolut nödvändigt och kanske kan de fynda spelare som passar i modellen. Viktor Prodell som ej blir kvar i Elfsborg kanske skulle vara något? Känslan är att nästa säsong blir något liknande, möjligen aningen tuffare än i år..

10. Kalmar FF:

Magnus Österbergs kommentar:
– Det är inte varje vecka som KFF stjäl rubrikerna men den här säsongen har det varit lite annorlunda. Först sjukskrev sig Nanne Bergstrand, Henrik Rydström fick ta över. Sen fick Rydström kalla handen under minst sagt amatörmässiga former och det blev rubriker igen. Nu har styrelsefolk fått packa ihop efter det taffliga agerandet och ett nytt extrainsatt årsmöte är på agendan. Det behövs lugn och ro och ett omtag kring Guldfågeln Arena för att rubrikerna ska vända till det positiva hållet. Resultaten uteblev och på rent sportsliga grunder är det inte galet att fundera över vem som ska träna laget, utan att på något sätt skylla utfallet på Henrik Rydström

Österberg om KFF 2019:
– Det finns trots allt ljusglimtar som bokstavligen stavas framtidstro: Många unga spelare har fått speltid och chansen att växa in i den allsvenska kostymen. Med rätt man vid rodret, Rasmus Elm på planen (hur lite kan en spelare egentligen träna och ända vara oumbärlig?) så kan det sakta vända uppåt. Det är långt till toppen och inget man ska tänka på nästa säsong, det handlar mer om en ny start med lite mindre rubriker, Kalmar FF mår bäst när de får jobba på ostört.

11. IFK Göteborg:

Magnus Österbergs kommentar:
– Oj oj, det är mycket jobb kvar att göra för Blåvitt för att det här ska bli något för den översta tredjedelen av tabellen igen. Mats Gren var omskriven och i ett par stycken också kontroversiell, dessvärre utan att vara i närheten av att vara lyckosam. Gren är historia och ska inte heller lastas för allt underligt som skett även om han ju varit en del av det.  Ekonomin som varit i fritt fall har så klart avspeglat sig i i truppens kvalitet och det är där skon klämmer.  Pengarna som kom in efter försäljningen av Pontus Dahlberg (till Watford) försvann mer eller mindre i ett svart hål, vad det verkar. Ändå en affär som ska ha givit 35 miljoner men ändå ett IFK som inte verkar vara i närhet av en större satsning. Sebastian Eriksson försvann. Gustav Engvall producerade inte alls. Tränaren Poya Asbaghi har försökt och försökt, visat tålamod och vädjat om tid. Men det är tufft i en klubb där kraven fortsatt är på en nivå så långt tillbaka att minnet sviktar för de flesta. Tills slut fick man välja en annan väg, ett annat spelsätt för att bryta mönstret och klara ut de värsta problemen.

Österberg om Blåvitt 2019:
– Poya är kvar, nu med Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson som assisterande tränare. Jonas Olsson har kommit in som sportchef. Det skrivs och hoppas på hemvändande stjärnor med hjärta för klubben. Jag förstår det, men samtidigt måste IFK Göteborg se längre än en eller två säsonger. Sedan länge har man en väldigt bra egen akademi där spelare odlas varje dag, den måste man bygga vidare på. Man måste visa med tydlighet vilket håll man ska gå mot: mot Poyas ”nytänkande” eller det ”gamla” lite mer raka. Det går inte att vara otydliga längre, då blir 2019 minst lika jobbigt.

12. IF Elfsborg:

Magnus Österbergs kommentar:
– I skuggan av IFK Göteborgs problem har det inte varit ett uns piggare tongångar i Borås. Jag har under så många år trott att laget ska lyfta igen men inför den här säsongen valde jag att plocka bort laget från diskussionerna om placeringar på övre halvan. Jag borde ha sänkt mitt tips ytterligare för det här var ju ännu sämre. Jimmy Thelin har likt kollegan i Blåvitt kommit till gammal mark med nya tankar. Någonstans har det krockat och spårat ur i fel riktning.

Österberg om Elfsborg 2019:
– Det finns potential i truppen, det vill jag absolut hävda, men den måste man få ut mycket mer av. Jesper Karlsson som värvades från Falkenberg är en spelare som inte alls ”flugit” på det sätt många trodde. Emir Bajrami tvingas lägga av då kroppen inte längre håller och Simon Lundevall hänger i luften. Viktor Prodell får lämna. Offensivt måste det hända mycket och nästan samma känsla gäller för defensiven. Klubben har inte råd med ännu en säsong av 2018 års karaktär, för då tror jag att det kan gå riktigt illa.

13. IK Sirius:

Magnus Österbergs kommentar:
– Skadorna avlöste varandra och våren blev tuff. Joshua Wicks förehavanden satte klubben i en mardrömslik målvaktssituation något som självklart bidrog till en svag inledning. Uppsala-tåget tuffade så småningom igång och Philip Haglund och Moses Ogbu var väl två av de mest drivande i den vändningen. Till sist blev det nytt kontrakt och fortsatt allsvenskt spel och mer än så tycker jag inte att man kan kräva.

Österberg om Sirius 2019:
– Trotjänarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf lämnade efter sin sjunde säsong i klubben de tagit från division ett till etablerat allsvenskt lag för att ta över den allsvenska konkurrenten Djurgården. Det ska de ha stort beröm för. Ola Andersson är tillbaka som sportchef och nya tränare ska tillsättas. Mirza Jelecak som redan finns i staben kommer att ingå även fortsättningsvis, frågan är i vilken roll? Någon stor ekonomi finns det inte att jobba med men grunden för ett skapligt 2019 finns ändå där. Mycket nytt i ledningen gör det svårt att förutse vilken riktning det pekar när man ska in på sin nya arena.

14. IF Brommapojkarna:

Magnus Österbergs kommentar:
– Likt Kalmar är BP sällan rubrikernas förening och när man nu blev det var det ingen rolig historia som rullades upp. Den portugisiske tränaren Luis Pimentas ledarskap verkar ha gått rejält överstyr och sportchef Majstorovic visade inte direkt handlingskraft. Båda två fick lämna i klubben i efterspelet av detta. Med nya ledare och en stukad spelartrupp tog det tid att samla kraft för att prestera på planen. Roberth Björknesjö fick igång laget, vi fick se Jack Lahne slå igenom och man knep en kvalplats, en sista livlina. Lahne fortsatte att sätta sig själv på kartan när han rullade in målet i den första matchen, men efter en ribbträff från den raketsnabbe tonåringen blev det ändå ett tårfyllt slut och degradering till superettan.

Österberg om BP 2019:
– Det här kritas ner bara ett par timmar efter att degraderingen är ett faktum och det är svårt att veta vad som väntar nu. Spelartruppen som finns kontrakterad idag är väldigt långt ifrån det BP vi är vana vid, det brukar vara hög procent ”egenproducerat”. Några av spelarna kommer säkert lämna, några andra kanske har klausuler, vad vet jag? Det jag vet är att Björknesjö ”kan” superettan och att det lär bli en lite annan prägel på truppen nästa säsong. Ledarskapet lär inte vålla tråkiga rubriker och jag tror att BP får lugn och ro igen. Sportsligt blir jag ytterst förvånad om inte BP finns med i den allra yttersta toppen nästa säsong. Är det något den här klubben har gjort till vana de senaste åren är det att åka hiss mellan divisionerna, och det är möjligt att det blir så igen. Isåfall såklart tillbaka till allsvenskan.

15. Dalkurds FF:

Magnus Österbergs kommentar:
– Nej det gick inte hela vägen, den allsvenska nykomlingen fick ta hissen ned en division efter bara en säsong. Det började illa med stökiga problem runt tränarfrågan och en ägare som så småningom drog tillbaka sin finansiering. Det gjorde ekonomin till en kärnfråga och då ”tvingades” man sälja Mohammed Buya Touray och i samma veva som han satte sig på flyget utomlands flög Dalkurds chanser till allsvenskt kontrakt. Dessutom gjorde man sig av med flera andra spelare av betydande karaktär, allt för att föreningen inte skulle äventyras. Fullt förståeligt. Nu blir det ett tufft jobb att ta sig tillbaka så snart som möjligt och det återstår att se hur man väljer att bygga sin trupp inför 2019.

Österberg om Dalkurd 2019:
– Det lär inte rasa in lika många namnstarka värvningar inför nästa säsong och exakt hur verksamheten (och vart) den ska bedrivas har jag inte koll på. Träningar i Uppsala, matcher i Gävle. Det är självklart inte de bästa förutsättningarna. Klubben har tagit sig upp i finrummet i raketfart och den här säsongen måste betraktas som den första motgången. Det gäller att vara smarta nu och hitta en långsiktighet i det man gör, inte minst när man ska bygga truppen.

16.Trelleborgs FF:

Magnus Österbergs kommentar:
– En annan nykomling som bara fick njuta av den allsvenska skenet en säsong denna gång. Korsbandsskadan på Salif Camara Jönsson blev ödesdigert och utan honom blev det allt för tufft att hänga kvar. Med lån från Malmö FF och allmänt smarta värvningar blev budgetbygget ändå för tunt i det långa loppet. Tränaren Patrick Winqvist har gjort ett lysande jobb och tagit klubben hela vägen från division ett till allsvenskan och att han sparkades efter säsongen kan jag inte begripa. Vilken tränare i hela världen hade gjort ett bättre jobb med befintlig trupp? Om TFF inte är allsvenskt med Winqvist vid rodret är man det definitivt inte det utan heller. Jag tippade laget som jumbo och så blev det.

Österberg om TFF 2019:

– Superettan väntar och det blir ingen enkel resa för Trelleborg. En allsvensk säsong har gett spelare chansen att visa upp sig på den största svenska scenen, det brukar innebära intresse från annat allsvenskt håll. Winqvist har gjort ett strålande jobb och hans kopplingar till MFF har gett många fina möjligheter när man kunnat låna in unga spelare från Malmö. Det är väl inte omöjligt att någon annan med den kopplingen tillsätts men annars kommer det att påverka truppens kvalitet, med garanti. Jag tror att TFF kan få en obehaglig överraskning nästa år. Det kan bli ett tufft år.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 23 februari
18:30 Wehen - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Kiel - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Randers - Lyngby Superligaen
19:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Horsens - Kolding Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
20:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
20:45 Bologna - Verona Serie A
20:45 Partick Thistle - Dunfermline Skottland Championship
21:00 Leeds - Leicester Championship
21:00 Real Sociedad - Villarreal La Liga
lördag 24 februari
13:00 Kaiserslautern - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Hannover 2. Bundesliga
13:00 Varberg - Öster Svenska Cupen
13:00 Luleå - Malmö Svenska Cupen
13:00 Örgryte - Elfsborg Svenska Cupen
13:00 Degerfors - Gais Svenska Cupen
13:00 Eintracht Braunschweig - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
13:30 Hull - West Bromwich Championship
14:00 Granada - Valencia La Liga
15:00 Sassuolo - Empoli Serie A
15:00 Örebro - Kalmar Svenska Cupen
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer
15:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
15:15 AIK - Gefle Svenska Cupen
15:30 Werder Bremen - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Heidenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Bochum Bundesliga
15:30 Stuttgart - Köln Bundesliga
16:00 Sunderland - Swansea Championship
16:00 Manchester U - Fulham Premier League
16:00 Crystal Palace - Burnley Premier League
16:00 Aston Villa - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Everton Premier League
16:15 Barcelona - Getafe La Liga
18:00 Salernitana - Monza Serie A
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga
18:30 Bournemouth - Manchester C Premier League
18:30 Alaves - Mallorca La Liga
20:30 Magdeburg - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Udinese Serie A
21:00 Arsenal - Newcastle Premier League
21:00 Almeria - Atletico Madrid La Liga
söndag 25 februari
12:30 Juventus - Frosinone Serie A
13:00 Göteborg - Skövde AIK Svenska Cupen
13:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
13:00 Helsingborg - Värnamo Svenska Cupen
13:00 Halmstad - Trelleborg Svenska Cupen
13:00 Mjällby - Västerås Svenska Cupen
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
14:30 Wolverhampton - Sheffield U Premier League
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Napoli Serie A
15:15 Nordic United - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Chelsea - Liverpool EFL-cupen
16:00 Odense - Bröndby Superligaen
16:15 Real Betis - Athletic Bilbao La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:30 Borussia Dortmund - Hoffenheim Bundesliga
17:30 Brage - Sirius Svenska Cupen
17:30 Norrköping - Utsikten Svenska Cupen
18:00 Århus - Midtjylland Superligaen
18:00 Lecce - Inter Serie A
18:30 Las Palmas - Osasuna La Liga
19:30 Augsburg - Freiburg Bundesliga
20:45 Milan - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
måndag 26 februari
18:30 Hammarby - Gif Sundsvall Svenska Cupen
18:30 Roma - Torino Serie A
18:30 Brommapojkarna - Östersund Svenska Cupen
18:30 Landskrona - Häcken Svenska Cupen
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:45 Coventry - Maidstone Utd FA-cupen
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Girona - Rayo Vallecano La Liga
21:00 West Ham - Brentford Premier League
tisdag 27 februari
20:30 Bournemouth - Leicester FA-cupen
20:45 Blackburn - Newcastle FA-cupen
21:00 Ross County - St Mirren Skottland Premiership
21:00 Luton - Manchester C FA-cupen
21:30 Real Sociedad - Mallorca Copa del Rey
onsdag 28 februari
18:00 Sassuolo - Napoli Serie A
18:30 Sverige - Bosnien-Hercegovina UEFA Nations League Damer - Liga A/B - Kval
20:30 Chelsea - Leeds FA-cupen
20:45 Inter - Atalanta Serie A
20:45 Nottingham - Manchester U FA-cupen
20:45 Wolverhampton - Brighton FA-cupen
21:00 Livingston - Motherwell Skottland Premiership
21:00 Liverpool - Southampton FA-cupen
torsdag 29 februari
20:00 Leeds U18 - Liverpool U18 England FA Ungdomscup
21:30 Athletic Bilbao - Atletico Madrid Copa del Rey
fredag 01 mars
18:30 Schalke - St Pauli 2. Bundesliga
18:30 Hertha Berlin - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 West Bromwich - Coventry Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15
Expressen Premium Max visar
lördag 24 februari
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer