Sök
Försäsong 2020

''Personalens varning - gå inte omkring ensam i mörkret''

FD:s reporter Lennart Sandahl befinner sig i Kapstaden för att följa Djurgården - som överraskar genom att ta in en zambisk landslagsman. Här svarar han på fem frågor som rör lägret och den allsvenska uppladdningen. 

Hur är ditt första intryck av Kapstaden? 

– En väldigt trevlig stad med trevliga människor. Nu har jag inte varit runt längre än ett par kvarter från hotellet som ligger i närheten av stadsdelen Waterfront. Taffelberget med sina bergstoppar ramar in staden på ett häftigt sätt och det ska bli intressant att se hur Djurgården har det i stadsdelen Gardens som sägs vara av det trendigare slaget. Förhoppningsvis hinner jag se mig om betydligt mer under den kommande veckan men första intrycket är väldigt bra, även om hotellpersonalen varnar för att gå omkring ensam i mörkret. Men det är inte svårt att förstå varför Djurgården ville hit igen sett till stadskärnan och den häftiga naturen i en annorlunda kultur mot vad vi är vana vid i Europa.


Vad förväntar du dig av lägret som på allvar startar imorgon? 

– Tuffa träningar i het sommarvärme i en häftig miljö. Men också att få komma laget så nära det bara gå och reda ut frågorna som folk undrar över. Hur ser Jonathan Augustinsson på konkurrensen med Elliot Käck? Djurgårdens plan var nog att han skulle vara nästa spelare att sälja utomlands utifrån utvecklingen han hade, innan Käck kom tillbaka till Djurgården och petade honom. Det blir ett viktigt år och hur ser han på konkurrensen? Samma sak med PK Bråtveit som värvades dyrt och petades av Tommi Vaiho. Hur antar han utmaningen som blir att ta tillbaka platsen från en av de allra största guldhjältarna? 

– Var ska Erik Berg spela när han kommer tillbaka, och blir det i så fall en annan formation på planen? Vad talar för att Astrit Ajdarevic blir lika viktig på planen som han verkar ha varit utanför? Sedan finns det en rad spelare som jag undrar om de kan ta ytterligare steg under året som i så fall gör att behovet av nyförvärv kanske blir mindre än man kanske trott på förhand. 

– Det är ju även intressant att få höra hur spelare och ledare ser på sommaren och hösten som kommer där allsvenskan ska växlas med Europa. Är laget tillräckligt bra för att ha en sportslig chans? Behövs fler breddspelare? Och hur tänker man kring att vara laget som alla vill slå?

Foto: DIF.se

En zambisk landslagsman, Emmanuel Banda, kommer att provspela med Djurgården under hela vistelsen. Hur tänker du kring det? 

– Det känns som ett spännande namn på förhand. En 22-årig zambisk landslagsmittfältare som Bosse Andersson säger sig ha väldigt bra koll på. Han har tillhört belgiska Oostende senaste åren men fått allt mindre speltid, och lånats ut Frankrike. Han beskrivs som en spelskicklig vänsterfotad mittfältare/offensiv mittfältare. Honom blir det ju till att följa lite extra under vistelsen. Frågan är för vilken position han är tänkt? Är det en central spelare som skulle konkurrera med Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad eller är det snarare i den mer offensiva mittfältsrollen som utmanare till Astrit Ajdarevic eller vem nu Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ser som nummer ett där? Kan det ha att göra något med att det finns fortsatt intresse för Ulvestad utomlands? Det finns frågor att ställa redan imorgon när första träningspasset går av stapeln. Jag är i alla fall spänd på att se honom för det låter som en spelare med väldigt mycket grundkapacitet som han inte fått ut i Belgien.

Vem tror du kommer bli årets stjärnskott? 

– Då väljer jag Bandas landsman, Edward Chilufya. 20-åringen var verkligen på gång men fick ett tufft fjolår. Mycket på grund av sin pappas bortgång känns det som. Men "Chili" är uppenbarligen en spelare som Djurgården tror på. Det visade man genom att nyligen förlänga hans kontrakt över säsongen 2022 med option på ytterligare ett år. Det blev bara nio matcher och ett mål 2019 men nu är jag övertygad att han kommer få en större roll i laget. En snabb och irrationell spelare som skulle kunna explodera den kommande säsongen. Rapporter inifrån Djurgården säger samma sak, att det här är en spelare med skyhög potential så jag blir inte förvånad om det slår till redan i vår. Även om Djurgården inte värvat särskilt mycket finns som sagt en hel del mer utveckling i flera spelare som är i bra ålder. 

– Som bubblare vill jag nog säga Curtis Edwards. Den förre ÖFK-spelaren hade det tufft att komma in i Djurgårdens miljö med tuffare träningar och med en försäsong, som han sägs ha börjat väldigt starkt, i ryggen så kan det här komma att bli mycket mer än han var förra säsongen. 

Går Bosses mobiltelefon varm eller är truppen klar?  

– I och med att Banda är här så finns det uppenbarligen plats för minst en till spelare. Faran kring Fredrik Ulvestad kanske inte är helt bortblåst. Elliot Käck hade även han MLS-intresse och sedan förväntar jag mig att Dzenis Kozica snart blir klar för en ny klubb. I det stora hela tycker jag inte att Djurgården behöver göra särskilt mycket för att vara välrustat för den allsvenska våren. Men det kan ju vara saker vi inte känner till som är på gång och sedan är ju frågan om Erik Bergs kropp håller som den ska nu när han snart går in i fotbollsträning på riktigt. I det stora hela tycker jag det ser riktigt bra ut för Djurgården eftersom jag tror att spelare som Ajdarevic, Emir Kujovic, Edwards och "Chili" kommer att växla upp och bli än mer betydelsefulla för laget. Men det är klart att en Mr X hade ökat lagets chanser när det kommer till Champions League. Jag tror säkert att Bosse håller koll på någon med det lilla extra. Om det sedan går att lösa till säsongsstart eller sommaren återstår att se. 

Du kanske även vill läsa: FD satsar - bevakar alla storklubbarna på plats ''Djurgården ska besöka Stellenbosch och Taffelberget'' Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 18 september
20:30 Bayern München - Schalke Bundesliga
lördag 19 september
21:30 Sporting Kansas City - FC Dallas MLS
22:30 New England Revolution - New York City FC MLS
01:00 New York Red Bulls - FC Cincinnati MLS
01:00 Atlanta United - Inter Miami CF MLS
01:30 Orlando City SC - Chicago Fire MLS
01:30 DC United - Toronto FC MLS
01:30 Columbus Crew - Nashville SC MLS
söndag 20 september
02:00 Houston Dynamo - Minnesota United FC MLS
03:30 Real Salt Lake - Vancouver Whitecaps MLS
04:30 San Jose Earthquakes - Portland Timbers MLS
04:30 LA Galaxy - Colorado Rapids MLS
13:00 Hibernian - Rangers Skottland Premiership
13:00 Nice - Paris SG Ligue 1
14:30 Östersund - Djurgården Allsvenskan
14:30 AIK - Hammarby Allsvenskan
14:30 Akropolis IF - Halmstad Superettan
14:30 Dalkurd FF - IK Brage Superettan
15:00 Newcastle - Brighton Premier League
15:30 RB Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Huesca - Cadiz La Liga
17:00 Nantes - St Etienne Ligue 1
17:30 IFK Norrköping - Malmö FF Allsvenskan
17:30 Chelsea - Liverpool Premier League
17:30 IFK Göteborg - Kalmar FF Allsvenskan
18:00 Wolfsburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Marseille - Lille Ligue 1
01:00 Montreal Impact - Philadelphia Union MLS
måndag 21 september
19:00 Sirius - Falkenberg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Häcken Allsvenskan
19:00 Mjällby AIF - Örebro SK Allsvenskan
19:00 GAIS - Västerås SK Superettan
19:00 Umea FC - Degerfors Superettan
19:00 Varbergs BoIS FC - Helsingborg Allsvenskan
19:00 AFC Eskilstuna - Ljungskile Superettan
19:00 Ålborg - AC Horsens Superligaen
20:45 Milan - Bologna Serie A
20:45 Auxerre - Troyes Frankrike Ligue 2
tisdag 22 september
19:00 Norrby IF - GIF Sundsvall Superettan
20:00 Island Damer - Sverige Damer EM-kval damer
21:00 Maccabi Tel Aviv - FC Salzburg EUROPA: Champions League
21:00 Krasnodar - PAOK EUROPA: Champions League
21:00 Slavia Prag - Midtjylland EUROPA: Champions League
onsdag 23 september
21:00 Gent - Dynamo Kiev EUROPA: Champions League
21:00 Molde - Ferencvaros EUROPA: Champions League
21:00 Olympiakos - Omonia Nicosia EUROPA: Champions League
01:00 New York City FC - Toronto FC MLS
01:00 Atlanta United - FC Dallas MLS
01:30 New England Revolution - Montreal Impact MLS
01:30 Columbus Crew - Minnesota United FC MLS
01:30 FC Cincinnati - Philadelphia Union MLS
01:30 Sporting Kansas City - Orlando City SC MLS
01:30 Chicago Fire - Houston Dynamo MLS
torsdag 24 september
02:00 Inter Miami CF - New York Red Bulls MLS
02:30 Nashville SC - DC United MLS
03:00 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes MLS
03:30 Real Salt Lake - LA Galaxy MLS
04:00 Portland Timbers - Seattle Sounders FC MLS
04:30 Los Angeles FC - Vancouver Whitecaps MLS
18:00 Viktoria Plzen - SönderjyskE UEFA Europa League
20:45 Lincoln City - Liverpool England EFL Cup
20:45 Manchester City - Bournemouth England EFL Cup
21:00 Bayern München - Sevilla UEFA Super Cup
fredag 25 september
19:00 Hvidovre IF - Hobro IK Danmark 1st Division
19:00 Esbjerg - FC Helsingör Danmark 1st Division
19:00 Vendsyssel FF - Kolding Danmark 1st Division
20:30 Hertha Berlin - Eintracht Frankfurt Bundesliga
20:45 Bournemouth - Norwich Championship
21:00 Lille - Nantes Ligue 1
lördag 26 september
13:00 Norrby IF - Degerfors Superettan
13:30 Wycombe - Swansea Championship
13:30 Brighton - Manchester U Premier League
14:00 Växjö - Kristianstad Sverige Allsvenskan Damer
15:00 Torino - Atalanta Serie A
15:00 Örebro SK - Sirius Allsvenskan
15:00 Dalkurd FF - Akropolis IF Superettan
15:30 Mainz - VfB Stuttgart Bundesliga
15:30 Augsburg - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Arminia Bielefeld - FC Köln Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - RB Leipzig Bundesliga
16:00 Crystal Palace - Everton Premier League
16:00 Derby County - Blackburn Championship
17:00 St Etienne - Rennes Ligue 1
17:00 FC Midtjylland - Randers FC Superligaen
17:30 IK Brage - Öster Superettan
17:30 Halmstad - Ljungskile Superettan
17:30 Västerås SK - Jönköpings Södra Superettan
18:00 Sampdoria - Benevento Serie A
18:00 Cagliari - Lazio Serie A
18:00 Molde - Sandefjord Norge Eliteserien
18:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
18:30 West Bromwich - Chelsea Premier League
20:30 Strömsgodset - Sarpsborg Norge Eliteserien
20:45 Inter - Fiorentina Serie A
21:00 Burnley - Southampton Premier League
21:00 Ajax - Vitesse Eredivisie
21:00 Marseille - Metz Ligue 1
21:30 Nashville SC - Houston Dynamo MLS
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 20 11 7 2 18 40
2 BK Häcken 19 9 7 3 14 34
3 IF Elfsborg 20 8 10 2 6 34
4 IFK Norrköping 20 9 5 6 12 32
5 Djurgårdens IF 20 9 5 6 8 32
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IK Sirius FK 19 7 8 4 3 29
7 Hammarby IF 21 7 8 6 -1 29
8 Östersunds FK 21 6 9 6 -2 27
9 Varbergs BoIS FC 20 7 5 8 0 26
10 Mjällby AIF 20 6 7 7 -3 25
11 Örebro SK 20 6 6 8 -5 24
12 AIK 20 5 6 9 -6 21
13 IFK Göteborg 20 3 11 6 -8 20
14 Helsingborgs IF 20 3 9 8 -12 18
15 Falkenbergs FF 20 3 7 10 -11 16
16 Kalmar FF 20 3 6 11 -13 15

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten