Sök
Division 1

LÅNG INTERVJU - Tonar ner krisbild och hoppas på ekonomiskt genombrott

Framtidsperspektivet för division I-fotbollen ser oroligt ut. Inte minst i den artikelserie som Sportbladet kommit med. Men samtidigt vill nu Ettanfotbolls ordförande Johan Englund nyansera den svåra bild som framkommit.
- Jag känner att det blivit lite för negativt. Det är klart att det till sist handlar om mer pengar och större intäkter. I dag har en klubb 120 000 i centralt stöd. I framtiden hoppas vi att den summan ska vara en miljon, berättar Englund i en längre intervju för FotbollDirekt.se.

Det ekonomiska glappet mellan superettan och elitfotbollen och division 1-klubbarna är dramatiskt och är på väg att växa sig större. En ny hårdare verklighet som kan komma att drabba svensk fotbolls tredjedivision hårt. 

Det kanske tydligaste exemplet som visar vad det handlar om är att som exempelvis den sämst placerade klubben i superettan är på väg att få se sitt ekonomiska bidrag dubblas. Från 3 000 000 till 6 000 000. Detta genom SEF:s nya tv- och sponsorsavtal från 2020. Men det är ett avtal som endast inkluderar allsvenskan och superettan. Division 1 är utanför eftersom man inte ingår i SEF.

Fram till i år har utbetalningarna av centrala medel från Ettanfotboll handlat om 120 000 kronor per klubb och år. Till det kommer den gemensamma ligabollen och reseersättningar från SvFF. Vill det sig illa så blir det nu inga utbetalningar av centrala medel från nästa år. I nuläget finns inget avtal alls för 2020.

I Sportbladets artikelserie framkommer många oroade röster från klubbar som Ljungskile, Utsikten och Akropolis. Men det är de långt i från ensamma om. Detta då 15 av 32 klubbar i division 1 just nu visar negativt eget kapital.

Men trots att det ser så illavarslande ut så vill ordförande Johan Englund lugna ner situationen.

- Jag är övertygad om att vi tillsammans med SEF och Fotbollförbundet kommer att hitta en gemensam plan för att division I i framtiden ska bli ännu viktigare för svensk fotboll, säger han och betonar:

- Jag vill sätta en femårsplan tillsammans med SEF och Fotbollförbundet. Fler och fler i fotbollen inser vilket viktigt kugghjul division 1 är för svensk fotboll. Jag uppfattar det som att det redan idag finns en långtgående samsyn på hur vi ska göra division I-fotbollen ännu starkare. Vi är överens om hur viktig Ettanfotbollen är för svensk fotboll, säger han och fortsätter:

- Även om spelarna inte är heltidsproffs så är Ettan en liga där det spelas elitfotboll, riktigt bra fotboll. Vi är en riktig talangliga och många av våra talanger tar steget till allsvenskan och superettan, säger ordföranden. 

I nästa andetag redogör han mer ingående för den konkreta och levererande betydelse man faktiskt redan har. 

- Idag är det i genomsnitt 50 spelare som tar steget uppåt eller utomlands varje år. Målsättningen över tid är att det ska öka ytterligare. Då gör vi i division 1 ännu mer nytta för SEF-klubbarna och även landslagen, säger Englund och menar att stödet för division 1 finns även från landslagsledningshåll. 

- När jag träffar Janne Andersson och Peter Wettergren säger de att de tycker att division 1 är jätteviktig för svensk fotboll. Men det handlar också om att vi till SEF ska få fram så många hållbara och välmående klubbar som möjligt som kan gå uppåt i systemet, säger han och pekar ut ett av de största problemen för klubbarna på denna nivå:

- Division I har utvecklats mycket under de senaste åren, både organisation och överhuvudtaget produkten. Den fotboll som spelas är jättebra. I år har fem division 1 klubbar slagit ut motstånd från högre ligor och spelar Svenska Cupens gruppspel i vår. Fotbollen i division 1 är fotboll på elitnivå, men den drivs med semiprofessionella resurser. 

- Om vi i division 1-klubbarnas organisation kring lagen har ännu bättre utbildade ledare, sportchefer, fys, medicinskt omhändertagande och mentala rådgivare, så blir spelarna mer välutbildade och den sportsliga miljön ännu bättre. Då gör vi mer nytta för svensk fotboll.

En viktig komponent i detta är ungdomselitsidan. Johan Englund redogör för när nu SEF går över till att arbeta med Unibet och därför inte kan ta deras pengar för division 1-föreningarnas medverkan i det som hetat Tipselit-nätverket. Bara det handlar om en miljon kronor i uteblivna intäkter och kostnader som tillkommer.

- Jag hoppas att vi tillsammans med Fotbollförbundet och Svenska Spel kan hitta en fortsättning på Tipselit och har inte helt gett upp hoppet om att hitta en lösning med SEF. Vi bara måste hitta ett sätt att finansiera den här viktiga delen av division 1-föreningarnas arbete.

Englund hoppas nu på att inom kort kunna lösa den omedelbart farliga avtalslösa situation som råder. Den ekonomiska bilden kring division 1 visar i dag att de 32 klubbarna tillsammans omsätter cirka 250 miljoner. Genomsnittet ligger på 7 500 000.

- Det är en utveckling som går åt rätt håll men ser man till de centrala medel vi kunnat betala ut på 120 000 per år plus matchbollar och resebidrag från SvFF så är ju det långsiktiga mål vi satt upp tillsammans med klubbarna att det ska kunna handla om en cirka en miljon per klubb och år, anser Ettans starke man och resonerar:

- Det är klart att det handlar om större resurser. Till sist är det vad det handlar om, slår ordföranden frankt fast. Det finns en gräns för hur mycket ideellt jobb människor orkar med och i nästa fas av utvecklingen av division 1 handlar det om att man måste få mer professionella och hållbara organisationer, med fler avlönade i organisationen. 

- Det handlar också om arbetssätt och verktygslådor. Här kan vi ta fram sådana som också kan komma till nytta för division 2 och division 3 -klubbar.

En princip i svensk fotboll är att varje del av fotbollen måste finansiera sig själv. För intresseorganisationen Ettanfotboll innebär det att man tillsammans med klubbarna måste göra en resa. Johan Englund igen:

- Första steget är att öka attraktiviteten och kännedomen om ligan. Där har vi de senaste 18 månaderna tagit stora steg med att alla matcher sänds professionellt, vi har en helt ny grafisk profil och en ny hemsida. Inte minst har vår profilering inom hållbarhetsområdet börjat få genomslag. Där är vi ledande i svensk fotboll. Det börjar märkas i marknaden. Det finns ett mycket större kommersiellt intresse för division 1 fotbollen nu. Men det kommer att ta tid att omsätta det i pengar och vi måste se till att vi faktiskt också har resurser centralt för att kunna göra det jobbet. Vi behöver jobba med att öka publiken. Vi har som mål att gå från snittet idag på knappt 500 per match till 1 000 åskådare. 

Det är alltså ett långsiktigt gemensamt arbete som krävs. I detta ser Johan Englund följande från klubbarna själva:

- Det handlar om att bli attraktivare för sponsorer, utveckla organisationer, större publiksiffror och större massmedial uppmärksamhet. Klubbarna i division 1 är väldigt olika. Det gäller att varje klubb hittar sin egen plattform för intäktsmodeller. Från Ettanfotbolls sida så försöker vi hjälpa till med kunskap, utbildning och verktyg och att centralt positionera och marknadsföra hela ligan så att klubbarna får hjälp. Vi får väldigt bra uppbackning från SvFF här. Det arbetet inledde vi för knappt två år sedan och jag tycker att vi börjar se resultat. Men även här behöver vi ha lite mer resurser centralt för att kunna göra jobbet, säger Englund.

Därpå kommer Johan Englund in på ett absolut nyckelmoment; det att Ettanklubbarna behöver öka sina intäkter från spelarförsäljningar. I dag har man svårt att tjäna större belopp på spelare som går till större klubbar.

- Intäkter från spelarövergångar är viktig. Den består ju av övergångsersättningar och den utbildningsersättningen. Klubbarnas möjligheter och förmåga att ta betalt måste bli större. Där har vi tagit upp en diskussion med SEF och SvFF och en översyn av systemet för utbildningsersättning kommer att behövas. Men det handlar också om att klubbarna måste bli duktigare på spelarförsäljningar, att skriva rätt sorts kontrakt med spelarna och veta hur man ska ta betalt när man säljer.  

Men trots att det är en allvarlig situation som just nu sätter stor press så finns det faktiskt lovande exempel. Det finns klubbar som fungerar som stilbild och väcker hopp om framtiden för division 1. 

- När det gäller intäkter från spelarförsäljningar är en klubb som Vasalund ett bra exempel. De har jobbat väldigt konsekvent och lyckats ta betalt vid spelarförsäljningar. 

- Sandviken är ett annat bra exempel som har hittat flera olika intäktsben att stå på och som med ett framgångsrikt socialt projekt – Framsteget - hittat ett nära samarbete med kommunen. Sammantaget ger det klubben en förbättrad organisatorisk hållbarhet och bidrar till den ekonomiska hållbarheten. 

- Karlslund är ett annat exempel, med en annan modell. De har faktiskt ett eget kapital på över 20 miljoner, mycket genom att man driver en egen skola. Nyköping har en intäktsmodell som mycket bygger på cuper och event. Det finns fler exempel också, men varje klubb måste utifrån var man finns i landet och hur klubben är byggd hitta sin egen intäktsmodell och mix av intäkter, för att kunna vara ekonomiskt och organisatoriskt hållbara över tid, och det är ju bara då man också kan prestera uthålligt sportsligt hållbart över tid, konstaterar Englund.

- Det kanske är så jag är som människa, men jag ser så oerhört mycket möjligheter med division 1, säger Englund. Jag har väldigt stor respekt för alla fantastiskt duktiga människor som sliter hårt ute i klubbarna och att de nu i Aftonbladets granskning lyfter fram svårigheterna och problemen. Jag ser också alla utmaningar, men man måste välja om man vill se glaset som halvtomt eller halvfullt. För mig är det helt klart halvfullt och ingen gillar ju att jobba med någon som bara är offerkofta hela tiden, säger Englund och skrattar. 

- Ju mer jag lär mig om division 1, ju mer gillar jag den här delen av svensk fotboll och ju fler möjligheter ser jag och jag hör ju från både folket i SEF och i Fotbollförbundet att de verkligen tycker att division 1 är viktig för svensk fotboll och att de vill hjälpa till. Därför är jag övertygad om att vi tillsammans med SEF och Fotbollförbundet ska hitta ett sätt att ta till vara på möjligheterna och hitta en femårsplan att jobba mot tillsammans.
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 17 februari
20:45 Chateauroux - Lens Frankrike Ligue 2
21:00 Chelsea - Manchester U Premier League
tisdag 18 februari
21:00 Atletico Madrid - Liverpool EUROPA: Champions League
onsdag 19 februari
20:30 Manchester City - West Ham Premier League
21:00 Tottenham - RB Leipzig EUROPA: Champions League
torsdag 20 februari
18:55 Club Brügge - Manchester U UEFA Europa League
18:55 Sjachtar Donetsk - Benfica UEFA Europa League
18:55 Sporting Lissabon - Istanbul Basaksehir UEFA Europa League
18:55 Ludogorets - Inter UEFA Europa League
18:55 Eintracht Frankfurt - Red Bull Salzburg UEFA Europa League
18:55 FC Köpenhamn - Celtic UEFA Europa League
21:00 Wolfsburg - Malmö FF UEFA Europa League
21:00 Roma - Gent UEFA Europa League
21:00 Wolverhampton - Espanyol UEFA Europa League
21:00 Rangers - Braga UEFA Europa League
21:00 Bayer Leverkusen - FC Porto UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Arsenal UEFA Europa League
21:00 APOEL - Basel UEFA Europa League
fredag 21 februari
19:00 Hobro IK - FC Midtjylland Superligaen
19:00 Nice - Brest Ligue 1
19:15 Wolfsburg Dam - Potsdam Bundesliga Damer
20:00 Rodez - Lorient Frankrike Ligue 2
20:30 Bayern München - Paderborn Bundesliga
20:45 St Mirren - Hearts Skottland Premiership
20:45 Derby County - Fulham Championship
20:45 Metz - Lyon Ligue 1
20:45 Brescia - Napoli Serie A
21:00 Real Betis - Mallorca La Liga
lördag 22 februari
12:30 Djurgården - Dalkurd FF Svenska Cupen
12:30 Sandvikens IF - Mjällby AIF Svenska Cupen
13:00 Celta Vigo - Leganes La Liga
13:00 Hamburger SV - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
13:30 Chelsea - Tottenham Premier League
13:30 Brentford - Blackburn Championship
14:30 Elfsborg - IK Brage Svenska Cupen
14:30 Oskarshamns AIK - Örebro SK Svenska Cupen
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:30 SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - FC Köln Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Sheffield U - Brighton Premier League
16:00 Wigan - Millwall Championship
16:00 Barcelona - Eibar La Liga
16:00 Burnley - Bournemouth Premier League
16:00 AIK Damer - Djurgården Damer Svenska Cupen damer
16:00 Southampton - Aston Villa Premier League
16:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
16:30 IFK Göteborg - Västerås SK Svenska Cupen
16:30 Sollentuna FK - Sirius Svenska Cupen
17:30 Marseille - Nantes Ligue 1
18:00 SPAL - Juventus Serie A
18:30 Leicester - Manchester City Premier League
18:30 Schalke - RB Leipzig Bundesliga
18:30 Real Sociedad - Valencia La Liga
20:00 Lille - Toulouse Ligue 1
20:00 Angers - Montpellier Ligue 1
20:00 Strasbourg - Amiens Ligue 1
20:00 Dijon - Monaco Ligue 1
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Levante - Real Madrid La Liga
söndag 23 februari
12:00 Osasuna - Granada La Liga
12:00 FC Nordsjälland - SönderjyskE Superligaen
12:30 Genoa - Lazio Serie A
12:30 AIK - Jönköpings Södra Svenska Cupen
12:30 Kalmar FF - Örgryte IS Svenska Cupen
14:00 Lyngby - Esbjerg Superligaen
14:00 Alaves - Athletic Bilbao La Liga
14:30 Tvååkers IF - Falkenberg Svenska Cupen
14:30 St Johnstone - Rangers Skottland Premiership
14:30 IFK Norrköping - Halmstad Svenska Cupen
15:00 St Etienne - Reims Ligue 1
15:00 Torino - Parma Serie A
15:00 Manchester City Damer - Chelsea Damer Women’s Super League
15:00 Manchester U - Watford Premier League
15:00 Verona - Cagliari Serie A
15:00 Atalanta - Sassuolo Serie A
15:00 Wolverhampton - Norwich Premier League
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
16:00 Valladolid - Espanyol La Liga
16:30 Häcken - GAIS Svenska Cupen
16:30 Eskilsminne IF - Östersund Svenska Cupen
17:00 Rennes - Nimes Ligue 1
17:30 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Roma - Lecce Serie A
18:00 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
18:00 Ålborg - Bröndby Superligaen
18:30 Getafe - Sevilla La Liga
20:45 Inter - Sampdoria Serie A
21:00 Paris SG - Bordeaux Ligue 1
21:00 Atletico Madrid - Villarreal La Liga
måndag 24 februari
19:00 GIF Sundsvall - Brommapojkarna Svenska Cupen
19:00 AC Horsens - AGF Århus Superligaen
19:00 Hammarby - Varbergs BoIS FC Svenska Cupen
20:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
21:00 Liverpool - West Ham Premier League
tisdag 25 februari
20:45 Cardiff - Nottingham Forest Championship
21:00 Napoli - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Chelsea - Bayern München EUROPA: Champions League
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten